* ZLM Tour - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen  : Klassieker Ster ZLM Toer & ZLM Tour door Zeeland.

OLAV KOOIJ (18) WINT VIJFDAAGSE ZLM TOUR DOOR ZEELAND, LIMBURG EN BRABANT

Fotografie: Zundertse Bode / Sandra Smits.

In  het eindklassement was er topsucces voor de 20 jarige Olav Kooij uit Numansdorp. Het sprinttalent van Team Jumbo Visma stond vanaf de eerste etappe in Kapelle aan de leiding van de Nederlandse rittenkoers en droeg dagelijks de gele trui.
 
2. Jakub Mareczko op 28 sec.       3. Aaron Van Poucke op 34 sec.     
4. Karl Patrick Lauk op 41 sec.      5. Ben Turner op 42 sec.    
6. Mick van Dijke op 43 sec.      7. Jan Willem van Schip op 44 sec.     
8. Tomas Kopecky op 44 sec.    9. Tosh van der Sande op 44 sec     10. Ceriel Desal op 44 sec.

 
Zeeuwen:  27. Tim van Dijke op 2.15      66. Wesley Mol op 21.29. Geklasseerd 87 renners. 
* Punten en Jongeren klassement:   Olav Kooij. 
* Teams:   1 Team Jumbo Visma       15. Team Bike Aid / Wesley Mol.
FINALE ZLM TOUR DOOR WEST BRABANT:
 
DUBBELE WINST OLAV KOOIJ : SLOTRIT EN EINDKLASSEMENT

Fotografie: Zundertse Bode / Sandra Smits.  

Team Jumbo-Visma renner Olav Kooij heeft in Rijsbergen de slotetappe van de ZLM Tour gewonnen en daarmee zijn eindzege in deze vijfdaagse etappewedstrijd extra kleur gegeven. In de laatste etappe rekende Kooij in een millimetersprint af met de Deen Alexander Salby (Riwal Cycling Team). Sam Welsford (Team DSM) finishte als derde. In het eindklassement bleef de 20-jarige sprinter van Jumbo-Visma de Italiaan Jakub Mareczko (Alpecin-Fenix) en de Belg Aaron van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise) respectievelijk 28 en 34 seconden voor.


Na de start in Made regende het aanvallen in het peloton. Uiteindelijk wisten vijf renners te ontsnappen uit de groep. Dit waren Axel van der Tuuk (Metec-Solarwatt), Max Kroonen (VolkerWessels), Tim Bierkens (Allinq), Bram Dissel (BEAT Cycling) en Jeroen Meijers (Nationale Selectie). Zij mochten lange tijd met een maximale voorsprong van vier minuten voorsprong voorop rijden, maar toen het peloton de gaskraan wat verder open draaide, liep hun voorsprong snel terug.
 
De koplopers gaven zich echter niet zomaar gewonnen en werden pas in de laatste twee kilometer teruggepakt. De sprint van een stevig uitgedund peloton werd een spannend duel tussen Kooij en Salby. Met een uiterste krachtsinspanning wist de Nederlander zijn Deense rivaal op de finishlijn te kloppen. Sam Welsford eindigde vlak daarachter als derde.Kooij over zijn succesvolle vijfdaagse: "Het moest vandaag echt uit mijn tenen komen, maar ik ben hier wel erg blij mee. We hebben als team een hele mooie week gehad, waarin ik in de ZLM leiderstrui stand wist te houden in de waaiers in Zeeland en de heuvels in Limburg. We rijden als ploeg niet zo vaak in eigen land. Dan is het super mooi om dergelijke week te draaien, met drie ritzeges en winst in het eindklassement".

Projectmanager Joost van Wijngaarden van organisator Libema Profcycling keek na de koers terug op een geslaagde editie van de ZLM Tour:  "In alle start- en finishplaatsen zijn wij enorm gastvrij en enthousiast ontvangen. Bovendien hebben we de hele week ideale weersomstandigheden gehad en waren in alle gemeenten veel toeschouwers aanwezig bij de aankomsten.
Met een aantal mooie massasprints heeft de ZLM Tour opnieuw bewezen dat het de ideale voorbereidingskoers is voor sprintersploegen richting de Tour de France. Wij zijn blij met de etappewinnaars en hopen volgend jaar nog meer snelle sprinters aan de start te mogen verwelkomen. We kijken er nu alweer naar uit om op basis van deze editie voort te bouwen op nog meer succesvolle edities in de komende jaren".

Uitslag Made - Rijsbergen:    1. Olav Kooij   (Jumbo Visma)   160 km   3.27.45   gemiddelde 46.354 km per uur.    2. Alexander Salby (Riwal Cycling)       3. Sam Welsford   (Team DSM)     4. Timothy Dupont  (Bingoal Pauwels Sauces)     5. Jakub Mareczko  (Alpecin Fenix) 6. Daan Vansintmaartensdijk  (VolkerWessels Cycling)    7. Yoeri Havik  (Beat Cycling)    8. Jan Willem van Schip  (Beat Cycling)   9. Bram Welten  (Nederlands Team)    10. Magnus Sheffield    (Ineos Grenadiers).
 
Zeeuwen:   12. Mick van Dijke   z.t.      28. Tim van Dijke  z.t.     55. Wesley Mol op 1.42.     (12 juni 2022)
ZLM TOUR IN BRABANTSE MIERLO :
 
BELG TIMOTHY DUPONT VERSLAAT KLASSEMENTSLEIDER OLAV KOOIJ
De 34 jarige Timothy Dupont (foto) van Bingoal Pauwels Sauces zegevierde in het Oost Brabantse Mierlo. Het waren spannende laatste meters met de snelste mannen naast elkaar op de finish. De teleurgestelde leider Olav Kooij (Jumbo Visma) moest zich tevreden stellen met de tweede plaats en Elia Viviani van INEOS-Grenadiers kwam als derde over de meet.

In de gebruikelijke vlucht van de dag zaten deze keer zeven coureurs. Vrij snel na de start in Rucphen gaf het peloton toestemming aan Luxemburger Tom Wirtgen (Bingoal Pauwels Sauces), de Est Mihkel Raim (Burgos BH), de Fin Antti-Jussi Juntunen (ABloc), Dennis van der Horst (Allinq), Nick van der Meer (VolkerWessels), de Fransman Leo Bouvier (Bike Aid) en de Belg Jarno Jordens van Tarteletto Isorex.

Tijdens de finale konden de aanvallers zich niet meer handhaven. Op de plaatselijke rondes werden de vluchters ingerekend. Tom Wirtgen was de laatste renner die werd bijgehaald. In de slotkilometers waagde Jelle Bootsveld van Allinq nog een dappere poging om te ontsnappen, maar ook hij wist niet uit de greep te blijven van het jagende peloton.

Winnaar Dupont zat vol emotie bij de huldiging: "Ik heb een zware periode achter de rug waarin ik in korte tijd mijn vader, schoonvader en schoonmoeder heb verloren. Dat was erg zwaar, maar toch ben ik hard blijven werken. Gelukkig zijn mijn teamgenoten altijd vertrouwen in mij blijven houden. Daarom ben ik ook voor hen enorm blij met deze overwinning".
 
 Uitslag Rucphen - Mierlo.   1. Timothy Dupont   196 km  4.12.57   gemiddelde 46.61 km per uur.     
2. Olav Kooij  (Jumbo Visma)     3. Elia Viviani   (Ineos Grenadiers)     
4. Arvid de Kleijn   (Human Powered Health)    5. Alexander Salby  (Riwal Cycling)    6. Jakub Mareczko   (Alpecin Fenix)     
7. Bram Welten  (Nederlands Team)     8. Daan Vansintmaartensdijk   (VolkerWessels Cycling)    
9. Raymond Kreder   (Nederlands Team)    10. Jesper Rasch  (Abloc CT). Zeeuwen:  49. Mick van Dijke   z.t.    76. Tim van Dijke op 16 sec.    94. Wesley  Mol op 4.09    
 
Thijs de Lange (foto) behaalde geen klassering wegens ziekte (buikgriep)
en kreeg een dnf achter zijn naam.     (11 juni 2022)
ZLM TOUR DOOR LIMBURG : TOP 10 VOOR MICK VAN DIJKE IN MASSASPRINT

Fotografie: Organisatie - George Deswijzen.
 
De etappe door de Limburgse heuvelzone leverde winst op voor Jakub Mareczko. De renner van Alpecin-Fenix nam sportief revanche op zijn declassering van donderdag in Goes en greep na een etappe van 192 kilometer in Buchten de zege voor leider Olav Kooij (Team Jumbo Visma) en de Deen Alexander Salby van Riwal Cycling.

Het peloton zat weer vol strijdlust in de derde rit. Al snel na het startsein  in Heythuysen reed een vluchtgroep van zes renners weg. Tim Bierkens (Allinq), Jordy Bouts (Beat Cycling), Nick van der Meer, Roel van Sintmaartensdijk (VolkerWessels), Jacob Eriksson (Riwal) en Jack Bernard Murphy (EvoPro Racing) trapten naar een mooie marge op de achtervolgers.

De koplopers kwamen als eerste boven op de Limburgse heuvels, waaronder Cauberg, Geulhemmerberg, Bemelerberg, Loorberg, Camerig en Eyserbosweg. Maar de aanvallers kregen nooit meer dan enkele minuten voorsprong. Bouts, Van Sintmaartensdijk en Eriksson bleven als langste over en werden pas op de plaatselijke omlopen in Buchten ingerekend door het jagende peloton met Jumbo Visma constant op kop.

In de massale aankomst trok Mick van Dijke de sprint aan voor Kooij maar Jakub Mareczko toonde zich overtuigend de snelste van de groep. Hij had op de eindstreep een duidelijke voorsprong op Olav Kooij en Alexander Salby. Kooij blijft leider en mocht bij de huldiging in Limburg ook de groene en witte trui in ontvangst nemen.

 
Uitslag Heythuysen - Buchten.    
 1. Jakub Mareczko    (Alpecin Fenix)  190 km  4.27.36     gemiddelde 43.161 km.    
2. Olav Kooij   (Jumbo Visma)     3. Alexander Salby   (Riwal Cycling)     4. Elia Viviani  (Ineos Grenadiers)   
5. Milan Fretin  (Sport Vlaanderen Baloise)     6. Sam Welsford  (Team DSM)    7. Mick van Dijke  (Jumbo Visma)    
8. Bram Welten  (Nederlands team)    9. Arvid de Kleijn   (Human Powered Healter)     10. Yoeri Havik   (Beat Cycling)
 
Zeeuwen:   52. Tim van Dijke   z.t.   71. Thijs de Lange op 35 sec.    94. Wesley Mol op 11.15    (10 juni 2022)


ZLM TOUR : OLAV KOOIJ IN GOES NAAR TWEEDE WINST IN ZEELAND.
 
JAKUP MARECZKO GEDECLASSEERD NA VREEMDE MANOEUVRE IN EINDSPRINT.

Fotografie : Zeeland op de Fiets.nl


 
Twee incidenten bepaalden het karakter van de etappe van Veere naar Goes. Eerst spoorbomen die voor de neus van de koplopers dicht gingen toen de trein Goes - Vlissingen moest passeren. In de eindsprint zorgde de gevaarlijk sprintende Jakup Mareczko voor opschudding.


Na de start in het zonnige en gezellige Veere reed het peloton eerst naar Grijpskerke en Middelburg. Via de Hoogelandseweg werden de kustplaatsen Zoutelande, Westkapelle en Domburg bereikt.


Foto Sjaak den Herder.  

In de openingsfase gingen tien renners op avontuur met daarbij de Zeeuw Thijs de Lange die zich ook al op de openingsdag had laten zien. De vluchtgroep bestond verder uit Jan-Willem van Schip (Beat Cycling), Raymond Kreder (Nationale Selectie), Arne Peters (Allinq), Jord Baak (VolkerWessels),  Alex Colman (Sport Vlaanderen-Baloise), Enzo Decker (Bike Aid), Patrick Karl Lauk (Bingoal Pauwels Sauces),  Antti-Jussi Juntunen (Abloc CT) en Lucas Eriksson (Riwal Cycling).
Foto onder: Zeeland op de Fiets.nl  > kopgroep bij Veerse Dam.In het peloton werd gewerkt door de ploegen van Ineos Grenadiers en Jumbo Visma. Onder hun impuls ontstonden enkele waaiers in Zeeland Fietsland. De voorsprong van de eerste groep liep toen snel terug en na de samensmelting reden twintig renners naar de spits. Bij dit omvangrijke gezelschap zaten o.m. de topsprinters en kanshebbers Kooij, Mareczko, Viviani en de Kleijn.

Door een gesloten spoorwegovergang moest de kopgroep even voet aan de grond zette. De tweede groep kon opeens een stuk dichterbij komen. Maar desondanks kregen de achtervolgers het gat niet gedicht. De kopgroep reed nadien weer verder weg van de achtervolgers en langs recreatiegebied De Piet bij Arnemuiden werd het verschil alsmaar groter richting finish in de Ganzenstad.
 
Jakup Mareczko kwam na 183 km. winnend over de streep in Goes, maar werd na de finish teruggezet in de uitslag. Olav Kooij uit het Zuid Hollandse Numansdorp boekte daardoor zijn tweede ritzege in deze ZLM Tour.
 
Olav Kooij bleef ook in bezit van de gele ZLM leiderstrui van het algemeen klassement, de Skoda groene trui van het puntenklassement en de Happy Dog witte trui van het jongerenklassement.Foto: Petra Huijsmans.
Koersdirecteur Jean-Paul van Poppel (foto) motiveerde het besluit van de jury om Mareczko te deklasseren: "We hebben de beelden teruggekeken op de jurywagen. Daarin is duidelijk te zien dat Mareczko in de laatste tweehonderd meter een manoeuvre maakt om in het wiel te komen van de Ineos renner voor hem. Daarbij werd de Jumbo Visma lead-out van Olav Kooij zodanig gehinderd dat hij bijna ten val kwam. Ik geloof niet dat er opzet in het spel was bij Mareczko en vind het ook enorm jammer voor hem, maar de jury neemt hier wel een terechte beslissing".


Fotografie: Organisatie - George Deswijzen.
Winnaar Olav Kooij,
links burgemeester Margot Mulder van Goes,
rechts Marinus Schroevers, algemeen directeur van ZLM verzekeringen.


Uitslag  Veere - Goes:  
1. Olav Kooij   (Jumbo Visma)   183,2 km  3.45.38  - gemiddelde 48.716 km.   
2. Elia Viviani   (Ineos Grenadiers)     3. Aaron Van Poucke  (Sport Vlaanderen Baloise)     
4. Arvid de Kleijn  (Human Powered Health)   5. Tomas Kopecky  (Abloc CT)   
6. Karl Patrick Lauk  (Bingoal Pauwels Sauces)   7. Jan Willem van Schip  (Beat Cycling)   
8. Ceriel Desal  (Bingoal Pauwels Sauces)    9. Ben Turner  (Ineos Grenadiers)    10. Mick van Dijke   (Jumbo Visma).

Zeeuwen:  
16. Thijs de Lange   42. Tim van Dijke   73. Wesley Mol op 3.36.   

Gele, groene en witte trui: Olav Kooij.      (9 juni 2022)


ZLM TOUR : STRIJDLUSTIGE ZEEUWEN IN EERSTE ETAPPE OVER ZUID BEVELAND

Fotografie: Jacco Quist


 In de eerste etappe rond Kapelle en Wemeldinge lieten de vier Zeeuwse renners zich in de spits zien.
 
Wesley Mol (Team Bike Aid) koerste attent in zijn geboortestreek. Eerst koos de lokale favoriet voor een solo (foto onder) en vervolgens meldde Mol zich in de eerste kopgroep.
 
Ook Thijs de Lange (Metec Solarwatt) en Mick & Tim van Dijke (Team Jumbo Visma) waren regelmatig in de voorste gelederen te vinden tijdens de snelle rit door hun thuisprovincie.


Het talrijke publiek zag bij de doorkomsten in Wemeldinge en finishpassages in Kapelle volop strijdlust. Veel renners namen initiatief maar omdat het gemiddelde enorm hoog lag waren de aanvallers vrijwel kansloos.
 
Ook in de enerverende finale werden weer talrijke uitlooppogingen geneutraliseerd op de Bevelandse wegen. Vooral de mannen van Jumbo Visma, Ineos Grenadiers en Alpecin Fenix gokten op een massasprint in het centrum van de “Bloesem van Zeeland”.In de laatste kilometers werden de snelle jongens naar voren geloodst door hun helpers. Overzicht ontbrak in de laatste duizend meter omdat het tempo nogmaals werd opgevoerd.

 

Foto: gemeente Kapelle.  De slimste coureur was Olav Kooij die als eerste de flauwe bocht indook op 200 meter van de streep. De 20 jarige renner van uit Numansdorp hield zijn kleine voorsprong vast en zegevierde. Bij de huldiging kon de Zuid Hollander meerdere truien aantrekken : klassementsleider, punten en jongeren.Uitslag Kapelle:
1. Olav Kooij    (Jumbo Visma)  100,9 km  2.08.27 - gemiddelde 47.131 km.     
2. Jakub Mareczko  (Alpecin Fenix)    3. Elia Viviani   (Ineos Grenadiers)    
4. Sam Welsford   (Team DSM)     5. Arvid de Kleijn   (Human Owered Health)   

6. Bram Welten  (Nederlands Team)   7. Alexander Salby   (Riwal Cycling)     
8. Daan Vansintmaartensdijk  (VolkerWessels Cycling)     
9. Tim van Dijke  (Jumbo Visma)     10. Joren Bloem  (Abloc CT).

 Zeeuwen :    
33. Wesley Mol    60. Mick van Dijke   82. Thijs de Lange.  116 geklasseerden.

Ploegen (19):   
1.Team DSM     2. Jumbo Visma  (Mick en Tim van Dijke)    
7. Bike Aid (Wesley  Mol)    15. Metec Solarwatt  (Thijs de Lange).  
(8 juni 2022)

 Voorbeschouwingen ZLM Tour 2022:

JONGE TALENTEN WILLEN ZICH TONEN IN ZLM TOUR 2022.
Het deelnemersveld van de ZLM Tour is ook dit jaar een groot internationaal gezelschap. De 126 renners op de deelnemerslijst zijn afkomstig uit 19 verschillende landen. De ZLM Tour is bij uitstek een koers voor bewezen veel winnaars, maar er komen ook diverse jonge talentvolle renners aan de start, die zich willen mengen in de strijd voor de etappezeges en de strijd om de witte trui gesponsord door Happy Dog.

Met zijn 20 jaar is sprinter Olav Kooij (foto) van Team Jumbo-Visma nog een jonkie, maar zijn uitslagen liegen er niet om. Kooij kan nu al wedijveren met de snelste sprinters ter wereld. Hij won dit seizoen al drie koersen en werd eindwinnaar van de Circuit Cycliste Sarthe. Voor de Zeeuwse tweelingbroers Tim en Mick van Dijke (22) van Team Jumbo Visma is de ZLM Tour nagenoeg een thuiswedstrijd. Beide broers zijn bezig aan hun eerste volledige seizoen in het WordTour Team van de Nederlandse ploeg. Tim werd in 2021 op de VAM-berg Nederlands kampioen op de weg bij de beloften en Mick won het NK Tijdrijden voor beloften. Mick van Dijke werd ook gekozen tot Wielertalent van het Jaar 2021.

Ook INEOS-Grenadiers komt met een aantal jonge, talentvolle coureurs aan de start. De 20-jarige Amerikaan Magnus Sheffield won dit seizoen onder andere al de Brabantse Pijl en ook de 23-jarige Brit Ben Turner liet zich in vrijwel alle voorjaarsklassiekers van voren zien. Een andere hardrijder bij INEOS-Grenadiers is de Ecuadoriaan Jhonathan Narvaez (25), die dit seizoen onder meer zesde werd in de Strade Bianche en in de E3 Saxo Bank Classic. Maar waarschijnlijk rijden zij allen in dienst van hun ervaren kopman Elia Viviani.


Bij Team DSM is de 19-jarige Tsjech Pavel Bittner een talent om in de gaten te houden. Hij werd afgelopen weekend nog tweede in de slotetappe van de Vredeskoers voor beloften. Ook Nils Eekhoff (24 / foto) ,vorige maand nog goed op dreef in de Vierdaagse van Duinkerken, zal zich willen tonen in eigen land.

De 22-jarige Alex Molenaar (foto) is naast Jetse Bol de tweede Nederlander in de Spaanse formatie Burgos-BH, waarvoor eveneens veldrijder Felipe Orts in actie zal komen. De jonge Belg Gilles de Wilde (22) van Sport Vlaanderen-Baloise werd afgelopen weekend nog vijfde in de Brussels Cycling Classic. Een opvallende naam bij de ploeg van Alpecin-Fenix is Joran Wyseure (21). Hij werd begin dit jaar in het Amerikaanse Louisville na een indrukwekkende solo wereldkampioen veldrijden bij de beloften.

Het Nederlands team brengt met Lars van den Berg (23 / foto), Marijn van den Berg (22), Danny van der Tuuk (22) en Daan Hoeks (22) een aantal jonge talentvolle coureurs aan de start. ABloc Cycling Team komt met een piepjonge formatie aan de start, met onder meer Joren Bloem (22), Bodi del Grosso (21), Luuk Herben (21), Lance Huenders (19) en Tomas Kopecky (22) Daarnaast mag met belangstelling worden uitgekeken naar de broers Daan (23) en Roel van Sintmaartensdijk (21), die uitkomen voor het VolkerWessels Cyclingteam en dit seizoen in de Nederlandse klassiekers al mooie dingen hebben laten zien.

Metec Solarwatt rekent onder meer op de jonge Brabantse talenten Roan Konings (19) en Lars Hohmann (20), terwijl Tim Bierkens (22) een van de speerpunten is bij het Allinq Continental Cycling Team. BEAT Cycling rekent in de ZLM Tour naast aanvaller pur sang Jan Willem van Schip onder meer op baanrenner Vincent Hoppezak (23), die vorig jaar nog brons veroverde op het WK Puntenkoers.
ZLM TOUR : STARTLIJST MET TOP SPRINTERS EN VIER ZEEUWEN

BEKIJK OP DEZE PAGINA HET RONDEBOEK MET ALLE PASSAGES EN DOORKOMSTTIJDEN
Het deelnemersveld van de ZLM Tour telt ook dit jaar weer een groot aantal rappe sprinters, die voor etappewinst willen gaan. Een aantal van hen verschijnt over enkele weken wellicht ook aan de start in de Tour de France. Onder andere de topteams Team Jumbo-Visma, Ineos-Grenadiers en Team DSM komen met een sterk team aan de start.
 
Olav Kooij (Team Jumbo Visma), Elia Viviani (INEOS Grenadiers), John Degenkolb en Sam Welsford (Team DSM), Jakub Mareczko (Alpecin Fenix), Arvid de Kleijn (Human Powered Health), Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen Baloise) en Bram Welten (Nationale Selectie) zijn de bekendste snelle mannen die op de deelnemerslijst van de ZLM Tour staan.
 
Kooij won recent nog etappes in de Ronde van Hongarije en de Circuit Cycliste Sarthe, terwijl De Kleijn succesvol was in de Vierdaagse van Duinkerken. Sam Welsford won een etappe in de Ronde van Turkije en Sasha Weemaes, Jakub Mareczko en Bram Welten verzamelden ook al een hele reeks ereplaatsen dit seizoen.

 

Renners die als favoriet voor de eindzege getipt mogen worden, zijn onder andere de broers Mick en Tim van Dijke van Team Jumbo Visma (foto boven), Luke Plapp en Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) en routinier en oud-winnaar Sebastian Langeveld (Nationale Selectie). Teunissen en Plapp toonden onlangs nog hun groeiende vorm in de Tour of Norway, waarin zij sterk voor de dag kwamen.


De Zeeuwse presentie komt naast de broers Van Dijke
van Thijs de Lange (Metec Solarwatt) en Wesley Mol (bovenste foto) van Team Bike Aid.

Bekijk de actuele deelnemerslijst:
 
Gezien het etappeschema en de nadruk daarbij op sprintetappes is het zeker niet uitgesloten dat de beste sprinters uit het deelnemersveld ook met de eindzege aan de haal gaan. Denk hierbij aan Olav Kooij (Team Jumbo Visma) of Elia Viviani (INEOS Grenadiers) voormalig Italiaans en Europees kampioen op de weg, Olympisch kampioen en wereldkampioen op de baan en winnaar van 9 etappes in grote rondes (1x Tour, 5x Giro, 3x Vuelta).
 
Daarnaast zal ook een aantal renners van Alpecin Fenix, Sport Vlaanderen Baloise, Bingoal Pauwels Sauces, het Spaanse Burgos-BH, het Amerikaanse Human Powered Health en het Ierse Evo Pro Cycling voor een hoge klassering in het eindklassement willen gaan.
 

Het deelnemersveld van deze etappekoers uit de UCI Pro Series bestaat verder uit de Continental Teams: ABLOC Cycling Team, Beat Cycling, METEC Solarwatt PB Mantel, VolkerWessels Cycling Team, RIWAL Cycling Team, Bike Aid, Tarteletto Isorex, EvoPro Racing en Allinq Continental Cycling Team met veel Nederlands talent binnen de gelederen. Zij krijgen de kans om zich te meten met de wereldtop. Daarmee draagt de ZLM Tour bij aan de talentontwikkeling van de volgende generatie Nederlandse toppers.Etappeschema ZLM Tour 2022:


8 juni: 1e etappe Kapelle - Wemeldinge - Kapelle    (101 kilometer)

Na het startschot door Jo de Roo om 19.00 uur gaat het peloton vanaf het Kerkplein via de Ooststraat, Maalstede, Postweg en via de Westelijke Kanaalweg naar Wemeldinge.
Over de Binnendijk, Bierweg, Dorpsstraat en de Wemeldingse Zandweg weer terug naar Kapelle.
Via de Noordweg en de Goessestraatweg komen de renners weer terug bij de start/finish op de kruising Weststraat met Van der Biltlaan. Deze ronde fietsen de renners 8 keer om na 101 kilometer rond 21.00 uur te finishen.9 juni: 2e etappe Veere - Goes (183 kilometer)

 
10 juni: 3e etappe Heythuysen-Buchten (186 kilometer)
 
11 juni: 4e etappe Rucphen-Mierlo (195 kilometer)
 
12 juni: 5e etappe Made-Rijsbergen (168 kilometer)
 
 
In totaal rijden de renners tijdens de ZLM Tour ruim 833 kilometer door Zeeland, Limburg en Brabant.  
Bekijk het Rondeboek met alle doorkomst plaatsen en het tijdschema:
KLASSEMENTSTRUIEN ZLM TOUR 2022


ZEEUWS KAMPIOENSCHAP SPRINTRACE
OP WOENSDAG 8 JUNI IN KAPELLE VANAF 19.00 UUR
BEKIJK DE ZLM TOUR VANUIT CAFE CASCO IN WEMELDINGE
IN 2021 GEEN ZLM TOUR WEGENS CORONA PERIKELEN

 
MEERDAAGSE ZOU STARTEN IN KAPELLE OP 9 JUNI.

De 33 ste editie van de ZLM Tour zal pas in 2022 worden verreden. Het eerder door de Nederlandse Overheid gepresenteerde openingsplan bood perspectief, mede omdat de ZLM Tour een topsportwedstrijd betreft. De genoemde data uit het openingsplan blijken echter niet te worden gehaald. Dit betekent dat er later dan gepland versoepelingen zullen gaan plaatsvinden, wat met name betreffende gemeentes te weinig vertrouwen geeft om de ZLM Tour 2021, die van 9 t.m. 13 juni zou plaatsvinden, door te kunnen zetten.

Niels Geven, projectleider van de ZLM Tour bij organisator Libema Profcycling licht toe dat er met de betrokken belanghebbenden alles aan is gedaan om de vergunningen in orde te krijgen:
 
"In totaal zouden we met de ZLM Tour door 5 verschillende veiligheidsregios rijden, zijn 8 verschillende (Zeeuwse) gemeentes start en/of finishplaats en doorkruisen we in totaal meer dan 30 verschillende gemeentes. Van al deze partijen moeten we een vergunning krijgen om te mogen fietsen. Binnen de huidige maatregelen mag er nergens langs het parcours publiek aanwezig zijn. Bij de start / finishlocaties kon dit worden gerealiseerd, maar langs de route kon deze harde voorwaarde door niemand worden gegarandeerd waardoor we niet van alle partijen een vergunning krijgen. Dit maakt het onmogelijk om dit jaar de ZLM Tour te organiseren".


Martin de Kok, algemeen manager van Libema over de actuele situatie:
"Erg jammer dat we ondanks al het harde werken van zowel vrijwilligers, werknemers, partners, leveranciers en etappeplaatsen deze editie niet doorgaat. Op dit moment zijn er echter belangrijkere zaken en samen met ZLM Verzekeringen en alle andere betrokken stakeholders gaan we zorgen voor continuiteit van deze Nederlandse meerdaagse koers. We willen de voorbereidingskoers op de Tour de France zijn voor sprinters, dan moeten we dit ook voor ploegen waarmaken. Door nu een beslissing te nemen, kunnen de ploegen zich nog elders voorbereiden op de Tour. We hebben gedaan wat we konden, en rekenen erop dat ze volgend jaar weer bij ons aan de start staan".
 
De ZLM Tour zal in 2022 weer plaatsvinden in aanloop naar de Tour de France.      (17 mei 2021)

CORONA CRISIS BLAAST ZLM TOUR 2020 OMVER

De ZLM Tour zal in 2020 geen doorgang vinden, omwille van de aangescherpte maatregelen vanuit de Nederlandse overheid. Op 23 maart 2020 werd bekendgemaakt dat alle sportevenementen tot en met 1 juni niet mogen doorgaan. De ZLM Tour zou verreden worden van 27 tot en met 31 mei en valt daarmee precies binnen deze periode. De ZLM Tour kent een rijke geschiedenis en dit jaar zou de 33 ste editie verreden worden met de proloog in Vlissingen. Nadat de wedstrijd begin januari nog werd verplaatst naar een week eerder op de internationale kalender van de UCI, kan de wedstrijd toch niet doorgaan dit jaar.

In 2019 was de ZLM Tour te gast in Zeeland. In Yerseke won Jos van Emden de proloog over 6,8 km voor zijn ploegmaats Mike Teunissen en Tony Martin. De etappe van Bredene naar Heinkenszand leverde winst op voor sprinter Dylan Groenewegen. De renner van Jumbo Visma versloeg Emils Liepens en Caleb Ewan.Martin de Kok, algemeen manager van organisator Libema Profcycling:
Erg jammer dat we ondanks al het harde werken van zowel vrijwilligers, werknemers, partners, leveranciers en etappeplaatsen deze editie niet kunnen doorzetten. Op dit moment zijn er echter belangrijkere zaken en samen met alle betrokken stakeholders gaan we zorgen voor continuiteit van deze Nederlandse meerdaagse.


De ZLM Tour wil volgend jaar weer terug naar de oorspronkelijke datum, zo dicht mogelijk bij de start van de Tour de France.
De voorkeursdatum zou zijn 16-20 juni, het laatste weekend voor het NK. Dit sluit het beste aan bij onze profilering als de ideale voorbereiding op de Tour de France, specifiek voor sprinters, aldus de Kok. De Tour zal starten in Denemarken waar een vergelijkbaar landschap is als in Nederland. Dat beloven vlakke ritten te worden met mogelijk een sprint aan het eind. De ZLM Tour past, afgezien van de datum, dus perfect als voorbereiding in 2021.  

ZLM TOUR NIEUWE STIJL STARTTE IN 2019 TE YERSEKE

EINDWINNAAR MIKE TEUNISSEN (TEAM JUMBO VISMA)

Foto's :
Zeeland op de Fiets.nl, Freddy Scheele, Edwin van Immerseel, Organisatie.

In 2019 begon de ZLM Tour nieuwe stijl in Yerseke met een proloog van 6,8 km. rond het Bevelandse vissersdorp. Het volledige podium werd bezet door Jumbo Visma. Jos van Emden flitste naar de overwinning met 7.54. Mike Teunissen en Tony Martin waren 2 seconden trager in de woonplaats van Antwan Tolhoek.
 
Zeeuwen:  17. Brian van Goethem op 23 sec.    39. Marco Minnaard op 37 sec.     78. Wesley Mol op 53 sec.    84. Thijs de Lange op 56 sec.Op de tweede dag reden de renners van het Belgische Bredene naar Heinkenszand. Dylan Groenewegen (Jumbo Visma) was na 4 uur en 20 minuten de rapste van het peloton. Emils Liepins (2) en Caleb Ewan (3) zaten in zijn wiel.
 
Zeeuwen:  59. Marco Minnaard   79. Wesley Mol    85. Brian van Goethem    92. Thijs de Lange.
 
Eindklassement 2019:   
1. Mike Teunissen      
30. Marco Minnaard   op 1.33       
62. Wesley Mol  op 7.36      
66. Brian van Goethem  op 8.35      
68. Thijs de Lange  op 9.14.
 
In 2018 werd er geen Ster ZLM Toer verreden wegens organisatorische obstakels.

 


 Primoz Roglic in WestkapelleWestkapelle was voor 123 coureurs de startlocatie in 2017. De proloog van de Ster ZLM Toer rond de Zeedijk werd gewonnen door Primoz Roglic (Lotto NL Jumbo). De Sloveen noteerde 8.04 na 7,5 km over de Walcherse wegen. Marcel Kittel en Maximilian Schachmann, beiden van Quick Step Floors, moesten 3 seconden toestaan. Brian van Goethem had op de 28 ste positie een marge van 26 seconden met Roglic.Foto's boven : De tweede etappe startte in Tholen. Dylan Groenewegen sprintte in Hoogerheide na 187 km. naar de dagzege gevolgd door Max Walscheid en Moreno Hofland. Brian van Goethem werd als 74 ste geklasseerd.

Eindklassement:   1. Jose Goncalves   (Katusha Alpecin)      2. Primoz Roglic op 11 sec.    3. Laurens De Plus  op 13 sec.      85. Brian van Goethem  op 17.33.

 
2016    Ster ZLM Toer  
 
Proloog in Goes     1. Jos van Emden   (Lotto NL Jumbo)   6,4 km   7.23     2. Taylor Phinney  (BMC) op 3 sec.     3. Stefan Kung   (BMC) op 4 sec.    30. Brian van Goethem   (Roompot)   op 22 sec.     141. Johnny Hoogerland  (Roompot / foto)  op 53 sec.     165. Davy Gunst (Rabobank Development).
 
Eindstand    1. Sep Vanmarcke  (Lotto NL Jumbo)   2. Sean De Bie   (Lotto Soudal) op 6 sec.   3. Jos van Emden  (Lotto NL Jumbo) op 16 sec.     19. Brian van Goethem op 53 sec.      37. Johnny Hoogerland op 1.41      79. Davy Gunst op 8.35.


 
2015     Ster ZLM Toer

In Goes begonnen 156 renners aan hun proloog over 6,4 km. Roger Kluge (IAM Cycling) was met 7.30 de rapste. De Nederlander Martijn Keijzer van Lotto NL Jumbo) kwam 1 seconde tekort en de Belgische specialist Victor Campenaerts (Topsport Vlaanderen Baloise) was 2 seconden langzamer.    17. Brian van Goethem  (Roompot / foto) op 14 sec.    74. Antwan Tolhoek   (Rabobank Development) op 31 sec. 130. Matthijs Eversdijk  (Cyclingteam Joins de Rijke) op 46 sec.
 

De eindwinst kwam in handen van sprintroutinier Andre Greipel van Lotto Soudal.        
              2. Yves Lampaert     (Etixx Quick Step) op 16 sec.       3. Moreno Hofland  (Lotto NL Jumbo) op 16 sec.         19. Brian van Goethem op 57 sec.          70. Matthijs Eversdijk op 13.23          91. Antwan Tolhoek op 18.58.  In 2014 had de Ster ZLM Toer geen etappes in Zeeland. Brian van Goethem, Marco Minnaard en Johnny Hoogerland tekenden voor de Zeeuwse presentie. In het algemeen klassement eindigde de Belg Philippe Gilbert (BMC) op de eerste plaats. Van Goethem (Metec TKH) had op de 16 de plaats 53 seconden achterstand. Hoogerland (Androni) werd 42 ste op 1.52 en Minnaard (Wanty Gobert) strandde op 1.56 van Gilbert.


 
 
Robert Wagner van Blanco Pro Cycling won in 2013 de proloog in Goes over 8 km. De Duitser versloeg 138 concurrenten.    2. Lars Boom op 2 sec.   3. Tobias Ludvigsson   op 3 sec.   38. Brian van Goethem  (Metec TKH)  op 29 sec.  In het eindklassement was de hoofdprijs voor Lars Boom.  2. Andre Greipel op 16 sec.    3. Mark Cavendish op 25 sec.    78. Brian van Goethem op 20.03.


In 2012 was de Ster ZLM Toer niet in Zeeland en er stonden geen Zeeuwen op de startlijst.


 

Foto's : Zeeland op de Fiets.nl  :  
Renners op Oesterdam tussen Rilland en Tholen

De Belgische topper Philippe Gilbert (Omega Pharma Lotto) werd in 2011 als eindwinnaar gehuldigd in Etten Leur. Niki Terpstra werd tweede op 3 sec en Ramunas Navardauskas noteerde een achterstand van 15 sec  Johnny Hoogerland (Vacansoleil DCM / foto boven) stond na 5 koersdagen op de 23 ste positie op 2.24 van Gilbert. De jury zette 94 renners in de eindrangschikking.

 

In 2010 voerde de Ster Elektrotoer door Oost Brabant, Limburg en de Ardennen. Adam Hansen van HTC Columbia was de beste gevolgd door Johan Coenen (15 sec) en Thomas De Gendt op 16 sec.  Op de vierde positie kreeg Bram Schmitz (Van Vliet EBH Elshof) de eervolle vermelding Beste Hollander.


2009      1. Philippe Gilbert    (Silence Lotto)      2. Niki Terpstra     3. Borut Bozic


2008     1. Enrico Gasparotto   (Barloworld)     2. Vasil Kiryienka       3. Nikolay Trusov

 
2007     1. Sebastian Langeveld  (Rabobank)        2. Paul Martens          3. Kurt Asle Arvesen         103. Johnny Hoogerland  (Van Vliet EBH Advocaten)

 
2006     1. Kurt Asle Arvesen   (CSC Pro Team)     2. Jurgen v.d. Walle      3. Paolo Bossoni     

2005         1. Stefan Schumacher   (Shimano Memory Corp)      2. Nick Nuyens     3. Laurens ten Dam       52. Johnny Hoogerland (Eurogifts / foto)


2004     1. Nick Nuyens   (Quick Step Davitamon)      2. Paul Van Hyfte       3. Philippe Gilbert

 
2003    1. Gerben Lowik   (Bankgiroloterij)     2. Niels Scheuneman      3.  Rik Reinerink

 
2002        1. Bart Voskamp    (Bankgiroloterij)         2. Bram Schmitz           3. Michael Boogerd          49. Richard Slabbekoorn  (foto)

 
2001     Ster Elektrotoer        1. Xavier Jan   (Big Mat Auber 93)         2. Marcel Strauss        3. Rene Haselbacher.
 
 


Terug naar de inhoud