* ZLM Tour - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen  : Klassieker Ster ZLM Toer & ZLM Tour door Zeeland.


ZLM TOUR 2022 VAN 8 T.M. 12 JUNI WAARSCHIJNLIJK DOOR ZEELAND

Van 8 tot en met 12 juni draaien de beste sprinters ter wereld weer warm in Nederland ter voorbereiding op de Tour de France. De ZLM Tour staat op de UCI kalender als onderdeel van de ProSeries, waarmee de wedstrijd direct onder de UCI World Tour kalender valt met koersen als Parijs-Roubaix, Amstel Gold Race en de drie Grote Rondes.
 

Naar alle waarschijnlijkheid zal het etappeschema weer grotendeels uit sprintersritten in Zeeland en Noord-Brabant bestaan en een rit in Limburg.

Joos van Wijngaarden, projectleider ZLM Tour 2022 over de stand van zaken: "De datum van 2022 is gunstig op de internationale kalender en ter voorbereiding op de Tour de France en La Vuelta met dit jaar de start in Nederland. De klimmers kunnen zich voorbereiden in het Criterium du Dauphine en de sprinters kunnen van 8 tot en met 12 juni deelnemen aan de ZLM Tour om vervolgens door te reizen naar de Ronde van Belgie. We hopen hierdoor nog meer teams en bekende renners uit de World Tour aan de start te krijgen".

De laatste editie van de ZLM Tour werd in 2019 gewonnen door Jumbo Visma prof Mike Teunissen (zie artikel elders op deze pagina). Enkele weken later won Teunissen in Brussel de openingsetappe van de Tour de France en mocht hij als eerste Nederlander sinds 1989 de gele trui aantrekken. Ook Dylan Groenewegen en Lotto Soudal sprinter Caleb Ewan waren succesvol in de ZLM Tour en boekten daarna nog ritzeges in de Tour de France.    (10 december 2021)IN 2021 GEEN ZLM TOUR WEGENS CORONA PERIKELEN

 
MEERDAAGSE ZOU STARTEN IN KAPELLE OP 9 JUNI.

De 33 ste editie van de ZLM Tour zal pas in 2022 worden verreden. Het eerder door de Nederlandse Overheid gepresenteerde openingsplan bood perspectief, mede omdat de ZLM Tour een topsportwedstrijd betreft. De genoemde data uit het openingsplan blijken echter niet te worden gehaald. Dit betekent dat er later dan gepland versoepelingen zullen gaan plaatsvinden, wat met name betreffende gemeentes te weinig vertrouwen geeft om de ZLM Tour 2021, die van 9 t.m. 13 juni zou plaatsvinden, door te kunnen zetten.

Niels Geven, projectleider van de ZLM Tour bij organisator Libema Profcycling licht toe dat er met de betrokken belanghebbenden alles aan is gedaan om de vergunningen in orde te krijgen:
 
"In totaal zouden we met de ZLM Tour door 5 verschillende veiligheidsregios rijden, zijn 8 verschillende (Zeeuwse) gemeentes start en/of finishplaats en doorkruisen we in totaal meer dan 30 verschillende gemeentes. Van al deze partijen moeten we een vergunning krijgen om te mogen fietsen. Binnen de huidige maatregelen mag er nergens langs het parcours publiek aanwezig zijn. Bij de start / finishlocaties kon dit worden gerealiseerd, maar langs de route kon deze harde voorwaarde door niemand worden gegarandeerd waardoor we niet van alle partijen een vergunning krijgen. Dit maakt het onmogelijk om dit jaar de ZLM Tour te organiseren".


Martin de Kok, algemeen manager van Libema over de actuele situatie:
"Erg jammer dat we ondanks al het harde werken van zowel vrijwilligers, werknemers, partners, leveranciers en etappeplaatsen deze editie niet doorgaat. Op dit moment zijn er echter belangrijkere zaken en samen met ZLM Verzekeringen en alle andere betrokken stakeholders gaan we zorgen voor continuiteit van deze Nederlandse meerdaagse koers. We willen de voorbereidingskoers op de Tour de France zijn voor sprinters, dan moeten we dit ook voor ploegen waarmaken. Door nu een beslissing te nemen, kunnen de ploegen zich nog elders voorbereiden op de Tour. We hebben gedaan wat we konden, en rekenen erop dat ze volgend jaar weer bij ons aan de start staan".
 
De ZLM Tour zal in 2022 weer plaatsvinden in aanloop naar de Tour de France.      (17 mei 2021)

CORONA CRISIS BLAAST ZLM TOUR 2020 OMVER

De ZLM Tour zal in 2020 geen doorgang vinden, omwille van de aangescherpte maatregelen vanuit de Nederlandse overheid. Op 23 maart 2020 werd bekendgemaakt dat alle sportevenementen tot en met 1 juni niet mogen doorgaan. De ZLM Tour zou verreden worden van 27 tot en met 31 mei en valt daarmee precies binnen deze periode. De ZLM Tour kent een rijke geschiedenis en dit jaar zou de 33 ste editie verreden worden met de proloog in Vlissingen. Nadat de wedstrijd begin januari nog werd verplaatst naar een week eerder op de internationale kalender van de UCI, kan de wedstrijd toch niet doorgaan dit jaar.

In 2019 was de ZLM Tour te gast in Zeeland. In Yerseke won Jos van Emden de proloog over 6,8 km voor zijn ploegmaats Mike Teunissen en Tony Martin. De etappe van Bredene naar Heinkenszand leverde winst op voor sprinter Dylan Groenewegen. De renner van Jumbo Visma versloeg Emils Liepens en Caleb Ewan.Martin de Kok, algemeen manager van organisator Libema Profcycling:
Erg jammer dat we ondanks al het harde werken van zowel vrijwilligers, werknemers, partners, leveranciers en etappeplaatsen deze editie niet kunnen doorzetten. Op dit moment zijn er echter belangrijkere zaken en samen met alle betrokken stakeholders gaan we zorgen voor continuiteit van deze Nederlandse meerdaagse.


De ZLM Tour wil volgend jaar weer terug naar de oorspronkelijke datum, zo dicht mogelijk bij de start van de Tour de France.
De voorkeursdatum zou zijn 16-20 juni, het laatste weekend voor het NK. Dit sluit het beste aan bij onze profilering als de ideale voorbereiding op de Tour de France, specifiek voor sprinters, aldus de Kok. De Tour zal starten in Denemarken waar een vergelijkbaar landschap is als in Nederland. Dat beloven vlakke ritten te worden met mogelijk een sprint aan het eind. De ZLM Tour past, afgezien van de datum, dus perfect als voorbereiding in 2021.  

ZLM TOUR NIEUWE STIJL STARTTE IN 2019 TE YERSEKE

EINDWINNAAR MIKE TEUNISSEN (TEAM JUMBO VISMA)

Foto's :
Zeeland op de Fiets.nl, Freddy Scheele, Edwin van Immerseel, Organisatie.

In 2019 begon de ZLM Tour nieuwe stijl in Yerseke met een proloog van 6,8 km. rond het Bevelandse vissersdorp. Het volledige podium werd bezet door Jumbo Visma. Jos van Emden flitste naar de overwinning met 7.54. Mike Teunissen en Tony Martin waren 2 seconden trager in de woonplaats van Antwan Tolhoek.
 
Zeeuwen:  17. Brian van Goethem op 23 sec.    39. Marco Minnaard op 37 sec.     78. Wesley Mol op 53 sec.    84. Thijs de Lange op 56 sec.Op de tweede dag reden de renners van het Belgische Bredene naar Heinkenszand. Dylan Groenewegen (Jumbo Visma) was na 4 uur en 20 minuten de rapste van het peloton. Emils Liepins (2) en Caleb Ewan (3) zaten in zijn wiel.
 
Zeeuwen:  59. Marco Minnaard   79. Wesley Mol    85. Brian van Goethem    92. Thijs de Lange.
 
Eindklassement 2019:   
1. Mike Teunissen      
30. Marco Minnaard   op 1.33       
62. Wesley Mol  op 7.36      
66. Brian van Goethem  op 8.35      
68. Thijs de Lange  op 9.14.
 
In 2018 werd er geen Ster ZLM Toer verreden wegens organisatorische obstakels.

 


 Primoz Roglic in WestkapelleWestkapelle was voor 123 coureurs de startlocatie in 2017. De proloog van de Ster ZLM Toer rond de Zeedijk werd gewonnen door Primoz Roglic (Lotto NL Jumbo). De Sloveen noteerde 8.04 na 7,5 km over de Walcherse wegen. Marcel Kittel en Maximilian Schachmann, beiden van Quick Step Floors, moesten 3 seconden toestaan. Brian van Goethem had op de 28 ste positie een marge van 26 seconden met Roglic.Foto's boven : De tweede etappe startte in Tholen. Dylan Groenewegen sprintte in Hoogerheide na 187 km. naar de dagzege gevolgd door Max Walscheid en Moreno Hofland. Brian van Goethem werd als 74 ste geklasseerd.

Eindklassement:   1. Jose Goncalves   (Katusha Alpecin)      2. Primoz Roglic op 11 sec.    3. Laurens De Plus  op 13 sec.      85. Brian van Goethem  op 17.33.

 
2016    Ster ZLM Toer  
 
Proloog in Goes     1. Jos van Emden   (Lotto NL Jumbo)   6,4 km   7.23     2. Taylor Phinney  (BMC) op 3 sec.     3. Stefan Kung   (BMC) op 4 sec.    30. Brian van Goethem   (Roompot)   op 22 sec.     141. Johnny Hoogerland  (Roompot / foto)  op 53 sec.     165. Davy Gunst (Rabobank Development).
 
Eindstand    1. Sep Vanmarcke  (Lotto NL Jumbo)   2. Sean De Bie   (Lotto Soudal) op 6 sec.   3. Jos van Emden  (Lotto NL Jumbo) op 16 sec.     19. Brian van Goethem op 53 sec.      37. Johnny Hoogerland op 1.41      79. Davy Gunst op 8.35.


 
2015     Ster ZLM Toer

In Goes begonnen 156 renners aan hun proloog over 6,4 km. Roger Kluge (IAM Cycling) was met 7.30 de rapste. De Nederlander Martijn Keijzer van Lotto NL Jumbo) kwam 1 seconde tekort en de Belgische specialist Victor Campenaerts (Topsport Vlaanderen Baloise) was 2 seconden langzamer.    17. Brian van Goethem  (Roompot / foto) op 14 sec.    74. Antwan Tolhoek   (Rabobank Development) op 31 sec. 130. Matthijs Eversdijk  (Cyclingteam Joins de Rijke) op 46 sec.
 

De eindwinst kwam in handen van sprintroutinier Andre Greipel van Lotto Soudal.        
              2. Yves Lampaert     (Etixx Quick Step) op 16 sec.       3. Moreno Hofland  (Lotto NL Jumbo) op 16 sec.         19. Brian van Goethem op 57 sec.          70. Matthijs Eversdijk op 13.23          91. Antwan Tolhoek op 18.58.  In 2014 had de Ster ZLM Toer geen etappes in Zeeland. Brian van Goethem, Marco Minnaard en Johnny Hoogerland tekenden voor de Zeeuwse presentie. In het algemeen klassement eindigde de Belg Philippe Gilbert (BMC) op de eerste plaats. Van Goethem (Metec TKH) had op de 16 de plaats 53 seconden achterstand. Hoogerland (Androni) werd 42 ste op 1.52 en Minnaard (Wanty Gobert) strandde op 1.56 van Gilbert.


 
 
Robert Wagner van Blanco Pro Cycling won in 2013 de proloog in Goes over 8 km. De Duitser versloeg 138 concurrenten.    2. Lars Boom op 2 sec.   3. Tobias Ludvigsson   op 3 sec.   38. Brian van Goethem  (Metec TKH)  op 29 sec.  In het eindklassement was de hoofdprijs voor Lars Boom.  2. Andre Greipel op 16 sec.    3. Mark Cavendish op 25 sec.    78. Brian van Goethem op 20.03.


In 2012 was de Ster ZLM Toer niet in Zeeland en er stonden geen Zeeuwen op de startlijst.


 

Foto's : Zeeland op de Fiets.nl  :  
Renners op Oesterdam tussen Rilland en Tholen

De Belgische topper Philippe Gilbert (Omega Pharma Lotto) werd in 2011 als eindwinnaar gehuldigd in Etten Leur. Niki Terpstra werd tweede op 3 sec en Ramunas Navardauskas noteerde een achterstand van 15 sec  Johnny Hoogerland (Vacansoleil DCM / foto boven) stond na 5 koersdagen op de 23 ste positie op 2.24 van Gilbert. De jury zette 94 renners in de eindrangschikking.

 

In 2010 voerde de Ster Elektrotoer door Oost Brabant, Limburg en de Ardennen. Adam Hansen van HTC Columbia was de beste gevolgd door Johan Coenen (15 sec) en Thomas De Gendt op 16 sec.  Op de vierde positie kreeg Bram Schmitz (Van Vliet EBH Elshof) de eervolle vermelding Beste Hollander.


2009      1. Philippe Gilbert    (Silence Lotto)      2. Niki Terpstra     3. Borut Bozic


2008     1. Enrico Gasparotto   (Barloworld)     2. Vasil Kiryienka       3. Nikolay Trusov

 
2007     1. Sebastian Langeveld  (Rabobank)        2. Paul Martens          3. Kurt Asle Arvesen         103. Johnny Hoogerland  (Van Vliet EBH Advocaten)

 
2006     1. Kurt Asle Arvesen   (CSC Pro Team)     2. Jurgen v.d. Walle      3. Paolo Bossoni     

2005         1. Stefan Schumacher   (Shimano Memory Corp)      2. Nick Nuyens     3. Laurens ten Dam       52. Johnny Hoogerland (Eurogifts / foto)


2004     1. Nick Nuyens   (Quick Step Davitamon)      2. Paul Van Hyfte       3. Philippe Gilbert

 
2003    1. Gerben Lowik   (Bankgiroloterij)     2. Niels Scheuneman      3.  Rik Reinerink

 
2002        1. Bart Voskamp    (Bankgiroloterij)         2. Bram Schmitz           3. Michael Boogerd          49. Richard Slabbekoorn  (foto)

 
2001     Ster Elektrotoer        1. Xavier Jan   (Big Mat Auber 93)         2. Marcel Strauss        3. Rene Haselbacher.
 
 


Terug naar de inhoud