* Wielrennen Algemeen - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen Algemeen.            * Tips en Berichten : info@zeelandopdefiets.nl


HENK POMPER NIEUWE VOORZITTER ZRTC THEO MIDDELKAMP.
FESTER AARTS EN ADRI VAN NOORDEN BENOEMD TOT ERELID.

Bij ZRTC Theo Middelkamp is de samenstelling van het bestuur gewijzigd. Na jaren van trouwe dienst en enorme inzet hebben Fester Aarts en Adri van Noorden het bestuurders stokje doorgegeven. Tijdens de laatste algemene ledenvergadering werd dit trouwe wieler duo tot erelid benoemd. Verder is Bram Buys gestopt als penningmeester van de Zeeuwse wielerclub.

Henk Pomper zal voortaan als nieuwe voorzitter optreden. Hij heeft veel ervaring binnen de wielerwereld vanuit diverse functies. Hij is het afgelopen jaar al betrokken geweest door mee te draaien in de vergaderingen en als deel van de denktank m.b.t. de samenwerking met de Jumbo-Visma Academy.
Danielle van Cadsand zal de functie van secretaris invullen. Ze is al jarenlang betrokken bij Middelkamp, eerst in de jeugdcommissie en later ook in het bestuur. Nu heeft ze de pen overgenomen van Adri van Noorden.
Armanda Moretti is de nieuwe penningmeester. De Kapelse heeft ervaring in de jeugdcommissie van TM.
Jan Baaijens is bestuurslid lid namens de renafdeling.
Kees Westerweele en Marion Trompetter-Pross zijn geen bestuurslid maar vertegenwoordigen de toerafdeling en de jeugdcommissie. Ze zullen desgewenst de bestuursvergaderingen bezoeken of geven op een andere manier input.

De nieuwe bestuursgroep wil in de toekomst zoveel mogelijk mensen enthousiast laten meegenieten van de wielersport. In de statuten van de vereniging staat de doelstelling scherp omschreven:  
"ZRTC Theo Middelkamp is een wielervereniging die als doel heeft het bevorderen van de wielersport in de breedste zin, maar in het bijzonder de Zeeuwse Wielersport. Dit doet zij door het opleiden van jonge renners, het organiseren van trainingen, wedstrijden en toertochten en het deelnemen hieraan en het geven van voorlichtingen".   (1 juni 2022)
GEEN PROF CRITERIUMS MEER IN ZEELAND

In de jaren zeventig en tachtig waren er veel profcriteriums in Zeeland. Elk jaar kwamen de beroepsrenners naar o.m. Eede, Hengstdijk, Hansweert, Sas van Gent, Kloosterzande (foto onder), Vlissingen/Boulevard, Wemeldinge, Kruiningen, SGravenpolder, Kwadendamme en Zuiddorpe.


Foto : Archief Profronde Kloosterzande :
vlnr  Ferdi Van Den Haute, Frans Verbeeck en Henk Lubberding.

Nadat de startgelden en onkosten stegen en de sponsorinkomsten daalden capituleerden alle hardwerkende vrijwilligers en moesten met hun organisatie stoppen. Vandaar dat er in Zeeland geen lokale profkoersen meer zijn in steden en dorpen. Een gemis binnen de wielersport maar de organisatoren konden de snelle commercie niet tegenhouden. De Zeeuwse supporters zijn nu aangewezen op de grotere koersen zoals de ZLM Tour en de Tacx Pro Classic van Middelburg naar Neeltje Jans.
Lees meer over de historie van de criteriums in het boekje
De Geschiedenis van het Zeeuwse Profwielrennen, uitgave maart 1997
van auteur Sjaak den Herder (foto Abdijplein) uit Middelburg.   (10 mei 2022)
ZILVEREN WIEL KNWU VOOR ZEEUWS VLAMING HONORE PIETERS

Tijdens de jaarlijkse jury applicatie in Zaal Donkenhof in het Brabantse Wouw werden enkele juryleden door de KNWU onderscheiden.
 
De Zeeuw Honk Pieters (Heikant) en Brabander Johan van der Made ontvingen voor hun verdienste (25 jaar jurylid) het Zilveren Wiel.
 
Het Gouden Wiel was voor Kees Maas en Theo Gorissen voor hun verdienste op landelijk nivo. Gorissen mocht de onderscheiding in ontvangst nemen van de burgemeester van Zundert Joyce Vermue. Honk, Kees en Johan kregen de oorkonde van Anja de Bont, Voorzitter van het district KNWU Zuidwest.    Foto KNWU vlnr:  Honk Pieters (Heikant) en de West Brabanders Kees Maas, Theo Gorissen en Johan van der Made.    (18 maart 2022)
ZEEUWS VLAMING EDWALD MARTIJN NIEUWE CONSUL KNWU


Foto: Omroep Zeeland. Zeeuws Vlaming Edwald Martijn is door de KNWU aangesteld als nieuwe consul. De inwoner van Philippine krijgt een breed takenpakket binnen het district Zuidwest. De opvolger van Theo Gorissen beschikt wel over ruime ervaring in zijn geliefde sport als organisator en ploegleider. Martijn is o.m. het gezicht van de jaarlijkse topklassieker Omloop van de Braakman door Zeeuws Vlaanderen. Hij is ook nauw betrokken bij het H4A Beloftenweekend. Verder stimuleerde Martijn de oprichting van jongeren wielerploeg Ridley Hermans.
Lees artikel in de PZC van 18 maart 2022:

KNWU RONDE VAN ZIERIKZEE IN 2022 GESCHRAPT

De Ronde van Zierikzee ontbreekt in 2022 voor het derde jaar op de wielerkalender. Volgens de Stichting Wielersport Zierikzee ligt de oorzaak deze keer niet bij de corona pandemie maar zijn er organisatorische problemen.
 
Het wielerevenement werd jaarlijks op touw gezet in nauwe samenwerking met de Stichting Havendagen Zierikzee. Deze organisatiegroep wilde echter vanaf dit jaar meer ruimte voor de Havendag op passageplaats de Nieuwe Haven die altijd in het parcours is opgenomen.
Het wielercomite kon niet snel genoeg een andere locatie en nieuwe datum vinden. Wielerbond KNWU stelde dat de Ronde van Zierikzee geen wedstrijdaanvraag had ingediend en dan ook niet meer opgenomen kon worden op de wielerkalender Zeeland 2022.
 
Wielerliefhebbers kunnen in 2023 weer aan hun trekken komen in Zierikzee. Ze zijn dan welkom bij een wielerweekend met op het programma een amateurcriterium en de toertocht Giro di Schouwen Duiveland.    (1 februari 2022)


Podium laatste ronde op 23 augustus 2019:     
1.Tom Vermeer      2. Lars Oreel        3. Antonie van Noppen.  
Lees meer over de Fiets Historie in Zierikzee:  http://www.zeelandopdefiets.nl/--criteriums-schouwen.html


 


40 STE KNWU RONDE VAN BURGH HAAMSTEDE OP ZATERDAG 6 AUGUSTUS

 De jubileumronde van Burgh Haamstede staat op de actuele KNWU kalender voor zaterdag 6 augustus.
Om 19.00 uur beginnen de amateurs/belofte en elite aan hun koers over 80 km. door het dorpscentrum.
 
54 jaar geleden, op 31 augustus 1968 werd Cees van Dorst als winnaar gehuldigd van de eerste ronde van Burgh Haamstede. Wim Deelen (2) en Piet Legierse (3) maakten de top 3 compleet in het populaire toeristendorp.


Foto: op zaterdag 3 augustus 2019 won Jordi Talen de 39 ste editie van het Duivelandse criterium. Middelkamper Eloy Raas kwam als tweede binnen en Sjors Handgraaf werd derde.
 In 2020 en 2021 was er geen KNWU koers in Burgh Haamstede wegens de hardnekkige corona pandemie.  
 Bekijk alle winnaars op de speciale pagina Fiets Historie Zeeland:  
TMZ KALENDER 2022 MET VEEL VARIATIE.
SEIZOENSTART VANAF ZATERDAG 5 MAART
MET 4 TRAININGSRITTEN IN KRUININGEN OP INKEL PARCOURS
TMZ VOORZITTER LEO BAKKER TEVREDEN OVER WIELERKALENDER 2022
MET ENKELE NIEUWE WEDSTRIJDEN.

TMZ voorzitter Leo Bakker (foto) over de nieuwe kalender: "We zijn trots weer een mooie en goed gevulde kalender te kunnen presenteren. Naast veel wedstrijden die in voorgaande jaren ook werden georganiseerd zijn er twee nieuwe wedstrijden.
Op 16 en 17 juli is er in Vogelwaarde een tweedaagse wedstrijd
en in mei wordt in en rond Heinkenszand de 'Kapersprijs' verreden.
In de jaren na de tweede wereldoorlog was de Kapersprijs een hoog gewaardeerde wedstrijd met toen al internationale deelname uit Belgie, Frankrijk, Duitsland, Polen enz. Vanuit deze Bevelandse koers is later de Profronde van Zeeland ontstaan.
(10 januari 2022)SENNA REMIJN EN ROSITA REIJNHOUT (WOLPHAARTSDIJK)
IN NIEUW WIELERPROJECT 'CYCLING CLASS NL'

 


Senna Remijn is toegevoegd aan de selectie van CyclingClassNL. Afgelopen zomer miste Senna de selectiedagen vanwege een blessure. CyclingClass wilde de Zeeuw toen op een ander moment beoordelen. Na het afleggen van een watt test werd Remijn uitgenodigd op een trainingsweekend. Na deze wielerdagen had de Bevelander een positieve indruk gemaakt waardoor hij per direct opgenomen werd in de selectie. Senna is zelf ook erg enthousiast over de manier van trainen en de professionele begeleiding. Naast dit project blijft hij gewoon uitkomen voor de Belgische formatie Acrog Tormans Balen BC.


Rosita Reijnhout zit ook in de selectie van CyclingClassNL. Dit nieuwe nationale talentenprogramma voor junioren is opgezet door NOC NSF, de nationale bond KNWU en de wielerploeg Jumbo-Visma. Dertien renners en zes rensters uit heel Nederland zijn geselecteerd voor dit project. Deze talenten blijven wel lid van hun eigen vereniging.


CyclingClassNL hanteert een programma waarin de grootste wielertalenten zich kunnen ontwikkelen. Talentcoaches onder aanvoering van Martin Truijens zorgen voor de begeleiding en zullen advies geven aangaande fysieke en persoonlijke onderwerpen en voeding. Bij deze benadering kan de overgang naar b.v. een development team op sportief en sociaal terrein soepeler verlopen.
Tijdens de aftrap van CyclingClassNL op sportcentrum Papendal was een ervaren wielerdelegatie present met Maurits Hendriks (NOC NSF), Robert Slippens (KNWU) en Merijn Zeeman (sportief directeur Team Jumbo-Visma).  (20 november 2021)
SAMENWERKINGSCONTRACT ZRTC THEO MIDDELKAMP MET TEAM JUMBO VISMA ACADEMYDe Zeeuwse Ren- en Tourclub Theo Middelkamp en Team Jumbo-Visma Academy
hebben een samenwerkingscontract ondertekend.
Beide partijen hebben als doel de wielersport in de breedste zin van het woord te ondersteunen en te versterken. Team Jumbo-Visma Academy richt zich daarbij op het hele land en de verenigingen in het bijzonder.  ZRTC Theo Middelkamp heeft de focus op de regionale wielersport. In de afgelopen maanden hebben beide partijen een mogelijke samenwerking verkend en werd steeds duidelijker dat er een groot gemeenschappelijk doel is: Meer jongeren op de fiets en talenten begeleiden naar de top.
De samenwerking moet gaan zorgen voor een actieve verbinding tussen de topsport en de breedtesport in Zeeland, waarin de partners kunnen profiteren van elkaars capaciteiten.     (11 september 2021)


Terug naar de inhoud