* ZLM Tour - Zeeland op de Fiets

Zeeland op de Fiets
Ga naar de inhoud
* Wielrennen  : Klassieker Ster ZLM Toer & ZLM Tour door Zeeland.

GEDEPUTEERDE DE BAT BIJ OMROEP ZEELAND OVER AFGELASTING ZLM TOUR 2021

Bron Omroep Zeeland 21 mei 2021
IN 2021 GEEN ZLM TOUR WEGENS CORONA PERIKELEN.

 
MEERDAAGSE ZOU STARTEN IN KAPELLE OP 9 JUNI.

De 33 ste editie van de ZLM Tour zal pas in 2022 worden verreden. Het eerder door de Nederlandse Overheid gepresenteerde openingsplan bood perspectief, mede omdat de ZLM Tour een topsportwedstrijd betreft. De genoemde data uit het openingsplan blijken echter niet te worden gehaald. Dit betekent dat er later dan gepland versoepelingen zullen gaan plaatsvinden, wat met name betreffende gemeentes te weinig vertrouwen geeft om de ZLM Tour 2021, die van 9 t.m. 13 juni zou plaatsvinden, door te kunnen zetten.

Niels Geven, projectleider van de ZLM Tour bij organisator Libema Profcycling licht toe dat er met de betrokken belanghebbenden alles aan is gedaan om de vergunningen in orde te krijgen:
 
"In totaal zouden we met de ZLM Tour door 5 verschillende veiligheidsregios rijden, zijn 8 verschillende gemeentes start en/of finishplaats en doorkruisen we in totaal meer dan 30 verschillende gemeentes. Van al deze partijen moeten we een vergunning krijgen om te mogen fietsen. Binnen de huidige maatregelen mag er nergens langs het parcours publiek aanwezig zijn. Bij de start / finishlocaties kon dit worden gerealiseerd, maar langs de route kon deze harde voorwaarde door niemand worden gegarandeerd waardoor we niet van alle partijen een vergunning krijgen. Dit maakt het onmogelijk om dit jaar de ZLM Tour te organiseren".


Martin de Kok, algemeen manager van Libema over de actuele situatie:
"Erg jammer dat we ondanks al het harde werken van zowel vrijwilligers, werknemers, partners, leveranciers en etappeplaatsen deze editie niet doorgaat. Op dit moment zijn er echter belangrijkere zaken en samen met ZLM Verzekeringen en alle andere betrokken stakeholders gaan we zorgen voor continuïteit van deze Nederlandse meerdaagse koers. We willen de voorbereidingskoers op de Tour de France zijn voor sprinters, dan moeten we dit ook voor ploegen waarmaken. Door nu een beslissing te nemen, kunnen de ploegen zich nog elders voorbereiden op de Tour. We hebben gedaan wat we konden, en rekenen erop dat ze volgend jaar weer bij ons aan de start staan".
 
De ZLM Tour zal in 2022 weer plaatsvinden in aanloop naar de Tour de France.      (17 mei 2021)
ZLM TOUR IN JUNI TWEE DAGEN IN ZEELAND
De eerste twee etappes van de ZLM Tour op 9 en 10 juni worden verreden in Zeeland Fietsland. Op 11 juni vertrekt de karavaan vanuit Eindhoven naar Buchten. De zaterdagetappe op 12 juni wordt traditioneel verreden in de heuvels van Limburg met de start bij het Shimano Experience Center in Valkenburg en een finish op de fameuze Cauberg. De slotetappe op zondag 13 juni start met een ronde over het parcours van de Profronde in Made en eindigt op de brede nieuwe weg voor het gemeentehuis van het West Brabantse Rucphen.

 Etappeschema 2021:     
Woensdag 9 juni: Sprintronde Kapelle   100,9 km
 
Donderdag 10 juni: Veere - Goes    195,4 km
 
Vrijdag 11 juni: Eindhoven - Buchten    175,3 km
 
Zaterdag 12 juni: Valkenburg - Valkenburg    178,6 km
 
Zondag 13 juni: Made - Rucphen     159,3 km Koersdirecteur Jean Paul van Poppel (foto) over het rittenschema :
"De ZLM Tour is al jaren de ideale voorbereidingskoers voor sprintersploegen richting de Tour de France. Het is geweldig mooi dat de ZLM Tour dit jaar te gast mag zijn in deze plaatsen. De vijf etappes bieden veel kansen voor de sprinters. Al weet je natuurlijk nooit van tevoren hoe de koers exact gaat verlopen en hoe het algemeen klassement eruitziet voor de start van de laatste etappe".Huber Rentmeester van ZLM Verzekeringen is eveneens blij met de etappeplaatsen voor de ZLM Tour 2021. "Wij richten ons als verzekeringsmaatschappij op Zeeland en Brabant. Daarom zijn wij er trots op dat een groot deel van het parcours van de ZLM Tour ook door deze provincies loopt. De wielersport leeft enorm in de verschillende gemeentes en zien dat ook terug in de grote belangstelling voor de ZLM Tour".

Daarnaast is bekend geworden dat MINI-Nederland de officiele mobiliteitspartner van de ZLM Tour 2021 is. "De MINI Countryman, de meest avontuurlijke MINI van dit moment biedt bijzonder veel ruimte en comfort, waardoor de samenwerking perfect past bij het avontuurlijke karakter en het spannende verloop van de koers."aldus Joost ter Meulen, Business Manager bij MINI Nederland.De ZLM Tour is in 2021 onderdeel van de UCI ProSeries en kenmerkt zich als sprinterswedstrijd en zorgt voor een laatste voorbereiding op de Tour de France. Om de wedstrijd door te laten gaan, moeten de coronamaatregelen wel toestaan dat er, eventueel onder voorwaarden, publiek welkom is.    (16 april 2021)
ZLM TOUR OP 10 JUNI OVER PARCOURS RONDE VAN  MIDDEN ZEELAND
START IN VEERE  -  FINISH IN GOES

Foto : Organisatie
De ZLM Tour rijdt op donderdag 10 juni over het parcours van de voormalige Ronde van Midden-Zeeland. De bekende Zeeuwse badplaatsen en wielerdorpen worden in het parcours opgenomen, alsook de Oosterscheldekering en de Zeelandbrug. Vergeleken met voorgaande jaren wordt het parcours vanuit startplaats Veere tegengesteld gereden om zo te finishen in Goes, de bakermat van de Ronde van Midden-Zeeland. Om de wedstrijd door te laten gaan, moeten de coronamaatregelen wel toestaan dat er publiek welkom is.Martin de Kok van Libema Profcycling: "Nadat bekend werd dat de Tacx Pro Classic in 2021 niet verreden zal worden, heb ik meteen contact opgenomen met het bestuur van deze ronde. Deze ronde kan worden gezien als Zeeuws wielererfgoed en daarom ben ik blij dat we de krachten kunnen bundelen om in 2021 deze ronde alsnog in Zeeland te kunnen rijden".De organisatie van de Tacx Pro Classic is blij dat de ZLM Tour haar ronde voor een jaar wil 'adopteren' om samen met hun vrijwilligers de ZLM Tour met hun expertise te ondersteunen. De stichting heeft de ambitie om in 2022, wanneer het coronavirus achter ons ligt, het weekend voor de ZLM Tour weer zelfstandig de Tacx Pro Classic te rijden.Ook de Provincie Zeeland is kartrekker van het initiatief. Gedeputeerde Jo Annes de Bat: "De Ronde van Midden-Zeeland kent een rijke historie die al meer dan 60 jaar teruggaat. Het voortzetten van deze ronde tijdens een UCI ProSeries wedstrijd zet Zeeland internationaal positief op de kaart, waardoor ik trots ben dat wij als provincie een steentje kunnen bijdragen aan deze wedstrijd in een uitdagend coronajaar".

Sponsor Tacx blijft betrokken bij de Zeeuwse koers. Koos Tacx: "Wij zijn in 2017 begonnen als hoofdsponsor van deze wedstrijd. Onze ambitie was om de wedstrijd te laten uitgroeien tot een najaarsklassieker in Nederland. We dragen het Nederlandse wielrennen een warm hart toe en zullen en willen ook in deze opzet, de wedstrijd blijven ondersteunen".

Wethouder Joost de Goffau van Goes is blij met de komt van de ZLM Tour naar zijn gemeente:  "We kennen beide wedstrijden en zijn als gemeente al meerdere malen etappeplaats geweest bij zowel de Ronde van Midden-Zeeland als de ZLM Tour. We zijn een sportieve gemeente en stralen dat ook uit. Met de finish bij het Omnium in Goes betrekken we ook een belangrijke regionale sportaccommodatie".De ZLM Tour kenmerkt zich als sprinterswedstrijd en zorgt voor een laatste voorbereiding op de Tour de France. De ZLM Tour was in 2019 een groot succes. Mike Teunissen van Jumbo-Visma ging er met de eindzege vandoor. Enkele weken later won Teunissen in Brussel de openingsetappe van de Tour de France en mocht hij de gele trui aantrekken. Ook Dylan Groenewegen en Lotto-Soudal sprinter Caleb Ewan waren succesvol in de ZLM Tour en boekten daarna nog ritzeges in de Tour de France.   (20 maart 2021)
VIJFDAAGSE ZLM TOUR 2021 START OP WOENSDAG 9 JUNI
MET EEN SPRINTETAPPE IN REGIO KAPELLE - WEMELDINGE

Foto : Organisatie
Wielerliefhebbers in Zuid West Nederland kunnen in juni naar de start van de ZLM Tour in de gemeente Kapelle. Het startschot van het internationale wegwielrennen heeft geklonken. De eerste wedstrijden zijn verreden en er wordt uitgekeken naar de eerste wedstrijd in Nederland. Momenteel gelden er nog beperkingen betreffende evenementen, maar de organisatie van de ZLM Tour gaat voort. Samen met zowel partners, etappeplaatsen als vrijwilligers wordt er vooruitgekeken naar de eerste wieler meerdaagse op het hoogste niveau in Nederland. De ZLM Tour vindt plaats van 9 tot en met 13 juni en zal dit jaar starten in de gemeente Kapelle.

Burgemeester Fons Naterop: "In 2020 bestond de gemeente 50 jaar.
Door het coronavirus hebben we dit niet kunnen vieren zoals we dit voor ogen hadden".
Aanvullend reageert wethouder Jon Herselman: "Met de komst van de ZLM Tour willen we in 2021 op een sportieve manier ons 50 jarig jubileum vieren. De wielersport leeft in onze gemeente en daarom zullen we ons maximaal inspannen om binnen de geldende coronamaatregelen een sportief succes te realiseren met de organisatie van de ZLM Tour".

Het centrum van Kapelle zal op woensdag 9 juni het decor worden van een heuse sprintetappe, waarbij ook de dorpskern Wemeldinge in het parcours is opgenomen. Dit onderdeel is een nieuwe toevoeging aan de ZLM Tour, die in het verleden altijd startte met een proloog. "We willen de ultieme voorbereidingswedstrijd voor sprinters zijn op de Tour de France, dan moet je ook zorgen dat je een programma hebt wat dit weerspiegelt" aldus Niels Geven, projectleider van de ZLM Tour bij Libema Profcycling. "Met de sprintetappe rijden we 8x een lokale ronde van ruim 12 kilometer met iedere 2 rondes een tussensprint. Op deze manier zorgen we voor extra beleving voor zowel de renners als het publiek".  Uiteraard worden aan alle op dat moment geldende veiligheidsvoorschriften voldaan zodat het coronavirus niet nog een jaar roet in het eten gooit. De finishlijn van de tweede etappe komt in Goes te liggen.    (5 maart 2021)

ZLM TOUR 2021 VAN 9 T.M. 13 JUNI OP INTERNATIONALE KALENDER.

De ZLM Tour zal in 2020 geen doorgang vinden, omwille van de aangescherpte maatregelen vanuit de Nederlandse overheid. Op 23 maart 2020 werd bekendgemaakt dat alle sportevenementen tot en met 1 juni niet mogen doorgaan. De ZLM Tour zou verreden worden van 27 tot en met 31 mei en valt daarmee precies binnen deze periode. De ZLM Tour kent een rijke geschiedenis en dit jaar zou de 33 ste editie verreden worden met de proloog in Vlissingen. Nadat de wedstrijd begin januari nog werd verplaatst naar een week eerder op de internationale kalender van de UCI, kan de wedstrijd toch niet doorgaan dit jaar.

In 2019 was de ZLM Tour te gast in Zeeland. In Yerseke won Jos van Emden de proloog over 6,8 km voor zijn ploegmaats Mike Teunissen en Tony Martin. De etappe van Bredene naar Heinkenszand leverde winst op voor sprinter Dylan Groenewegen. De renner van Jumbo Visma versloeg Emils Liepens en Caleb Ewan.Martin de Kok, algemeen manager van organisator Libema Profcycling:
Erg jammer dat we ondanks al het harde werken van zowel vrijwilligers, werknemers, partners, leveranciers en etappeplaatsen deze editie niet kunnen doorzetten. Op dit moment zijn er echter belangrijkere zaken en samen met alle betrokken stakeholders gaan we zorgen voor continuiteit van deze Nederlandse meerdaagse.


De ZLM Tour wil volgend jaar weer terug naar de oorspronkelijke datum, zo dicht mogelijk bij de start van de Tour de France.
De voorkeursdatum zou zijn 16-20 juni, het laatste weekend voor het NK. Dit sluit het beste aan bij onze profilering als de ideale voorbereiding op de Tour de France, specifiek voor sprinters, aldus de Kok. De Tour zal starten in Denemarken waar een vergelijkbaar landschap is als in Nederland. Dat beloven vlakke ritten te worden met mogelijk een sprint aan het eind. De ZLM Tour past, afgezien van de datum, dus perfect als voorbereiding in 2021.  2019 : ZLM TOUR NIEUWE STIJL START IN YERSEKE

Foto's :
Zeeland op de Fiets.nl, Freddy Scheele, Edwin van Immerseel, Organisatie

In 2019 begon de ZLM Tour nieuwe stijl in Yerseke met een proloog van 6,8 km. rond het Bevelandse vissersdorp. Het volledige podium werd bezet door Jumbo Visma. Jos van Emden flitste naar de overwinning met 7.54. Mike Teunissen en Tony Martin waren 2 seconden trager in de woonplaats van Antwan Tolhoek.
 
Zeeuwen:  17. Brian van Goethem op 23 sec.    39. Marco Minnaard op 37 sec.     78. Wesley Mol op 53 sec.    84. Thijs de Lange op 56 sec.Op de tweede dag reden de renners van het Belgische Bredene naar Heinkenszand. Dylan Groenewegen (Jumbo Visma) was na 4 uur en 20 minuten de rapste van het peloton. Emils Liepins (2) en Caleb Ewan (3) zaten in zijn wiel.
 
Zeeuwen:  59. Marco Minnaard   79. Wesley Mol    85. Brian van Goethem    92. Thijs de Lange.
 
Eindklassement:   1. Mike Teunissen    30. Marco Minnaard   op 1.33      62. Wesley Mol  op 7.36      66. Brian van Goethem  op 8.35      68. Thijs de Lange  op 9.14.

 
In 2018 werd er geen Ster ZLM Toer verreden wegens organisatorische obstakels.


 


 Primoz Roglic in WestkapelleWestkapelle was voor 123 coureurs de startlocatie in 2017. De proloog van de Ster ZLM Toer rond de Zeedijk werd gewonnen door Primoz Roglic (Lotto NL Jumbo). De Sloveen noteerde 8.04 na 7,5 km over de Walcherse wegen. Marcel Kittel en Maximilian Schachmann, beiden van Quick Step Floors, moesten 3 seconden toestaan. Brian van Goethem had op de 28 ste positie een marge van 26 seconden met Roglic.Foto's boven : De tweede etappe startte in Tholen. Dylan Groenewegen sprintte in Hoogerheide na 187 km. naar de dagzege gevolgd door Max Walscheid en Moreno Hofland. Brian van Goethem werd als 74 ste geklasseerd.

Eindklassement:   1. Jose Goncalves   (Katusha Alpecin)      2. Primoz Roglic op 11 sec.    3. Laurens De Plus  op 13 sec.      85. Brian van Goethem  op 17.33.

 
2016    Ster ZLM Toer  
 
Proloog in Goes     1. Jos van Emden   (Lotto NL Jumbo)   6,4 km   7.23     2. Taylor Phinney  (BMC) op 3 sec.     3. Stefan Kung   (BMC) op 4 sec.    30. Brian van Goethem   (Roompot)   op 22 sec.     141. Johnny Hoogerland  (Roompot / foto)  op 53 sec.     165. Davy Gunst (Rabobank Development).
 
Eindstand    1. Sep Vanmarcke  (Lotto NL Jumbo)   2. Sean De Bie   (Lotto Soudal) op 6 sec.   3. Jos van Emden  (Lotto NL Jumbo) op 16 sec.     19. Brian van Goethem op 53 sec.      37. Johnny Hoogerland op 1.41      79. Davy Gunst op 8.35.


 
2015     Ster ZLM Toer

In Goes begonnen 156 renners aan hun proloog over 6,4 km. Roger Kluge (IAM Cycling) was met 7.30 de rapste. De Nederlander Martijn Keijzer van Lotto NL Jumbo) kwam 1 seconde tekort en de Belgische specialist Victor Campenaerts (Topsport Vlaanderen Baloise) was 2 seconden langzamer.    17. Brian van Goethem  (Roompot / foto) op 14 sec.    74. Antwan Tolhoek   (Rabobank Development) op 31 sec. 130. Matthijs Eversdijk  (Cyclingteam Joins de Rijke) op 46 sec.
 

De eindwinst kwam in handen van sprintroutinier Andre Greipel van Lotto Soudal.        
              2. Yves Lampaert     (Etixx Quick Step) op 16 sec.       3. Moreno Hofland  (Lotto NL Jumbo) op 16 sec.         19. Brian van Goethem op 57 sec.          70. Matthijs Eversdijk op 13.23          91. Antwan Tolhoek op 18.58.  In 2014 had de Ster ZLM Toer geen etappes in Zeeland. Brian van Goethem, Marco Minnaard en Johnny Hoogerland tekenden voor de Zeeuwse presentie. In het algemeen klassement eindigde de Belg Philippe Gilbert (BMC) op de eerste plaats. Van Goethem (Metec TKH) had op de 16 de plaats 53 seconden achterstand. Hoogerland (Androni) werd 42 ste op 1.52 en Minnaard (Wanty Gobert) strandde op 1.56 van Gilbert.


 
 
Robert Wagner van Blanco Pro Cycling won in 2013 de proloog in Goes over 8 km. De Duitser versloeg 138 concurrenten.    2. Lars Boom op 2 sec.   3. Tobias Ludvigsson   op 3 sec.   38. Brian van Goethem  (Metec TKH)  op 29 sec.  In het eindklassement was de hoofdprijs voor Lars Boom.  2. Andre Greipel op 16 sec.    3. Mark Cavendish op 25 sec.    78. Brian van Goethem op 20.03.


In 2012 was de Ster ZLM Toer niet in Zeeland en er stonden geen Zeeuwen op de startlijst.


 

Foto's : Zeeland op de Fiets.nl  :  
Renners op Oesterdam tussen Rilland en Tholen

De Belgische topper Philippe Gilbert (Omega Pharma Lotto) werd in 2011 als eindwinnaar gehuldigd in Etten Leur. Niki Terpstra werd tweede op 3 sec en Ramunas Navardauskas noteerde een achterstand van 15 sec  Johnny Hoogerland (Vacansoleil DCM / foto boven) stond na 5 koersdagen op de 23 ste positie op 2.24 van Gilbert. De jury zette 94 renners in de eindrangschikking.

 

In 2010 voerde de Ster Elektrotoer door Oost Brabant, Limburg en de Ardennen. Adam Hansen van HTC Columbia was de beste gevolgd door Johan Coenen (15 sec) en Thomas De Gendt op 16 sec.  Op de vierde positie kreeg Bram Schmitz (Van Vliet EBH Elshof) de eervolle vermelding Beste Hollander.


2009      1. Philippe Gilbert    (Silence Lotto)      2. Niki Terpstra     3. Borut Bozic


2008     1. Enrico Gasparotto   (Barloworld)     2. Vasil Kiryienka       3. Nikolay Trusov

 
2007     1. Sebastian Langeveld  (Rabobank)        2. Paul Martens          3. Kurt Asle Arvesen         103. Johnny Hoogerland  (Van Vliet EBH Advocaten)

 
2006     1. Kurt Asle Arvesen   (CSC Pro Team)     2. Jurgen v.d. Walle      3. Paolo Bossoni     

2005         1. Stefan Schumacher   (Shimano Memory Corp)      2. Nick Nuyens     3. Laurens ten Dam       52. Johnny Hoogerland (Eurogifts / foto)


2004     1. Nick Nuyens   (Quick Step Davitamon)      2. Paul Van Hyfte       3. Philippe Gilbert

 
2003    1. Gerben Lowik   (Bankgiroloterij)     2. Niels Scheuneman      3.  Rik Reinerink

 
2002        1. Bart Voskamp    (Bankgiroloterij)         2. Bram Schmitz           3. Michael Boogerd          49. Richard Slabbekoorn  (foto)

 
2001     Ster Elektrotoer        1. Xavier Jan   (Big Mat Auber 93)         2. Marcel Strauss        3. Rene Haselbacher.
 
 Terug naar de inhoud