* Wieler Baan Middelburg - Zeeland op de Fiets

* MIDDELBURG FIETST *
Ga naar de inhoud
* Fiets Historie Middelburg  > Locatie : Jodengang / Seisweg   >  Wielerbaan  -  Rijwielschool  -  Fietsenzaak.


* FIETSENZAAK EN RIJWIELSCHOOL C.P. GILDE MIDDELBURG /  SEISWEG IN 1902 *

* Bron tekst en foto's : Middelburgdronk.nl

In 1888 begon Cornelis Pieter Gilde (1864-1916) een rijwielhandel aan de Seisweg (foto boven). Behalve rijwielhandelaar was hij tevens smid. Men kon dan ook hier terecht als men iets nodig had op het gebied van kachels, fornuizen, haarden, en dergelijke. Daarnaast was hij ook winkelier in sportartikelen. Behalve verkoop van al deze zaken startte Gilde ook met een rijwielschool.
Advertentie van Gilde:
"Grootste Rijwielschool in Nederland met houten baanoppervlakte. Dagelijks geopend. Leerprijs per les 60 cent. Bij aanschaffen van een nieuwe machine (fiets) is de fietsles geheel gratis".  
Hoe groot en goed zijn rijwielschool echter ook geweest moge zijn, op het gebied van kachels en haarden was hij een van de beste: in 1910 werd hij daarvoor in Brussel beloond met een zilveren medaille. Na zijn overlijden werd de zaak overgenomen door P.A. Pieters, die reeds in 1910 lid was van de firma C.P. Gilde en die later op de verkoop van automobielen overging.Op vrijdag 10 april 1896 opent C.P. (Kees) Gilde zijn wielerbaan aan de Jodengang (foto).
De wielerbaan was voorzien van een gelagkamer waar men een drankje kon nuttigen. De wielerbaan had een tweeledige functie: er werden wedstrijden gehouden en men kon er ook leren fietsen op de fietsschool van Kees Gilde. Dat laatste was niet zo vreemd, want Gilde had een fietsenwinkel aan de Seisweg.De Gelagkamer Wielerbaan heeft niet lang bestaan, want op zondag 5 december 1897 brandde de zaak tot de grond toe af.
Fotografie : A. Bolle
* Rijwielzaak Gilde aan de Seisweg in Middelburg ** FIETSSCHOOL IN MIDDELBURG AAN DE JODENGANG *

* Foto : Tijdschriftenbank Zeeland *


Terug naar de inhoud