Wim Hendriks Trofee - Zeeland op de Fiets

Zeeland op de Fiets
Ga naar de inhoud
Wim Hendriks Trofee

Klassieker ZeelandGEEN WIM HENDRIKS TROFEE ZEEUWS VLAANDEREN IN 2020

Organisatie : Op de website van de KNWU staat sinds donderdag 19 maart te lezen dat er na overleg met de landelijke politie is besloten om alle wieleractiviteiten tot en met 30 april geen doorgang te laten vinden.
Hierdoor zal de 38e Wim Hendriks Trofee op zondag 12 april niet van start kunnen gaan. In Belgie was er al eerder een beslissing gevallen dat alle wedstrijden tot 30 april waren afgelast. Wij, als Stichting Wim Hendriks Trofee, betreuren dit uiteraard. Alle voorbereidende inspanningen voor deze uitgave van de U23 Road Series in 2020 zijn helaas voor niets geweest.
WIM HENDRIKS TROFEE IN 2021 NAAR U23 ROAD SERIES


De Wim Hendriks Trofee voor beloften onder 23 jaar wordt in 2021 opgenomen in de U23 Road Series. De organisatie is opgetogen na de toewijzing door de KNWU. De klassieker voor nieuwelingen komt te vervallen omdat er onvoldoende politie beschikbaar is voor de verkeerstechnische begeleiding.

Wedstrijdsecretaris Ludwig Kouijzer tegenover de PZC / Job de Feijter :
 
We hebben lang moeten zoeken, maar we zijn erg blij met deze oplossing. Eerder waren we in vergaande gesprekken met de Topcompetitie, maar daar hebben we op het laatste moment van afgezien. Kort daarna zijn we op de hoogte gesteld van de U23 Road Series en daar zijn we vol voor gegaan. We zijn heel blij met deze oplossing. De jeugd heeft de toekomst en het parkoers zal normaliter grotendeels hetzelfde blijven. Bovendien was het altijd onze wens om in deze grensstreek een wedstrijd met een gemengd deelnemersveld van Belgische en Nederlandse ploegen te hebben. Met de U23 Road Series zijn we verzekerd van elf Nederlandse en elf Belgische topploegen voor beloften, dus dat is fantastisch.

Kouijzer: We hebben ook een plan voorgelegd aan de KNWU om weer een nieuwelingenwedstrijd te organiseren, over een lokaal circuit van ruim 12 kilometer. Daarvoor is immers minder politie nodig. Als we daarvoor ook groen licht krijgen, dan zou het plaatje compleet zijn.Het dagelijks bestuur van de WH Trofee bestaat uit voorzitter Olaf Adam, secretaris Ludwig Kouijzer en penningmeester Patrick Langenhuizen.


PODIUM TIM VAN DIJKE IN 37 STE WH TROFEE 2019

 
Foto's : organisatie.   De laatste Wim Hendriks Trofee werd in 2019 verreden met startgelegenheid voor elites en beloften. Arne Peters van Merida Adelaar zegevierde na 172 km en 4 uur wedstrijd.  2. Bryan Bouwmans  (Jumbo Visma DJR)     3. Tim van Dijke  (ZRTC Theo Middelkamp)     4. Wim Wittenberg  (Jumbo Visma DJR)    5. Arvid de Kleijn   (Metec TKH).

 
De nieuwelingen waren voor het laatst in 2018 te zien in de Zeeuws Vlaamse klassieker. De twaalfde uitgave leverde winst op voor Mathijs de Kok van de Jonge Renner. Rowdy Reunis uit Hulst van Van Moer Logistics was de eerste Zeeuw op de 42 ste plaats. 
 

 
ZEEUWSE WINNAARS WH TROFEE
 
In het archief van de Wim Hendriks Trofee staan enkele Zeeuwse overwinningen aangegeven.


 
Zeeuws Vlaming Patrick van Passel was in 1994 de sterkste. De renner uit Sluiskil versloeg in de 12de editie o.m. provinciegenoot Peter Mol uit Kapelle. 
In 2014 sprintte Hans Dekkers uit Yzendijke (Arrow Cycling) naar de hoofdprijs in Koewacht na een koers die bijna 4 uur duurde. Michel Stroosnijder (DRC de Mol) uit Hansweert werd vijfde en streekrenner Jimmy de Bruyn (Arrow Cycling) kwam als achtste binnen in de 32 ste uitgave. 
Bij de nieuwelingen scoorde de Zeeuwse tweeling Mick en Tim van Dijke uit Colijnsplaat. In 2016 reden beide Middelkampers een puike koers in de spits tijdens de tiende editie van Terneuzen naar Koewacht. Na 83 km. was Mick de rapste.    2. Tim van Dijke    3. Axel v.d. Tuuk    4. Bas van Belle     5. Casper van Uden.
 
 
 
WIE WAS WIM HENDRIKS


Welke wielerliefhebber herinnert zich niet de bekende speaker met zijn rood geruite pet?  Wim Hendriks was in de jaren 60 tot 80 een bekende verschijning  in de Zeeuwse en Brabantse wielerwereld.
 
Hij begon in de jaren zestig, uit liefhebberij op de Zeeuwse eilanden de wielerkoersen van commentaar te voorzien. In 1969 verhuisde hij van Middelburg naar Hulst, om hier voor dagblad De Stem te gaan werken.  Door deze baan, en de bekende reclamewagen was hij in staat om zijn werk en z’n hobby beter te combineren.
 
Ook zijn uitspraken en de herkenning van alle coureurs, ook op verre afstand, maakten indruk. Huisvrienden waren in die tijd bekende coureurs als Jan Raas en Cees Priem. Hoogtepunt in zijn loopbaan was het verslaan van de Nederlandse Profronde. Nog veel te jong stierf Hendriks, na een slopende ziekte in 1982. Ten einde in de wielersport zijn naam in herinnering te houden, werd besloten om in 1983 een klassieker naar zijn naam te noemen.


Terug naar de inhoud