* Varia diversen - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Varia Diversen          * Tips & Berichten : info@zeelandopdefiets.nl

* LANDELIJK FIETSPLATFORM :
ZEELAND BEST BEOORDEELDE FIETSPROVINCIE

Zeeland is samen met Friesland, Drenthe en Noord-Brabant uitgeroepen tot 4,5 sterren fietsprovincie door het Landelijk Fietsplatform. Van de vier provincies behaalde Zeeland de hoogste totaalscore.
 
Eens in de twee jaar presenteert het Landelijk Fietsplatform de nieuwe Kwaliteitsmonitor Fietsregio met de bijbehorende certificering en sterren. In 2017 en 2019 behaalde Zeeland 5 sterren. Dit jaar heeft geen enkele provincie de 5 sterren gehaald, omdat de opzet van de kwaliteitsmonitor is vernieuwd. Van de vier provincies die 4,5 sterren hebben behaald scoort Zeeland het hoogst met 93,1 procent.
 
Gedeputeerde Dick van der Velde: “In 1 woord: top. En een resultaat dat niet mogelijk zou zijn zonder de inzet van onze enthousiaste fietsvrijwilligers, die wil ik hierbij dan ook hartelijk bedanken. Juist ook in een drukke tijd waarin het Routebureau overging van de VVV naar de Provincie is deze hoge score echt mooi. En met de veranderde opzet van de monitor hebben we weliswaar geen 5 sterren meer, maar dat wordt nu wel weer een status om naartoe te werken. En die uitdaging gaan we graag aan in Zeeland”.

Ondanks deze 4,5 sterren kwalificatie zien recreatieve fietsers ook verbeterpunten voor Zeeland. Kwaliteit en veiligheid van de fietspaden en wegen kan volgens 44 procent van de fietsers beter. Fietsers storen zich met name aan te smalle paden. Ook drukte op fietspaden, asociaal gedrag en snelheidsverschillen zijn voor een toenemend aantal fietsers een ergernis. Daarnaast is de ebike enorm in opmars en bijna de helft van de ondervraagden gebruikt een ebike voor een recreatieve fietstocht in Zeeland. Dat is een forse groei vergeleken met 2016, toen het gemiddelde aantal 37 procent was, maar iets lager dan gemiddeld in Nederland.

Het Routebureau Zeeland is verantwoordelijk voor de coordinatie van het beheer en onderhoud van het Fietsknooppunten systeem in de Provincie. Ruim 60 vrijwilligers van het Routebureau controleren op frequente basis het routenetwerk op gebreken en verzorgen samen met andere partijen het onderhoud.   (21 juni 2022)
* GEMEENTE NOORD-BEVELAND IN TOP 3 VERKIEZING FIETSGEMEENTE 2022

Foto: Facebook.  In de verkiezing van Fietsgemeente 2022 heeft de gemeente Noord-Beveland een tweede plek behaald. Dit heeft de Fietsersbond bekend gemaakt. Samen met de twee andere gemeenten krijgt de gemeente Noord-Beveland een workshop aangeboden over fietsbeleving.
Wethouder Van der Maas, van openbare inrichting en verkeer en vervoer en wethouder van Belzen van toerisme en recreatie zijn blij met deze prijs: "We zijn trots op deze prestatie, maar hem prolongeren, zoals dat in de fiets/wielertermen gebruikelijk is, is een net zo mooie uitdaging. Daar gaan we de komende jaren als gemeente op inzetten. Kansen en uitdagingen zijn er genoeg en we zien ook zeker mogelijkheden om de komende jaren een stapje te maken op het podium". Andere Zeeuwse gemeenten in de top 100 van de Fietsersbond zijn Goes (13), Kapelle (75) en Tholen (94).    (17 juni 2022)* DIDI DE VRIES EN SANDER GRANBERG ZEEUWS KAMPIOEN SPRINTRACEFotografie: Jacco Quist.      Verslag: Sport Zeeland.
Op woensdagavond 8 juni werd het Open Zeeuws kampioenschap sprintrace gereden in Kapelle. Een evenement, waarbij 2 renners over een lengte van 110 meter zij aan zij reden door de finishstraat van de ZLM Tour. Nadat het peloton van de ZLM Tour de finishstraat voorbij was, stelden de renners van de sprintrace zich op. Door middel van een afvalsysteem werden de winnaars bepaald. Bij de vrouwen mocht Didi de Vries de prijs in ontvangst nemen. De winnaar bij de mannen was de getalenteerde Sander Granberg.   (8 juni 2022)
* WELZIJN MIDDELBURG ZOEKT TWEEDEHANDS FIETSEN
VOOR OEKRAIENSE JONGEREN


* FIETSMAATJES ZOEKT VRIJWILLIGERS EN WIL STARTEN IN ZEELAND

Fotografie : Fietsmaatjes Nederland.  Ben jij degene die samen met buurtgenoten Fietsmaatjes in Walcheren start?
Fietsmaatjes fietst met mensen die er graag op uit gaan maar dat niet meer zelfstandig kunnen. Op steeds meer plekken in Nederland rijden onze duofietsen met vrolijke fietsmaatjes rond.
Maar nog niet in Zeeland. Tijd om daar verandering in te brengen. Fietsmaatjes.NL wil Fietsmaatjes voor iedereen in Walcheren bereikbaar te maken.


Fietsmaatjes is er voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Bijvoorbeeld ouderen, mensen met een verstandelijke beperking of mensen die revalideren na een herseninfarct.
De gasten worden gekoppeld aan vrijwilligers die net zo graag op de fiets stappen. Gasten en vrijwilligers fietsen met elkaar in vaste duo. Samen trekken ze er op uit op een duofiets met elektrische trapondersteuning: een ebike waarbij je naast elkaar zit.
De visie achter Fietsmaatjes is even simpel als helder: ieder mens heeft behoefte aan en recht op beweging, frisse lucht en contact met medemensen. Door Fietsmaatjes hebben onze gasten meer sociale contacten, zijn vaker buiten in hun eigen omgeving en zijn meer in beweging.

Een succesvolle Fietsmaatjes-organisatie behoeft een goede kopploeg. Dan volgt het peloton als van zelf. Een groep enthousiaste vrijwilligers dus, daar begint het mee. Om te kunnen starten met Fietsmaatjes in Zeeland is Fietsmaatjes.NL op zoek naar enthousiaste initiatiefnemers.


Aanmelden of meer info aanvragen kan via info@fietsmaatjes.nl
of via de website www.fietsmaatjes.nl      (10 juni 2022)
* 22 OKTOBER REUNIE BIJ WIELER VERENIGING ROOSENDAAL
MET ZEEUWSE OUD RENNERS

zaterdag 22 oktober
Fiets Historie:     
Wieler Vereniging Roosendaal     Reunie   
WVR, opgericht in de periode 68 - 69 had ook Zeeuwse renners op de ledenlijst.

* AANGENAME SENIOREN FIETSTOCHTEN ROND OOSTKAPELLE

Fotografie : Organisatie

Bij de eerste senioren fietstocht van Sportdorp Oostkapelle reden de 20 deelnemers een mooie recreatieve route over het zonnige Walcheren met onderweg veel toeristen op de binnenwegen.


Halverwege was er een verdiende tussenstop bij Zuivelhoeve Aagtekerke. Bij de start controleerde Robbert Boogaard Tweewielers de fietsen waarna iedereen met een veilig gevoel op pad ging.   (26 april 2022)


* NIEUW IN MIDDELBURG VOOR ZEEUWEN EN TOERISTEN:  MINIBIEB "DE FIETS"
ONDERDEEL VAN FIETSROUTE LANGS WALCHERSE MINI BIEBS.

Wielersupporter en boekenliefhebster Annelien Andriesse (Middelburg / foto) heeft een fietsroute uitgezet langs 15 mini biebs op Walcheren. Ze kwam op dit sportieve en educatieve idee tijdens haar fietstochten door Midden Walcheren en langs de kust. Andriesse fietst enkele keren per week door haar geboortestreek en kiest dan voor een gevarieerde rit door polders en dorpen. Ze bezoekt vaak een minibieb en maakt dan een leuke foto. Vervolgens dacht ze aan het bundelen van deze leuke voorzieningen waarin leesvoer beschikbaar is met volop variatie.Annelien wil zich met haar initiatief richten op Zeeuwen en Toeristen. Ze hoopt dat de deelnemers tijdens hun fietstocht kennis zullen maken met de lectuur die de bibliotheken aanbieden. Voor de eigenaren zou dat een stimulans kunnen zijn om meer variatie in de collectie op te nemen zodat weer meer bezoekers interesse tonen.

De Middelburgse heeft haar project nauwkeurig voorbereid. Na het ontdekken van weer een minibieb zocht ze contact met de eigenaren of ze in het routeoverzicht opgenomen wilden worden. De meesten waren meteen enthousiast en zo ontstond een mooie tocht over Walcheren. De fietsers zijn natuurlijk vrij om zelf een route samen te stellen.

Annelien is wel benieuwd naar de reacties van de fietsers:  "Het is altijd leuk om te weten hoe de mensen hun tocht hebben ervaren.
Foto en verslagje zijn daarom hartelijk welkom".  Email :  annelienandriesse@gmail.com      Facebook : www.facebook.com/annelien.andriesse

Deelnemende Mini Biebs Fietsroute Walcheren.


Bekijk routekaartje:

Publicatie Middelburgse en Veerse Bode:

* PROVINCIE ZEELAND GECERTIFICEERD ALS FIETSVRIENDELIJK BEDRIJF

Foto : provincie Zeeland
Provincie Zeeland moedigt medewerkers aan om duurzame vervoersmiddelen te gebruiken voor reizen van, naar en tijdens werk. Op die manier hoopt de organisatie de uitstoot van CO2 te verminderen. Dat doet de provincie al sinds 2020 en die inspanningen zijn beloond. De Fietsersbond heeft het Gouden Certificaat uitgereikt aan gedeputeerden Harry van der Maas en Anita Pijpelink.
 
Provincie Zeeland ontvangt het gouden certificaat vanwege een aantal redenen. Zo organiseren ze samen met andere organisaties een project met deelfietsen. Zowel op het Abdijplein als via de Cyclehub op bedrijventerein Ramsburg (Middelburg) kunnen medewerkers een fiets lenen. Daarnaast mogen bezoekers hun fiets direct voor het provinciehuis parkeren. Voor medewerkers stelt de Provincie e-bikes en een speedpedelec beschikbaar voor dienstreizen en woon-werkverkeer.

Medewerkers kunnen hun fiets stallen in een goede fietsenstalling. Daar wordt op dit moment gewerkt aan extra laadmogelijkheden voor elektrische fietsen. Ook zijn er voorzieningen waar medewerkers zich om kunnen kleden en op kunnen frissen. Verder moedigt de Provincie acties aan als Love to Ride, Ride for the Roses en het NK Tegenwindfietsen op Neeltje Jans (foto onder).Gedeputeerden Pijpelink (Personeel & Organisatie) en van der Maas (Facilitair, Mobiliteit) hebben op 15 februari het Gouden certificaat in ontvangst genomen. Van der Maas: "Fietsen is een gezond alternatief. Mooi dat we niet alleen in de vervoersplannen voor Zeeland, maar ook binnen de eigen organisatie kiezen voor duurzame vervoersmiddelen. Ik ben er trots op dat onze inzet wordt beloond met het Gouden Certificaat. We blijven hier de komende jaren op inzetten".De centrale ligging van het provinciehuis binnen het stadscentrum van Middelburg ontmoedigt het reizen met de auto naar het werk. Toch gaat het de organisatie vooral om gezond en groen werkgeverschap. Vitaliteit en een duurzame leefomgeving zijn onderwerpen die nadrukkelijk op de agenda staan. Pijpelink (foto): "Fietsen is gezond en goed voor het milieu. Daarom stimuleren we onze medewerkers om de fiets te pakken wanneer dat kan. Als je naar het werk gaat, maar ook bij afspraken buiten de deur. Ook zorgen we voor goede faciliteiten als kluisjes, laadpunten en kleedruimtes. We merken dat ons personeel dat waardeert. En zo dragen we als organisatie een steentje bij aan een beter klimaat".

Fietsvriendelijk Bedrijf / Cycle Friendly Employer is een idee van de European Cyclists Federation (ECF). In Nederland geeft de Fietsersbond deze certificaten uit. De certificering van Fietsvriendelijk Bedrijf is bedoeld voor werkgevers die trots zijn op hun fietsende medewerkers, en tegelijkertijd nog eens kritisch kijken waar de fietsfaciliteiten verbeterd kunnen worden. Afhankelijk van de faciliteiten, communicatie, motivatie en aanvullende voorwaarden krijgt de werkgever een bronzen, zilveren of gouden certificaat.   (15 februari 2022)
 * BESTUUR FIETSERSBOND MIDDELBURG VERTROKKEN

De Fietsersbond Middelburg stopt met de pogingen de hoofdstad veiliger te maken voor fietsers. Het bestuur is teleurgesteld aangaande de gang van zaken en met name over de moeizame samenwerking met de gemeente. De Fietsersbond heeft jaren van overleg en inspreken achter de rug maar er zijn weinig concrete resultaten geboekt.

"Een beloofde, maar nooit voltooide fietsring. Geen autoluwe kaaien maar juist een fikse toename van parkeerplaatsen en dus autoverkeer rond de hele binnenstad ten koste van de fietsveiligheid.  Zelfs onderbouwing met aanbevelingen van het CROW/Fietsberaad wordt als niet bestaand terzijde  geschoven. Wat we ook vroegen of in brachten: het mocht niet baten.  
We zijn betrokken burgers. We hebben als doel een stad waar het veilig fietsen is. Voor iedereen.  In Middelburg is dat paarlen voor de zwijnen werpen. Het is genoeg. Met pijn in ons hart leggen wij onze functies neer".
 Momenteel is het onduidelijk of er opvolgers zijn om een nieuw bestuur te vormen.   (28 januari 2022)
* ROUTEPLATFORM FIETSNETWERK.NL
ZEELAND POPULAIRE FIETSBESTEMMING

Foto: Fietsnetwerk.  Volgens het online fietsrouteplatform Fietsnetwerk.nl is de Noordzeekust de populairste fietsbestemming van 2021. Vooral Zeeland is zeer geliefd. Uit de cijfers van het afgelopen jaar blijkt dat maar liefst drie fietsroutes in Zeeland in de top 5 meest bekeken fietsroutes zijn beland. De nummer 1 is een fietsroute door de Noord-Hollandse duinen.
 
Fietsnetwerk.nl is 1 van de grootste fietsrouteaanbieders van het moment. Op dit moment hebben zij een aanbod van duizenden routes in Nederland. Alle fietsroutes worden compleet gemaakt met zogenaamde 'afstapmomenten', bezienswaardigheden en horecagelegenheden waar je onderweg kunt afstappen. Met de Fietsnetwerk App zijn de routes met routebegeleiding te fietsen.
 
Afgelopen jaar was recreatief fietsen wederom enorm populair. Uit de top 5 populairste fietsroutes van Fietsnetwerk.nl blijkt dat er vooral behoefte is geweest aan 'uitwaaien' aan de kust. De nummer 1 is namelijk een fietsroute door de Noord Hollandse duinen, gevolgd door drie routes in Zeeland.


Wouter Terpstra, CEO van het platform: "Opvallend, want in de vijf populairste fietsroutes van het jaar ervoor waren de routes langs de Linge en de Nijmeegse Ooijpolder aanzienlijk populairder".

 Drie Zeeuwse fietsroutes in top 5:

 . Fietsen op Noord-Beveland  42 km
Fietsroute door Kortgene, Kamperland en Colijnsplaat. Onderweg heb je mooi uitzicht op onder andere de Oosterscheldekering en de Zeelandbrug.

 . Fietsroute West Schouwen-Duiveland  42 km
Fietsroute door Renesse, Serooskerke, Burgh-Haamstede. Onderweg kom je langs brede stranden, natuurgebieden zoals de Kop van Schouwen en Het Zeepe en prachtige kastelen.

 . Fietsroute Oostkapelle en Kamperland  35 km
Fietsroute door Oostkapelle en Kamperland, het noorden van het Zeeuwse eiland Walcheren. Onderweg kom je langs zandstranden, groene natuur en veel zeewater.
 Meer informatie over deze vijf fietsroutes is te vinden op
www.fietsnetwerk.nl/inspiratie      (28 januari 2022)
* PICO DE JAGER (WOLPHAARTSDIJK  > ABCOUDE) ZEEUWS ZWIFT KAMPIOEN 2022

Op vrijdag 28 januari werd voor het eerst een Zeeuws Zwift Kampioenschap gepresenteerd. De titelstrijd stond open voor Zeeuwen of fietsliefhebbers die geboren zijn in Zeeland. Jarno Vader uit Middelburg tekende voor de organisatie van het nieuwe fietsevenement. Er werd in 4 categorieen gereden. Op het speciale parcours stond 40 km. geprogrammeerd voor de 82 deelneemers. Na een spannende virtuele koers stond Pico de Jager (Wolphaartsdijk > Abcoude) op de eerste plaats in categorie A.    (29 januari 2022)

Uitslagen per categorie:

 * GEMEENTE MIDDELBURG DOET AAN DOORTRAPPEN

Foto's : Organisatie.   Wethouder Chris Simons van de gemeente Middelburg ontving in september 2021 van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) het startpakket en het Doortrappen certificaat van kwartiermaker Wiepke Barentsen.


De eerste Doortrapdag in Middelburg vond plaats op 29 september. De hoofdstad van Zeeland is officieel de vierde Zeeuwse gemeente die zich heeft aangesloten bij Doortrappen. Inwoners vanaf 55 jaar waren uitgenodigd in Sportcomplex De Sprong. De deelnemers kregen info over de volgende zaken: veilig op de fiets, fitoefeningen en een fietscheck. Deze Doortrapdag werd mogelijk gemaakt door de gemeente Middelburg, Piet Voskamp Tweewielers, Anton Engels, Sport Zeeland, Welzijn Middelburg en het ROVZ.


 Heeft u vragen over Doortrappen in Middelburg of een tip?
U kunt uw vragen stellen aan Dennis Winne via email:  d.winne@middelburg.nl    
 
Veilig en met plezier blijven fietsen tot je 100ste! Dat is waar Doortrappen naar streeft. Mede door te fietsen blijf je langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Je fietst graag en wil dit nog jaren blijven doen. Doortrappen helpt je hierbij. Wij verzamelen het laatste fietsnieuws, organiseren fietsactiviteiten in jouw regio, presenteren inspirerende fietsverhalen en plaatsen praktische tips. (10 november 2021)


 


* ANWB KINDERFIETSENPLAN ZEELAND:
CYCLEHUB MIDDELBURG INLEVERLOCATIE

In duizenden Nederlandse schuurtjes staan ongebruikte fietsen die kinderen voor wie een fiets niet vanzelfsprekend is, goed kunnen gebruiken. Heb jij een of misschien zelfs wel meerdere fietsen over? En zijn deze nog in een redelijke tot goede staat? Doneer ze dan en help een kind meters maken.
De fietsen die worden gedoneerd, knappen we samen met vrijwilligers op of demonteren we zodat we de onderdelen kunnen hergebruiken. Op deze manier krijgt je fiets een tweede leven. De opgeknapte fietsen voldoen aan alle voorwaarden voor een veilige fiets.
De ANWB is op zoek naar jongens en meisjesfietsen in redelijke tot goede staat, voor kinderen van 8-18 jaar. Dus fietsen met 24, 26 of 28 inch wielmaat.
In Middelburg is een inleverlocatie opgezet bij Cyclehub aan de Stadsambachtsweg (foto onder).   (1 oktober 2021)

Foto : ANWB / Vera Claessen fotografie
Terug naar de inhoud