* Toerfietsen Varia - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Toerfietsen :    Recreatieve Tochten & Varia.      > Tips : info@zeelandopdefiets.nl
* FIETSLAND NEDERLAND  >  FIETSPROVINCIE ZEELAND
Een kwart van alle verplaatsingen in ons land gaat met de fiets. Dat is nergens in de wereld zo hoog. Ons land heeft bovendien meer fietsen dan inwoners.
Ook in Zeeland pakken steeds meer inwoners hun stalen ros. Toch is er ook nog veel te winnen. Een derde van alle autoverplaatsingen in Nederland is korter dan 5 km. Naar je werk, de bakker of college: vaak een afstand die voor velen prima te fietsen is. Want voor die korte ritjes neem je echt net zo makkelijk de fiets.
Met de campagne "Da's zo gefietst!" krijg je net dat laatste zetje om die fiets te pakken. Want de fiets is goed voor je lijf, je portemonnee en de natuur. Dus de volgende keer als je gaat winkelen in stad of dorp , zeg dan vooraf tegen jezelf: "Kort ritje? Da's zo gefietst!". (september 2023)

* TIP VOOR FIETSENDE ZEEUWEN EN TOERISTEN:
SERVICECENTRUM ZUSTERPLEIN MIDDELBURG MET FIETSENSTALLING* ALLIANTIE SAMEN FIETSEN : MEER BEGRIP OP HET FIETSPAD

In het voorjaar pakken veel mensen de fiets uit de schuur. Bij de 'Alliantie Samen Fietsen' grijpen ze daarom de lente aan om fietsers en andere weggebruikers op te roepen rekening met elkaar te houden.
De NTFU, ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, KNWU, VeiligheidNL en Veilig Verkeer Nederland werken in de Alliantie Samen Fietsen aan meer begrip en samenwerking op het fietspad. Er zijn ergernissen op het fietspad, zeker zodra we allemaal tegelijk erop uit trekken. Maar wijzen naar de ander is niet de oplossing, vinden alle organisaties uit de Alliantie Samen Fietsen.
 
Hoe moet het dan wel? Wees vooral vriendelijk voor elkaar. Dus geef elkaar de tijd en ruimte om te passeren of in te halen. En groet of geef een bedankje als je er langs mag. Uit onderzoeken blijkt dat communicatie altijd belangrijk is. Gebruik daarom een fietsbel, geef richting aan, maak oogcontact en pas ook je snelheid aan.


De NTFU geeft via een gedragscode toerfietsers aan hoe ze veilig en vriendelijk wandelaars, fietsers en automobilisten kunnen passeren. Zeker in een groep is het belangrijk dat toerfietsers goed opletten. Veel groepen rijden daarom met een wegkapitein. Dat is iemand die erop toeziet dat iedereen zich aan de verkeers- en gedragsregels houdt.  * TOERCLUB WALCHEREN INTRODUCEERT 'DE STAARTRIJDER'

In 2022 kon tijdens een training van TC Walcheren een lid de groep niet bijhouden en werd gelost.
Gelukkig had een ander lid dit door en zijn zij samen naar huis gereden.

Het bestuur vindt dit incident TCW onwaardig en wil dergelijke situaties in de toekomst voorkomen: "Wij willen daarom dat er tijdens de trainingen en tochten een sterke rijder/rijdster als laatste man/vrouw gaat rijden. Deze dient voor aanvang van de rit aangewezen te worden. Hij/zij draait niet mee en waarschuwt de koprijders als het te snel gaat. Mocht iemand zich tijdens een rit wat minder in vorm voelen, geef dit aan en ga in het 2e of 3e wiel zitten. Blijf elkaar in de gaten houden".  Toerclub Walcheren, opgericht 17 januari 1980, is aangesloten bij de NTFU. De fietsgroep heeft bijna 60 toerders uit de regio Koudekerke/Vlissingen en Middelburg op de ledenlijst. In het verleden fietsten de Middelburgse burgemeesters Chris Rutten en Koos Schouwenaar in het clubshirt van TC Walcheren hun kilometers door Zeeland.

De clubritten starten wekelijks op het Dorpsplein in het centrum van Koudekerke. Van 2014 tot 2018 was TC Walcheren mede organisator van de Mortiere Toertocht Middelburg met als goede doel het Jeugdfonds Sport en Cultuur.

De actuele bestuursgroep 2023 wordt gevormd door voorzitter Jan Beije,
secretaris Marcel Clement, penningmeester Jaco van Vliet en algemeen lid Leen van Tol.* VERRASSENDE FIETSTOUR DOOR TOERISTENSTAD MIDDELBURG

Toeristen en Zeeuwen die Middelburg op de fiets willen ontdekken kunnen zich melden bij een centrale organisatie. In de Guided City Bike Tour gaan de sportieve deelnemers met Eveline van Kampenhout op pad voor een route van ongeveer 2,5 uur langs de highligts en de mooie plekjes in de hoofdstad van Zeeland. Ongetwijfeld zal er aandacht zijn voor de feiten en fabels uit het historisch verleden van Middelburg en de herkomst van gezegdes en uitdrukkingen uit die tijd. Voor de start krijgen de fietsers koffie of thee en een echte Zeeuwse bolus.    *Meer info over reserveringen, kosten en start locaties: www.beleef-zeeland.nl* TOERCLUB MIDDELBURG : 18 JAAR OP DE WEG EN IN HET VELD

Foto: TC Middelburg.  In november 2006 besloten een groep fanatieke toerfietsers tot de oprichting van Endura Toerclub Middelburg. Met de directie van Tweewielerservice Endura Sport als drijvende kracht ontstond in enkele jaren de snelst groeiende toerclub in Nederland.
De Zeeuwse fietsers zijn overal te zien. Ze fietsen niet alleen in Zeeland maar kiezen ook voor mooie en uitdagende tochten en beklimmingen elders in Nederland en Europa.

In de winter komt er ook binnen Toerclub Middelburg steeds meer belangstelling voor MTB veldtoer en graveltochten in de Nederlandse bossen en over onverharde paden. In de regio Middelburg wordt jaarlijks de Jan Minderhoud MTB toertocht georganiseerd vanuit Oostkapelle. Bij alle edities stonden veel Middelburgse bikers op de startlijst.


In 2023 gaat TC Middelburg, aangesloten bij de NTFU, weer op pad voor gezonde en gezellige tochten. Dat zal zeker sportief genieten worden voor junioren en senioren toerders.  Voor info en programma:  www.toerclubmiddelburg.nlTerug naar de inhoud