Toerisme en recreatie - Zeeland op de Fiets

Zeeland op de Fiets
Ga naar de inhoud
Toerisme & Recreatie

Varia

                                                                                                                                            
Fietstips voor Zeeuwen en Toeristen
>  stuur je tekst en foto's naar:   info@zeelandopdefiets.nl

Afval hoort in de afvalbak of in de afval-dropzone en niet in de berm langs de weg. In het wielernormaal is de afspraak is dat we onze mileu-footprint minimaal houden. Zo helder is dat. Spreek elkaar erop aan, want het wielernormaal is van ons allemaal.   (Bron KNWU)


Foto: Provincie Zeeland
> Recreatieve fietstocht door Sint-Annaland, september 2020

Foto : Casper Vos
Welkom in Zeeland Fietsland   >   bekijk actuele Fietskalender
(Lees wel de maatregelen van het RIVM en de Veiligheidsregio Zeeland m.b.t. de corona crisis)


SPORTTIP VOOR ZEEUWEN EN TOERISTEN:
OP DE FIETS NAAR DE MOSSELBOULEVARD IN YERSEKE
Foto's Facebook.
Op 9 juli was er een feestelijke opening van de Mosselboulevard in Yerseke met mountainbiker Milan Vader (Middelburg) en gedeputeerde Jo-Annes de Bat.
De jaarlijkse Mosseldag in het Bevelandse dorp kan dit jaar door het coronavirus niet doorgaan en daarom is de Mosselboulevard in het leven geroepen. Een soort kleine mosseldag.


Zeeuwen en Toeristen kunnen elf weken lang tot 30 september op woensdag genieten van een wisselend aanbod aan activiteiten. Uiteraard kunnen er mosselen gegeten worden, maar er worden ook demonstraties gegeven en bezoekers leren over de visserij en Yerseke.
FIETSTIP VOOR ZEEUWEN EN TOERISTEN
ROUTE ROND VEERE EN VROUWENPOLDER
Bron : Badkoerier.nl
THEMA FIETSROUTES DOOR BOSSEN EN POLDERS OP SCHOUWEN DUIVELAND.

 START BIJ TRAMPOLINE CENTRUM WESTERSCHOUWEN
VAN JAN & ELLEN MIDAVAINE AAN DE STEENWEG OP DE KOP VAN SCHOUWEN.


 Bekijk meer thema fietsroutes : https://jantrampoline.nl/activiteiten-1.html

BADKOERIER FIETSROUTE OVER NOORD BEVELAND
Bron: Badkoerier.nl"TOUR DE BOER" LANGS VIER AGRARISCHE BEDRIJVEN IN GEMEENTE VEERE

Foto : gemeente Veere.  Toeristen en Zeeuwen kunnen in de gemeente Veere de nieuwe fietsroute Tour de Boer fietsen. Tijdens deze fietsroute passeren de recreanten 4 agrarische bedrijven, waar ze met behulp van de nieuwe app een kijkje kunnen nemen in de dagelijkse bedrijfsvoering.
De agrarische ondernemers geven uitleg over de werkzaamheden in een virtuele rondleiding. Door het gebruik van 360 graden film kan je als het ware zelf over het land lopen of in de stal kijken, waar je normaal geen toegang krijgt. De app is beschikbaar voor bewoners en toeristen in de talen Nederlands, Engels en Duits. Deze app is gratis te downloaden in de Android play store of de Apple app store onder de naam Tour de Boer.
 
De ontwikkelde app en Virtual Reality fietsroute maken onderdeel uit van het project 'Gezonde voeding van dichtbij in Veere en Noord-Beveland', mede gefinancierd door LEADER subsidie. Dit projectonderdeel werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Veere, HZ University of Applied Sciences en ZLTO. Met dit project wil men het gebruik van gezonde regionale producten bevorderen en er meer bekendheid aan geven.
VERRASSENDE FIETSTOUR DOOR HOOFDSTAD MIDDELBURG

Toeristen en Zeeuwen die Middelburg op de fiets willen ontdekken kunnen zich melden bij een centrale organisatie. In de nieuwe Guided City Bike Tour gaan de sportieve deelnemers met Eveline van Kampenhout op pad voor een route van ongeveer 2,5 uur langs de highligts en de mooie plekjes in de hoofdstad van Zeeland. Ongetwijfeld zal er aandacht zijn voor de feiten en fabels uit het historisch verleden van Middelburg. Voor de start krijgen de fietsers koffie of thee en een echte Zeeuwse bolus.
 Meer info over reserveringen, kosten en start locaties: www.beleef-zeeland.nl  
 
TOERISTEN EN ZEEUWEN KUNNEN DORPENTOCHT WALCHEREN
IN 2020 OP EIGEN GELEGENHEID FIETSEN


Bij de Dorpentocht Walcheren 2020 ontbreken wegens de corona crisis de stempelposten en er worden ook geen medailles uitgereikt. Toeristen en Zeeuwen krijgen echter wel de kans om de routes op eigen gelegenheid te rijden. Zodat ze zelf naar keuze een fietsdag in hun vakantieplanning kunnen opnemen. Organisator Terre des Hommes heeft voor de 24ste editie mooie tochten uitgezet van 33 en 55 km. Routes zijn af te halen in Middelburg: Terre des Hommes, de Drvkkerij.  Vlissingen:  Bibliotheek in CineCity.  Westkapelle:  Polderhuis en de VVV kantoren op Walcheren.
 VERNIEUWDE LANGE AFSTAND FIETSROUTE VAN 610 KM.
START IN ZEEUWS VLAAMSE CADZAND-BAD

De Langeafstand Fietsroute (LF) is een samensmelting van de LF1 Noordzeeroute en de LF10 Waddenzeeroute. De route is verbeterd en heeft een nieuw traject. In Zeeland start je in het Zeeuws Vlaamse Cadzand Bad en na 610 km eindigt de Kustroute in Bad Nieuweschans in Groningen.


 
In Zeeland fiets je door duinen, historische stadjes en een karakteristiek open landschap. Ook passeer je op deze route verschillende dammen en waterkeringen van het Deltaplan waaronder de Oosterscheldekering. De route is in twee richtingen voorzien van bordjes ‘LF Kustroute’. Meestal wordt de route van zuid naar noord gefietst, omdat je dan het windje in de rug hebt.


Met de vernieuwde LF Kustroute wordt een fietsvakantie in Zeeland nog leuker, makkelijker en aantrekkelijker. Bij het gebruik van de app wordt de beleving onderweg versterkt, doordat highlights op de route benadrukt worden. Zeeland en fietsen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de wind, tegen de wind en natuurlijk vooral in de zon. Ontdek de mooie plekken aan de hand van het fietsnetwerk en kom op verrassende plaatsen terecht. Kijk ook eens op www.lfkustroute.nl  


FIETSROUTE 45 KM. LANGS VLIEDBERGEN OP WALCHERENFoto : het Zeeuwse Landschap, vliedberg Gapinge tussen Serooskerke en Veere

UITBREIDING ZEEUWSE FIETSVOORZIENINGEN
MET O.M. 31 FIETSOPLAADZUILEN

Foto : VVV Zeeland
 
Het Routebureau VVV Zeeland heeft in 2019 hard gewerkt aan het upgraden en updaten van het fietsknooppunten netwerk Zeeland. De voorzieningen in de gehele provincie zijn uitgebreid met 19 picknick- of uitzichtplekken, 31 fietsoplaadzuilen en 89 overzichtspanelen. In de gemeente Schouwen Duiveland zijn de meeste fietsvoorzieningen gerealiseerd.  

De fietsvoorzieningen zijn gerealiseerd dankzij een subsidieregeling waarin de Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten samen de kosten hebben gedeeld. Investeren in fietsvoorzieningen is een onderdeel om de kwaliteit van de fietsnetwerk hoog te houden.
 
Zeeland is in 2019 uitgeroepen tot 5 sterren fietsprovincie van Nederland. Zeeland ontving deze hoogst mogelijke beoordeling van 5 sterren van het Landelijk Fietsplatform. De 5 sterren heeft de provincie ontvangen omdat de recreatieve fietser het fietsen in Zeeland waardeerde met een 8,3. Voor deze waardering wordt gekeken naar het kwalitatieve fietsroutenetwerk, de fietsvoorzieningen, de informatievoorziening, horeca en schoonheid tijdens de fietstocht. Die beleving is in Zeeland met een hoog cijfer gewaardeerd. Het Landelijk Fietsplatform heeft dit vertaald in de hoogst mogelijke boordeling, de vijf sterren in de kwaliteitsmonitor.


Gedeputeerde Dick van der Velde van de provincie Zeeland: Met de uitbreiding en upgrade van de fietsvoorzieningen hopen we de 5 sterren in onze provincie te behouden.

Erik van den Dobbelsteen, directeur VVV Zeeland: De nieuw gerealiseerde fietsvoorzieningen dragen bij aan de kwaliteit van het fietsnetwerk in Zeeland. Op deze manier zijn we tegemoet gekomen aan de vraag en behoefte van de fietsers. We hopen dan ook dat zij gaan genieten van de nieuwe voorzieningen.


WELKOM IN ZEELAND FIETSLAND

Zoek je favoriete fietsroute in Zeeland:
BADKOERIER FIETSROUTE DOOR WEST WALCHEREN
Bron : Badkoerier.nl

OUD EN NIEUW ZEELAND > RONDJE OOSTERSCHELDE
Bron : ANWB


WIENKELTJESPAD DOOR LANDSCHAPSPARK BORSELE


FIETSROUTES LANGS ZEEUWS ERFGOED
Bron : Zeeuwse Ankers


FIETSROUTE 18 KM. LANGS
FRUITBOOMGAARDEN OP ZUID BEVELAND

Bron : Fruitteeltmuseum Kapelle


WOUTER WEYLANDT FIETSROUTE VAN NEELTJE JANS NAAR MIDDELBURG


DE RENNER VAN QUICK STEP OVERLEED IN 2011 NA EEN ZWARE VAL TIJDENS DE GIRO

Bron : VVV Zeeland


JO DE ROODIJK
MOOIE RECREATIEVE TOCHT OVER ZUID BEVELAND

Bron : Reimerswaalse en Kapelse Bode 2018
FIETSMUSEUM VIEUX VELO IN HET THOOLSE STRIJENHAM BIJ POORTVLIET


EIGENAAR CEES VAN DEN BERG PRESENTEERT IN WOORD EN BEELD DE HELE GESCHIEDENIS VAN DE FIETS;
HISTORIE, INFORMATIE EN NOSTALGIE VOOR JUNIOREN EN SENIOREN.

Bron :  archief Thoolse Bode

JAN RAAS FIETSROUTE
DOOR DE ZAK VAN ZUID BEVELAND

Deze route van 101 kilometer voert voor een groot deel door Borsele. Raas was de Nederlandse klassiekerkoning met maar liefst 14 overwinningen. Hij kreeg de bijnaam Amstel Gold Raas omdat hij 5 keer de Amstel Gold Race wist te winnen. Wie weet dankt hij zijn kracht wel aan zijn fiets jeugd op Zuid-Beveland. Al die dijkjes in dat mooie landschap dwingen je door te trappen. Rij mee in het wiel van Jan Raas op deze stevige fietsroute door het boeiende Landschap van Borsele in de regio Zuid Beveland en Walcheren.


VVV Zeeland heeft meer routes beschikbaar waarin Zeeuwse oud wielrenners een fietsende hoofdrol spelen :
Jo de Roo   111 km.         Foto: Keetie van Oosten-Hage     87 km.      
Theo Middelkamp   145 km.         Jan Raas   101 km.

VAKANTIETIP VOOR ZEEUWEN EN TOERISTEN
SERVICECENTRUM ZUSTERPLEIN MIDDELBURG MET FIETSENSTALLING

Fietsroutes Regio Middelburg :
4 KUSTGEMEENTEN, WAARONDER SCHOUWEN DUIVELAND & VEERE, ONTWIKKELDEN
BEST OF NATURE FIETSROUTES

De gemeenten Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland, Veere en Westvoorne zijn benoemd tot de beste duurzame natuurbestemming wereldwijd, oftewel the Best of Nature. In dit kustrijke gebied vind je een overdaad aan natuur waarin je nog echt tot rust komt. Je kunt er zeehonden, bruinvissen, herten, bevers, wilde fjordenpaarden en andere bijzondere dieren spotten.
 
Deze fietsroute leid je langs de vele hoogtepunten van de streek. Stap op de fiets en geniet van de uitgestrekte natuur, bijzondere stopplekken en de weidsheid van het gebied. Download de brochure of haal de routes op bij een VVV-Inspiratiepunt langs deze trajecten. De lengte van de Best of Nature fietsroute is 106,7 kilometer. Het is ook mogelijk om een kortere ronde te fietsen in elke gemeente.
MUSEUM ARNEMUIDEN PRESENTEERT FIETSTOCHT
THEMA "75 JAAR BEVRIJDING"

 
Rond de bevrijding werd in Arnemuiden een speciale fietstocht uitgezet voor Zeeuwen en toeristen. Museum Arnemuiden in de Langstraat heeft de activiteiten uitgebreid tot buiten en een route samengesteld langs plaatsen waar nu nog iets te vinden is over de oorlog.

In de nieuwe thema tentoonstelling over de oorlog 40-45 is in het museum een enorm doek te zien. Hierop staan alle plaatsen rondom Arnemuiden die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog zoals bunkers, maar ook herdenkplaatsen en boerderijen. Verder zijn allerlei wapenschilden, foto's, documenten en objecten te bewonderen. Zichtbare overblijfselen van deze indrukwekkende en emotionele periode in de Zeeuwse geschiedenis. Meer info staat op www.bezoekmuseumarnemuiden.nl  
Terug naar de inhoud