* ZLM Tour - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen  : Prof Klassieker Ster ZLM Toer & ZLM Tour door Zeeland.* ZEEUWSE RENNERS IN ZLM TOUR 2023 *

* Tim van Dijke    (Team Jumbo Visma).

* Nick van der Lijke    (Leopard TOGT Pro Cycling).

* Timo de Jong   (VolkerWessels Cycling Team).

* Thijs de Lange     (Metec Solarwatt)
* Lars Oreel       (Metec Solarwatt).

* Beat Cycling Club gaat zonder Zeeuwse renners van start
maar heeft Zeeuws Vlaming Brian van Goethem in de ploegleiderswagen.

TOPSPRINTER MARK CAVENDISH VANAF 7 JUNI IN ZLM TOUR DOOR ZEELAND.

WINNAAR SLOTETAPPE GIRO IN MILAAN.

Tien jaar na zijn laatste deelname aan de ZLM Tour verschijnt Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team) in 2023 opnieuw aan de start van de Nederlandse etappekoers. De voormalig wereldkampioen wil deze zomer in de Tour de France het recordaantal etappezeges van 34, wat hij nu nog deelt met Eddy Merckx, alleen in handen krijgen. Zijn laatste voorbereidingen daarvoor treft hij in de ZLM Tour door Zeeland, Noord Brabant en Limburg. De ZLM Tour begint met een proloog in Heinkenszand op woensdag 7 juni. Een dag later staat de etappe Westkapelle - SHeerenhoek op de Zeeuwse wielerkalender.Vier keer eerder nam Mark Cavendish (37 / foto) deel aan de ZLM Tour. In 2007 en 2008 wist hij steeds de afsluitende vijfde etappe te winnen. In 2012 en 2013 deed hij zelfs mee voor de eindwinst. Van etappezeges kwam het in die jaren niet, maar de sprinter wist in 2012 wel beslag te leggen op de eindwinst voor onder meer Lars Boom en Tom Dumoulin. Met een korte proloog en vier vlakke ritten heeft de Britse sprintbom in 2023 ook volop kans op succes.
Wil Cavendish een gooi doen naar winst in de ZLM Tour, zal hij in ieder geval moeten afrekenen met sterke blokken van World Tour teams Jumbo-Visma, DSM en Alpecin Deceuninck.
Het startveld in de ZLM Tour 2023 wordt aangevuld met Pro Continentale ploegen Bingoal-WB, Flanders Baloise, Tudor, Q36.5, Green-Project-Bardiani, Corractec Burgos-BH en enkele continentale teams.  


* PROFKOERS ZLM TOUR IN 2023 TWEE DAGEN IN ZEELAND:

* PROLOOG IN HEINKENSZAND & ETAPPE WESTKAPELLE - SHEERENHOEK

Foto: gemeente Borsele.  v.l.n.r. Joost van Wijngaarden (projectmanager ZLM Tour), Jan Baijens en Rinus de Winter (beiden wielercomite SHeerenhoek), wethouder Arno Witkam en wethouder Marga van de Plasse (beiden gemeente Borsele), Tetiana Troshchenkova en Annelies de Wolf (beiden Zeeland Refinery), Sjaco Westdorp (wielercomite SHeerenhoek) en Joyce Buijze (gemeente Borsele).

De ZLM Tour wordt in 2023 verreden van 7 tot en met 11 juni en begint met twee etappes in de Provincie Zeeland. Gemeente Borsele en Gemeente Veere ontvangen de profkoers komend jaar met een proloog op woensdagavond in Heinkenszand en de klassieke rit over de Zeeuwse eilanden tussen Westkapelle en SHeerenhoek op donderdag.Al vele jaren is de ZLM Tour de ideale voorbereidingskoers voor sprintersploegen die enkele weken later willen scoren in de Tour de France. In het verleden waren het mannen als Cavendish, Kittel, Greipel en Groenewegen die hun sprints met succes kwamen testen voor hun latere etappezeges in de Tour de France.

In 2022 was het de upcoming man van Jumbo-Visma, Olav Kooij, die met drie etappezeges ook het eindklassement naar zijn hand zette. De verwachting is dat ook in deze editie weer een aantal topsprinters aan de start verschijnt in de ZLM Tour, die nog altijd verzekerd is van de steun van haar hoofdsponsor: het Zeeuwse ZLM Verzekeringen.De Zeeuwse wortels zien we ook weer terug in het etappeschema. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat (foto) over de profkoers in Zeeland: “We verlenen al vele jaren onze steun aan diverse wielerevenementen in onze regio. Ik ben blij met de steun die we ook bij Zeeuwse gemeenten hebben gevonden voor de ZLM Tour van dit jaar en waarschijnlijk ook komende jaren. Zo bieden we Zeeuws talent een kans zich te tonen in eigen provincie en inspireren we nieuwe generaties op de fiets te stappen”.
Gestart wordt op woensdag 7 juni met een proloog in Heinkenszand om 18.30 uur. In de gemeente Borsele finisht ook de klassieke Zeeuwse rit een dag later, in SHeerenhoek. Het is dankzij de steun van Zeeland Refinery, gevestigd in gemeente Borsele, dat er op deze manier kan worden uitgepakt met twee etappes in de ZLM Tour.  

Zowel Heinkenszand als SHeerenhoek hebben de nodige wielerhistorie. In SHeerenhoek - de woonplaats van veelwinnaar Jan Raas - staat jaarlijks de EPZ Omloop van Borsele op de kalender. Daarbij worden in 1 weekend diverse internationale UCI wedstrijden verreden voor Elite dames en junioren. Het organiserende wielercomite treedt ook tijdens de ZLM Tour als medeorganisator op. Het dorp kent een rijke wielerhistorie. Tussen 1947 en 1997 vond er de jaarlijkse Regenboogkoers plaats, waar menig Tour de France winnaar aan de start is verschenen.

In Heinkenszand vond in 2019 nog een finish van een ZLM Touretappe plaats na een rit vanuit het Belgische Bredene. Deze etappe werd gewonnen door Dylan Groenewegen, die later dat jaar ook zijn etappezege meepikte in de Tour de France. De finishlocatie van destijds voor het gemeentehuis aan de Stenevate vormt ook in 2023 het epicentrum van de proloog over 6,6 km. op woensdagavond.

Op donderdag 8 juni start de rit in Westkapelle om 12.00 uur, waarmee de gemeente Veere opnieuw het podium biedt voor de start van de klassieke rit over de Zeeuwse eilanden. Vanaf de Zeeuwse kust rijden de renners die dag via de Oosterscheldekering naar Schouwen-Duiveland om vervolgens via de Zeelandbrug over Noord en Zuid Beveland te rijden. De kans is groot dat het peloton die dag in diverse waaiers uiteen wordt geslagen door de Zeeuwse wind. De ZLM Tour adopteert daarmee het parcours van de vroegere Ronde van Midden-Zeeland, recent Tacx Pro Classic, waarmee dit stukje Zeeuwse wielergeschiedenis bewaard blijft. De finish in SHeerenhoek is gepland om 16.00 uur.

* vrijdag 9 juni rijden de renners van Schijndel (12.30) naar Buchten (16.30).
ZLM TOUR OP ZATERDAG 10 JUNI DOOR WEST BRABANT EN OOST ZEELAND OVER OESTERDAM
* zaterdag 10 juni    
Start: Roosendaal / Buijenstraat, 13.00
Steenbergen, Tholen, Oesterdam, Woensdrecht,
Finish:  Roosendaal / Jan Vermeerlaan, 16.50.


De ZLM Tour zal op zaterdag 10 juni starten en finishen in het West Brabantse Roosendaal. De wederzijdse intentie is er om dat eveneens in 2024 en 2025 te doen. Gemeente Roosendaal toont hiermee haar ambities om de komende jaren meer topsport te faciliteren in de gemeente.

WielerExperience Roosendaal aan de Buijenstraat vormt het decor voor de start van de zaterdagrit. Deze locatie biedt alle faciliteiten op het gebied van wielersport, zoals een kilometerlange asfaltbaan, een pumptrack, MTB-trail en Dirt Jump. Hier vandaan vertrekt de koers geneutraliseerd voor een grote ronde rondom Roosendaal via onder meer de gemeenten Steenbergen, Tholen en Reimerswaal. Na de passage van de Oesterdam (foto) tussen Tholen en Reimerswaal arriveren de renners in West Brabant.
Daarna komt het peloton via Woensdrecht terug naar Roosendaal voor een aantal lokale rondes door Roosendaal West, over een gedeelte van het parcours van het profcriterium Draai van de Kaai, over bedrijventerrein de Borchwerf en langs de Nieuwe Roosendaalse Vliet. De finishlijn wordt getrokken op de Jan Vermeerlaan.


Met start en finish op zondag 11 juni vormt Oosterhout het slotstuk van de ZLM Tour. De start zal plaatsvinden in het centrum om 13.00 uur, waarna de renners een grote lus naar het oosten afleggen. De koers wordt afgesloten met enkele lokale omlopen binnen de gemeente Oosterhout met de aankomst rond 16.15 uur. Na afloop van de etappe wordt op het podium de eindwinnaar gehuldigd van de belangrijkste volledig Nederlandse etappekoers. Plaats van handeling is de Slotlaan, ten zuiden van het centrum.  
* OMLIJSTINGSPROGRAMMA:
VOORRONDE NK SLOWBIKING IN HEINKENSZAND (7 JUNI) EN WESTKAPELLE (8 JUNI).
OLAV KOOIJ (18) WINT VIJFDAAGSE ZLM TOUR 2022 DOOR ZEELAND, LIMBURG EN BRABANT
In  het eindklassement was er topsucces voor de 20 jarige Olav Kooij uit Numansdorp.
Het sprinttalent van Team Jumbo Visma stond vanaf de eerste etappe in Kapelle
aan de leiding van de Nederlandse rittenkoers en droeg dagelijks de gele trui.
 
2. Jakub Mareczko op 28 sec.       3. Aaron Van Poucke op 34 sec.     
4. Karl Patrick Lauk op 41 sec.      5. Ben Turner op 42 sec.    
6. Mick van Dijke op 43 sec.      7. Jan Willem van Schip op 44 sec.     
8. Tomas Kopecky op 44 sec.    9. Tosh van der Sande op 44 sec     10. Ceriel Desal op 44 sec.

 Zeeuwen:  27. Tim van Dijke op 2.15      66. Wesley Mol op 21.29. Geklasseerd 87 renners.

ZLM TOUR : OLAV KOOIJ IN GOES NAAR TWEEDE WINST IN ZEELAND.
 
JAKUP MARECZKO GEDECLASSEERD NA VREEMDE MANOEUVRE IN EINDSPRINT.


 * Foto : Zeeland op de Fiets.nl
Mick en Tim van Dijke bij de start in Veere *

Twee incidenten bepaalden het karakter van de etappe van Veere naar Goes. Eerst spoorbomen die voor de neus van de koplopers dicht gingen toen de trein Goes - Vlissingen moest passeren. In de eindsprint zorgde de gevaarlijk sprintende Jakup Mareczko voor opschudding.


* Foto : Zeeland op de Fiets.nl  :  kopgroep bij Vrouwenpolder / Veerse Dam *

Na de start in het zonnige en gezellige Veere reed het peloton eerst naar Grijpskerke en Middelburg.
Via de Hoogelandseweg werden de kustplaatsen Zoutelande, Westkapelle en Domburg bereikt.

In de openingsfase gingen tien renners op avontuur met daarbij de Zeeuw Thijs de Lange die zich ook al op de openingsdag had laten zien. De vluchtgroep bestond verder uit Jan-Willem van Schip (Beat Cycling), Raymond Kreder (Nationale Selectie), Arne Peters (Allinq), Jord Baak (VolkerWessels),  Alex Colman (Sport Vlaanderen-Baloise), Enzo Decker (Bike Aid), Patrick Karl Lauk (Bingoal Pauwels Sauces),  Antti-Jussi Juntunen (Abloc CT) en Lucas Eriksson (Riwal Cycling).

In het peloton werd gewerkt door de ploegen van Ineos Grenadiers en Jumbo Visma. Onder hun impuls ontstonden enkele waaiers in Zeeland Fietsland. De voorsprong van de eerste groep liep toen snel terug en na de samensmelting reden twintig renners naar de spits. Bij dit omvangrijke gezelschap zaten o.m. de topsprinters en kanshebbers Kooij, Mareczko, Viviani en de Kleijn.

Door een gesloten spoorwegovergang moest de kopgroep even voet aan de grond zette. De tweede groep kon opeens een stuk dichterbij komen. Maar desondanks kregen de achtervolgers het gat niet gedicht. De kopgroep reed nadien weer verder weg van de achtervolgers en langs recreatiegebied De Piet bij Arnemuiden werd het verschil alsmaar groter richting finish in de Ganzenstad.
 
Jakup Mareczko kwam na 183 km. winnend over de streep in Goes, maar werd na de finish teruggezet in de uitslag. Olav Kooij uit het Zuid Hollandse Numansdorp boekte daardoor zijn tweede ritzege in deze ZLM Tour.
 
Olav Kooij bleef ook in bezit van de gele ZLM leiderstrui van het algemeen klassement, de Skoda groene trui van het puntenklassement en de Happy Dog witte trui van het jongerenklassement.Foto: Organisatie.

Uitslag  Veere - Goes:
1. Olav Kooij   (Jumbo Visma)   183,2 km  3.45.38  - gemiddelde 48.716 km.   
2. Elia Viviani   (Ineos Grenadiers)     3. Aaron Van Poucke  (Sport Vlaanderen Baloise)     
4. Arvid de Kleijn  (Human Powered Health)   5. Tomas Kopecky  (Abloc CT)   
6. Karl Patrick Lauk  (Bingoal Pauwels Sauces)   7. Jan Willem van Schip  (Beat Cycling)   
8. Ceriel Desal  (Bingoal Pauwels Sauces)    9. Ben Turner  (Ineos Grenadiers)    10. Mick van Dijke   (Jumbo Visma).

Zeeuwen:  
16. Thijs de Lange   42. Tim van Dijke   73. Wesley Mol op 3.36.   

Gele, groene en witte trui: Olav Kooij.      
ZLM TOUR : STRIJDLUSTIGE ZEEUWEN IN EERSTE ETAPPE OVER ZUID BEVELAND


 


Foto's Kapelle: Jacco Quist.   In de eerste etappe rond Kapelle en Wemeldinge lieten de vier Zeeuwse renners zich in de spits zien.Wesley Mol (Team Bike Aid) koerste attent in zijn geboortestreek. Eerst koos de lokale favoriet voor een solo (foto) en vervolgens meldde Mol zich in de eerste kopgroep.
 
Ook Thijs de Lange (Metec Solarwatt) en Mick & Tim van Dijke (Team Jumbo Visma / bovenste foto met jeugd Theo Middelkamp) waren regelmatig in de voorste gelederen te vinden tijdens de snelle rit door hun thuisprovincie.Het talrijke publiek zag bij de doorkomsten in Wemeldinge en finishpassages in Kapelle volop strijdlust. Veel renners namen initiatief maar omdat het gemiddelde enorm hoog lag waren de aanvallers vrijwel kansloos.
 
Ook in de enerverende finale werden weer talrijke uitlooppogingen geneutraliseerd op de Bevelandse wegen. Vooral de mannen van Jumbo Visma, Ineos Grenadiers en Alpecin Fenix gokten op een massasprint in het centrum van de “Bloesem van Zeeland”.

In de laatste kilometers werden de snelle jongens naar voren geloodst door hun helpers. Overzicht ontbrak in de laatste duizend meter omdat het tempo nogmaals werd opgevoerd.

De slimste coureur was Olav Kooij die als eerste de flauwe bocht indook op 200 meter van de streep. De 20 jarige renner uit Numansdorp hield zijn kleine voorsprong vast en zegevierde. Bij de huldiging kon de Zuid Hollander meerdere truien aantrekken : klassementsleider, punten en jongeren.Uitslag Kapelle:
1. Olav Kooij    (Jumbo Visma)  100,9 km  2.08.27 - gemiddelde 47.131 km.     
2. Jakub Mareczko  (Alpecin Fenix)    3. Elia Viviani   (Ineos Grenadiers)    
4. Sam Welsford   (Team DSM)     5. Arvid de Kleijn   (Human Owered Health)   

6. Bram Welten  (Nederlands Team)   7. Alexander Salby   (Riwal Cycling)     
8. Daan Vansintmaartensdijk  (VolkerWessels Cycling)     
9. Tim van Dijke  (Jumbo Visma)     10. Joren Bloem  (Abloc CT).

 Zeeuwen :    
33. Wesley Mol    60. Mick van Dijke   82. Thijs de Lange.  116 geklasseerden.

Ploegen (19):   
1.Team DSM     2. Jumbo Visma  (Mick en Tim van Dijke)    
7. Bike Aid (Wesley  Mol)    15. Metec Solarwatt  (Thijs de Lange).  

 ZLM TOUR NIEUWE STIJL STARTTE IN 2019 TE YERSEKE

EINDWINNAAR MIKE TEUNISSEN (TEAM JUMBO VISMA)

Foto's: Facebook.
In 2019 begon de ZLM Tour nieuwe stijl in Yerseke met een proloog van 6,8 km. rond het Bevelandse vissersdorp. Het volledige podium werd bezet door Jumbo Visma.

Foto : Jos van Emden flitste naar de overwinning met 7.54.  Mike Teunissen en Tony Martin waren 2 seconden trager in de woonplaats van Antwan Tolhoek.

Zeeuwen in Proloog Westkapelle:  17. Brian van Goethem op 23 sec.    39. Marco Minnaard op 37 sec.     78. Wesley Mol op 53 sec.    84. Thijs de Lange op 56 sec.Op de tweede dag reden de renners van het Belgische Bredene naar Heinkenszand.  
Foto: Dylan Groenewegen (Jumbo Visma) was na 4 uur en 20 minuten de rapste van het peloton. Emils Liepins (2) en Caleb Ewan (3) zaten in zijn wiel.     Zeeuwen:  59. Marco Minnaard   79. Wesley Mol    85. Brian van Goethem    92. Thijs de Lange.
 

Eindklassement 2019:

1. Mike Teunissen   (Jumbo Visma)  

2. Amund Grondahl Jansen    (Jumbo Visma) op 14 sec.

3. Mads Wurtz Schmidt   (Katusha Alpecin) op 16 sec.

30. Marco Minnaard  op 1.33.   
     62. Wesley Mol  op 7.36      
66. Brian van Goethem  op 8.35      
68. Thijs de Lange  op 9.14.* EDITIE 2017  :
PRIMOZ ROGLIC (LOTTO NL JUMBO) WINT PROLOOG IN WESTKAPELLE


Eindklassement 2017:

1. Jose Goncalves      Team Katusha Alpecin
2. Primoz Roglic     Lotto NL Jumbo   op 11 sec.
3. Laurens de Plus    Quick Step Floors op 13 sec.Foto's: Zeeland op de Fiets.nl / Lennard Andriesse.
ZLM TOUR 2011 :
ETAPPE ETTEN LEUR - ETTEN LEUR OVER DE OESTERDAM VAN RILLAND NAAR THOLEN

* Foto's op Oesterdam:
Zeeland op de Fiets.nl  /  Lennard Andriesse *

* Op zondag 19 juni 2011 etappewinst voor Leigh Howard (HTC High Road) in 4.42.03 na 191 km.
Beste Hollander:    12. Johim Ariesen  (Cyclingteam Jo Piels).

* Eindklassement 2011 Ster ZLM Toer:
1. Philippe Gilbert    (Omega Pharma Lotto)
2. Niki Terpstra   (Quick Step Cycling Team)    op 3 sec.
3. Ramunas Navardauskas    (Team Garmin Cervelo)    op 15 sec.
4. Joost van Leijen   (Vacansoleil DCM)   op 36 sec.
5. David Tanner   (Saxo Bank Sungard)   op 44 sec.
23. Johnny Hoogerland    (Vacansoleil DCM)  op 2.24.
Geklasseerd 94 renners.


Terug naar de inhoud