* ZLM Tour - Zeeland op de Fiets

Zeeland op de Fiets
Ga naar de inhoud
* Wielrennen  : Klassieker Ster ZLM Toer & ZLM Tour door Zeeland.

VIJFDAAGSE ZLM TOUR 2021 START OP WOENSDAG 9 JUNI
MET EEN SPRINTETAPPE IN REGIO KAPELLE - WEMELDINGE

Foto : Organisatie
Wielerliefhebbers in Zuid West Nederland kunnen in juni naar de start van de ZLM Tour in de gemeente Kapelle. Het startschot van het internationale wegwielrennen heeft geklonken. De eerste wedstrijden zijn verreden en er wordt uitgekeken naar de eerste wedstrijd in Nederland. Momenteel gelden er nog beperkingen betreffende evenementen, maar de organisatie van de ZLM Tour gaat voort. Samen met zowel partners, etappeplaatsen als vrijwilligers wordt er vooruitgekeken naar de eerste wieler meerdaagse op het hoogste niveau in Nederland. De ZLM Tour vindt plaats van 9 tot en met 13 juni en zal dit jaar starten in de gemeente Kapelle.

Burgemeester Fons Naterop: "In 2020 bestond de gemeente 50 jaar. Door het coronavirus hebben we dit niet kunnen vieren zoals we dit voor ogen hadden".
Aanvullend reageert wethouder Jon Herselman: "Met de komst van de ZLM Tour willen we in 2021 op een sportieve manier ons 50 jarig jubileum vieren. De wielersport leeft in onze gemeente en daarom zullen we ons maximaal inspannen om binnen de geldende coronamaatregelen een sportief succes te realiseren met de organisatie van de ZLM Tour".

Het centrum van Kapelle zal op woensdag 9 juni het decor worden van een heuse sprintetappe, waarbij ook de dorpskern Wemeldinge in het parcours is opgenomen. Dit onderdeel is een nieuwe toevoeging aan de ZLM Tour, die in het verleden altijd startte met een proloog. "We willen de ultieme voorbereidingswedstrijd voor sprinters zijn op de Tour de France, dan moet je ook zorgen dat je een programma hebt wat dit weerspiegelt" aldus Niels Geven, projectleider van de ZLM Tour bij Libema Profcycling. "Met de sprintetappe rijden we 8x een lokale ronde van ruim 12 kilometer met iedere 2 rondes een tussensprint. Op deze manier zorgen we voor extra beleving voor zowel de renners als het publiek".  Uiteraard worden aan alle op dat moment geldende veiligheidsvoorschriften voldaan zodat het coronavirus niet nog een jaar roet in het eten gooit.

De vernieuwde ZLM Tour was in 2019 een groot succes. Mike Teunissen van Jumbo-Visma ging er met de eindzege vandoor. Enkele weken later won Teunissen in Brussel de openingsetappe van de Tour de France en mocht hij de gele trui aantrekken. Ook Dylan Groenewegen en Lotto-Soudal sprinter Caleb Ewan waren succesvol in de ZLM Tour en boekten daarna nog ritzeges in de Tour de France.   (5 maart 2021)
ZLM TOUR 2021 VAN 9 T.M. 13 JUNI OP INTERNATIONALE KALENDER.

De ZLM Tour zal in 2020 geen doorgang vinden, omwille van de aangescherpte maatregelen vanuit de Nederlandse overheid. Op 23 maart 2020 werd bekendgemaakt dat alle sportevenementen tot en met 1 juni niet mogen doorgaan. De ZLM Tour zou verreden worden van 27 tot en met 31 mei en valt daarmee precies binnen deze periode. De ZLM Tour kent een rijke geschiedenis en dit jaar zou de 33 ste editie verreden worden met de proloog in Vlissingen. Nadat de wedstrijd begin januari nog werd verplaatst naar een week eerder op de internationale kalender van de UCI, kan de wedstrijd toch niet doorgaan dit jaar.

In 2019 was de ZLM Tour te gast in Zeeland. In Yerseke won Jos van Emden de proloog over 6,8 km voor zijn ploegmaats Mike Teunissen en Tony Martin. De etappe van Bredene naar Heinkenszand leverde winst op voor sprinter Dylan Groenewegen. De renner van Jumbo Visma versloeg Emils Liepens en Caleb Ewan.Martin de Kok, algemeen manager van organisator Libema Profcycling:
Erg jammer dat we ondanks al het harde werken van zowel vrijwilligers, werknemers, partners, leveranciers en etappeplaatsen deze editie niet kunnen doorzetten. Op dit moment zijn er echter belangrijkere zaken en samen met alle betrokken stakeholders gaan we zorgen voor continuiteit van deze Nederlandse meerdaagse.


De ZLM Tour wil volgend jaar weer terug naar de oorspronkelijke datum, zo dicht mogelijk bij de start van de Tour de France.
De voorkeursdatum zou zijn 16-20 juni, het laatste weekend voor het NK. Dit sluit het beste aan bij onze profilering als de ideale voorbereiding op de Tour de France, specifiek voor sprinters, aldus de Kok. De Tour zal starten in Denemarken waar een vergelijkbaar landschap is als in Nederland. Dat beloven vlakke ritten te worden met mogelijk een sprint aan het eind. De ZLM Tour past, afgezien van de datum, dus perfect als voorbereiding in 2021.  2019 : ZLM TOUR NIEUWE STIJL START IN YERSEKE

Foto's :
Zeeland op de Fiets.nl, Freddy Scheele, Edwin van Immerseel, Organisatie

In 2019 begon de ZLM Tour nieuwe stijl in Yerseke met een proloog van 6,8 km. rond het Bevelandse vissersdorp. Het volledige podium werd bezet door Jumbo Visma. Jos van Emden flitste naar de overwinning met 7.54. Mike Teunissen en Tony Martin waren 2 seconden trager in de woonplaats van Antwan Tolhoek.
 
Zeeuwen:  17. Brian van Goethem op 23 sec.    39. Marco Minnaard op 37 sec.     78. Wesley Mol op 53 sec.    84. Thijs de Lange op 56 sec.Op de tweede dag reden de renners van het Belgische Bredene naar Heinkenszand. Dylan Groenewegen (Jumbo Visma) was na 4 uur en 20 minuten de rapste van het peloton. Emils Liepins (2) en Caleb Ewan (3) zaten in zijn wiel.
 
Zeeuwen:  59. Marco Minnaard   79. Wesley Mol    85. Brian van Goethem    92. Thijs de Lange.
 
Eindklassement:   1. Mike Teunissen    30. Marco Minnaard   op 1.33      62. Wesley Mol  op 7.36      66. Brian van Goethem  op 8.35      68. Thijs de Lange  op 9.14.

 
In 2018 werd er geen Ster ZLM Toer verreden wegens organisatorische obstakels.


 


 Primoz Roglic in WestkapelleWestkapelle was voor 123 coureurs de startlocatie in 2017. De proloog van de Ster ZLM Toer rond de Zeedijk werd gewonnen door Primoz Roglic (Lotto NL Jumbo). De Sloveen noteerde 8.04 na 7,5 km over de Walcherse wegen. Marcel Kittel en Maximilian Schachmann, beiden van Quick Step Floors, moesten 3 seconden toestaan. Brian van Goethem had op de 28 ste positie een marge van 26 seconden met Roglic.Foto's boven : De tweede etappe startte in Tholen. Dylan Groenewegen sprintte in Hoogerheide na 187 km. naar de dagzege gevolgd door Max Walscheid en Moreno Hofland. Brian van Goethem werd als 74 ste geklasseerd.

Eindklassement:   1. Jose Goncalves   (Katusha Alpecin)      2. Primoz Roglic op 11 sec.    3. Laurens De Plus  op 13 sec.      85. Brian van Goethem  op 17.33.

 
2016    Ster ZLM Toer  
 
Proloog in Goes     1. Jos van Emden   (Lotto NL Jumbo)   6,4 km   7.23     2. Taylor Phinney  (BMC) op 3 sec.     3. Stefan Kung   (BMC) op 4 sec.    30. Brian van Goethem   (Roompot)   op 22 sec.     141. Johnny Hoogerland  (Roompot / foto)  op 53 sec.     165. Davy Gunst (Rabobank Development).
 
Eindstand    1. Sep Vanmarcke  (Lotto NL Jumbo)   2. Sean De Bie   (Lotto Soudal) op 6 sec.   3. Jos van Emden  (Lotto NL Jumbo) op 16 sec.     19. Brian van Goethem op 53 sec.      37. Johnny Hoogerland op 1.41      79. Davy Gunst op 8.35.


 
2015     Ster ZLM Toer

In Goes begonnen 156 renners aan hun proloog over 6,4 km. Roger Kluge (IAM Cycling) was met 7.30 de rapste. De Nederlander Martijn Keijzer van Lotto NL Jumbo) kwam 1 seconde tekort en de Belgische specialist Victor Campenaerts (Topsport Vlaanderen Baloise) was 2 seconden langzamer.    17. Brian van Goethem  (Roompot / foto) op 14 sec.    74. Antwan Tolhoek   (Rabobank Development) op 31 sec. 130. Matthijs Eversdijk  (Cyclingteam Joins de Rijke) op 46 sec.
 

De eindwinst kwam in handen van sprintroutinier Andre Greipel van Lotto Soudal.        
              2. Yves Lampaert     (Etixx Quick Step) op 16 sec.       3. Moreno Hofland  (Lotto NL Jumbo) op 16 sec.         19. Brian van Goethem op 57 sec.          70. Matthijs Eversdijk op 13.23          91. Antwan Tolhoek op 18.58.  In 2014 had de Ster ZLM Toer geen etappes in Zeeland. Brian van Goethem, Marco Minnaard en Johnny Hoogerland tekenden voor de Zeeuwse presentie. In het algemeen klassement eindigde de Belg Philippe Gilbert (BMC) op de eerste plaats. Van Goethem (Metec TKH) had op de 16 de plaats 53 seconden achterstand. Hoogerland (Androni) werd 42 ste op 1.52 en Minnaard (Wanty Gobert) strandde op 1.56 van Gilbert.


 
 
Robert Wagner van Blanco Pro Cycling won in 2013 de proloog in Goes over 8 km. De Duitser versloeg 138 concurrenten.    2. Lars Boom op 2 sec.   3. Tobias Ludvigsson   op 3 sec.   38. Brian van Goethem  (Metec TKH)  op 29 sec.  In het eindklassement was de hoofdprijs voor Lars Boom.  2. Andre Greipel op 16 sec.    3. Mark Cavendish op 25 sec.    78. Brian van Goethem op 20.03.


In 2012 was de Ster ZLM Toer niet in Zeeland en er stonden geen Zeeuwen op de startlijst.


 

Foto's : Zeeland op de Fiets.nl  :  
Renners op Oesterdam tussen Rilland en Tholen

De Belgische topper Philippe Gilbert (Omega Pharma Lotto) werd in 2011 als eindwinnaar gehuldigd in Etten Leur. Niki Terpstra werd tweede op 3 sec en Ramunas Navardauskas noteerde een achterstand van 15 sec  Johnny Hoogerland (Vacansoleil DCM / foto boven) stond na 5 koersdagen op de 23 ste positie op 2.24 van Gilbert. De jury zette 94 renners in de eindrangschikking.

 

In 2010 voerde de Ster Elektrotoer door Oost Brabant, Limburg en de Ardennen. Adam Hansen van HTC Columbia was de beste gevolgd door Johan Coenen (15 sec) en Thomas De Gendt op 16 sec.  Op de vierde positie kreeg Bram Schmitz (Van Vliet EBH Elshof) de eervolle vermelding Beste Hollander.


2009      1. Philippe Gilbert    (Silence Lotto)      2. Niki Terpstra     3. Borut Bozic


2008     1. Enrico Gasparotto   (Barloworld)     2. Vasil Kiryienka       3. Nikolay Trusov

 
2007     1. Sebastian Langeveld  (Rabobank)        2. Paul Martens          3. Kurt Asle Arvesen         103. Johnny Hoogerland  (Van Vliet EBH Advocaten)

 
2006     1. Kurt Asle Arvesen   (CSC Pro Team)     2. Jurgen v.d. Walle      3. Paolo Bossoni     

2005         1. Stefan Schumacher   (Shimano Memory Corp)      2. Nick Nuyens     3. Laurens ten Dam       52. Johnny Hoogerland (Eurogifts / foto)


2004     1. Nick Nuyens   (Quick Step Davitamon)      2. Paul Van Hyfte       3. Philippe Gilbert

 
2003    1. Gerben Lowik   (Bankgiroloterij)     2. Niels Scheuneman      3.  Rik Reinerink

 
2002        1. Bart Voskamp    (Bankgiroloterij)         2. Bram Schmitz           3. Michael Boogerd          49. Richard Slabbekoorn  (foto)

 
2001     Ster Elektrotoer        1. Xavier Jan   (Big Mat Auber 93)         2. Marcel Strauss        3. Rene Haselbacher.
 
 Terug naar de inhoud