* Wielerjaar 2020 - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud


* TERUGBLIK WIELERJAAR 2022 IN ZEELAND *

 door : Mark Lobbezoo  (Middelburg).   
 
Free lance journalist bij o.m. Omroep Zeeland en Nieuws uit Walcheren.
 

 
Na twee coronajaren hadden we in 2022 eindelijk weer eens een "normaal" wielerjaar. En ondanks dat er vanwege de pandemie veel Zeeuwse wielrenners gestopt waren, kun je wel zeggen dat het wielrennen in onze provincie weer in de lift zit. Niet zozeer qua koersen, maar wel qua aantal renners en hun niveau.


 
De Tacx Pro Classic lijkt definitief verleden tijd, en ook de Ronde van Zierikzee is niet meer. De Ronde van Philippine werd ook niet meer verreden in 2022. Kennelijk vinden sponsoren het veel aantrekkelijker om Niet-Zeeuwse koersen naar Zeeland te halen dan onze eigen Zeeuwse koersen te sponsoren.


 
Want de Scheldepijs, de ZLM Tour, Baloise Ladies Tour en de Benelux Tour hebben allemaal contractuele verplichtingen om de komende jaren in Zeeland te rijden. In 2023 komt ook de nieuwe West-Brabantse koers Slag om Woensdrecht, die deels door Zeeland wordt verreden daar nog bij.
 
Jammer dat er voor het groeiende aantal Zeeuwse profwielrenners steeds minder kans is om zich te vertonen in een koers in eigen provincie. Bij de mannen keren twee ex-profs terug in het peloton in 2023. 
Nick van der Lijke  en Lars Oreel hadden een goed jaar en wonnen diverse koersen. Oreel won meer dan 10 koersen, onder anderen de Ronde van Frans-Guyana (3 etappes en het puntenklassement), maar hij won ook in Puivelde, Sinaai, Chaam, Burgh-Haamstede, Kemzeke en Ichtegem.
Nick van der Lijke maakte op 9 juli in Dwars door Wingene zijn comeback en won een week later de Omloop van de Braakman (foto). Verder won hij ook nog de Paardenmarktronde in Alblasserdam en een dernykoers in Alphen aan den Rijn. 
Andere Zeeuwse eliterenners die in 2022 wisten te winnen waren: Rico van Damme (foto Kruiningen), Timo de Jong, Hans Dekkers, Thijs de Lange, Tim van Dijke en Jules de Cock. Bij de junioren was er 1 Zeeuw die een koers wist te winnen en dat is Thomas Baart. Hij is zeer talentvol en gaat per 2023 over naar de eliterenners.

 


Bij de vrouwen eiste Shirin van Anrooij (foto) veel aandacht op door prima te presteren, zowel op de weg als in het veld. Zij won in Gullegem, Sittard en Hilvarenbeek, Ook won ze twee ploegentijdritten met Trek-Segafredo en werd ze Nederlands kampioene tijdrijden -23 in Emmen.


 
De succesvolste Zeeuwse wielrenster was Quinty van de Guchte (foto). Zij won in Eghezee, Scheldewindeke en Heule, alsmede de Ladies Cycling Trophy, het regelmatigheidsklassement van ruim 30 Vlaamse koersen. Bovendien won ze ook het Waalse equivalent hiervan de Challenge Ludivine Henrion. Terecht dus dat zij in 2023 de kans krijgt op een hoger niveau bij de Belgische profploeg Lotto-Dstny. 
Het aantal Zeeuwse profwielrensters wordt daarnaast nog verder uitgebreid, want ook de juniordames Britt de Grave en Rosita Reijnhout (foto in Vogelwaarde) gaan we terug zien als prof in 2023.
 
De Grave won drie koersen, in Rijen, Laarne en Chaam en rijdt in 2023 voor Grant Thornton-Krush Tuneap.
 
Rosita Reijnhout wordt ploeggenote van Marianne Vos bij het Jumbo-Visma Ladies Team. Tenslotte was er ook nog Famke van Waterschoot. Zij won in 2022 de Palmcross in Steenhuffel, een veldrit voor elitedames.


 
Voor mij persoonlijk was het ook weer fijn om koersen te kunnen bezoeken, zowel in Zeeland als er buiten. De TMZ Ster Omloop van Nieuwland, de ZLM Tour vanuit de bezemwagen tussen Veere en Goes en de Vuelta konden dit jaar op een bezoekje van mij rekenen.

Waarschijnlijk worden dat er in 2023 weer iets meer dan drie. Voorlopig is het wachten op 18 maart 2023, wanneer het Zeeuwse wielerseizoen weer wordt geopend met de Ronde van Oud-Vossemeer.

 
(Middelburg, 1 januari 2023)
Terug naar de inhoud