* Wieler Criteriums KNWU - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen  :  Criteriums KNWU Zeeland.
* In 2023 zijn er in Zeeland KNWU criteriums in
Oud-Vossemeer, Bruinisse, Sint Jansteen, Kruiningen en Haamstede *


* BIJ DE KNWU ZEELAND KUNNEN JONGEREN VOOR EEN OPLEVING ZORGEN *

Binnen de KNWU Zeeland verdwijnen veel amateur criteriums van de kalender. Vooral de laatste seizoenen zijn er weinig wedstrijden meer over. Waar zijn de tijden gebleven toen de wielerliefhebbers vrijwel wekelijks een koers konden bezoeken. Veel sportfanaten reisden destijds met bussen naar wedstrijden in heel Zeeland. Zeker in Zeeuws Vlaanderen hadden de toprenners een ruime achterban met actieve supportersclubs. Een wielerwedstrijd was voor veel dorpsbewoners in Zeeland het jaarlijkse sportieve hoogtepunt met sociale ontmoetingen en een gezellige beleving met sterke coureurs in het programmaboekje.

De ommekeer in Zeeland kwam begin negentiger jaren. Organisatoren in het Zeeuwse KNWU district hadden steeds meer moeite om een aantrekkelijk rennersveld samen te stellen. Daarnaast konden veel wieler comite’s hun begroting niet meer rond krijgen omdat plaatselijke winkeliers en regionale bedrijven alsmaar minder gingen sponsoren. Ook zagen de kaartverkopers weinig publiek bij de kassa passeren omdat er stevige concurrentie ontstond van andere sportevenementen.
 
De gevolgen waren best wel ingrijpend. Veel wielerorganisaties gooiden de handdoek en haakten teleurgesteld af. Bij de wedstrijden die konden overleven verdween de sportieve sfeer. Geen aansprekende deelnemers en afname van publiek zorgden voor een neerwaartse spiraal.


Een oplossing zal niet op korte termijn te realiseren zijn. Om te beginnen met de heropbouw is het noodzakelijk om het fundament nu al te verstevigen. Het kan nl. aantrekkelijk zijn om in Zeeuwse dorpen en steden jeugdfietsers op kop te zetten. Dus meer dikke banden wedstrijden en KNWU jeugdkoersen. Misschien dat dan de doorstroming op gang komt naar de nieuwelingen, junioren, etc. Deze formule zal ongetwijfeld meer toeschouwers lokken met enthousiaste organisatoren, medewerkers en sponsors. De huidige proftoppers zijn ook ooit begonnen bij de jeugd en konden doorgroeien omdat ze genoten van de sfeer en beleving.Dus jongeren, pak je fiets uit de schuur en laat je zien in de Jeugdronde in je woonplaats. Richting  www.zeelandopdefiets.nl  mag je resultaten, foto’s en verslagen doorgeven. Altijd leuk voor je supporters. Succes op je (race)fiets!    (mei 2023)

 
 
 
* ZEEUWSE KNWU CRITERIUMS IN ZWAAR WEER *
 
RAYMOND TOLHOEK (ZIERIKZEE) : “WIJ GAAN NIET VOOR 20 COUREURS EEN RONDE HOUDEN”

Op Schouwen Duiveland was er altijd veel belangstelling bij het KNWU criterium in Zierikzee. Deze populaire wedstrijd ontbreekt vanaf 2022 op de wielerkalender en komt definitief niet meer terug. Volgens de Stichting Wielersport Zierikzee ligt de oorzaak niet bij de corona pandemie. De organisatie heeft geconstateerd dat in Zeeland steeds minder renners interesse hebben voor KNWU criteriums en ziet de bui al hangen voor de wedstrijd in Zierikzee.


Organisatie voorzitter Raymond Tolhoek (Zierikzee)
gaf in juni 2022 bij Omroep Zeeland een heldere verklaring:
"Wij gaan niet voor twintig coureurs een ronde houden.
Ik heb gehoord dat sinds corona het aantal licentiehouders is gehalveerd.
Toen ik zelf fietste in de jaren tachtig en negentig had je in Zeeland veertig of vijftig wedstrijden.
Hoeveel zijn er nog van over?
En bij de laatste criteriums, die van Sint Jansteen en Kruiningen,
stonden slechts dertien of achttien coureurs in de einduitslag".

 


De eerste Ronde van Zierikzee werd verreden op 20 juli 1967. Sjef van de Burgh won de Duivelandse koers met Cees van Dorst en Bart Solaro eveneens in de top 3. Het laatste KNWU criterium werd verreden op 23 augustus 2019 voor elite/beloften:   1.Tom Vermeer      2. Lars Oreel        3. Antonie van Noppen.   (mei 2023)* In 2023 zijn er Zeeuwse KNWU criteriums in Oud-Vossemeer, Bruinisse, Sint Jansteen, Kruiningen en Haamstede *
*HISTORIE AMATEUR CRITERIUMS KNWU ZEELAND *Het dorp Kortgene heeft ook een mooie en lange inbreng op de KNWU kalender. Op 7 augustus 1982 werd voor de eerste keer een amateur wedstrijd verreden in Kortgene. De top 3 werd ingevuld door Ronnie Karelse, Rinus Verboom en Peter Hoondert. Bij de slotuitgave in 2014 stonden Stefan Laurijssen, John Padmos en Erik Boer op het podium. De organisatoren in het Noord Bevelandse dorp konden jaarlijks veel criterium specialisten uit Zuidwest Nederland op de startlijst van de KNWU zetten. De laatste ronde was  24 mei 2014:   1. Stefan Laurijssen     2. John Padmos      3. Erik Boer.

Pierre Raas won op 26 mei 1984 de eerste amateurronde van Nieuwerkerk. Bij de huldiging kreeg de Bevelander gezelschap van Brabander Edwin Rovers en Thijs Fase uit Oud-Vossemeer van Wieler Vereniging Roosendaal. De laatste editie in het Duivelandse dorp vond plaats in juni 2012 met Edzard van Ewijk als winnaar. Antoon van der Steen kreeg in 1985 en 1990 de zegebloemen.   23-6-2012   Op 23 juni 2023 werd de laatste bloementuil uitgereikt aan A amateur Edzard van Ewijk. Jarno Vader meldde zich als tweede en Michel Janssen kwam als derde binnen.     In de altijd drukke en gezellige Ronde van Renesse werden de Bevelandse renners Cees Priem (foto) en Henk de Jong twee keer als winnaar in de schijnwerpers gezet. Priem was de rapste in de eerste uitgave in 1969 en in 1970. de Jong zegevierde in 1980 en 1981 in het Duivelandse KNWU criterium. De sloteditie op 3 augustus 1988 was voor Rudy van Vlimmeren voor Theo Akkermans en Nico van de Klundert.

In het wielerarchief van sportief Zoutelande staan wedstrijden voor liefhebbers in de periode 1978 t.m. 1981. Binnen KNWU verband was Tonnie Huijzen (foto) uit Kloetinge de eerste winnaar in 1982. Antoon van der Steen (Etten-Leur > Bruinisse) zegevierde in 1985 en 1986. Bij de sloteditie in 1987 waren de zegebloemen voor Brabander Nico v.d. Klundert.  


In Vlissingen werd in 1936 voor de eerste keer een criterium georganiseerd. Theo Hopstaken mocht de zegebloemen ophalen bij de huldiging.  J. de Hoogh (2) en C. Weys (3) stonden naast de winnaar. De 22 jarige Herman Hoogzaad (Peugeot formatie) uit het Noord Hollandse Venhuizen won in 1968 de avond driedaagse. Ko de Vrieze werd tweede in deze Grote Marsprijs en Jan de Bruin eindigde op de derde positie na 3 etappes door Vlissingen. Op 11 april 1992 stond het Vlissingse slotcriterium op de affiche met Brabander Anton Tak als triomfator gevolgd door Sylvester Aarts en Davy Dubbeldam.


In Middelburg werd van 1989 tot 1992 een KNWU criterium georganiseerd in de wijk Dauwendaele. De zegebloemen waren voor Marcel Remijn,Theo Akkermans, John Paul van den Ameele en Ton Verhoeven. Hierna werden geen criteriums meer verreden in de Zeeuwse hoofdstad.
Bij de eerste Jaarbeursronde op het Molenwater parcours in 1969 stonden na 80 km. Leo Bogers (Ossendrecht), Theo van Poucke (Koewacht) en Waldy van Campen uit Hulst op het podium.Het eerste amateur criterium (foto) in de Zeeuwse hoofdstad op 17 augustus 1935 ging over het parcours Seisweg, Schotelweg, Noordweg en Noordsingel. De overwinning werd na 72 km. binnen gehaald door Amsterdammer Gerrit Schulte.


Bij de Badronde door Domburg konden Zeeuwen en Toeristen vanaf 1973 genieten van de jaarlijkse koers door het drukke dorpscentrum. Na de eerste editie op 19 juli werd Hans Hellemons als winnaar gehuldigd. Naast hem stonden Bert Broere als tweede en Arie Deusing als derde binnenkomer. Op het laatste podium in 1996 vormden de Thoolse winnaar Ruud Havermans (foto), John Leijs en Wilfried Bastiaanse de top 3 in de kustplaats.  
In Koudekerke won Brabander Mario van Vlimmeren (foto) op 5 juli 1980 de eerste editie van het amateur criterium. Bij de huldiging stond hij naast de Zeeuwen Ad Polak (2) en Martin Stroosnijder (3). van Vlimmeren reed van 1981 tot 1986 bij de profteams HB Alarmsystemen, Elro Snacks en Transvemij van Schilt. De laatste zegebloemen in Koudekerke waren in 1992 voor Francois Franse uit Kwadendamme. Tussen 1981 en 1985 waren er geen koersen in het Walcherse toeristendorp.  


De Zeeuwse wielersupporters konden in september 1945 naar de eerste KNWU amateurronde van Kapelle.
Op 29 september waren de mooiste bloemen voor Marcel Thijsman.
Dirk Jansen is de laatste op de erelijst met een zege in september 2016.  

In Kwadendamme konden de organisatoren altijd veel Zeeuwse amateurs op de startlijst zetten. Bij de eerste editie op 30 juni 1957 werd topper Jo de Roo als winnaar gehuldigd met naast hem op het podium Werner Swaneveld en Jaap Huissoon. Op de erelijst staan opvallend veel winnaars die later doorstroomden naar de profs zoals Jo de Roo (foto), Wim de Waal, Jan Raas, Heddie Nieuwdorp, Peter Hoondert en Johnny Hoogerland.

De KNWU amateurronde van Tholen werd georganiseerd van 1975 t.m. 2001.
De Bevelander Wim Jeremiasse was de eerste winnaar.
Brabander Wilfried Bastiaanse kreeg de laatste zegebloemen op 24 augustus 2001.
In 1951 werd voor de eerste keer een wielerwedstrijd verreden in Tholen.
In Sint-Maartensdijk werd voor de eerste keer een wielerronde georganiseerd op 18 mei 1968. Bij de huldiging was winnaar Leo Bogers in gezelschap van Tonnie Barten (2) en Siem Berkhout (3). Nap Hage (Sint-Maartensdijk) en Thijs Fase (Oud-Vossemeer) zorgden voor Thools succes. Hage zegevierde in 1982 en 1983 en Fase reed in 1976 naar de zegebloemen in de Sportlaan. Zeeuws Vlaming Toine van de Bunder (Ijzendijke) pakte drie keer op rij de hoofdprijs in 1973, 1974 en 1975. Ook veel Brabantse criterium specialisten reden regelmatig in de prijzen in de Ronde van de Smalstad. Op 15 juli 2000 won Wilfried Bastiaanse(Hoogerheide) het slotcriterium.Op 23 mei 1980 won Thijs Fase de eerste Ronde van Poortvliet voor KNWU amateurs. De streekfavoriet uit Oud-Vossemeer was na 90 km draaien door de straten van het Thoolse dorp de snelste. De coureur van Wieler Vereniging Roosendaal WVR versloeg Toon van der Steen (Bruinisse) en Gerrit van Geloof (Oudenbosch).  Op de eerste deelnemerslijst in 1980 stonden 55 renners uit Zuidwest Nederland. Daarbij de Zeeuwse criterium specialisten Han Harinck, Wim Jeremiasse, Jan Poley, Cees Vleugel, Wim de Waal en Wim de Wilde. De Thoolse inbreng kwam van Thijs Fase, Martin v.d. Jagt en Dirk Uyl. Op 11 september 2010 ging de laatste winst naar Ruud Zijlmans.

* BRABANDER JOHN AKKERMANS IN 2000 EERSTE IN KNWU CRITERIUM CLINGE *

* JOHNNY KONINGS (BRESKENS) WINT IN AUGUSTUS 1977 KNWU RONDE VAN BRESKENS *
2. MARIO VAAN VLIMMEREN        3. GERARD VAN GELOOF.
* TOINE VAN DE BUNDER WINT IN 1973 IN KOEWACHT LENTE AMATEURCRITERIUM DER VLASSERSSTREEK *
Terug naar de inhoud