FIETSHISTORIE ZEELAND - Zeeland op de Fiets

Zeeland op de Fiets
Ga naar de inhoud
Fietshistorie Zeeland

Varia


Archief Bronnen :  
Facebook, Twitter, Sjaak den Herder, Dag en Weekbladen, Wielerclubs, Renners, Organisatoren, Particuleren.De Zeeuwse wielerarchieven zitten vol spannende verhalen, sfeervolle foto's en enerverende evenementen.

Bijdrages voor Fietshistorie Zeeland :
stuur je foto met artikel naar  info@zeelandopdefiets.nl
IN 2018 WERD DE LAATSTE RONDE VAN ARNEMUIDEN VERREDEN.

DE ZEGEBLOEMEN IN DEZE TMZ KOERS WAREN VOOR
RICO VAN DAMME, DENNIS RAADTGEVER, JAN DINGEMANSE EN GIORGIO JOZIASSE
RONDE VAN KAPELLE 29 SEPTEMBER 1945
Bron: Cera Retro
In het wielerarchief van Middelburger Sjaak den Herder
liggen veel foto's met het onderschrift "Theo Middelkamp"

> Theo Middelkamp zelf reed in 1947 op 33 jarige leeftijd naar de wereldtitel in Reims.> In Wijk bij Duurstede startte ZRTC Theo Middelkamp in het Nederlands Clubkampioenschap,
v.l.n.r.  Jan Westdorp, Ferd. Boonman, Jo de Roo, Piet Rentmeester.5 SEPTEMBER 1970:
OMLOOP VAN SCHOUWEN DUIVELAND
1 KEER OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

Bron : Sjaak den HerderSjef van de Burgh kwam via ploegleider Piet Libregts bij Acifit terecht, een team dat later werd overgenomen door het Zeeuwse Trico Noble (Aardenburg), waarvoor hij vier jaar heeft gereden.  
v.d. Burgh: Dat was een mooie tijd. Ik was daar de wegkapitein, moest een groep Zeeuwse talenten in toom zien te houden. Daarbij mannen zoals Cees Bal, Jan Raas, Cees Priem, Toine van den Bunder, nou dan weet je het wel. Vooral in ploegentijdritten was het moeilijk orde te scheppen, die mannen wilde nog het liefst elkaar er af rijden. We reden in die tijd een mooi programma met diverse etappekoersen.WIM DE WAAL (AXEL) WON VEEL CRITERIUMS IN ZEELAND
EN WAS PROF BIJ DE RALEIGH PLOEG VAN PETER POST
Bron: Velo Retro / Facebook augustus 2020

WIELERHISTORIE ZEELAND MET FIETSVIERDAAGSE MIDDELBURG
JOS SCHIPPER (DOMBURG) :
 
RITWINST IN VUELTA EN DRIE OVERWINNINGEN IN RONDE VAN KRUININGEN 
Adri 'Jos' Schipper werd op 10 juni 1951 in Baarn geboren maar woont al lang in Zeeland. Hij was beroepsrenner van 1974 tot 1984. Zijn mooiste zege was ongetwijfeld de eerste etappe van de Ronde van Spanje 1978 in Gijon. En heel bijzonder, in die Vuelta werd Schipper 5e in het eindklassement. Op 4.28 van de Franse winnaar Bernard Hinault. Ook in de Nederlandse criteriums was Schipper vaak vooraan te vinden.  Foto : In Kruiningen kwam hij in 77, 78 en 84 als winnaar over de finish bij WC Rentoc.  WIND OP DE VEERSEDAM IN RONDE VAN MIDDEN ZEELAND
PRIEM EN RENTMEESTER CLUBKAMPIOEN ZRTC THEO MIDDELKAMP 1968
WIELERHISTORIE ZEELAND VANAF 1926:  
 
EERSTE KOERSEN IN ZEEUWS VLAANDEREN

Bron : Sjaak den Herder  (Middelburg)  

In het Zeeuwse sportarchief staat ruime informatie over de groei van de wielersport vanaf de twintiger jaren.

In Zeeland had Hulst de primeur van de eerste wegkoers. Op 31 augustus 1926 zegevierde Roger de Heer. De Belgische coureur versloeg zijn landgenoten De Meijer en Clapdorp. Het rennersveld bestond hoofdzakelijk uit Belgen. Daarnaast stonden enkele Hollanders aan de start in Zeeuws Vlaanderen.

Op 4 september 1927 vond de tweede editie plaats met 39 inschrijvingen. De Grote Prijs Hulst over 108 km. werd verreden rond de stad. Op het ronde bord stonden 6 omlopen van 18 km. De zegebloemen waren voor Odiel van Hevel (B)   2. Maurice Raes (B)   3. Frans Bonduel (B). Edmond Picavet zorgde met de negentiende plaats voor een Nederlandse top 20 klassering.

Op 5 september 1927 werd de wegwedstrijd Sas van Gent - Brussel - Sas van Gent georganiseerd met aankomst op de wielerbaan. De Belg Karel van Hassel was de rapste.  2. Leoplold Boone en 3. Henri Demeyer. Een compleet Belgisch podium in Zeeland.
 
Op 31 augustus 1928 werd de GP Hulst gewonnen door Hector Marquinie voor Verstaeten en Deroeck.
 
Op 31 augustus 1931 was er weer koers in Hulst. De top 3 bestond uit Belgen:  1. Cesar Bogaert   2. Constan Dyzers   3. Aime Dossche. Er mochten toen alleen met toestemming van de overheidsinstanties wedstrijden op de weg geprogrammeerd worden.
 
 
EERSTE THOOLSE FIETSDAG 1983
Bron :
Archief Zeeland op de Fiets.nl


JUBILEUMEDITIE (70) RONDE VAN OUD-VOSSEMEER 2018
Tekst : PZC           
Foto's : Jacco Quist en archief Zeeland op de Fiets.nl


RONDE VAN SINT-MAARTENSDIJK :
25 STE EDITIE 1990 EN LAATSTE - 35 STE RONDE

Bron : Archief Zeeland op de Fiets.nl
RONDE VAN THOLEN 1951 EN 2001
Bron : archief Zeeland op de Fiets.nl


25 JARIG JUBILEUM FIETS VIERDAAGSE THOLEN IN 2017
Bron : archief Thoolse Bode
PLOEG VAN DE BERGE VERZEKERINGEN 1971 MET ZEEUWSE RENNERS
Bron : Ad v.d. Ploeg

20 JAAR ZRTC THEO MIDDELKAMP IN 1974
JAN RAAS, CEES PRIEM EN KEETIE VAN OOSTEN-HAGE NEDERLANDS KAMPIOEN


Bron : Sjaak den Herder  (Middelburg)


1980 : THIJS FASE WINT EERSTE RONDE VAN POORTVLIET

Bron :
archief Zeeland op de Fiets.nl en organisatie
Op 23 mei 1980 won Thijs Fase de eerste Ronde van Poortvliet voor amateurs. De streekfavoriet uit Oud-Vossemeer was na 90 km draaien door de straten van het Thoolse dorp de snelste. Hij versloeg Toon van der Steen (Bruinisse) en Gerrit van Geloof (Oudenbosch).
Een zesmans formatie onder leiding van voorzitter Rinus Quist had de koers over 53 ronden georganiseerd. Ze wilden met dit nieuwe fietsevenement de regionale wielersport in Oost Zeeland een impuls geven. Quist kreeg assistentie van Witte Andriesse (secretaris / Scherpenisse), Maarten Quist (penningmeester) en de leden Leen Poot, Gerard Verburg en plaatselijk renner Dirk Uyl.
 
Op de eerste deelnemerslijst in 1980 stonden 55 renners uit Zuidwest Nederland. Daarbij de Zeeuwse criterium specialisten Han Harinck, Wim Jeremiasse, Jan Poley, Cees Vleugel, Wim de Waal en Wim de Wilde. De Thoolse inbreng kwam van Thijs Fase, Martin v.d. Jagt en Dirk Uyl.In september 2010 werd als vervanging van de Omloop van Tholen nog een criterium georganiseerd in Poortvliet. De hoofdprijzen waren voor Ruud Zijlmans ( Oud Gastel / amateurs A), Dennis van den Hurk (Barendrecht / amateurs B), Raphael Gabriels (Roosendaal / 40+) en Dennis van de Waart (Ovezande /SP categorie).


CEES DE RIDDER (ARNEMUIDEN) WILDE MET WIELER VERENIGING ZEELAND NAAR DE TOP
Bron : Facebook

Bron : PZC 23 november 1985

ZEELAND OP DE FIETS.NL ONTMOETTE KONING WILLEM ALEXANDER BIJ GIRO 2016 IN APELDOORN

Foto's: Zeeland op de Fiets.nl / Witte en Lennard Andriesse.
In mei 2016 was de Ronde van Italie te gast in Gelderland. Duizenden wielerliefhebbers kwamen naar het warme en gezellige Apeldoorn voor de opening van de Giro. De renners moesten meteen flink in de beugel in een tijdrit over een afstand van 9,8 km. De zege bleef met een score van 11.03 in Nederland. Tom Dumoulin van Team Giant Alpecin pakte de eerste roze trui van de editie 2016. Primoz Roglic werd tweede in dezelfde tijd en Andrey Amador werd als derde geklokt.


De eindzege van de 99 ste editie kwam in handen van Vincenzo Nibali van Astana. Esteban Chavez en Alejandro Valverde mochten ook naar het podium. Beste Nederlander in Milaan was Steven Kruijswijk (Team Lotto NL Jumbo) op 1.50. In 2016 stonden geen Zeeuwen op het startblad van de Giro.


Koning Willem Alexander bezocht de Nederlandse Giro start in Apeldoorn. Hij ging langs bij verschillende teams en maakte een praatje met enkele renners en ploegleiders. In de avonduren werd in Apeldoorn een wielercafe georganiseerd met o.m. organisator Cees Priem uit Wemeldinge (middelste foto).WIELERPLOEG TRICO NOBLE IN 1972 MET ZEEUWSE COUREURS

Foto : Stadsarchief Breda

Wielerploeg Trico Noble 1972.     v.l.n.r.  Frans van Turenhout (sponsor Trico Noble; fabriek van breigoederen in Zeeuws Vlaamse Aardenburg),
 
Adrie Vasseur, Jan Brinkman, Johnny Verbeke, Bennie Ceulen, Cees Stoutjesdijk, Jan Raas, Sjef van de Burg, Cees Bal, Grant Thomas, ploegleider Henny Schouten.
 
Zittend:  Marius Weststraate (masseur), Tonnie Huizen, Rob Kroep, Toine van de Bunder, Leen van de Parel, Wim de Waal en Henny Gijsel.
EERSTE OMLOOP VAN THOLEN 2007 :
WINST SOUBURGER JACK VAN DER HORST IN POORTVLIET

Bron : Archieven Zeeland op de Fiets.nl


EERSTE PIJL VAN THOLEN OP ZATERDAG 22 AUGUSTUS 1992

Bron : archieven Zeeland op de Fiets.nlFoto's : Witte Andriesse

 START IN DE ZOEKWEG BIJ MEULVLIET  
FINISH OP TEN ANKERWEG.
 

 EREPODIUM PIJL VAN THOLEN 1992  
 1.  JEROEN VAN HAPPEN         MAARHEZE         
2. WILFRED GEYS    KWADENDAMME       ZRTC THEO MIDDELKAMP   
3. HARRY ROZENDAL       ZUTPHEN

THOOLSE DAG VAN DE FIETS 2009 MET TOERTOCHTEN EN TENTOONSTELLING :

SOCIALE FIETSDAG VOOR HET GOEDE DOEL OP ZEEUWSE BODEM

Fotografie : Witte Andriesse :
Organisator Thoolse Dag van de Fiets
CLARIJS WIELERPLOEG 1968 MET RENNERS UIT ZEELAND
Fotobron : Faceboek toerclub GoesFoto : Facebook.        
Zeeuwse wielerploeg STORM bezoekt in 1975 de sponsor in Bruinisse

Terug naar de inhoud