* Wielerprijzen Zeeland - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Waarderingsprijzen Zeeuwse Wielersport.

* In 2020 en 2021 werden minder prijzen uitgereikt wegens de corona pandemie.

* De Wielerprijzen Zeeland worden jaarlijks in december uitgereikt
tijdens de Eindejaarsmeeting Cyclemotion in Heinkenszand *
* EREPRIJZEN 2023 ZEEUWSE WIELERSPORT:
 
EDWIN VAN IMMERSEEL & FREDDY SCHEELE, ANNE TERPSTRA EN MILAN VADER
 
 * Foto: presentator Piet Eversdijk (links) in gesprek
 met Sporza verslaggever Karl Vannieuwkerke *
 
Bij de eindejaars meeting voor de Zeeuwse wielersport in Heinkenszand werden de ereprijzen 2023 uitgereikt: Middelburger Milan Vader (beste renner), Anne Terpstra (beste mountainbiker) en de Zeeuws Vlaamse vrijwilligers Edwin van Immerseel en Freddy Scheele die bij veel wielerwedstrijden de fotoreportages verzorgen.

 
 * Theo Middelkamp Trofee : Milan Vader  (Middelburg).
 


 * Bart Brentjens Trofee : Anne Terpstra   (Zierikzee).

 

 * Patrick Tolhoek Trofee :
 Edwin van Immerseel (rechts / Terneuzen) en Freddy Scheele (Hoek).

Edwin van Immerseel over de ereprijs: "Mooie avond gehad, zeker als je dan geheel onverwacht naar voren wordt geroepen samen met Freddy Scheele om de waarderingsaward in ontvangst te nemen voor Zeeuwse vrijwilligers van het jaar 2023".
 
Cyclemotion was met 130 fietsliefhebbers in de Stenge zaal tevreden over de toeloop. De inmiddels populaire wieleravond werd in 2012 voor de eerste keer georganiseerd met Witte Andriesse (Middelburg) als initiatiefnemer/organisator.    (december 2023)
* EINDJAARSMEETING 2023 OP 28 DECEMBER ** PROGRAMMA *
19.30-19.35   Opening
19.35-1945   ereprijs Zeeuwse Vrijwilliger van 2023
19.45-19.55     ereprijs Zeeuwse MTB-er 2023
19.55-20.15    Cyclefashion.

20.15-20.40    Pauze.

20.40-21.00 Themaspreker Karl Vannieuwkerke van Sporza TV  (foto)
21.00-21.10     ereprijs Zeeuwse Wegrenner 2023
21.10-21.30 Afsluiting met Zeeuwse renners en Karl Vannieuwkerke.* DRUKKE EERSTE EINDEJAARSMEETING
WIELERSPORT ZEELAND IN 2012.
* ORGANISATOR: ZEELAND OP DE FIETS.NL

Foto's : Organisatie.

In De Stenge in Heinkenszand werd op zaterdag 29 december 2012 door Middelburg op de Fiets
voor de eerste keer een Eindejaarsmeeting voor de Zeeuwse fietswereld georganiseerd.

Ruim 100 wielrenners, toerfietsers, bikers, comiteleden en supporters kregen informatie over wielerevenementen die in 2013 op de kalender komen. Het werd een geanimeerde ontmoetingsmiddag met jongeren en senioren op de presentielijst.

Het Zeeuwse fietsen laat volgend jaar weer veel variatie zien met talrijke activiteiten binnen alle sectoren. Presentator Piet Eversdijk kreeg een hele reeks fietsers en organisatoren aan de microfoon. Ze vertelden met veel enthousiasme over hun evenement dat momenteel in de voorbereidingsfase zit.

De initiatiefnemers van de meeting Witte & Lennard Andriesse (Scherpenisse) en assistent/adviseur Louw Wielemaker (De Stenge / (foto boven) waren na afloop tevreden over de toeloop. Ze zien volop kansen voor een bredere presentatie in de komende jaren.


Na een aarzelend begin kwamen er toch nog 100 liefhebbers opdagen. Een mooi debuut voor het nieuwe wielerevenement. In een aangename sfeer was er volop ruimte voor netwerken tussen de oliebollen! De organisatoren ontvingen veel positieve reacties. Ze werden aangespoord om door te gaan met hun fietsevenement waarbij ontmoeting en informatie een sterke combinatie vormen.

Het publiek in De Stenge kreeg 29 december een gevarieerd informatiepakket aangeboden met medewerking van:

= Cyclemotion in Heinkenszand op zondag 10 maart.  presentatie door Louw Wielemaker

= HomeRideTeam Endura TCM : sponsor toertocht door Nederland op 15 en 16 juni

= Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) : toerprogramma door districtsbestuurder Jan Willem Catsman

= Toerclub de Trappers Krabbendijke : nieuwe toerdag TRAP ES DEUR REIMERSWAAL op zaterdag 13 april


Oud profrenner Kees Bal vertelt over de Delta Ride for the Roses 2013 op zaterdag 8 juni
met in het parcours de Boulevard Vlissingen.    (december 2012)
De Patrick Tolhoek (oud prof) wisseltrofee is in het leven geroepen door ATB Team X Treme en wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die zich in ruime mate verdienstelijk heeft gemaakt of van bijzondere betekenis is of is geweest voor de Zeeuwse wielersport.
2009     Bert van Gils
 Als waardering voor zijn jarenlange niet aflatende vrijwillige inzet, betrokkenheid en enthousiasme voor de Zeeuwse Wielersport.2010    Jan Slager
 Als waardering voor zijn jarenlange tomeloze inzet als ouder, voorzitter, secretaris, wedstrijdorganisator etc.
Een objectieve duizendpoot waar de Zeeuwse mountainbikesport en met name ATB Team X-Treme veel aan te danken heeft.


 


 2011     Patrick Vader
 Als bijzondere erkenning en dank voor zijn enthousiaste, stimulerende en doelgerichte inzet voor de Zeeuwse én nationale mountainbike top- en breedtesport. In hem treffen de mountainbikers een gedreven ambassadeur van hun sport.
2012    Fons van Dorsselaer
 Integer, behulpzaam, een tikkeltje behoudend, gek van de wielersport en altijd enthousiast zijn de woorden die passen bij Fons. De vrijwilliger zoals je ze graag ziet, niet lullen maar poetsen, niet vergaderen om te vergaderen, maar om vooruitgang te boeken.
Fons is in alle geledingen van de wielersport actief als jurylid, coordinator breedtesport van het KNWU district, coordinator Zeeuwse ATB wintercompetitie, jurylid Dikke Banden wedstrijden etc.
Hij verdient deze prijs dan ook echt vanwege zijn waarde voor de wielersport in de breedte.2013    Rob Oosterhuis
 Rob heeft een flinke duit in het zakje gedaan bij het realiseren, uitbreiden en/of upgraden van (nieuwe) mountainbike parcoursen en heeft daarmee het mountainbiken in Zeeland op een hoger plan gebracht.
Hij was in 2009 sterk betrokken bij het ontwerp en realisatie van de uitbreiding van het Patrick Tolhoek MTB parcours in Boswachterij Westerschouwen.
Het ontwerp van het in 2011 gerealiseerde MTB trainingsparcours Het Schenge in Goes was eveneens van zijn hand en Rob was ook bedenker van het nieuwe MTB trainingsparcours in Vlissingen.
Daarnaast maakten tal van organisaties dankbaar gebruik van zijn adviezen t.a.v. aanleg en onderhoud van terreinfietsroutes en mountainbikeparcoursen.2014    Bert van Gils
 Bert kreeg de trofee voor de tweede maal uit handen van de naamgever van de trofee, Patrick Tolhoek, die de vele grote verdiensten van Bert voor de Zeeuwse wielersport in zeer brede zin nog eens heel duidelijk beschreef.


  2015      Witte Andriesse
 De "Patrick Tolhoek Trofee" voor de wielervrijwilliger 2015 ging naar Witte Andriesse uit Middelburg.
Naast zijn wielersites zeelandfiets.nl en zeelandopdefiets.nl met aandacht voor alle aspecten rond de fiets in Zeeland
was hij in 2012 ook de grondlegger van de Eindejaarsmeeting voor de Zeeuwse wielersport in Heinkenszand.2016    Jan Minnaard
 Minnaard werd in het zonnetje gezet vanwege zijn verdiensten voor de wielersport. Minnaard is vooral bekend als sponsor van diverse evenementen. Hij kreeg de prijs, de Patrick Tolhoek Trofee, uit handen van zijn zoon Marco Minnaard, profwielrenner bij het Belgische Wanty Groupe Gobert.
 

 

2017     Wielercomite Rentoc Kruiningen
 Wielercomite Rentoc uit Kruiningen werd in het zonnetje gezet met de titel ‘Vrijwilliger van het jaar’.
Fester Aarts (rechts op foto) gaf een toelichting op de jaarlijkse wieleractiviteiten in het Bevelandse dorp.
 
  2018     Leo Bakker
 De 64 jarige Bakker is voorzitter, organisator en promotor van wielerorganisatie Trimbelangen Midden Zeeland. TMZ presenteert jaarlijks een omvangrijke Zeeuwse kalender met criteriums, klassiekers en tijdritten.  
2019    Honore en Kittie Pieters   Heikant
Brede inzet voor de fietssport in Zeeuws Vlaanderen.

Jan Remijn Vrijwilliger van het Jaar 2021.
 
Tijdens de wielerwedstrijd Kapersprijs Heinkenszand over Zuid Beveland in mei 2022 werd Remijn in het zonnetje gezet
door gedeputeerde Jo Annes de Bat (links) en TMZ voorzitter Leo Bakker (rechts).
(foto Jacco Quist)
Jan Traas Vrijwilliger van 2022.
Al jaren actief als organisator bij Trimbelangen Midden Zeeland.
Daarnaast algemeen assistent van voorzitter Leo Bakker tijdens de tientallen wielerwedstrijden van TMZ in heel de provincie.


De Bart Brentjens (oud prof) wisseltrofee is een initiatief van ATB Team X-Treme en wordt jaarlijks toegekend aan een Zeeuwse renner die (een) bijzondere prestatie(s) heeft geleverd in de beoefening van de recreatieve of prestatieve mountainbikesport.
 
 2009 Patrick Tolhoek
 Als waardering voor het totaal aan behaalde wielerprestaties tijdens zijn jarenlange wielercarriere. In houding, gedrag en doorzettingsvermogen een ambassadeur voor de Zeeuwse wielersport.


 


 2010 Marco Minnaard
 Marco heeft zich ontwikkeld tot een betrokken Nationale topper, die ook de Zeeuwse mountainbike jeugd laat meeprofiteren van zijn kennis en vaardigheden.


 
 
2011 Milan Vader
 Een gezonde dosis sportieve ambitie, rust, bescheidenheid, hulpvaardigheid en doorzettingsvermogen leidde Milan in 2011 naar het Nederlands Kampioenschap Nieuwelingen. Een bijzondere prestatie die de Zeeuwse MTB sport op een geweldige manier uitdraagt.


 
 
2012 Matthijs Eversdijk
 Matthijs verdient deze prijs vanwege zijn indrukwekkend optreden (3e plaats) op het NK MTB beloften 2012 in Steenwijk, prima prestaties in de Bergraces en met de 4e plaats in een zeer sterk gereden Bridge Cape Pioneer Trek in Zuid-Afrika. Hiermee is zijn aansluiting bij de Nationale- en Internationale top een feit. Extra knap is dat Matthijs zijn sport combineert met zijn zware studie aan de TU in Delft.


 
 
2013 Milan Vader
 De meest aansprekende mountainbike prestaties in 2013 zijn zonder twijfel geleverd door Milan Vader; Nederlands Kampioen Junioren Groesbeek, 9e plaats op het Europees Kampioenschap in Bern als eerste jaars junior, 1e plaats Swiss Cup Granichen, 3e plaats Swiss Cup Solothurn en 2 overwinningen in de Nationale Dynasys Topcompetitie.
 Alleen al gezien deze prestaties kan je niet om zijn tweede verkiezing heen. Daarnaast is Milan een leuke, behulpzame en serieuze jongen die hard werkt aan zijn topsport carriere. Een voorbeeld voor de jeugd.


 
 
2014 Milan Vader
 Ook op Milan Vader stond dit jaar wederom geen maat. Piet Eversdijk somde alle aansprekende prestaties van Milan in 2014 op waarmee het voor iedereen ook gelijk duidelijk werd dat de jury ook dit jaar niet hoefde te twijfelen aan wie de Bart Brentjens Trofee toegekend zou moeten worden.
 De meest aansprekende prestaties in 2014 van Milan: 3e plaats EK junioren, 4e plaats WK junioren, 2e plaats NK junioren, 3e plaats Wereldbeker Nove Mesto (Tsjechie), Zeeuws Kampioen en winnaar Nationale MTB Topcompetitie junioren.
 
 

 
2015 Milan Vader
 De Bart Brentjens Trofee werd toegekend aan Milan die hiermee ook in 2015 de Zeeuwse mountainbiker van het jaar werd door onder andere zijn nationale titel bij de beloften en aansprekende (inter)nationale successen.


 
 
2016 Milan Vader
 Milan Vader uit Middelburg werd voor de vijfde keer uitgeroepen tot Beste Mountainbiker van 2016. Milan, die wegens ziekte niet aanwezig was, werd onder meer achtste bij het wereldkampioenschap en zesde bij het Europees kampioenschap voor beloften.

 2017 Milan Vader
 Milan werd wederom uitgeroepen tot mountainbiker van het jaar.
De Middelburger eindigde dit jaar als vijfde op het wereldkampioenschap voor beloften
en pakte brons op het Nederlands kampioenschap bij de senioren. 

 2018 Tim van Dijke
 Deze 18 jarige Bevelandse belofte renner boekt goede resultaten in wegkoersen en in veldwedstrijden.2019    Anne Terpstra
Boekte prima uitslagen in binnen en buitenland met het vizier op de Olympische Spelen in Tokio in 2020.2022    Anne Terpstra
Blijft sterk presteren op hoog niveau tijdens nationale evenementen en internationale kampioenschappen.THEO MIDDELKAMP TROFEE
Prijs : Beste Zeeuwse renner/renster.

2015     Nick van der Lijke
 
Van der Lijke debuteerde in de ronde van Italie en boekte mooie uitslagen in de middenmoot en subtop.

 


 2016    Antwan Tolhoek
 
Antwan werd in het zonnetje gezet vanwege zijn jeugdig enthousiasme en enorme aanvalslust. Hij kreeg tijdens de eindejaarsbijeenkomst van het Zeeuwse wielrennen  de Theo Middelkamp Trofee uit handen van gedeputeerde De Bat van de provincie Zeeland. Antwan viel dit jaar vooral op doordat hij in de Ronde van Zwitserland de bergtrui won voor zijn ploeg Roompot Oranje Peloton. Die prestatie zorgde er ook voor dat de 22 jarige Tolhoek een contract kon tekenen bij de Nederlandse topformatie LottoNL Jumbo.

 
 
2017    Marco Minnaard
 
Minnaard kan terugkijken op een uitstekend wielerseizoen. Nadat zijn ploeg Wanty-Groupe Gobert een wildcard bemachtigde voor de Tour de France, reed hij zichzelf in de kijker door de Rhone-Alpes Isere Tour op zijn naam te schrijven. Vervolgens beloonde deze 28 jarige renner uit Wemeldinge het vertrouwen van de ploegleiding door bij zijn debuut in de Tour de France beslag te leggen op de 40 ste plaats in het eindklassement in Parijs.


 


 2018    Antwan Tolhoek
 
De jonge en talentvolle prof van Jumbo Visma reed een ijzersterk seizoen
en schitterde in o.m. de Tour de France, het WK, Klassiekers en Etappekoersen.
Het was een prachtig jaar voor de Bevelander met ook mooie vooruitzichten richting 2019 met presentie in de Giro.


 

 2019   Shirin van Anrooij
 
Scoorde goede cijfers in wegkoersen en veldwedstrijden.
Wil zich blijven ontwikkelen in beide disciplines en de kenners zien ruime groeimarges richting top.MICK VAN DIJKE RENNER VAN HET JAAR 2021

Foto: Marijke Vanhommerig.  Mick van Dijke (Team Jumbo Visma / links) kreeg de Theo Middelkamp Trofee in 2021. De Zeeuwse wielerprijs werd eind december uitgereikt bij de oliebollentraining van Team X Treme op het parcours van de Vestingcross in Hulst. Samen met zijn broer Tim heeft Mick mooie resultaten neergezet.
In 2022 koersen de tweelingbroers bij de World Tour formatie Jumbo Visma.   (30 december 2021)
2022  :  Shirin van Anrooij (Kapelle).
presteert sterk in alle wieler disciplines. zit tijdens weg en veldwedstrijden dikwijls in de voorste gelederen en kan de koers vaak succesvol afwerken met de mooiste bloementuil als beloning. Shirin draagt sponsorshirts van Trek Segafredo (weg) en Baloise Trek Lions (veld).
 
 

Terug naar de inhoud