Varia diversen - Zeeland op de Fiets

Zeeland op de Fiets
Ga naar de inhoud
Varia Diversen

Varia

Berichten en Tips welkom.
>  stuur je tekst en foto's naar:   info@zeelandopdefiets.nl
SPORTEN / FIETSEN IN DE HITTE:
BEKIJK DE 10 TIPS EN LET OP JE GEZONDHEID.
Bron:   allesoversport.nl en sportzorg.nl


 1. Vermijd sporten op het heetst van de dag
 
Hoe leuk sporten ook is, bij tropische temperaturen is het niet altijd verstandig om te gaan sporten. Zeker niet tussen 12 en 16 uur. Wil je toch iets actiefs doen? Doe het dan op de koelste momenten van de dag.

 
2. Bouw rustig op
 
Tijdens heel warme dagen moet je lichaam harder werken om de warmte kwijt te kunnen. Daarom is het verstandig minder en minder hard te sporten als het warm is. Geef daarnaast je lichaam de kans te wennen aan de warmte, door rustig te starten. Verkort bijvoorbeeld je warming-up en doe dit in de schaduw.

 
3. Start tijdig met drinken
 
Doordat het warm is, ga je meer zweten. Dit vochtverlies moet je weer aanvullen. Het beste doe je dat door ruim van tevoren te beginnen met drinken. Wacht dus niet tot je dorst krijgt. Dan is het te laat.

  
4. Zorg voor een goede vochtbalans
 
De vochtbalans is vrij eenvoudig te monitoren. Dit kun je doen door regelmatig je gewicht te meten in dezelfde toestand (ochtend bij het opstaan, voor het ontbijt en zonder kleding). Schommelingen zijn logisch, maar na een aantal metingen wordt duidelijk wat het (normale) gewicht is. Door dit bij te houden en ervoor te zorgen dat het verschil niet meer dan 2 procent van je lichaamsgewicht is, kun je zorgdragen voor een adequate vochtbalans. Check ook zeker je urine. Urine met een lichte kleur is goed. Is de urine donker dan is dit een aanwijzing dat je extra moet drinken.

 
5. Draag kleding die ademt
 
Probeer zoveel mogelijk luchtige kleding te dragen. Kleding die dat niet doet, houdt het zweet en de warmte vast en dat is wat je wil voorkomen.

 
6. Bescherm je tegen de zon
 
Zorg dat je je op tijd insmeert. Zonnecremes bieden meestal pas na 15 tot 30 minuten bescherming. De voorkeur gaat uit naar een product dat goed in de huid trekt en geen heel vette laag achterlaat.


 
7. Houd je lichaam koel tijdens het sporten
 
Probeer waar mogelijk tijdens het sporten jezelf af te koelen. Hier zijn verschillende trucjes voor. Bijvoorbeeld door heel eenvoudig je hoofd nat te maken met water, een natte pet op te doen, tijdens de pauze een natte handdoek in je nek te leggen of gewoon je shirt nat te maken.

 
8. Koel je lichaam van binnenuit
 
Door de kerntemperatuur van het lichaam naar beneden te brengen, bescherm je jezelf tegen hogere temperaturen. Dit doe je onder andere door het drinken van koude dranken, waterijsjes of ijs slush. IJs slush is een combinatie van gemalen ijs (onder nul graden Celsius) in combinatie met een (isotone) sportdrank.

 
9. Zorg voor een cooling down
 
Stop niet ineens met sporten want dan bestaat de kans dat je bloeddruk te snel daalt. Zorg daarom na afloop voor een goede cooling down. Drink en eet voldoende en trek droge kleding aan.

 
10. Luister naar je lichaam
 
Voel je je niet lekker? Neem dan geen risico en doe rustig aan of stop.      (6 augustus 2020)

 
 Afval hoort in de afvalbak of in de afval-dropzone en niet in de berm langs de weg. In het wielernormaal is de afspraak is dat we onze mileu-footprint minimaal houden. Zo helder is dat. Spreek elkaar erop aan, want het wielernormaal is van ons allemaal.   (Bron KNWU)

NIEUW:  VERRASSENDE FIETSTOUR DOOR MIDDELBURG

Toeristen en Zeeuwen die Middelburg op de fiets willen ontdekken kunnen zich melden bij een centrale organisatie. In de nieuwe Guided City Bike Tour gaan de sportieve deelnemers met begeleidster Eveline van Kampenhout op pad voor een route van ongeveer 2,5 uur langs de highligts en de mooie plekjes in de hoofdstad van Zeeland. Ongetwijfeld zal er aandacht zijn voor de feiten en fabels uit het historisch verleden van Middelburg. Voor de start krijgen de fietsers koffie of thee en een echte Zeeuwse bolus.
Meer info over reserveringen, kosten en start locaties: www.beleef-zeeland.nl
MIDDELBURGSE MOUNTAINBIKER MILAN VADER
SPRINT NAAR OPENING MOSSELBOULEVARD IN YERSEKE
Foto's Facebook.  Op 9 juli was er een feestelijke opening van de Mosselboulevard in Yerseke met mountainbiker Milan Vader (Middelburg) en gedeputeerde Jo-Annes de Bat.
De jaarlijkse Mosseldag in het Bevelandse dorp kan dit jaar door het coronavirus niet doorgaan en daarom is de Mosselboulevard in het leven geroepen. Een soort kleine mosseldag.


Zeeuwen en Toeristen kunnen elf weken lang tot eind september op woensdag genieten van een wisselend aanbod aan activiteiten. Uiteraard kunnen er mosselen gegeten worden, maar er worden ook demonstraties gegeven en bezoekers leren over de visserij en Yerseke.

ANWB KINDERFIETSENPLAN MIDDELBURG
INLEVERLOCATIE :
CYCLEHUB, STADSAMBACHTSWEG

Foto : ANWB / Vera Claessen fotografie


PROVINCIE ZEELAND EN GEMEENTE MIDDELBURG DELEN FIETSEN
Bron : Middelburgse Bode november 2019


Bron : De Bode 2020  /  Consumentenbond   


GEZONDHEIDS - THUISTIPS VOOR FIETSERS

 
(mei 2020)
Werk thuis aan je conditie met de Fiets Fit oefeningen van "Doortrappen"
NIEUW OP WALCHEREN:
DE BOEKFIETS

Foto : Facebook.
 
De Boekfiets is een herkenbare bakfiets die is uitgerust met een complete inventaris van boeken, knuffels, spelletjes, tekenspullen en een geluidsinstallatie. Onze voorleesvrijwilligers (Boekfietsers) rijden met de Boekfiets regelmatig uit naar scholen, peuterspeelzalen, kinderopvangcentra, wijkcentra, bibliotheken, speeltuinen en parken waar zij binnen en buiten voorlezen bij De Boekfiets. Naast vaste locaties waar De Boekfiets op reguliere basis langskomt, maakt hij op verzoek ook ritjes naar niet reguliere locaties of bijvoorbeeld evenementen. De Boekfietsers lezen voor met behulp van een vertelkastje en doen taalspelletje met kinderen en ouders. Zo brengen we het (voor)leesplezier letterlijk naar kinderen en ouders toe.  

Elk kind verdient het namelijk de kans te krijgen om het plezier van lezen te ontdekken. De Boekfiets heeft naast een stimulerende functie een preventieve functie om laaggeletterdheid tegen te gaan. De Boekfiets draagt bij aan een taalrijke omgeving voor alle kinderen. Ouders en kinderen ervaren bij de Boekfiets dat zij op verschillende manieren en plaatsen (ook buiten) met boeken en taal bezig kunnen zijn. Bij De Boekfiets ontmoeten ze ook andere kinderen en ouders voor gezamenlijk lees en taalplezier. Als kinderen vaker en op een leuke manier met taal bezig zijn vergroot dat hun leesplezier en taalontwikkeling. Een goede taalontwikkeling vergroot bovendien de kans op een voorspoedige schoolloopbaan.
 
Om dit project tot een succes te maken is de inzet van vrijwilligers van cruciaal belang. Wij willen dan ook graag in contact komen met mensen die zich later dit jaar voor de Boekfiets willen inzetten. Dit kan als voorlees-vrijwilliger, maar ook door andere, ondersteunende werkzaamheden uit te voeren.  www.boekfiets.nl  
 
Op de onderstaande websites staat uitgebreide informatie over de vacatures
 
Vlissingen
   
Schouwen Duiveland
   
Zeeuws Vlaanderen
 


ZILVEREN WIEL KNWU VOOR 2 ROUTINIERS MIDDELKAMP

Foto : Edwin van't Westeinde  
>  vlnr Henk de Jong, Fester Aarts en Anja de Bont (KNWU)


Fester Aarts en Henk de Jong van ZRTC Theo Middelkamp hebben een ereprijs ontvangen van de nationale wielerbond KNWU. Tijdens de jaarlijkse ploegenvoorstelling in Heinkenszand kregen de ervaren wielermannen het zilveren wiel voor hun jarenlange verdiensten binnen de wielersport in Zeeland.

Aarts en de Jong begonnen als jeugdrenner en reden ook bij de profs in criteriums en klassiekers. Na hun actieve loopbaan op de fiets werd het Zeeuwse duo actief naast de tweewieler. Ze hebben beiden veel werk verzet bij Theo Middelkamp als o.m. organisator, trainer, adviseur, stimulator en bestuurslid. De Jong, die veel jongeren begeleidde naar de hogere rangen,  is in 2019 gestopt met zijn wielerwerk bij Middelkamp. Aarts is voorzitter van de Zeeuwse wielervereniging en nauw betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse KNWU criterium in Kruiningen.
 
 
10 OKTOBER JUBILEUM LANDELIJKE FIETSCLUB DE MEESTERKNECHT MET ZEEUWSE FIETSERS

zaterdag 10 oktober      
De Meesterknecht 5 jaar       
Jubileum toertocht met fietsers uit Zeeland

De Meesterknecht is een landelijke fietsvereniging voor mannen en vrouwen die liefde hebben voor fietsen, elkaar en voor Jezus. In alles wat ze doen staan drie pijlers centraal: prestatie, relatie en inspiratie


ANNE TERPSTRA EN MILAN VADER ERELEDEN ATB TEAM X-TREME

Foto's : Team X-treme.     Anne Terpstra (Zierikzee / Apeldoorn) en Milan Vader (Middelburg / Sittard) zijn eind december 2019 benoemd tot ere-lid van ATB Team X-Treme. De prestaties die beiden in de afgelopen jaren hebben behaald, met name in seizoen 2019, hebben het bestuur bewogen om hen tot ere-lid te benoemen.


Zowel Anne als Milan hebben hun roots bij X-Treme, waar zij de eerste mountainbike vaardigheden van Cor van den Berge hebben meegekregen. Nu zijn beiden in het bezit van een welverdiend ticket voor deelname aan de Olympische spelen, juli 2021, in Tokio.

MARTIN DE KOK OPVOLGER CEES PRIEM
BIJ LIBEMA PROF CYCLING

Bij Libema Prof Cycling is oud Zeeuw Martin de Kok (Lewedorp) aangesteld als algemeen manager. De inwoner van Hilvarenbeek volgt Cees Priem op. De Zeeuwse ex beroepsrenner uit Wemeldinge die van zijn pensioen gaat genieten blijft wel als adviseur betrokken bij de Brabantse wielerorganisatie. Martin de Kok zat zelf jarenlang op de fiets en begon in 2000 gelijktijdig met Priem bij Libema. De Brabander heeft veel ervaring opgedaan als evenementen promotor en beschikt over een breed netwerk binnen de wielersport. Verder is Richard Groenendaal in dienst getreden als manager van het Shimano Service Team. Rens Kamphuis vervult de functie van projectmanager bij de baanevents. Niels Geven werkt als projectmanager voor de events in het veldrijden en wegwielrennen.

Lees artikel in de PZC
KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING
ZEEUWS VLAAMSE WIELERMAN FONS VAN DORSSELAER
  Foto Facebook gemeente Hulst.    

Wielerman Fons van Dorsselaer uit Hulst heeft een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. De Zeeuws Vlaming kreeg de eremedaille vanwege onder andere zijn inzet en verdiensten voor de Zeeuwse wielerwereld en het industrieel museum in Sas van Gent. De onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Jan-Frans Mulder tijdens de ATB wedstrijd bij de Liniedijk in Hulst op zaterdag 14 december 2019.
Terug naar de inhoud