* Wielrennen Algemeen - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen Algemeen.            * Tips en Berichten : info@zeelandopdefiets.nl


40 STE KNWU RONDE VAN BURGH HAAMSTEDE OP ZATERDAG 6 AUGUSTUS

De jubileumronde van Burgh Haamstede staat op de actuele KNWU kalender voor zaterdag 6 augustus.
Om 19.00 uur beginnen de amateurs/belofte en elite aan hun koers over 80 km. door het dorpscentrum.

54 jaar geleden, op 31 augustus 1968 werd Cees van Dorst als winnaar gehuldigd van de eerste ronde van Burgh Haamstede. Wim Deelen (2) en Piet Legierse (3) maakten de top 3 compleet in het populaire toeristendorp.


Foto: op zaterdag 3 augustus 2019 won Jordi Talen de 39 ste editie van het Duivelandse criterium. Middelkamper Eloy Raas kwam als tweede binnen en Sjors Handgraaf werd derde.
In 2020 en 2021 was er geen KNWU koers in Burgh Haamstede wegens de hardnekkige corona pandemie.  
Bekijk alle winnaars op de speciale pagina Fiets Historie Zeeland:  
TMZ KALENDER 2022 MET VEEL VARIATIE.
SEIZOENSTART VANAF ZATERDAG 5 MAART
MET 4 TRAININGSRITTEN IN KRUININGEN OP INKEL PARCOURS
TMZ VOORZITTER LEO BAKKER TEVREDEN OVER WIELERKALENDER 2022
MET ENKELE NIEUWE WEDSTRIJDEN.

TMZ voorzitter Leo Bakker (foto) over de nieuwe kalender: "We zijn trots weer een mooie en goed gevulde kalender te kunnen presenteren. Naast veel wedstrijden die in voorgaande jaren ook werden georganiseerd zijn er twee nieuwe wedstrijden.

Op 16 en 17 juli is er in Vogelwaarde een tweedaagse wedstrijd
en op zaterdag 7 mei wordt in en rond Heinkenszand de 'Kapersprijs' verreden.
In de jaren na de tweede wereldoorlog was de Kapersprijs een hoog gewaardeerde wedstrijd met toen al internationale deelname uit Belgie, Frankrijk, Duitsland, Polen enz. Vanuit deze Bevelandse koers is later de Profronde van Zeeland ontstaan.
De nieuwe uitvoering van deze wedstrijd is gepland op een parkoers tussen Heinkenszand en Nisse en zal gaan over een omloop van 9,1 km".   (10 januari 2022)
Bron: PZC.

ZEEUWS VLAMING EDWALD MARTIJN NIEUWE CONSUL KNWU

Foto: Omroep Zeeland.  Zeeuws Vlaming Edwald Martijn is door de KNWU aangesteld als nieuwe consul. De inwoner van Philippine krijgt een breed takenpakket binnen het district Zuidwest. De opvolger van Theo Gorissen beschikt wel over ruime ervaring in zijn geliefde sport als organisator en ploegleider. Martijn is o.m. het gezicht van de jaarlijkse topklassieker Omloop van de Braakman door Zeeuws Vlaanderen. Hij is ook nauw betrokken bij het H4A Beloftenweekend. Verder stimuleerde Martijn de oprichting van jongeren wielerploeg Ridley Hermans.
De werkzaamheden van de consul zijn omvangrijk: https://www.knwu.nl/nieuws/vacature-consul-knwu-district-zuid-westDe districts bestuursleden Anja de Bont (voorzitter) en Marinka van Teeffelen (secretaris) kijken terug op een bewogen wielerjaar bij de nationale wielerbond:
"2021 was zeker voor onze geliefde wielersport geen makkelijk jaar door de corona regelingen. We begonnen 3 januari met de vestingcross in Hulst. Een mooie cross maar zonder publiek. Diverse comites hebben nog een criterium kunnen organiseren en ook de Woensdrechtse Wielerzomer heeft door kunnen gaan in 2021.
 
Het districtsbestuur, consul en STDC hopen dat 2022 voor de wielersport weer normaal gaat worden, zodat u als club, jurylid, organisatie of stichting weer kan gaan doen wat u zo graag doet: iets doen voor onze wielrenners/sters. Wij bedanken u allen voor uw inzet, op wat voor manier ook, afgelopen jaar".   (24 december 2021)
BLOEMENHULDE KAMPIOENEN 2020 KNWU ZUIDWEST MET 3 ZEEUWSE WINNAARS

Het KNWU district Zuid West heeft de nationale kampioenen van 2020 gehuldigd. Het was binnen het district waarin Zeeland is opgenomen gebruikelijk om de gouden winnaars tijdens de voorjaars vergadering in het zonnetje te zetten. Vanwege Covid-19 was dat niet mogelijk. De KNWU wilde toch aandacht besteden aan de renners in hun kampioenstrui en stuurde een bloemetje naar de winnaars.Milan Vader (Mountainbikevereniging X Treme).  De Middelburger werd 26 september 2020 in Sittard Nederlands kampioen MTB XCO. 
Joannathan Duinkerke (Willebrord Wil Vooruit). De Kapellenaar reed op 12 januari 2020 in Rucphen naar de Nederlandse titel veldrijden in categorie ID M 19+.Elena van der Veken (Sint Jansteen). De jeugdrenster van Willebrord Wil Vooruit pakte op 25 januari 2020 in Moergestel de gouden plak bij het NK Veldrijden in categorie 4 meisjes.

In West Brabant werden Misha Hielkema (handbiken), Inge van der Heijden (veldrijden) en de jeugdveldrijders Gijs den Biggelaar, Olivier Klippel en Delano Heeren in de bloemen gezet.   (10 december 2021)
ROTTERDAM MIKT OP GRAND DEPART TOUR DE FRANCE IN 2024 OF 2025

ZEELAND WIL MEELIFTEN OP TOUR START IN DE MAASSTAD

My dream, my goal, my Tour: onder dit motto wil Rotterdam in 2024 of 2025 de Grand Depart van de Tour de France organiseren. Op het Stadhuis in Rotterdam werd in het voorjaar van 2021 het bidbook officieel overhandigd aan Tourdirecteur Christian Prudhomme van de Amaury Sport Organisation (A.S.O.), de organisatie van de Tour de France.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb: "De Tour de France is een wielerwedstrijd van absolute wereldklasse en Rotterdam heeft een indrukwekkend trackrecord als het gaat om de organisatie van internationale, beeldbepalende sportevenementen. De ploegen kunnen rekenen op een professioneel, warm welkom en het enthousiasme van de Rotterdammers".* Foto : Zeeland op de Fiets.nl  >  Tour passage Deltaweg bij Goes *

Rotterdam organiseerde in 2010 al eens de Tourstart. De tweede etappe op 4 juli voerde toen vanuit de Maasstad door Noord en Midden Zeeland over de Stormvloedkering - Neeltje Jans. Na de passage van Goes en de Bevelanden ging de karavaan via West Brabant richting finishplaats Brussel.

De gemeente Rotterdam wil een nieuwe Grand Depart aanwenden om inwoners te inspireren en perspectief te bieden in deze moeilijke tijd en een impuls te geven aan de economie en het toerisme. Het moet een Tour worden voor werkelijk alle Rotterdammers.
 
Sportwethouder Sven van Langen:  "We willen het motto My dream, my goal, my Tour gebruiken als inspiratiebron voor de hele stad. De tour is een prachtige metafoor voor het leven. Op weg naar de gele trui komen de renners pieken, dalen en valpartijen tegen. Met de Tour willen we niet alleen de dromen van de profrenners, maar juist ook deze van Rotterdammers helpen realiseren".
 
In vier etappes wordt toegewerkt naar de gewenste Grand Depart:
Stap 1: Rotterdam Cycling on Tour (2021). Dit scholenproject startte in september 2021. Bij deze opzet worden middelbare scholen bezocht met een speciale unit en laten brugklassers ervaren hoe leuk fietsen is.
 
Stap 2: LEtape Rotterdam by Tour de France vanaf de zomer van 2022. Onder de vlag van de Tour de France wordt een cyclosportieve rit en verschillende toertochten in stad en regio georganiseerd. Aanmelden kan via www.rotterdamcycling.com  
 
Stap 3: Rotterdam Tour (2022) : Vanaf 2022 wil de stad een internationale race voor vrouwen organiseren: de Rotterdam Tour. Voor deze nieuwe wedstrijd streeft Rotterdam naar de hoogste categorie van de UCI. Een serieuze stap die past bij de toenemende aandacht voor het vrouwenwielrennen.
 
Stap 4: Finish Tour Feminin : Rotterdam stelt zich ook kandidaat voor de aankomst van de Tour Feminin. De ambitie is om de eerste buitenlandse finishstad te worden van deze rittenkoers voor vrouwen die de A.S.O. heeft aangekondigd.
 
In het bidbook worden drie wedstrijddagen voorgesteld: een openingstijdrit door het hart van Rotterdam, een rit door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag met een finish in Den Haag, en een etappe van Rotterdam naar Valkenburg. Dit zou een unicum zijn voor ons land: de Tour was nog nooit drie volle dagen in Nederland.

In Zeeland willen meerdere partijen inhaken op het Tour initiatief van Rotterdam.
De Zeeuwse Tour promotors denken aan een passage over Zeeuwse bruggen en dammen.

De Grand Depart wordt uiteindelijk toegewezen door de A.S.O. De startplaatsen van 2022 (Kopenhagen) en 2023 (Bilbao) zijn inmiddels bekend.  Lees meer over de Tour in Zeeland :  http://www.zeelandopdefiets.nl/--tour-de-france-zeeland.html    (30 november 2021)SENNA REMIJN EN ROSITA REIJNHOUT (WOLPHAARTSDIJK)
IN NIEUW WIELERPROJECT 'CYCLING CLASS NL'

 


Senna Remijn is toegevoegd aan de selectie van CyclingClassNL. Afgelopen zomer miste Senna de selectiedagen vanwege een blessure. CyclingClass wilde de Zeeuw toen op een ander moment beoordelen. Na het afleggen van een watt test werd Remijn uitgenodigd op een trainingsweekend. Na deze wielerdagen had de Bevelander een positieve indruk gemaakt waardoor hij per direct opgenomen werd in de selectie. Senna is zelf ook erg enthousiast over de manier van trainen en de professionele begeleiding. Naast dit project blijft hij gewoon uitkomen voor de Belgische formatie Acrog Tormans Balen BC.


Rosita Reijnhout zit ook in de selectie van CyclingClassNL. Dit nieuwe nationale talentenprogramma voor junioren is opgezet door NOC NSF, de nationale bond KNWU en de wielerploeg Jumbo-Visma. Dertien renners en zes rensters uit heel Nederland zijn geselecteerd voor dit project. Deze talenten blijven wel lid van hun eigen vereniging.


CyclingClassNL hanteert een programma waarin de grootste wielertalenten zich kunnen ontwikkelen. Talentcoaches onder aanvoering van Martin Truijens zorgen voor de begeleiding en zullen advies geven aangaande fysieke en persoonlijke onderwerpen en voeding. Bij deze benadering kan de overgang naar b.v. een development team op sportief en sociaal terrein soepeler verlopen.
Tijdens de aftrap van CyclingClassNL op sportcentrum Papendal was een ervaren wielerdelegatie present met Maurits Hendriks (NOC NSF), Robert Slippens (KNWU) en Merijn Zeeman (sportief directeur Team Jumbo-Visma).  (20 november 2021)SCHWALBE TOPCOMPETITIE 2021:
BOLLETJESTRUI VOOR ZEEUW THIJS DE LANGE

Foto : Freddy Scheele  >  Thijs de Lange in 2de positie in de kopgroep tijdens
Omloop van de Braakman 2021.

In de Schwalbe Topcompetitie 2021 heeft Thijs de Lange het bergklassement gewonnen. De oud inwoner van Kattendijke vergaarde in de Nederlandse klassiekers 30 punten. De 26 jarige renner van Metec Solarwatt hield Bart Lemmen (20 pnt) en Robin Lowik (16 pnt) achter zich in het wegseizoen.
 
 
Algemeen Klassement

Foto : Twitter Topcompetitie

1. Bart Lemmen (WV West-Frisia)  182 punten
 
2. Coen Vermeltfoort (VolkerWessels)   182 punten
 
3.  Stan Van Tricht (SEG Racing Academy)  130 punten
 
4.  Jasper de Laat (T.W.C Tempo-Hoppenbrouwers-Viro) 121 punten
 
5.  Hidde van Veenendaal (WV De Jonge Renner)   114 punten

 
Jongerenklassement
 
1.   Stan Van Tricht    (SEG Racing Academy)   130 punten
 
2.   Hidde van Veenendaal    (WV De Jonge Renner)   114 punten
 
3.    Roel van Sintmaartensdijk      (VolkerWessels)    100 punten

 Clubklassement
 
1.   Bart Lemmen    (WV West-Frisia)   182 punten
 
2.   Jasper de Laat    (T.W.C Tempo-Hoppenbrouwers-Viro)   121 punten
 
3.   Jarne Van Grieken      (Acrog-Tormans)    60 punten

 Ploegenklassement
 
1.   SEG Racing Academy    94 punten
 
2.   VolkerWessels   (Timo de Jong)      91 punten
 
3.   WV De Jonge Renner    85 punten.      (18 oktober 2021)
SAMENWERKINGSCONTRACT ZRTC THEO MIDDELKAMP MET TEAM JUMBO VISMA ACADEMYDe Zeeuwse Ren- en Tourclub Theo Middelkamp en Team Jumbo-Visma Academy hebben een samenwerkingscontract ondertekend.
 
Beide partijen hebben als doel de wielersport in de breedste zin van het woord te ondersteunen en te versterken. Team Jumbo-Visma Academy richt zich daarbij op het hele land en de verenigingen in het bijzonder.  ZRTC Theo Middelkamp heeft de focus op de regionale wielersport. In de afgelopen maanden hebben beide partijen een mogelijke samenwerking verkend en werd steeds duidelijker dat er een groot gemeenschappelijk doel is: Meer jongeren op de fiets en talenten begeleiden naar de top.
De samenwerking moet gaan zorgen voor een actieve verbinding tussen de topsport en de breedtesport in Zeeland, waarin de partners kunnen profiteren van elkaars capaciteiten.    (11 september 2021)
TWEE ZEEUWSE WIELERKLASSIEKERS VAN TMZ GESNEUVELD
WEGENS ONTBREKEN POLITIEBEGELEIDING


Jacob Wijnstra (Goes) wint Ronde van Noord Beveland in 2019

De TMZ wielerklassiekers Ronde van Noord Beveland en Zeeland Classic
zijn in 2020 geschrapt wegens het ontbreken van politiebegeleiding.
Volgens voorzitter Leo Bakker van Trimbelangen Midden Zeeland een bittere pil voor de plaatselijke organisatoren in Wissenkerke en Heinkenszand. Ook voor de renners is het een tegenvaller nu de populaire wedstrijden van de actuele TMZ kalender 2020 zijn gehaald. Op de startlijst staan altijd veel coureurs uit Zuid West Nederland en Belgie die volop strijd leveren om de sportieve eer en de mooie geldprijzen.
Bron : PZC
Terug naar de inhoud