> VARIA - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Fiets Historie Zeeland : Varia            * Tips en Foto's : info@zeelandopdefiets.nl
GEEN PROF CRITERIUMS MEER IN ZEELAND

In de jaren zeventig en tachtig waren er veel profcriteriums in Zeeland. Elk jaar kwamen de beroepsrenners naar o.m. Eede, Hengstdijk, Hansweert, Sas van Gent, Kloosterzande (foto onder), Vlissingen/Boulevard, Wemeldinge, Kruiningen, SGravenpolder, Kwadendamme en Zuiddorpe.


Foto : Archief Profronde Kloosterzande :
vlnr  Ferdi Van Den Haute, Frans Verbeeck en Henk Lubberding.

Nadat de startgelden en onkosten stegen en de sponsorinkomsten daalden capituleerden alle hardwerkende vrijwilligers en moesten met hun organisatie stoppen. Vandaar dat er in Zeeland geen lokale profkoersen meer zijn in steden en dorpen. Een gemis binnen de wielersport maar de organisatoren konden de snelle commercie niet tegenhouden. De Zeeuwse supporters zijn nu aangewezen op de grotere koersen zoals de ZLM Tour en de Tacx Pro Classic van Middelburg naar Neeltje Jans.
 Lees meer over de historie van de criteriums in het boekje
 De Geschiedenis van het Zeeuwse Profwielrennen, uitgave maart 1997
 van auteur Sjaak den Herder (foto Abdijplein) uit Middelburg.    (10 mei 2022)
TOURISTENCLUB V.D.V. IN VLISSINGEN

ca. 1912 in Vlissingen.
Touristenclub V.D.V. was een actieve groep fietsende dames
onder leiding van de rijwielhandelaar uit de Reinier Claeszenstraat (op het Eiland) P.J. Paasse (midden op de foto).
Het waren meest meisjes wier vader een Belgische loods was.
Fotograaf onbekend.
'ZEELAND OP DE FIETS' IN 2016 BIJ 100 STE EDITIE RONDE VAN VLAANDEREN

* Finale op de Paterberg *

Fotografie : Lennard & Witte Andriesse.   'Zeeland op de Fiets' bezocht op 3 april 2016 de 100 ste Ronde van Vlaanderen en zag de passages over de Paterberg tijdens de finale. Bij deze jubileum uitgave stonden geen Zeeuwse renners op het startblad.In de topklassieker door de Vlaamse Ardennen stonden veel supporters op de kasseienheuvels tussen Brugge en Oudenaarde.  Na 255 km en ruim 6 uur koers zegevierde Peter Sagan in het sponsorshirt van Tinkoff. Fabian Cancellara van Trek Segafredo kwam op de tweede plaats 25 seconden tekort. Thuisrijder Sep Vanmarcke (Lotto NL Jumbo) werd derde met een marge van 28 seconden.Op de zesde plaats kreeg Dylan van Baarle (Cannondale Pro Cycling) de eervolle vermelding Beste Nederlander. West Brabander Sjoerd van Ginneken (Heerle) was bij Roompot Oranje Peloton de eerste binnenkomer op de 47 ste plaats met een achterstand van 7.19 op triomfator Sagan. De UCI jury klasseerde 118 coureurs.  FietsHistorie: Zeeuwse zeges in Ronde van Vlaanderen: Jo de Roo (1965), Cees Bal (1974), Jan Raas (1979 en 1983).  Fotografie : Lennard & Witte Andriesse (Middelburg)
ZIERIKZEE 1905 - 1910 : WIELERBAAN EN FIETSSCHOOL
Bron : Beeldbank Schouwen Duiveland nr SGP-0296


POLITIE TE  FIETS OP HET MOLENWATER MIDDELBURG
Foto : Facebook


SLOTKOERS ZEEUWSE PROF MARCO MINNAARD BEGON IN 2019 DOOR THUISPROVINCIE

Foto : Twitter.
Doorkomst in  centrum Oostkapelle met Marco Minnaard (links vooraan met witte schoenen)
Voor Minnaard was de Tacx Pro Classic, op 12 oktober 2019, van Middelburg naar Neeltje Jans zijn laatste wedstrijd in het profpeloton. Na zes kontrakt jaren bij het Belgische Wanty Gobert koos de Bevelander voor overname van het familiebedrijf Nutswerk in Kapelle.


Onder barre weersomstandigheden streden de renners om de hoogste eer over een afwisselend parcours vanaf Middelburg. Het peloton kwam o.m. over de pittige Kattendijksedijk en ging via kronkelende bloemdijken naar de Zeelandbrug. Via Schouwen Duiveland werd Neeltje Jans bereikt. Na ruim 200 kilometer door Zeeland speelde de finale van de Tacx Pro Classic zich af op de Stormvloedkering. Marco Minnaard was in zijn afscheidskoers de beste Zeeuw op de 54 ste plaats met een verschil van 46 seconden op sprintwinnaar Dylan Groenewegen.  (12 oktober 2021)
IN MEI 2012 WERD IN DE ABDIJ IN MIDDELBURG DE WIELERTENTOONSTELLING "DE WIND BESLIST" INGERICHT.

DE ORGANISATOREN SJAAK DEN HERDER, KEES BAL (foto) EN ARNOLD PARRE
PRESENTEERDEN EEN BREED PAKKET MET FOTO'S, VERHALEN, UITSLAGEN, PORTRETTEN EN WIELERATTRIBUTEN.> MIDDELBURGER SJAAK DEN HERDER
PRESENTEERT IN BOEKVORM OVER DE HISTORIE VAN DE ZEEUWSE PROFKOERSEN

Heddie Nieuwdorp, geboren in Middelburg,
reed veel profcriteriums in Zeeland.

In de jaren zeventig en tachtig waren er fors meer profcriteriums in Zeeland. Elk jaar kwamen de beroepsrenners naar Eede, Hengstdijk, Hansweert, Sas van Gent, Kloosterzande, Vlissingen/Boulevard (zie artikel en foto onder), Wemeldinge, Kruiningen, SGravenpolder, Kwadendamme en Zuiddorpe te bewonderen.

Bij het verkennen van de Middelburgse Fiets Historie zien we een Profronde door Middelburg in augustus 1951.
Brabander Piet van As zegevierde.     > Bekijk verslag...


Foto's :
archief Frans Wassink Oost Souburg  >  Ronde van de Boulevard  

Jan Raas won in 1977, 1979 en 1980 de Omloop van de Vlissingse Boulevard.
Nadat de startgelden en onkosten stegen en de sponsorinkomsten daalden capituleerden alle hardwerkende vrijwilligers en moesten met hun organisatie stoppen.Foto : Archief Profronde Kloosterzande :
vlnr  Ferdi Van Den Haute, Frans Verbeeck en Henk Lubberding.

Vandaar dat er in Zeeland geen lokale profkoersen meer zijn in steden en dorpen. Een gemis binnen de wielersport maar de organisatoren konden de snelle commercie niet tegenhouden. De Zeeuwse supporters zijn nu aangewezen op de grotere koersen zoals de Tacx Pro Classic van Middelburg naar Neeltje Jans.


Lees meer over de historie van de criteriums in het boekje
De Geschiedenis van het Zeeuwse Profwielrennen, uitgave maart 1997
van auteur Sjaak den Herder (foto Abdijplein) uit Middelburg.

ZEEUWSE RENNERS BIJ EERSTE ZEEUWSE WIELER - WEGWEDSTRIJD IN HULST IN 1926
Bron : Sjaak den Herder  (Middelburg)
 

In het Zeeuwse sportarchief staat ruime informatie over de groei van de wielersport vanaf de twintiger jaren.

In Zeeland had Hulst de primeur van de eerste wegkoers. Op 31 augustus 1926 zegevierde Roger de Heer. De Belgische coureur versloeg zijn landgenoten De Meijer en Clapdorp. Het rennersveld bestond hoofdzakelijk uit Belgen.
In Hulst stonden ook enkele renners uit Zeeland aan de start.

Op 4 september 1927 vond de tweede editie plaats met 39 inschrijvingen. De Grote Prijs Hulst over 108 km. werd verreden rond de stad. Op het ronde bord stonden 6 omlopen van 18 km. De zegebloemen waren voor Odiel van Hevel (B)   2. Maurice Raes (B)   3. Frans Bonduel (B). Edmond Picavet zorgde met de negentiende plaats voor een Nederlandse top 20 klassering.

Op 5 september 1927 werd de wegwedstrijd Sas van Gent - Brussel - Sas van Gent georganiseerd met aankomst op de wielerbaan. De Belg Karel van Hassel was de rapste.  2. Leoplold Boone    3. Henri Demeyer. Een compleet Belgisch podium in Zeeland.

Op 31 augustus 1928 werd de GP Hulst gewonnen door Hector Marquinie voor Verstaeten en Deroeck.
In augustus 1931 was er weer koers in Hulst. De top 3 bestond uit Belgen:  1. Cesar Bogaert   2. Constan Dyzers   3. Aime Dossche. Er mochten toen alleen met toestemming van de overheidsinstanties wedstrijden op de weg geprogrammeerd worden.   

LAATSTE KOERS BRAM TANKINK IN 2018 STARTTE IN ZEELAND

TACX PRO CLASSIC VAN ZEEUWSE HOOFDSTAD NAAR NEELTJE JANS

* Het laatste startblad in Middelburg *

De klassieker Tacx Pro Classic op 13 oktober 2018 van Middelburg naar Neeltje Jans was de laatste wedstrijd van profrenner Bram Tankink. Voor de 39 jarige renner uit Haaksbergen een afscheid na 18 jaar in het beroepspeloton.
 
Peter Schulting (31) won verrassend de afscheidswedstrijd van Bram Tankink na een wedstrijd van 4,5 uur. De 31 jarige renner uit het continentale team Monkey Town versloeg zijn drie medevluchters in een echte millimeter sprint op Neeltje Jans. De Belg Dries de Bondt werd tweede gevolgd door zijn landgenoot Jerome Baugnies. Slechts 52 coureurs haalden de finish, Tankink werd niet geklasseerd (dnf) in zijn slotkoers.* Passage Stormvloedkering, Tankink links *

Bram Tankink in oktober 2018 over zijn situatie:  "Het lichaam wil echt niet meer. Zes maanden geleden heeft mijn lichaam gezegd: ik stop ermee. Ik heb geprobeerd mezelf weer in gang te trekken, maar het was gewoon op. Ik heb zes maanden geleden weer een kleine gekregen, dus ik hoop dat mijn talent daar gebleven is, dat ik het heb doorgegeven."
 
Op Twitter reageerde zijn ploeg Lotto NL - Jumbo op het vertrek van de routinier : "Hij is een onvervangbaar lid van het team. Een rolmodel, een superknecht, een motivator, wegkapitein en heel veel meer".  

OP DE FIETS DOOR MIDDELBURG CENTRUM IN DERTIGER JAREN

Bekijk meer foto's :
Bron : Zeeuws Archief en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / Wij zijn De Stad Middelburg.

ZEEUWSE PROFS ANTWAN TOLHOEK & MARCO MINNAARD
TRAINDEN VOOR TOUR DE FRANCE 2018 IN DE REGIO ARNEMUIDEN
ANTWAN TOLHOEK EN MARCO MINNAARD REDEN IN HUN VOORBEREIDING OP DE TOUR DE FRANCE 2018 REGELMATIG EEN RONDJE WALCHEREN.
HET BEVELANDSE DUO STOPTE DAN BIJ VLIEGVELD MIDDEN ZEELAND
VOOR EEN BAKJE KOFFIE MET APPELTAART.
EEN BEPROEFDE COMBINATIE VOOR WIELRENNERS EN TOERFIETSERS
IN 2014 VERWIJDERING FIETSPAALTJES IN MIDDELBURGSE WIJK VEERSE POORT

In het voorjaar van 2013 werd de "Paaltjesnota Middelburg" die gemaakt was door de vrijwilligers van de Fietsersbond aan wethouder Chris Simons overhandigd. Hij beloofde er werk van te maken. Het duurde wel even voordat alle neuzen in de Bike Friendly City dezelfde kant uit stonden.
Foto Fietsersbond:
Op woensdag 15 januari 2014 werd het eerste rood witte fietspaaltje in de nieuwe woonwijk Veerse Poort door de wethouder eigenhandig verwijderd. In 2014 en 2015 zijn, gefaseerd per wijk, ruim honderd fietspaaltjes in Middelburg verwijderd.
De Fietsersbond toonde zich tevreden over de verwijdering in de hoofdstad:  "Hiermee zal het aantal eenzijdige fietsongevallen significant verminderen, waardoor de fietsveiligheid in de stad wordt vergroot. Als Fietsersbond zijn wij erg blij met dit behaalde succes. Uiteindelijk is er vruchtbaar met de gemeente samengewerkt".   

Terug naar de inhoud