* Wielrennen Algemeen - Zeeland op de Fiets

Zeeland op de Fiets
Ga naar de inhoud
* Wielrennen Algemeen.            * Tips : info@zeelandopdefiets.nlSJAAK DEN HERDER (MIDDELBURG)
SCHRIJFT BOEK OVER VROUWENWIELRENNEN IN ZEELAND VANAF 1959
Bron: De Faam


KNWU HANTEERT OPENINGSPLAN WIELERSPORT:
REGIOWEDSTRIJDEN PER 22 en 23 MEI IN 8 DISTRICTEN

 
In het openingsplan van de overheid wordt in zes stappen aangegeven hoe op een veilige wijze de samenleving stap voor stap weer kan worden geopend na de lockdown als gevolg van het coronavirus. De KNWU sluit hierbij aan met een Openingsplan Wielersport. Dit betekent dat regiowedstrijden al voor 1 juni kunnen plaatsvinden.


Per zaterdag 22 mei en zondag 23 mei wordt gestart met trainingswedstrijden op afgesloten clubparcoursen. Dat gebeurt in de acht wielerdistricten, waaronder Zuid West (Zeeland en West Brabant). Bij deze formule wordt onnodig reizen voorkomen door te starten op basis van woonplaats. Met dit plan springt de wielerbond in op de verruimingsmogelijkheden.
 Lees meer over het Openingsplan van de Nederlandse wielersport:

5 WIELERKOERSEN TRIMBELANGEN MIDDEN ZEELAND MEI EN BEGIN JUNI GESCHRAPT

Trimbelangen Midden Zeeland (TMZ) heeft vijf wedstrijden van de voorlopige kalender gehaald. Voorzitter Leo Bakker, de organisatoren en de renners zijn teleurgesteld maar er zijn geen mogelijkheden om de koersen in mei en begin juni te handhaven.
 
Bakker: "De covid-bepalingen zijn nog zodanig dat er geen vergunningen voor wielerwedstrijden gegeven mogen worden. Helaas, maar het is niet anders. Indien er op korte termijn een mogelijkheid komt zal TMZ zo snel als mogelijk op vrijgekomen datums een alternatief programma realiseren".
 
De geannuleerde wedstrijden:
Hulst 17 mei     Axel   25 mei           SHeer Abtskerke 29 mei           Aardenburg   5 juni          Vogelwaarde   19 juni  (wedstrijd wordt verzet naar 14 augustus i.p.v. Hengstdijk).         (23 april 2021)


VOORLOPIGE KALENDER 2021 TMZ

                                                                                                         zaterdag 12 juni     YersekeMATHIEU VAN DER POEL TRAINT VAAK IN ZEELAND

Mathieu van der Poel gaat voor zijn trainingen vaak naar Zeeland. In het voorjaar van 2021 werd de topper van Alpecin Fenix door wielerliefhebber Reinier v.d.Does uit Colijnsplaat gespot op de Zeelandbrug. De Nederlands kampioen trainde "volle bak" achter de brommer en reed van Zuid Beveland richting Zierikzee.Foto Niels Verdijck. Na de klassieker campagne stond op donderdag 22 april een zonnig Rondje Oesterdam op het trainingsschema. De profs Mathieu & David van der Poel en enkele wielervrienden trainen regelmatig in Zeeland en kiezen meestal voor een rondje Midden en Noord Zeeland.     (22 april 2021)

Bron: Wielerrevue april 2021:
THOOLSE RENSTER JULIA LINDHOUT VANAF 2022 BIJ TALENTNED WIELERTEAM

Foto's : Facebook.   TalentNED had al een mountainbike en een schaatsteam en voegt daar nu een derde sporttak aan toe: wegwielrennen voor vrouwen. TalentNED onder aanvoering van Stefan van Klink en Roxane Knetemann start in het wegseizoen 2022 met zes zeer talentvolle rensters waaronder Julia Lindhout uit Sint-Maartensdijk (foto).

Het is een interessante periode geweest voor TalentNED. Plannen werden gesmeed om een nieuwe sporttak toe te voegen en ingezet werd op een juniorenploeg met doorgroeimogelijkheden naar een belofteteam. Met een sterke groep rensters uit 2005 (nu tweede jaars nieuweling en volgend jaar 1e jaars junior) gaat TalentNED het avontuur aan.

Trainer-coach Stefan van Klink kijkt terug op een mooi proces: "We hebben een aantal zeer talentvolle en ambitieuze rensters gevonden die ervan dromen om profrenster te worden. Daarnaast is het een sterke groep met rensters die al hele mooie resultaten hebben gereden."De talenten die onderdeel zullen gaan uitmaken van het vrouwen wielerteam van TalentNED komen uit alle windstreken:
Zoe van Velzen (Waddinxveen, 16)
Elise Timmerman (Staphorst, 16)
Anouk Bijl (Papendrecht, 15)  
Loes Nomden (Hattem, 16)   
Fien Winters (Hasselt, 15)
Julia Lindhout (Sint-Maartensdijk, 16), foto linksboven.        (6 april 2021)

AUTO POPPE GOES LEVERT NIEUWE MATERIAALWAGENS AAN SHIMANO NEUTRALE SERVICE

Foto: Auto Poppe.  Shimano Neutrale Service beschikt sinds begin maart over 7 nieuwe Skoda Octavia Combi's om nationale en internationale wielerwedstrijden te begeleiden. De overdracht van het wagenpark vond plaats bij Auto Poppe in Goes. Hier werden de nieuwe wagens aan Martin de Kok en Richard Groenendaal van Libema Profcycling overhandigd door vestigingsmanager Patrick Kaijser. Inmiddels gaat Libema Profcycling voor het 21 ste jaar deze service leveren waar Shimano vanaf het begin hoofdsponsor is.

Iedere grotere wielerwedstrijd is verplicht een neutrale service dienst in haar wedstrijd in te zetten. In de meeste wedstrijden doet Libema Profcycling dat met 3 of 4 wagens en 1 of 2 motoren. Zodra er een kopgroep ontstaat assisteren zij betreffende renners, wanneer ze een defect hebben aan hun fiets of bevoorrading (eten/drinken) nodig hebben. De ploegleider is immers niet altijd in staat om bij hun renner(s) te komen, zeker als de verschillen tussen de groepen klein zijn.

Het seizoen 2021 is een bijzonder jaar voor de Shimano Neutral Support aangezien Shimano onlangs een overeenkomst heeft gesloten met de organisatie van onder meer de Tour de France, La Vuelta en 8 andere internationale wielerkoersen. De blauwe wagens zullen in 2021 te zien zullen zijn in Parijs-Nice, Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race en de Wereldkampioenschappen in Vlaanderen.  De eerste wedstrijdkilometers met de nieuwe wagens worden gemaakt in de Omloop Het Nieuwsblad (27 februari) en Kuurne Brussel Kuurne op zondag 28 februari.    (27 februari 2021)

TUSSEN ALLE AFGELASTINGEN IN DE WIELERSPORT
KOMT IN YERSEKE EEN NIEUW FIETSEVENEMENT TOT BLOEI

EERSTE KNWU OMLOOP VAN YERSEKE OP ZATERDAG 17 JULI

De wielersport in Yerseke krijgt een impuls met de organisatie van een nieuwe KNWU wedstrijd op zaterdag 17 juli. Het initiatief voor deze koers ligt bij Stichting World-Bike-Sports in samenwerking met Willebrord Wil Vooruit en de wielerfamilie Gunst (Yerseke).

Organisatie voorzitter Davy Gunst, momenteel ploegleider bij Willebrord Wil Vooruit, ziet ruime kansen voor het wielerevenement in zijn woonplaats:
 
"In 2021 willen we met de Omloop van Yerseke de ter ziele gegane KNWU Ronde van Yerseke nieuw leven in blazen, de wedstrijd die jarenlang tijdens de eerste zaterdag van mei op de kalender stond onder organisatie van Ko Tolhoek, Wim Gunst en andere vrijwilligers. Het mag niet zo zijn dat een wielerdorp als Yerseke dat in het verleden en heden veelvuldig wielertoppers voortbracht, geen nationale wielerronde meer organiseert, daarom zijn we nu terug met een nieuwe opzet, met de ambitie om gestaag naar een groter geheel te bouwen".

In de eerste Omloop van Yerseke komt er startgelegenheid voor junioren en elite/beloften. Het parcours voert door het natuurgebied "De Moer" tussen Yerseke en Vlake. De start ligt op de Zweedijkseweg en de renners finishen bij het voetbalcomplex van VV Yerseke op de Hogeweg.
 Programma 1 ste Omloop van Yerseke 2021 :  
 
                                                                              10.30 uur     junioren     131 km / 11 ronden
                                         14.00 uur      elite/beloften     101 km / 13 ronden.       (11 februari 2021)
JUNIORE MAUREEN ARENS (KRUININGEN) IN NEDERLANDE SELECTIE 2021


Maureen Arens (archieffoto) uit Kruiningen is weer opgenomen in de nationale selectie voor de junior vrouwen. De Bevelandse werd hiervoor uitgenodigd door bondscoach Loes Gunnewijk. De 17 jarige Arens behoort nu tot de talentvolle groep rensters waaruit de bondscoach een selectie zal maken voor de internationale wedstrijden en het EK en WK in 2021.


Maureen Arens koerst vanaf 2021 voor het damesteam van Next Generation (NXTG) van de oud beroepsrenners Servais Knaven (winnaar Parijs - Roubaix 2001) en Wim Stroetinga (triomfator Sluitingsprijs Putte Kapellen 2012). Daarvoor reed Arens bij ZRTC Theo Middelkamp en het Rob Ruijgh Development Team van WCL Bergklimmers. In 2019 behaalde ze de eerste plaats bij de Tour de Lasalle en het Districtskampioenschap Tijdrijden.     (24 december 2020)
4 WIELERVERENIGINGEN IN ZEELAND EN BRABANT
GAAN IN 2021 SAMENWERKEN MET 18 NIEUWELINGEN EN 18 JUNIOREN 
Vier regionale wielerverenigingen uit Zuidwest Nederland, WV Breda, RSC de Zuidwesthoek, WV Zeeuws Vlaanderen en ZRTC Theo Middelkamp, gaan in 2021 voor de nieuwelingen en junioren samenwerken onder de naam clubcombinatie Zuid West.
 
Uit contacten tussen Ad Polak (ZRTC Theo Middelkamp) en Edwald Martijn (WV Zeeuws Vlaanderen) is het idee ontstaan om de banden tussen ZRTC Theo Middelkamp en WV Zeeuws Vlaanderen aan te halen en elkaar als verenigingen te versterken.  Omdat ZRTC Theo Middelkamp, RSC De Zuidwesthoek en WV Breda al naar tevredenheid samenwerkten in een clubcombinatie voor nieuwelingen en junioren, was het een kleine stap om tot een samenwerking van vier verenigingen te komen.

Deze samenwerking maakt het mogelijk de nieuwelingen en junioren van de deelnemende clubs een schitterend wedstrijdprogramma aan te bieden. Het bundelen van de contacten van de individuele clubs met buitenlandse wedstrijdorganisaties resulteert bijvoorbeeld in een uitgebreid en uitdagend internationaal programma met diverse meerdaagse wedstrijden. De clubcombinatie kan bij de start van het project over 18 nieuwelingen en 18 junioren beschikken.


De vier verenigingen hebben ieder zo hun kwaliteiten en specialismes die nodig zijn voor het opleiden van jonge renners. Daarvan kunnen nu alle renners profiteren. Door het bundelen van de krachten in de begeleiding van de renners heeft de clubcombinatie beschikking over een ruim bezet begeleidingsteam, bestaande uit een toegewijde en geroutineerde groep trainers, ploegleiders, mecaniciens, verzorgers en masseur. Zij bieden de renners de nodige begeleiding en ondersteuning in de aanloop naar en tijdens de wedstrijden. Ook nu het Covid 19 virus de groepsactiviteiten bemoeilijkt zijn alle leden van de clubcombinatie al verzekerd van online trainingsbegeleiding met onder andere core stability oefeningen en Zwift-trainingen. Zodra het weer kan zullen trainingen worden georganiseerd op vijf verschillende plaatsen in de regio. De trainingslocaties zijn, Breda, Roosendaal, Ossendrecht, Goes en Zeeuws-Vlaanderen.

Deze samenwerking biedt aan de regionale renners uit de categorieen nieuwelingen en junioren, met toegewijde en vakkundige begeleiding en een uitdagend wedstrijdprogramma een stevige basis om door te groeien naar de beloftecategorie. De verenigingen hebben er alle vertrouwen in dat er met de clubcombinatie voor de jonge wielrenners in de regio voldoende mogelijkheden zijn om zich verder te ontwikkelen.    (21 december 2020)GROTE PRIJS ARJAAN DE SCHIPPER DEFINITIEF GESCHRAPT

 De Zeeuwse wielersport verliest weer een wedstrijd. De GP Arjaan de Schipper komt niet meer op de kalender. De klassieker die in 2019 voor het laatst werd georganiseerd rond Goes verdwijnt in de wielerarchieven.
 Lees meer : http://www.zeelandopdefiets.nl/gp-arjaan-de-schipper.html  
TWEE ZEEUWSE WIELERKLASSIEKERS VAN TMZ IN 2020 GESNEUVELD
WEGENS ONTBREKEN POLITIEBEGELEIDING


Jacob Wijnstra (Goes) wint Ronde van Noord Beveland in 2019

De TMZ wielerklassiekers Ronde van Noord Beveland en Zeeland Classic zijn geschrapt wegens het ontbreken van politiebegeleiding.
Volgens voorzitter Leo Bakker van Trimbelangen Midden Zeeland een bittere pil voor de plaatselijke organisatoren in Wissenkerke en Heinkenszand. Ook voor de renners is het een tegenvaller nu de populaire wedstrijden van de actuele TMZ kalender 2020 zijn gehaald. Op de startlijst staan altijd veel coureurs uit Zuid West Nederland en Belgie die volop strijd leveren om de sportieve eer en de mooie geldprijzen.
Bron : PZC


IN 2021 JUBILEUMRONDES IN ZEELAND
In Zuiddorpe en Burgh Haamstede kunnen de plaatselijke organisatoren een wielerfeestje vieren in 2021.

JUBILEUMRONDE ZUIDDORPE (50)

Zuiddorpe      

criterium TMZ :  50 ste Boekweitronde     organisatie:  WC de Zwaluw
40 STE RONDE VAN BURGH HAAMSTEDE IN 2021

Op Schouwen Duiveland zal in 2021 een KNWU jubileum criterium worden verreden in Burgh Haamstede. In het populaire toeristendorp klinkt dan voor de 40 ste keer een startschot bij de wielerronde.
In 2020 werd de 40 ste uitgave geschrapt wegens de corona crisis.

Bij het criterium onder de vlag van de wielerbond KNWU is er startgelegenheid voor elite - beloften en amateurs.       https://www.facebook.com/Wielerronde-Burgh-Haamstede-199661927365014/
Terug naar de inhoud