* Varia diversen - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Varia Diversen          * Tips & Berichten : info@zeelandopdefiets.nl

EERSTE ZEEUWS ZWIFT KAMPIOENSCHAP OP VRIJDAG 28 JANUARI

INSCHRIJVING SLUIT 26 JANUARI OM 23.59 UUR

Op vrijdag 28 januari wordt voor het eerst een Zwift Kampioenschap gepresenteerd. De titelstrijd staat open voor Zeeuwen of fietsliefhebbers die geboren zijn in Zeeland. Jarno Vader (foto onder) uit Middelburg tekent voor de organisatie van het nieuwe fietsevenement.
 


Er worden in 4 categorieen gereden:
 
A=  FTP 4,0 w/kg of meer
 
B=  FTP 3,2-3,9 w/kg
 
C=  FTP 2,7-3,2 w/kg
 
D=  FTP 0,0-2,6 w/kg

Om hieraan mee te doen is een account op www.zwiftpower.com verplicht. Hier kunnen de deelnemers hun account koppelen met zwift.


 
Hoe doe ik mee?   
Stuur dan een e-mail naar Jarno Vader in Middelburg:  jarnov1990@gmail.com  met daarin vermeld: Naam/ man of vrouw/ Geboortedatum/ Categorie / Zwiftpower id/ Trainer waarmee je zal rijden.  Companion app om aan te melden.

Praktische info:    A Cat: 19:30     B Cat: 19:31    C Cat: 19:32     D Cat: 19:33
 De route is Watopia Climb Afterparty, afstand 40,3 km en 285 hoogtemeters.   

SNUFFELFIETS PROVINCIE ZEELAND BIJ VIER ZEEUWSE SCHOLEN

Bron & Foto: provincie Zeeland.  Op vier Zeeuwse middelbare scholen zijn scholieren op de fiets gestapt met de Snuffelfiets. De fiets met speciale sensoren meet de fijnstof in de lucht. Het Nehalennia ssg in Middelburg beet de spits af. Het Goese Lyceum Oranjeweg, Pieter Zeeman Lyceum in Zierikzee en Lodewijk College in Terneuzen zijn net gestart.
 
Ze zijn enthousiast over het gebruik ervan. Ze maakten een meetplan en gingen op pad: langs een drukke autoweg, door het park en door een woonwijk. Vervolgens bekeken ze de resultaten in de app om te zien hoe de luchtkwaliteit op dat moment was. "Aan het begin wist ik niet eens dat fijnstof bestond. Nu weet ik wat het is en wat het met je gezondheid doet".
 
Hoe je zelf kunt bijdragen aan een schonere lucht?  "Minder met de auto en veel met de fiets" geeft een leerling als advies. En, "wandelen in het park is gezond: daar is de lucht heel schoon".  En dat is precies het doel van het Schone luchtakkoord: Bewustwording van het belang van schone lucht en hoe je daar zelf aan kunt bijdragen
 
De Provincie Zeeland ondertekende het Schone luchtakkoord (SLA). Voor het derde jaar op rij organiseren we scholenprojecten over fijnstof in Zeeland.   (24 december 2021)
JANINE THISSEN WINT HOOFDPRIJS ROVZ CAMPAGNE "HOE FIETS JIJ MONO"

Op woensdag 8 december heeft Harry van der Maas, gedeputeerde verkeersveiligheid en voorzitter van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland de winnaar van de hoofdprijs uit de Zeeuwse campagne actie Hoe fiets jij MONO? ontvangen op het Provinciehuis in Middelburg.
Foto ROVZ: Winnares Janine Thissen heeft als hoofdprijs een mooie nieuwe fiets ontvangen. Haar ouders waren ook bij deze uitreiking aanwezig en kregen een tasje met verkeersveiligheidsmateriaal.


De campagne actie Hoe fiets jij MONO? is door het ROVZ tijdens haar Zeeuwse Maand van de Verkeersveiligheid op 22 september gestart en liep tot 22 november. Leerlingen werden op diverse manieren bereikt om deel te nemen aan deze actie: via social media snapchat en instagram en via de actie op de deelnemende scholen waar ook de photobox in MONO stijl werd neergezet. Hierbij was het mogelijk om alleen of samen een foto te nemen en die via social media te verspreiden. Via een MONO QR code werd er deelgenomen aan deze actie: op de website van de Provincie Zeeland vulden leerlingen uit het middelbaar onderwijs de MONO belofte in en gaven aan hoe zij MONO fietsen.
Bij het invullen van de MONO belofte gaf 55 procent aan om de smartphone in de tas op te bergen voor vertrek. 35 procent stopt de telefoon in de broekzak en 10 procent gebruikt de MONO app - zet de smartphone op stil.     (10 december 2021)


Op donderdag 19 mei 2022 wordt de FIETS NAAR JE WERK DAG gepresenteerd met activiteiten in heel Nederland.
De deelnemers/activiteiten in Zeeland komen volgend jaar op de website www.fietsnaarjewerkdag.nl
SAMENWERKINGSCONTRACT ZRTC THEO MIDDELKAMP MET TEAM JUMBO VISMA ACADEMYDe Zeeuwse Ren- en Tourclub Theo Middelkamp en Team Jumbo-Visma Academy hebben een samenwerkingscontract ondertekend.
Beide partijen hebben als doel de wielersport in de breedste zin van het woord te ondersteunen en te versterken. Team Jumbo-Visma Academy richt zich daarbij op het hele land en de verenigingen in het bijzonder.  ZRTC Theo Middelkamp heeft de focus op de regionale wielersport. In de afgelopen maanden hebben beide partijen een mogelijke samenwerking verkend en werd steeds duidelijker dat er een groot gemeenschappelijk doel is: Meer jongeren op de fiets en talenten begeleiden naar de top.
De samenwerking moet gaan zorgen voor een actieve verbinding tussen de topsport en de breedtesport in Zeeland, waarin de partners kunnen profiteren van elkaars capaciteiten.    (28 november 2021)
CHRISTENUNIE MIDDELBURG :
MEER STALLINGPLEKKEN VOOR DE FIETS IN DE BINNENSTAD

Volgens de ChristenUnie zijn er in de binnenstad van Middelburg onvoldoende stallingplekken voor de fiets. Deze conclusie staat in het (concept) verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022.

 
De partij zegt dat veel fietsen in de binnenstad niet het probleem zijn. Te weinig goede stallingsplekken wel.
"Zo nodig worden autoparkeerplaatsen vervangen door fietsparkeerplaatsen. Ook in de bebouwde kom in de wijken en de kernen blijven we aandacht vragen om de fietsomgeving veilig te maken en te houden. Elke kern, wijk en voorziening moet fietsend goed bereikbaar zijn. De auto is te gast in de binnenstad en binnen de veste krijgt de fiets voorrang".


De ChristenUnie stelt dat bij alle verkeersplannen en de uitvoering daarvan de fietsbereikbaarheid een belangrijk item is. De Middelburgse binnenstad moet altijd goed bereikbaar blijven op de fiets en te voet. Bij wegwerkzaamheden zouden alle weggebruikers veilige alternatieven moeten krijgen.

De christelijke partij wil tijdens de nieuwe raadsperiode in Middelburg ruim inzetten op de fiets: "Fietsen is gezond, milieuvriendelijk en goedkoop. Ideaal dus".  
(20 november 2021)
GEMEENTE MIDDELBURG DOET AAN DOORTRAPPEN

Foto's : Organisatie.   Wethouder Chris Simons van de gemeente Middelburg ontving in september 2021 van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) het startpakket en het Doortrappen certificaat van kwartiermaker Wiepke Barentsen.


De eerste Doortrapdag in Middelburg vond plaats op 29 september. De hoofdstad van Zeeland is officieel de vierde Zeeuwse gemeente die zich heeft aangesloten bij Doortrappen. Inwoners vanaf 55 jaar waren uitgenodigd in Sportcomplex De Sprong. De deelnemers kregen info over de volgende zaken: veilig op de fiets, fitoefeningen en een fietscheck. Deze Doortrapdag werd mogelijk gemaakt door de gemeente Middelburg, Piet Voskamp Tweewielers, Anton Engels, Sport Zeeland, Welzijn Middelburg en het ROVZ.


 Heeft u vragen over Doortrappen in Middelburg of een tip?
U kunt uw vragen stellen aan Dennis Winne via email:  d.winne@middelburg.nl    
 
Veilig en met plezier blijven fietsen tot je 100ste! Dat is waar Doortrappen naar streeft. Mede door te fietsen blijf je langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Je fietst graag en wil dit nog jaren blijven doen. Doortrappen helpt je hierbij. Wij verzamelen het laatste fietsnieuws, organiseren fietsactiviteiten in jouw regio, presenteren inspirerende fietsverhalen en plaatsen praktische tips. (10 november 2021)


 


SLIMME E-BIKE HUBS IN VIER ZEEUWS VLAAMSE KUSTPLAATSEN

Foto: Facebook.   In vier Zeeuws Vlaamse kustplaatsen zijn slimme e-bike 'hubs' in gebruik genomen. Op gunstige locaties in Breskens, Cadzand-Bad, Nieuwvliet-Bad en Sluis staan elk 10 Gazelle e-bikes klaar voor huurders. Het huren gaat simpel met een app, via de smartphone. Zo kunnen toeristen, bewoners en werknemers zich vanaf nu gemakkelijk, gezond en duurzaam verplaatsen binnen en tussen deze geliefde Zeeuwse plaatsen. De e-bike hubs worden geexploiteerd door lokale fietsondernemers verenigd in CZF, de Cooperatie Zeeuws Fietsverhuur. App en hubs worden gefaciliteerd door aanbieder van (elektrische) deelfietsen Movelo.

Wethouder Rian de Feijter van de gemeente Sluis: "Vanaf de boot, de bus of de parkeerplaats kan je zo direct op de elektrische fiets stappen en je reis vervolgen. Bijvoorbeeld meer dan 95 procent van alle toeristen komt naar de regio met de auto. Door een slim en duurzaam vervoersalternatief te bieden, denken we de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de regio verder te vergroten".


 
De e-bike hubs zijn op strategische plekken geplaatst:
 
Sluis:  Parkeerplaats St. Annastraat
 
Breskens:  Veerhaven
 
Nieuwvliet Bad:   Parking Nieuwvliet Zeedijk 9
 
Cadzand: Parkeerplaats Duinplein ter hoogte van Leeuwerikenlaan 1.     (3 november 2021)

ZONNIGE EN GEZELLIGE KUNST FIETSROUTE MIDDELBURG:
KUNST KIJKEN EN BELEVEN IN ATELIERS EN TUINEN VAN MIDDELBURG

In het derde weekend van september kon je in Middelburg een fietsroute van ongeveer 22 km afleggen met als doel 30 kunstenaars te bezoeken die buiten de veste van Middelburg exposeren en werken.

Volgens Hanny Mallekote (Nadorstweg) genoten fietsers en deelnemers van het tweedaagse kunstfestijn in combinatie met sportieve recreatie: "Fraaie tuinen veranderden in grote buitenexposities waar de kunstwerken goed tot hun recht kwamen. In de ateliers waren schilderijen, tekeningen, wandobjecten en hoeden te zien. Op enkele locaties vonden activiteiten en demonstraties plaats.

 
Deze mix aan kunst en een aangename fietstocht door het buitengebied van Middelburg is interessant voor kunstliefhebbers en fietsers. Voor deze rit in eigen tempo halen mensen van heinde en verre hun fiets uit de schuur. Dit jaar deed het mooie zomerweer een flinke duit in het zakje".
Deelnemers konden gratis een routekaart afhalen bij de Zeeuwse bibliotheken, kunstinstellingen of bij de deelnemers zelf. In 2022 valt de Kunst Fietsroute op 17 en 18 september. De locaties zijn dan geopend van 11.00 tot 17.00 uur.   (25 oktober 2021)

Tekst : Hanny Mallekote.
FIETSMAATJES ZOEKT VRIJWILLIGERS EN DEELNEMERS IN ZEELAND

Fotografie: Milou Oomens > doelgroep in beeld.
Op steeds meer plekken in Nederland komt een Fietsmaatjes locatie. Daar kan de provincie Zeeland toch niet op achterblijven? Hoe mooi zou het zijn als de mooie Zeeuwse natuur toegankelijk wordt voor iedereen! Fietsmaatjes maakt dat mogelijk  door vrijwilligers te koppelen aan gasten die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Samen maken zij heerlijke fietstochten op een duofiets met elektrische trapondersteuning. Zo genieten ze van onderlinge gesprekken en de omgeving en zijn ze lekker in beweging. Gezond en gezellig! Om dit mogelijk te maken is Fietsmaatjes.NL op zoek naar initiatiefnemers die een locatie in hun woonplaats op willen richten. Meer weten? Kijk op fietsmaatjes.nl en wie weet zorg jij voor de eerste Zeeuwse Fietsmaatjes.   (20 oktober 2021)
CREATIEVE FIETSHOBBY IN MIDDELBURG:
ANNELIEN ANDRIESSE ZET "FIETSEN OP KEIEN"
(september 2021)

Gemaakt door Annelien Andriesse (Middelburg)
Reacties & Info : malus@zeelandnet.nlFoto : Lennard Andriesse
Lees ook artikel in Middelburgse & Veerse Bode voorjaar 2021

MIDDELBURGER SJAAK DEN HERDER
PRESENTEERT BOEK OVER DE HISTORIE VAN HET ZEEUWSE VROUWEN WIELRENNEN
Sjaak den Herder (Middelburg) heeft de geschiedenis van het Zeeuwse vrouwen wielrennen op een rijtje gezet. De wielerverzamelaar heeft een boekwerk gepresenteerd over de periode 1959-2020. In dit overzicht, met 30 bladzijden op A4 formaat, komen van alle koersen de wedstrijddata, plaatsen en de podiumbezetting in beeld.


Het gaat om de geschiedenis van alle dames criteriums en eendaagse & meerdaagse wedstrijden in Zeeland zoals het Zeeuws Vlaams wielerweekend, de Ster van Zeeuwse Eilanden (logo), Be Ne Ladies Tour en Tour Feminin. Verder zijn er ook een aantal foto's geplaatst, o.a. een opname uit 1967 van een damesploeg met Piet Rentmeester als sponsor van de wielerkleding.   Voor bestellingen: Sjaak den Herder, Middelburg:    jwdnherder@zeelandnet.nl     (15 oktober 2021)

ANWB KINDERFIETSENPLAN ZEELAND:
CYCLEHUB MIDDELBURG INLEVERLOCATIE

In duizenden Nederlandse schuurtjes staan ongebruikte fietsen die kinderen voor wie een fiets niet vanzelfsprekend is, goed kunnen gebruiken. Heb jij een of misschien zelfs wel meerdere fietsen over? En zijn deze nog in een redelijke tot goede staat? Doneer ze dan en help een kind meters maken.
De fietsen die worden gedoneerd, knappen we samen met vrijwilligers op of demonteren we zodat we de onderdelen kunnen hergebruiken. Op deze manier krijgt je fiets een tweede leven. De opgeknapte fietsen voldoen aan alle voorwaarden voor een veilige fiets.
De ANWB is op zoek naar jongens en meisjesfietsen in redelijke tot goede staat, voor kinderen van 8-18 jaar. Dus fietsen met 24, 26 of 28 inch wielmaat.
In Middelburg is een inleverlocatie opgezet bij Cyclehub aan de Stadsambachtsweg (foto onder).   (1 oktober 2021)

Foto : ANWB / Vera Claessen fotografie
Terug naar de inhoud