* Tour de France Zeeland - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Fiets Historie Zeeland : Tour de France.

* Tour de France 1958 - 2010 - 2015 door Zeeland.

*  Tour Feminin 1993 in Zeeland rond Vlissingen / Ritthem.





* ZEELAND OP LOBBYTOUR VOOR RONDE VAN FRANKRIJK *

Bron : Omroep Zeeland augustus 2024.




* MASSALE INTERESSE IN ZEELAND (2010 & 2015) *

* WANNEER ZIEN WE WEER TOUR RENNERS IN ZEELAND? *







Fotografie: Zeeland op de Fiets.nl
> Tour 2010 op Deltaweg bij Goes met Lars Boom in kopgroep.  

De Tour is buiten Frankrijk enorm populair. Ook in Zeeland werd de Tour met open armen ontvangen.

In 2010 keken Zeeuwen massaal naar de passage van de wielerkaravaan. Vanuit Rotterdam reden de renners over de Stormvloedkering, door Midden Zeeland en via West Brabant naar de Belgische finishplaats Brussel. Het was een belevenis voor de supporters en een topattractie binnen recreatieve sector.







Fotografie: provincie Zeeland.   Vijf jaar later had ZEELAND zelfs een aankomst kunnen regelen met gedeputeerde Ben de Reu als hoofdrolspeler. In 2015 startte de eerste rit in Utrecht en de finish lag op Neeltje Jans. Na een pittige etappe met regenbuien en windvlagen sprintte de Duitser Andre Greipel van Lotto Soudal naar de dagzege. Ook hier weer duizenden enthousiaste wielerfans die genoten van de sportsfeer in Zeeland Fietsland.

Wanneer zien we weer Tour renners in ZEELAND?  Op deze vraag is nog geen antwoord te achterhalen maar de seinen staan zeker niet op rood!  






ZEELAND WIL GRAAG MEELIFTEN OP TOURSTART IN NEDERLAND

De Ronde van Frankrijk was drie keer te gast in Zeeland. In 1958 (Zeeuws Vlaanderen), 2010 (doorkomst Neeltje Jans) en in 2015 de etappe Utrecht - Zeeland / Stormvloedkering.

De wielerliefhebbers in Zuidwest Nederland zitten nu in de wachtkamer en hebben twee vragen. Wanneer komt de Tour de France voor de vierde keer naar Zeeland en welke Zeeuwse renners komen dan op de startlijst.









* TOUR STEMMING MIDDELBURG IN 2015 *

Foto : provincie Zeeland.
Middelburg snuift Toursfeer in 2015






  Foto : provincie Zeeland.           
Tour 2015 : Etappe Utrecht  -  Neeltje Jans in de regio Middelburg.










Witte Andriesse (Zeeland op de Fiets.nl)
bij Tour promotie 2015 in de Zeeuwse Bibliotheek te Middelburg.






Foto : provincie Zeeland.
Middelburgers Jordy Marteijn (links) en Lieven van Belzen
in volgerskaravaan Tour etappe Utrecht  - Neeltje Jans in 2015.






















* TOUR DE FRANCE 2015 *

FINISH TWEEDE ETAPPE OP NEELTJE JANS

ZEEUWSE RENNERS ONTBREKEN OP STARTLIJST






20 Nederlanders in Tour 2015.

De 102 de editie van de Tour de France voerde op 5 juli 2015 door Zeeland. In de tweede etappe koersten de coureurs van Utrecht naar Neeltje Jans over een afstand van 166 km. Het werd een enerverende rit in echte Hollandse omstandigheden met veel regen en een forse wind in Zuid West Nederland.




Bij de prachtige aankomst op de Stormvloedkering sprintte de Duitser Andre Greipel naar de overwinning in het sponsorshirt van Lotto Soudal (foto onder Sjaak den Herder).
Peter Sagan werd tweede en Fabian Cancellara kwam als derde over de Zeeuwse finish. Tom Dumoulin was op de achtste plaats de eerste Nederlander. Na een verplaatsing startte de derde rit in Antwerpen, de streep lag te Huy in de Ardennen.
















Foto's : Zeeland op de Fiets.nl  / Lennard Andriesse : Finish op Neeltje Jans.



 
Foto : Sjaak den Herder (Middelburg / midden) met miniatuur wielerpeloton in Topshuis Neeltje Jans.

De Ronde van Frankrijk werd geopend in Utrecht met een tijdrit over 13,8 km. Rohan Dennis van BMC was de rapste met een gemiddelde snelheid van ruim 55 km per uur. Dumoulin moest op de vierde positie 8 seconden inleveren.



Foto : Arnold Parre.     
Tour directeur Christian Prudhomme en gedeputeerde Zeeland Ben de Reu op Neeltje Jans.




Na 21 etappes werd Chris Froome in Parijs als eindwinnaar gehuldigd. De topper van Team Sky noteerde een tijd van 84.46.14. Nairo Quintana (Movistar) strandde op 1.12. Zijn ploegmaat Alejandro Valverde kwam 5.25 tekort. Robert Gesink van Team Lotto NL Jumbo reed een sterke Tour en eindigde op de zesde plaats op 10.47 van Froome. 160 renners haalden de finish op de Champs.







TOUR DE FRANCE IN JULI 2010 DOOR ZEELAND



UNIEKE ZEEUWSE WIELERDAG MET LARS BOOM IN DE VLUCHT VAN DAG


Foto : Lennard Andriesse / Zeeland op de Fiets.nl  

Tienduizenden wielerliefhebbers hebben op 4 juli 2010 in alle opzichten met volle teugen genoten van de passage van de Tour de France door Zeeland. Het werd een druk sportfeest zonder incidenten dat als hoogtepunt in het Zeeuwse wielerarchief bijgeschreven zal worden.

Langs de hele route door Zeeland stond een enorme mensenmassa. Sommige kijkers toonden hun emoties toen de karavaan langskwam en dat leverde speciale sportmomenten op.



Foto : Marieke van Bloppoel (Tholen) : karavaan bij Oesterdam/Rilland.      

Ook de renners waren onder de indruk van het enthousiasme in Zuid West Nederland. Veel supporters waren al om 8.00 uur aanwezig langs het parcours en deze vroege vogels konden dan ook een mooi plaatsje innemen. De grote drukte kwam vanaf 12.00 uur op gang. Inwoners van de dorpen op Schouwen en de Bevelanden, toeristen en dagjesmensen genoten van de schitterende wielersfeer en het prachtige zomerweer. Er waren supporters uit Nederland, Belgie, Frankrijk, Duitsland en Noorwegen. Alle organisaties en instellingen waren tevreden over het verloop van de wielerdag. Politie Zeeland sprak na afloop over een gezellige drukte zonder wanklanken. Bij Rilland raakte nog wel een vrouw gewond toen ze in aanraking kwam met een promotievoertuig uit de reclamekaravaan. De VVV Zeeland was ook enthousiast omdat de televisiebeelden schitterende promotie opleverden voor de toeristenbranche. Een oppepper voor de Zeeuwse economie.


Foto Lennard Andriesse / Zeeland op de Fiets.nl  

Na de proloog in Rotterdam op zaterdag kwam het peloton een dag later met 22 ploegen naar de Zeeuwse dreven. De renners en volgers vertrokken op de Erasmusbrug in de Maasstad nadat ze waren toegesproken door burgemeester Aboutaleb.
 
Meteen na de start koos Rabo renner Lars Boom voor de aanval. Zijn offensieve instelling bracht drie coureurs in de spits. Boom kreeg gezelschap van Maarten Wijnants (Quick Step) en de Spanjaard Alan Perez van Euskatel. Dit ondernemende trio trapte naar een voorsprong van 7 minuten. De eerste tussensprint op Neeltje Jans leverde punten op voor Boom. Fabian Cancellara hield zich gedeisd in de grote groep en liet zijn ploegmaats het tempo bepalen.



Foto : Arnold Parre.       
> Massale belangstelling in Zeeland bij doorkomst Tour de France 2010

Bij de ravitaillering in de buurt van Wolphaartsdijk/Roodewijk hadden de koplopers nog een marge van ruim 4 minuten. Bij de zuiderburen ontstond d beslissing in het zicht van de finish. Uiteindelijk ging een compacte groep de finale in maar drie valpartijen in de laatste 2 km. zorgden voor een domper bij supporters en volgers.

De kanshebbers Freire, Hunt, Cavendish en Farrar konden hun sprinttalent niet benutten en waren meteen kansloos voor de dagzege. De 36 jarige Italiaan Alessandro Petacchi van Lampre omzeilde alle obstakels en won de eerste rit van Rotterdam naar Brussel. De Italiaan reed de 224 km in 5.09.38. Mark Renshaw van HTC werd tweede gevolgd door Thor Hushovd van Cervelo.


Foto : Lennard Andriesse / Zeeland op de Fiets.nl :  
peloton met Cancellara in gele trui bij Goes.    

Koos Moerenhout uit het Brabantse Steenbergen, die over zijn trainingsparcours reed, kwam als nummer 110 over de Brusselse finish.

Cancellara behield zijn gele leiderstricot. Petacchi kreeg de groene puntentrui en Tony Martin mocht als beste jongere de witte trui aantrekken. Op het huldigingspodium werden de dagwinnaars en klassementsleiders gefeliciteerd door Koning Boudewijn en Eddy Merckx.







* TOUR DE FRANCE IN 1958 IN ZEEUWS VLAANDEREN *

Foto : wielerarchief Sjaak den Herder  (Middelburg)   

De Touretappe van Rotterdam naar Brussel in 2010 was voor Zeeland het tweede bezoek van de Ronde van Frankrijk. Op 27 juni 1958 reden coureurs en volgers tijdens de etappe van Gent richting Duinkerke ruim 10 km. door Zeeuws Vlaanderen via Eede, Aardenburg, Draaibrug, Sluis (foto) en Sint Anna ter Muiden. De ritwinst was voor de Nederlander Gerrit Voorting.  De Italiaan Pierino Baffi werd tweede gevolgd door Seamus Elliot uit Ierland.
 
In 2006 werd op het laatste moment de al helemaal uitgestippelde route van Valkenburg naar Middelburg geschrapt wegens het overvolle etappeschema van dat jaar.








* TOUR FEMININ IN 1993 IN ZEELAND


* In de regio Ritthem & Vlissingen bij het Olau terrein
werd op 1 september 1993 de proloog verreden over een afstand van 5 km.



* Bron : PZC *

1. Clara Hughes   (Canada)   7.05    
2. Valentina Polhanova  (Rusland) op 1 sec.     3. Anne Samplonius  (Canada) op 1 sec.
Nederland : 8. Monique Knol  op 12 sec.     17. Leontien van Moorsel op 18 sec.
Ploegen:  1. Rusland      2. Canada     3. Scandinavie.







13 ZEEUWEN IN DE TOUR DE FRANCE VANAF 1936



THEO MIDDELKAMP, deelgenomen in 1936, 1937 en 1938
Won in 1936 de 7e etappe naar Grenoble en deze triomf was de eerste Nederlandse etappe zege, Middelkamp eindigde knap 23e in het eindklassement.
Werd in 1937 in de 5e etappe uit de strijd genomen.  Won in 1938 de 7e etappe naar Pau en werd 43e in eindklassement.







FRANS PAUWELS, deelgenomen in 1948 en 1949
In 1948 uitgevallen in 6e etappe, zijn beste prestatie was een 18e plaats in de 4e etappe naar Aix-les-Bains,
1949 kwam hij in de 10e etappe te laat binnen.





JAN WESTDORP, deelgenomen in 1961
In 1961 66e in eindklassement en zijn beste prestatie was een 5e plaats in de 14e etappe naar Perpignan.






JO DE ROO, deelgenomen in 1960, 1964, 1965, 1966 en 1967
1960 uitgevallen in de 14e etappe, zijn beste prestatie was een 4e plaats in 5e etappe nar Saint-Malo.
In 1964 winnaar van de 12e etappe naar Perpignan en werd 43e in eindklassement.
In 1965 winnaar van de 8e etappe naar Bordeaux en werd 55e in eindklassement.
1966 winnaar van etappe 14A naar Aubenas en opgave in de 17e etappe
In 1967 was zijn beste prestatie een 8e plaats in de 15e etappe en 76e in eindklassement.






CEES RENTMEESTER, deelgenomen in 1970 en 1971
In 1970 was zijn beste prestatie een 9e plaats in de 21e etappe en werd 92e in eindklassement.
1971 kwam bij in de 13e etappe te laat binnen.





KEES BAL, deelgenomen in 1974 en 1977
In 1974 opgegeven in de 16e etappe, zijn beste prestatie was een 3e plaats in de 6e etappe naar Harelbeke.
1977 beste prestatie was een 2e plaats in 19e etappe naar Dijon en werd 51e in eindklassement.






CEES PRIEM, deelgenomen in 1974, 1975, 1980, 1981 en 1986
In 1974 was zijn beste prestatie een 7e plaats in de 2e etappe en gaf in de 4e etappe op na een val.




In 1975 winnaar van de 1A etappe naar Molenbeek (foto facebook) en uitgevallen in 16e etappe.
In 1980 winnaar 10e etappe naar Bordeaux en met de TI-Raleigh-Creda ploeg
winnaar ploegentijdrit. Uitgevallen in 16e etappe
In 1981 was zijn beste prestatie een 13e plaats in de 13e etappe en met de TI-Raleigh-Frisol winnaar ploegentijdrit. Niet vertrokken in de 17e etappe.
In 1986 was zijn beste prestatie een 6e plaats in de 8e etappe naar Nantes en uitgevallen in de 12 etappe.






JAN RAAS, deelgenomen in 1976, 1977, 1978,1979, 1980, 1982,1983 en 1984
In 1976 was zijn beste prestatie een 3e plaats in de 2e etappe naar Caen, werd 83e in eindklassement.
In 1977 winnaar van de 6e etappe naar Limoges, niet gestart in 19e etappe.
In 1978 winnaar proloog, 1A etappe naar St. Willebrord en 21e etappe naar Senlis, droeg 3 dagen de gele leiderstrui en werd 24e in eindklassement.
In 1979 winnaar van de 5e etappe naar Angers en opgave in de 10e etappe na val.
In 1980 winnaar  in de volgende etappes 1A, 7B en 9e etappe. Droeg 7 dagen de groene trui van het punten klassement en gaf in de 16e etappe op.
In 1982 winnaar van de 6e etappe naar Lille en droeg 1 dag de bolletjes trui van het bergklassement, opgave in 16e etappe.
In 1983 was een 12e plaats in de 3e etappe zijn beste prestatie en gaf al op in de 4e etappe.
In 1984 winnaar van de 9e etappe van Nantes naar Bordeau over een afstand van 338 km in een tijd van 9 uur en 40 minuten. Opgave in 11e etappe.






MAARTEN DUCROT, deelgenomen in 1985, 1986, 1987, 1989 en 1990
In 1985 winnaar van de 9e etappe naar Epinal, reed vervolgens 3 dagen in de bolletjes trui van het bergklassement en werd 84e in eindklassement.
In 1986 was een 12e plaats in de 7e etappe zijn beste prestatie en werd 81e in eindklassement.
In 1987 was een 14e plaats zijn beste prestatie in de 3e rit en is niet gestart in de 24e etappe.
In 1989 was slechts een 28e plaats in de 5e rit zijn beste prestatie, maar wel 39e in eindklassement.
In 1990 een 9e plaats in de 19e etappe en 66e in eindklassement.






PATRICK TOLHOEK, deelgenomen in 1989 en 1990
In 1989 waren zijn beste resultaten twee 3e plaatsen in de 3e en 7e etappe en een 99e plaats in het eindklassement
In 1990 was een 22e plaats in de 9 etappe zijn beste prestatie en een 123e plaats in het eindklassement.






JOHNNY HOOGERLAND, deelgenomen in 2011, 2012 en 2013
Beste prestatie in 2011 met een 39e plaats in de 18e etappe, maar droeg wel 5 dagen de bollettjes trui als leider van het bergklassement. In het eindklassement werd hij 74e .
In 2012 was een 21e plaats in de 14e etappe zijn beste prestatie en een keurige 57e plaats in het eindklassement.
2013 was een 20e plaats zijn allerbeste prestatie in de 16e rit en werd 101e in het eindklassement.





MARCO MINNAARD startte in 2017 en 2018
Marco Minnaard, nam voor het eerst deel in 2017 voor Wanty Group Gobert en was de twaalfde Zeeuw op de Franse startlijst. Eindigde op een nette 40e plaats in het eindklassemet en was met deze score de tweede Nederlander. Chris Froome was de triomfator in Parijs.
Reed in 2018 voor de tweede maal de Tour eveneens voor Wanty Group Gobert. De Bevelander belandde op de 64 ste plaats op 2.20.31 van eindwinnaar Geraint Thomas van Team Sky.







ANTWAN TOLHOEK debuteerde in 2018
Antwan Tolhoek debuteerde in 2018 in de Tour en etaleerde meteen zijn klimtalent. Koerste in het sponsorshirt van Team Lotto NL Jumbo naar een fraaie 37 ste positie met een marge van 1.39.01 op Geraint Thomas.






Zeeuwse etappe zeges

Theo Middelkamp 2; Jo de Roo 3, Cees Priem 2; Jan Raas 10 en Maarten Ducrot 1x.


Welke Zeeuwen reden de Tour de France uit

Johnny Hoogerland 3 stuks; Patrick Tolhoek 2 stuks; Marco Minnaard, Jan Westdorp en Antwan Tolhoek 1x
allen 100 procent score.

Maarten Ducrot 4 van de 5 = 80 procent

Theo Middelkamp 2 van de 3 = 67 procent

Jo de Roo 3 van de 5 = 60 procent

Kees Bal en Cees Rentmeester 1 van de 2 = 50 procent

Jan Raas 2 van de 8 = 25 procent

Frans Pauwels 0 van de 2 = 0 procent en Cees Priem 0 van 5 = 0 procent







* TOUR START ZES KEER IN NEDERLAND.

JAN RAAS WINT IN 1978 PROLOOG IN LEIDEN.


* In 1954 vertrok de Franse karavaan in Amsterdam.

* In 1973 mocht Scheveningen de start organiseren.



Foto Wikipedia.  
Leiden kreeg de Grand Depart in 1978 toegewezen. Jan Raas uit Sheerenhoek was de rapste in de race tegen de klok over 5,2 km. met een gemiddelde van 46,9 km. De Bevelandse topper won toen ook de eerste rit van Leiden naar Sint Willebrord en versloeg Freddy Maertens en de Fransman Esclassan.

* In Den Bosch won Alex Zulle in 1996 de Tour proloog over 9,4 km.

* Rotterdam mocht in 2010 het Grand Depart inrichten en Utrecht was in 2015 aan de beurt.






* Bronnen:  Zeeland op de Fiets.nl, provincie Zeeland, Krantenbank Zeeland,  PZC,
Wikipedia, Arnold Parre, Sjaak de Herder, Marieke van Bloppoel.




 

Terug naar de inhoud