Rubriek 'Mijn fietsrondje' - Zeeland op de Fiets

Zeeland op de Fiets
Ga naar de inhoud
Rubriek  Mijn FietsRondjeTOERFIETSER JACCO QUIST (HALSTEREN) KIEST VAAK VOOR RONDJE OESTERDAM KLASSIEK
EN GENIET VAN DE NATUUR OP DE OOSTERSCHELDE

Foto's : Jacco Quist en Ronald Kolk.    Het omschrijven van mijn favoriete fietsrondje begint met een aantal keuzes: ten eerste de keuze van fiets: 'gewoon' de racefiets of de gravelfiets die ik sinds een jaartje in bezit heb. Omdat op de gravelfiets de route eigenlijk altijd anders is of bij iedere bocht kan worden, is het aanwijzen van een favoriet off road  rondje nogal lastig. Dus kies ik voor de racefiets. Als ZeeBra (Zeeuwse Brabander) wordt het sowieso een ritje waar Brabant Zeeland kust...

Sinds ik in Halsteren woon ben ik door mijn buurman Jelle weer op de fiets gezet en eigenlijk heel snel heb je een leuk rondje in de buurt wat je vaker kan rijden. In mijn geval zit vaak de Oesterdam in de route, zo vaak zelfs dat ik het op Strava vaak omschrijf als een Rondje Oesterdam Klassiek.

Bij vertrek vanuit Halsteren duik je snel de polder in richting Tholen, als je daar wind tegen hebt betekent het dat je goed gekozen hebt: op de Oesterdam (schuin) mee, door het dorpje van Tholen, via polderwegen naar de Bergse Diepsluis, met links de Speelmansplaten met een fikse toename in (vakantie)huizen, kijk ik liever rechts over het laatste stukje Oosterschelde.


Naast Aziatische oesterrapers en Belgische surfers zie je er vaak een buizerd op een bordje zitten, broeden de scholeksters op de steentjes in de berm en wordt er zelfs wel eens een zeehond gesignaleerd. Tijdens mijn rondjes kan ik echt genieten van de natuur om me heen.
 
Op het einde Oesterdam links/rechts onder de bruggen van de Oude Zeeuwse weg door langs het spuikanaal. Op het einde rechts (want linksaf ga je langs de golf en schietbaan voor een rondje Zandvliet) draai je terug de brug over het spuikanaal over. Hier duik ik de polder naar Ossendrecht in, dit dorpje zelf laat ik links liggen en ik kies voor de route langs de politie academie naar de provinciale weg tussen Putte en Hoogerheide. Door de beschutting van de bossen rond Huijbergen heb je niet veel last van de wind die op de Oesterdam nog mijn vriend was.


Bij Huijbergen tik ik nog even de grens met Belgie aan en ga richting Wouwse Plantage. Daar toer ik mooi langs het riviertje de Zoom, redelijk beschut, weer richting huis. Bij de Wouwse Tol linksaf, de A58 over en langs het mountainbike parcours van de Kragge, via de Heide en Schansbaan knijp ik na twee uurtjes mijn remmen dicht en parkeer mijn racer naast de gravellaar. Spijt? Zeker niet! En het leuke is binnenkort spring ik op mijn andere fiets en maak ik weer een nieuw favoriet rondje!     (12 september 2020)


RENSTER MIRJANA SCHAAP  (STAVENISSE)
FIETST GRAAG RONDJE ZEEUWSE DAMMEN

De  enthousiaste Thoolse Mirjana koerst bij het Oost Europese continentale team Lviv dat de Ukraine als thuisbasis heeft.

Mijn mooiste rondje begint natuurlijk aan de idyllische haven van mijn woonplaats Stavenisse. Je kunt daar perfect starten maar dan wel eerst een heerlijk bakje koffie bij Het Packhuus. Op een mooie zomerse dag krijg je hier het gevoel van Zuid Frankrijk met uitzicht op de boten en de populaire molen.


Maar goed...Laten we vertrekken...Langs de molen rijden we buitenom via de Oosterschelde. Dat is genieten van de natuur met prachtige slikken en schorren langs de route. Vooral goed om je heen kijken ook. Ik spot een enkele keer ook weleens zeehondjes.
 
Eenmaal in Tholen aangekomen maken we daar de befaamde oversteek via de Oesterdam waar het soms flink knokken kan zijn tegen de wind. Vliegen of stilstaan, maar wederom genieten van de fraaie vergezichten over het water. De weerribben, de surfers en het strand. Ook zul je er veel (bekende) wielrenners tegenkomen die deze dam ook graag in hun trainingsrondje opnemen. Eenmaal de dam gepasseerd, koersen we richting Westerschelde waar we gedeeltelijk bovendijks wederom langs het water fietsen om bij Kruiningen weer de oversteek te maken richting Oosterschelde waar we aankomen in Yerseke.

Tijd voor een heerlijke lunch bij cafe De Sportvisser net achter de dijk aan de haven. Waar je gastvrij wordt ontvangen door Moniek en haar team. Verkwikt gaan we weer door naar boven richting Zeelandbrug  zoveel mogelijk buitenom langs het water.

Wederom trotseren we op de Zeelandbrug nog een keer de wind. Had je hem op de Oesterdam tegen? Dan heb je hem nu mits niet gedraaid misschien wel lekker mee om door te 'vliegen' richting het mooie oude en pittoreske Zierikzee. In dit leuke Duivelandse stadje kun je genieten van een drankje of wat lekkers op een van de vele terrassen daar. Nog niet toe aan een pauze? Dan koersen we wederom zo veel mogelijk buitenom langs het water richting Bruinisse. We steken de sluis van Bruinisse over en gaan langs de boten en mosselvelden richting de Philipsdam waar we afslaan om even wat meer druk op de benen te voelen met het oversteken van de Krammersluizen.


Wat omhoog gaat, gaat ook weer naar beneden, dus zoeven we met wat vaart de Philipsdam af richting Sint Philipsland alwaar we de laatste korte dam, genaamd Krabbenkreek oversteken om verder te rijden naar Sint Annaland, waar we wederom langs het kraakheldere water van de Oosterschelde rijden en uitkijken op de Zeelandbrug waar we eerder overheen zijn gereden. Niet veel later zijn we weer aanbeland in het pittoreske haventje van Stavenisse, tevens het eindpunt van deze prachtige fietstocht. Tijd om eens na te praten over deze mooie tocht op het terras onder het genot van een drankje!     Lees hier meer over de wielerploeg van Mirjana.    (20 augustus 2020)


     

CASPER VOS (HEINKENSZAND)
 
MIJN MOOISTE RONDJE VOERT DOOR DE ZAK VAN ZUID BEVELAND

Omdat ik graag van afwisseling hou heb ik ook meerdere trainingsrondjes om te rijden vanuit mijn woonplaats Heinkenszand. Voor de iets kortere ritten ga ik graag door de zak van Zuid-Beveland. Deze mooie omgeving is fijn om te rijden. In deze ronde kom ik door alle dorpen in de zak en probeer ik de mooiste weggetjes mee te pakken.


Voor de langere ritten heb ik 3 routes beschikbaar. Om te beginnen rij ik af en toe een rondje over Zeelandbrug en dan via Schouwen Duiveland en over de Oosterscheldekering terug naar huis. Ook pak ik graag een route over de Oesterdam. Dan ga ik via Tholen en een stukje Schouwen Duiveland terug over de Zeelandbrug. En als laatste een omloop over Walcheren, Noord- Beveland en Zuid Beveland en weer richting thuisbasis.
 
Mijn favoriete en mooiste rondje voert door de zak van Zuid Beveland. Vaak ga ik dan alleen of af en toe met wat ploeggenoten voor de gezelligheid. Op deze manier probeer ik zoveel mogelijk van het mooie Zeeland te genieten en steeds weer nieuwe en mooie routes te ontdekken.   (19 juli 2020)
LISANNE DE MUNNIK  (KAPELLE)
BLOKKENTRAINING ONDERLANGS DIJK BIJ WOONPLAATS

Lisane de Munnik (Kapelle) vertelt over haar trainingslocaties : Als ik blokken training heb rij ik altijd onderlangs de dijk bij Kapelle. Het is daar erg rustig waardoor ik mij goed kan concentreren. Voor een duurtraining vind ik het altijd heel leuk om langs het water te fietsen. Zo fiets ik regelmatig richting het Veerse Meer en ga ik via Midden Zeeland weer naar Kapelle. Ook is het steeds leuker om een rondje Zeelandbrug en Oosterscheldekering te doen.
De meeste ritten doe ik alleen maar soms gaat mijn broer mee. Gelukkig zijn de trainingen van wieler vereniging Breda ook weer gestart. Elke zaterdag rijden we samen met de ploeg sprintjes of er staat een gezellige duur training op het programma. Op zaterdag 6 juni fietsten we 110 km door Zeeland vanuit Tholen.  (18 juni 2020)                                              
DEMI VAN DIJKE (BORSELE)
EEN UITDAGING OM NIEUWE ROUTES TE VINDEN

Voor een niet al te lange training kies ik er vaak voor om richting Kapelle te rijden en onder langs de zeedijk terug te keren richting mijn woonplaats Borssele.
Dit traject wissel ik vaak af met een rondje Veerse Meer via Ovezande, Nisse en Wolphaartsdijk. Vervolgens naar Lewedorp en Arnemuiden en na het havengebied rond Vlissingen komt thuisbasis Borssele weer in beeld.

Ook kruip ik vaak in Belgie op de fiets waar mijn vriend woont. Bij een kortere training kies ik meestal voor een populair traject langs de boorden van de Schelde. Hier kan ik heel rustig lange rechte stukken fietsen voor het blokken onderdeel van mijn voorbereiding.
Voor mijn duurtraining ga ik hier in Zeeland meestal richting Zeelandbrug en dan terug over de Oosterscheldekering en Walcheren. In het Belgische land trainen we vaak in de heuvelzone rond wielerstad Oudenaarde, bekend van het Centrum Ronde van Vlaanderen.


Het is voor mij altijd weer een uitdaging om nieuwe routes te vinden tijdens de trainingen. Daarom sla ik ook regelmatig eens een onbekend weggetje in en zie wel waar ik dan uitkom. Het moet uiteraard wel spannend blijven op de fiets. Demi van Dijke fietst bij de Belgische formatie S Bikes Agu.  
(9 juni 2020)

                                                                           


LENNARD VAN BELZEN (MIDDELBURG) :
ZEELAND IS EEN HELE MOOIE PROVINCIE OM TE FIETSEN

Foto : fam. van Belzen     Middelburger Lennard van Belzen fietst wekelijks met zijn ouders richting de Piet bij Arnemuiden voor een Rondje Veerse Meer. Ook gaan ze wel eens naar Vlissingen om een Walcheren route te doen. Deze omloop rijden ze meestal in de winter omdat het dan langs de kust minder druk is.

Lennard over zijn fietstochten : In 2018 had ik een topresultaat met fietsen met het beklimmen van de Alpe Huez en de Col de Sarenne (1.999 m). Dit was heel vermoeiend maar ik heb het wel gehaald. Verder heb ik twee keer meegedaan met de ALS toertocht op Walcheren voor het goede doel : de strijd tegen de spierziekte ALS.

Volgens Lennard is Zeeland een hele mooie provincie om te fietsen : Er zijn zeer goede en veilige fietspaden en voor mij is het heel ontspannend om langs de waterkant en over de dijkjes te toeren. Naar wielrennen kijken is ook interessant. Met mijn familie ben ik verschillende keren naar de Tour de France geweest. Verder was ik als supporter bij de klassiekers Ronde van Vlaanderen en de E3 Prijs. Een favoriete Zeeuwse renner heb ik niet, maar ik vond het wel heel leuk om in de Tour van 2018 Antwan Tolhoek te ontmoeten. (2019)WIELERVERZAMELAAR SJAAK DEN HERDER
HEEFT 4 ROUTES OP ZIJN FAVORIETENLIJSTJE

Sjaak heeft vier routes paraat. Afhankelijk van de weersomstandigheden kies ik een tocht. Van te voren let ik op de windrichting en kijk op buienradar.

De eerste gaat vanuit zijn woonplaats Middelburg richting Sint Laurens, Serooskerke, en Vrouwenpolder.  Vervolgens over de Veerse Dam en de Stormvloedkering naar Haamstede. Na de terugreis richting Walcheren staat er bij thuiskomst 65 km. op zijn fietscomputer.

Route B voert van Middelburg naar Arnemuiden. Dan via Vliegveld Midden Zeeland en terug langs het Veerse Meer naar Veere. De lengte komt op ongeveer 45 km.

Bij de derde omloop gaat Sjaak richting Nieuw & St Joosland, Ritthem en dan langs het water naar Vlissingen. Bij het oprijden van de Langevieleweg springt de teller op 27 km.

Tijdens de vierde route kiest de Middelburger voor Zeeuws Vlaanderen. Na het vertrek in Middelburg komt Oost Souburg in beeld en in Vlissingen maakt hij gebruik van het populaire fiets-voetveer. In Zeeuws Vlaanderen passeert den Herder Breskens, Schoondijke en Ijzendijke . In Belgie fietst hij dan graag langs o.m. Watervliet. Na deze buitenlandse trip kan hij 60 km. in zijn fietsdagboek noteren. (2019)MIDDELBURGSE ANDREA VAN DEN BROEK :
OP MOOIE DAGEN LANGE DUUR RIT DOOR ZEELAND

De Middelburgers Andrea van den Broek en haar vriend Erik van Rijswijk (foto) fietsen veel door Zeeland.

Andrea vertelt over haar fietskilometers door het Zeeuwse land :  Op mooie dagen is er niets leuker dan gezamenlijk een lange duur rit maken. Er zijn vele mooie fietsroutes te bedenken. Zo blijft een rondje Oosterscheldekering favoriet.

Minimaal 1 keer per jaar fiets ik samen met mijn vriend de 5-Dammentocht, dit is echt onze klassieker. Vanuit Middelburg loopt de route via de Veerse Gatdam, Oosterscheldekering, Brouwersdam, Philipsdam en Oesterdam langs de zeedijk weer terug naar onze woonplaats. In totaal is het een tocht van meer dan 200 km. De route is nog verder uit te breiden en dit jaar zijn we nog extra over de Haringvlietdam gefietst.  De alternatieve route terug gaat vanaf de Oesterdam via Zuid-Beveland nog even over de Zandkreekdam en dan via het Veerse Meer terug. Ook dan zit je over de 200 km. Uiteraard horen (koffie)stops met appeltaart erbij om de dag geslaagd te maken!  (2019)
Terug naar de inhoud