* Toerfietsen Verslagen - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Toerfietsen  : Verslagen Toertochten 2023.  

> Bijdrages & Foto's welkom : info@zeelandopdefiets.nl
* FIETSTOCHTEN 2023 SPORTDORP OOSTKAPELLE :
GEMIDDELD 18 SENIOREN TOEREN OVER WALCHEREN

Fotografie: Organisatie.  Sportdorp Oostkapelle organiseerde ook dit jaar weer een 6 tal fietstochten in groepsverband. Dit voor de vitale senior uit Oostkapelle en omgeving: "We kunnen ook dit seizoen weer spreken van een succes gezien het gemiddeld aantal deelnemers van rond de 18 fietsers".
Dankzij de trouwe vrijwilligers (voorrijders), die de prachtige routes hebben uitgezocht en voorbereid, reden de deelnemers door de mooie omgeving van Walcheren en ook dit jaar een stukje Noord Beveland. De gemiddelde afstand lag rond de 30 - 40 km en halverwege was er een welverdiende tussenstop. De snelheid zat tussen de 15 a 20 km per uur.De laatste seniorenfietstocht van het seizoen 2023 werd op 24 oktober verreden met droog en zelfs nog zonnig weer. 11 enthousiaste mensen gingen ervoor. Via Grijpskerke Biggekerke, Klein Valkenisse kwamen de senioren in Zoutelande waar in De Babbel werd genoten van een lekker bakje koffie met heerlijke appeltaart. Hierna met meewind en het zonnetje op de rug over de Westkappelse dijk en binnendoor over Aagtekerke terug naar Oostkapelle. Het was zeker een geslaagde tocht als afsluiter.Het organiseren van deze fietstochten vervuld de behoefte om gezond bezig te zijn en geeft invulling aan het sociale aspect voor de senioren. Het samenkomen om te fietsen en bij te praten geeft bij elke rit een fijn gevoel.
Ook in 2024 organiseert Sportdorp Oostkapelle fietstochten vanaf april.
Kijk voor meer informatie ook eens op www.dokoostkapelle.nl     (27 oktober 2023)


* 250 TOERDERS BIJ KEES KORSTANJE TOCHT.

* 2200 EURO VOOR JEUGDFONDS SPORT EN CULTUUR ZEELAND.* DE KEES KORSTANJE TOERTOCHT WAS WEER EEN PRACHTIG FIETSEVENEMENT
VOOR DE DEELNEMERS EN DE ORGANISATIE. 
* DE 250 TOERDERS REDEN IN EEN SOCIALE EN SPORTIEVE SFEER
EEN GEVARIEERDE TRAJECTEN VAN 60 OF 110 KM. DOOR MIDDEN ZEELAND. 
* DOOR DE ENTHOUSIASTE FIETSERS WERD 2200 EURO BIJ ELKAAR GETRAPT
VOOR HET JEUGDFONDS SPORT EN CULTUUR ZEELAND.   (3 november 2023)


* SUCCESVOLLE OOSTKAPELLE FIETS4DAAGSE OVER WALCHEREN

 De 7e editie van de Oostkapelle fiets4daagse was er een met veel positieve elementen.
Mooi weer,  tevreden deelnemers,  meer betrokken bedrijven en een heuse fietsvlag als aandenken.


De dinsdag begon met wat bewolking, maar weinig wind. De fietsers startten vanaf Hotel Restaurant Anno Nu in de richting van Vrouwenpolder. Over de Veerse Dam richting Wissenkerke. In de buurt van Wissenkerke werd door een oplettende fietser een aantal lepelaars gespot. Onze uitzetter kon het bevestigen, want bij het maken van de routes waren ze ook al waargenomen. Via de binnenkant van de Veerse Dam ging het weer terug naar Oostkapelle.Tijdens de tweede dag was er gekozen om de binnenkant van Walcheren te laten zien. Waar de duinen en zee nooit ver weg zijn werden ze nu op afstand gehouden en was het vooral kronkelen langs met name de weilanden en de nieuwe natuur op midden Walcheren. De stop was ingericht bij kaasboerderij Schellach in de buurt van Middelburg. Dit is een vertrouwde plaats waar de fietsers altijd gastvrij worden ontvangen. De deelnemers stoppen altijd voor koffie of ze nemen een kijkje in de mooie winkel met diverse streekproducten en niet te vergeten de kaas.Via Middelburg, de Oostkerk en de Koepoort ging het over het hart van Walcheren terug in de richting van Oostkapelle. De wind was duidelijk aanwezig deze dag, maar de temperatuur was zeker aangenaam.Op donderdag ging de rit via Middelburg en het kanaal door Walcheren richting boulevard van Vlissingen. Iedereen genoot van de prachtige nazomer op Walcheren. Op de boulevard was het druk met fietsers en badgasten. Op de stempelpost bij BLVD was het zoeken naar een plaatsje onder de parasol. Na de gezellige boulevard ging de gevarieerde route onderlangs de duinen naar Dishoek, Zoutelande en thuishonk Oostkapelle.Bij de afsluitende dag zat Middelburg wederom in de route. Vanuit de hoofdstad kwam Lewedorp in beeld en werd het terras van Vliegveld Midden-Zeeland bereikt.
Na de pauze stuurden de fietsers naar de sluizen van Veere. De slotkilometers richting Oostkapelle leverden toen geen probleem meer op. De routeman zat de deelnemers op te wachten voor de laatste stempel. Hier kreeg de organisatie talrijke complimenten voor de mooie routes door Zeeland Fietsland. Iedereen heeft genoten zowel deelnemers als vrijwilligers. Tot september 2024 bij de achtste editie van de Fietsvierdaagse Oostkapelle.   (20 september 2023)Toerclub Hulst beleefde in 2023 een succesvolle tijdrit met 23 koppels.
Jeanot Meersschaert en Eric van Hoeij wonnen.
Het verschil met de van te voren opgegeven tijd was slechts 3 seconden. (september 2023)


* WESTERSCHELDETOCHT TC HULST MET 400 DEELNEMERS

Fotografie: Organisatie.  De Westerscheldetocht was ook dit jaar weer een succes. Met 400 fietsers noteerde de organisatie een record aantal deelnemers. Het mooie weer was een extra cadeautje voor de toerders die zowel bij MHC Rapide als De Griete konden starten. Fietsers uit alle windstreken konden weer eens kennismaken met de mooie streek. Er zaten zelfs inschrijvingen bij uit Amsterdam en Luxemburg. Ook vanaf  'de overkant' gaven verschillende fietsers aan verrast te zijn door het verschil in landschap tussen Midden Zeeland en Zeeuws Vlaanderen. Na de rit kon er nog heerlijk geborreld worden bij MHC Rapide. Het was weer een geslaagde tocht met speciale dank richting vrijwilligers.  (27 augustus 2023)


* VIERDE CERA RETRO TOERTOCHT MET 30 FIETSERS 50 KM. OVER ZUID BEVELAND

De recreatieve Cera Retro Toertocht was dit jaar weer een onderdeel van het programma van wieler comité ’s Heerenhoek. Bij deze populaire wielerdag komen tevens de Jan Raas toertocht en de Dikke bandenraces aan bod.


Startlocatie in SHeerenhoek is in het voor velen nostalgische Kiekieris. Er stonden 30 retrofietsers aan het vertrek gevolgd door een oude Franse ambulance van Kees en Ellen Traas (La-Fayette) die dienst deed als materiaal en bezemwagen. De route voerde via de rustige binnendijken en wegen al snel buitendijks over het fietspad langs de Westerschelde.


Een gemeleerd gezelschap toerde over Beveland, uitgedost in kleurrijke, deels wollen fietsshirts en voorzien van worstenhelm. Allemaal reden ze op een `stalen ros` met de shifters op de buis en pedalen voorzien van toeclips.
De fietsers zaten op uiteenlopende merken zoals Peugeot, Mercier, Eddy Merckx, Gazelle, Jan Janssen en Raleigh. Het CERA racefietsgehalte lag behoorlijk hoog. Zeker rond ‘s Heerenhoek, maar ook daarbuiten was en is de CERA nog steeds een gewilde racefiets.
* Fotografie & Verslag:  Andre Hannewijk.    (juli 2023)* CYCLE FOR HOPE : TEAM ESTAFETTE RONDJE NEDERLAND OVER ZEELANDBRUG.
 
* OPBRENGST 115.000 EURO VOOR STICHTING DE HOOP DORDRECHT.

Op zaterdag 24 juni was de finish van Cycle for Hope bij Dorp De Hoop in Dordrecht. De 72 deelnemers fietsten in estafettevorm 48 uur door Nederland en hadden 1200 km op de teller. Samen haalden ze met hun inzet 115.000 euro op voor de Inloophuizen van Stichting De Hoop. De route was een hele uitdaging met flinke kuitenbijters zoals de muur van Emmen, de Camerig en de Keutenberg.Na de pittige kilometers door de zuidelijkste provincie trok de karavaan over een vlak parcours door West-Brabant. De voorlaatste etappe werd afgewerkt tussen Etten-Leur en het Bevelandse Kamperland. Vanuit de start met een opkomende zon knalden de fietsers richting het Brabantse Hoogerheide. Daarbij trotseerden ze de verharde klimmetjes van het WK-veldrijden 2023. Vanaf Noord Beveland reden de fietsers over de Zeelandbrug in een hoog tempo richting aankomst in Dordrecht.

Organisator Jeroen Reijm vertelt bij de finish: "De teams hebben een topprestatie geleverd! We hopen dat elke fietser genoten heeft tijdens Rondje Nederland en een prachtige ervaring rijker is. Namens de inloophuizen hartelijk dank voor jullie inzet".


De Hoop helpt mensen op weg naar een nieuw leven. Mensen die niet meer weten hoe ze verder moeten, door verslaving of psychische problemen, krijgen bij De Hoop uitzicht op een nieuw bestaan. Cycle for Hope steunt hen, door geld in te zamelen voor het werk dat niet wordt vergoed, zoals de inloophuizen in Dordrecht en Vlissingen.
Enthousiast geworden om zelf ook een Rondje Nederland mee te fietsen? De voorinschrijving voor Rondje Nederland 2024 is al geopend: https://deelname.cycleforhope.nl/project/rondje-nederland-2024     (juni 2023)* MEMORIAL KRISTOF GODDAERT IN 2023 DOOR ZEEUWS VLAANDEREN
De Memorial Kristof Goddaert kwam op zaterdag 3 juni door Zeeuws Vlaanderen.
Vanuit De Klinge (B) werden tochten verreden van 45, 75 en 115 km. over Belgische en Nederlandse binnenwegen en polderstroken.


Goddaert woonde in Sint Gillis Waas en was een Belgische profrenner bij de formatie IAM Cycling. De talentvolle renner verongelukte op 27 jarige leeftijd op 8 februari 2014 tijdens een trainingsrit door Antwerpen. Goddaert kwam ten val op een spoorrails en werd daarna dodelijk aangereden door een lijnbus.  (juni 2023)

* 240 DEELNEMERS BIJ THOOLSE FIETSTOCHT VAN "JIJ OP THOLEN"
(juni 2023)* FIETSCLUB TIO OOSTBURG:
HONDERDEN DEELNEMERS BIJ AERS ENERGY RIT & BENEFIETSROUTE VOOR KIKA

Ook dit jaar organiseerde Fietsclub TIO (Trimmen Is Ontspanning) uit Oostburg haar traditionele fietstocht. Voor het eerst ging deze van start onder de naam Aers-Energy fietstocht. De naam is ontleend aan het bedrijf Aers uit Oostburg, van oudsher de sponsor van deze tocht.  Zondag 30 april was het zover. Fietsclub TIO uit Oostburg die al ruim 50 jaar bestaat had voor de liefhebbers een aantal aantrekkelijke routes uitgezet.De start van de routes was bij Restaurant De Smickelaer op het Ledelplein in Oostburg. Van daaruit konden er door de toerfietsers routes van 40 en/of 75 km worden gereden door het mooie West Zeeuws-Vlaamse landschap. De uitgepijlde routes liepen langs Zuidzande, Cadzand, Nieuwvliet en Groede. De korte route keerde dan terug naar Oostburg, terwijl de lange route na Groede verder ging via Schoondijke, Sasput, Biervliet Pyramide en dan terug naar Oostburg. Halverwege was er in Groede een service- en cateringpost ingericht.TIO trof het, want het was schitterend fietsweer, veel zon en zeker in de morgenuren weinig wind. Ruim 300 fietsliefhebbers uit alle delen van de provincie en uit Oost- en West-Vlaanderen kwamen op de tochten af of reden een sterrit. Alle deelnemers genoten volop en bij terugkeer waren er veel positieve reacties.Om het fietsen onder een breed publiek te propageren was er een nieuw onderdeel in het programma opgenomen: een Benefietstocht voor recreatieve fietsers. Deze rit voerde via knooppunten door de omgeving rond Oostburg en was ongeveer 30 km lang. De fietsers reden voor KIKA als goed doel en betaalden daarvoor een bijdrage van 7,50 euro. Deze Benefietstocht, gesponsord door De Smickelaer, sloeg geweldig aan. TIO mocht ruim 100 deelnemers verwelkomen die sportief in actie kwamen voor kinderen met kanker. Een mooie vorm van solidariteit.
TIO kan terugzien op een geslaagde fietsdag en dankt daarvoor alle fietsers die de verschillende mogelijkheden om per fiets het wonderschone West Zeeuws-Vlaamse landje te ontdekken hebben benut.  Op  www.fietsclubtio.nl staat het fietsprogramma van TIO. (mei 2023)


* 'KOM BIJ DE CLUB' BIJ TOERCLUB HULST WEER EEN SUCCES

Foto: Organisatie. Op zondag 2 april is bij Toerclub Hulst de Kom Bij De Club kennismakingsrit gereden. Dit jaar hadden 9 rijders zich aangemeld om te 'proeven' van het fietsen bij TC Hulst. 8 mannen en 1 vrouw kregen een fietsbuddy in de groep die reed in de snelheid die bij hen paste.
Na de rit werd er gezellig bijgepraat en kennisgemaakt in het clubhuis bij MHC Rapide. TC Hulst heeft alle leden een drankje aangeboden om met elkaar te toasten. Leuk om tegen iedereen te kunnen zeggen 'welkom bij deze fantatische club'. Op naar nog vele mooie ritten samen.  (april 2023)


* 180 TOERFIETSERS BIJ VV LUCTOR IN HEINKENSZAND

Fotografie: Organisatie. Bij VV Luctor Heinkenszand was het in april 2023 weer 'meer dan voetbal'. Voor de tweede maal werd de Luctor Heinkenszand Toertocht georganiseerd. Ditmaal waren er vanwege de wandelgroep die ondertussen actief is in de vereniging ook twee mooie wandeltochten uitgezet. Ondanks het grijze en frisse weer fietsten ongeveer 170-180 toerders een rit over Zuid Beveland. Er was veel lof voor de organisatie die de route prima had uitgepijld.Na afloop was het gezellig en druk in de kantine van Luctor en werd volop genoten van heerlijke soep en een biertje. De tocht door Midden Zeeland werd mede mogelijk gemaakt door de sponsors Melse Vlissingen, Jansen Wielersport en Jumbo Heinkenszand. De organisatie hoopt in 2024 de derde editie te presenteren: "Iedereen dank voor de deelname en graag tot volgend jaar".  (april 2023)Terug naar de inhoud