* Toer Varia - Zeeland op de Fiets

* MIDDELBURG FIETST *
Ga naar de inhoud
*  Toerfietsen  :  Varia.      > Tips, Agenda en Verslagen : info@zeelandopdefiets.nl* ZONDAG 2 JUNI TOERTOCHTEN VANUIT SHEER ARENDSKERKE OVER WALCHEREN


* ZATERDAG 15 JUNI 22 KM 'FIETSEN TEGEN ALZHEIMER'
VANUIT VLISSINGEN LANGS DE ZEEUWSE KUST


* GEZELLIGE FIETS SFEER BIJ
ZEEUWSE ZONNESCHIJN RIDE IN MEI 2024 VANUIT VLISSINGEN


11 t.m. 13 september
Fietsen voor Goed Doel in Frankrijk     


Parcours:  Cols  Soulor - Aubisque - Tourmalet.

* 13 de editie Ride4Kids Pyreneeen Challenge *
met Fietsers (Regio) Middelburg.


* SENIOREN FIETSTOCHT SPORTDORP OOSTKAPELLE
DINSDAGMIDDAG 25 JUNI OVER WALCHEREN

* FietsTocht Sportdorp Oostkapelle
in de buurt van kaasboerderij Schellach bij Middelburg *


* DELTA RIDE FOR THE ROSES MIDDEN ZEELAND
OP ZATERDAG 8 JUNI IN DE BUURT VAN WALCHEREN
OVER VEERSE GAT DAM BIJ VROUWENPOLDER.

De Delta Ride for the Roses Midden-Zeeland wordt dit jaar gefietst op zaterdag 8 juni. Of je nu gezellig 25 kilometer fietst op een stadsfiets met je kinderen of jezelf uitdaagt om 120 kilometer te rijden in een groep op een racefiets. Iedereen is welkom. Je kunt kiezen uit de 25, 50 80 of 120 km rit en individueel meedoen of in teamverband.
Afbeelding: De 80 km route komt over de Veerse Gat Dam bij Vrouwenpolder.
 

* De start ligt in Goes aan de Schuversweg op het parkeerterrein van Roompot Vakanties.
De fietsers zullen finishen op de Grote Markt in de Ganzestad.

Nieuw onderdeel van het populaire Zeeuwse fietsweekend wordt de Family Ride van 25 km, waarbij speciale tarieven gelden voor kinderen tot 18 jaar. Dit initiatief is bedoeld om families en gezinnen de kans te geven samen een gezellige fietstocht met tussenstops en kinderactiviteiten te beleven. Met de Family Ride probeert de organisatie nog meer een evenement voor alle fietsers te zijn.


Bij de kick off van de editie 2024 meldde voorzitter Henk Remijnsen dat de organisatie met trots terugkijkt op het indrukwekkende bedrag van 314.374 euro dat in 2023 werd opgehaald. Dit jaar zijn de ambities nog groter, met als doel 350.000 euro in te zamelen voor KWF kankeronderzoek. De organisatie streeft naar deelname van meer dan 5.000 enthousiaste fietsers en steun van minstens 6.000 gulle donateurs. * Voor informatie over routes en inschrijven Ride for the Roses:   https://deltaridefortheroses.nl/over-de-ride/ride-midden-zeeland/    (2024)

* TWEEDE COAST TOT COAST CHALLENGE 29 & 30 JUNI MET OUD PROFRENNER MAARTEN TJALLINGII

* PARCOURS VAN ZOUTKAMP (GRONINGEN) NAAR ZOUTELANDE AAN DE ZEEUWSE KUST.
 
 * GOEDE DOEL : NIERSTICHTING NEDERLAND.
 
In 24 uur, solo of in een team, dwars door Nederland fietsen en maar liefst 500 kilometer wegtrappen? Dat kan als je op 29 en 30 juni meedoet aan de Coast to Coast Challenge van de Nierstichting. Voor wie een uitdaging niet uit de weg gaat, niet bang is in het donker en zich wil inzetten voor het goede doel.Op de deelnemerslijst staat o.m. oud beroepsrenner Maarten Tjallingii (foto) die voor de tweede keer meedoet. De 46 jarige Tjallingii droeg tot juni 2016 sponsorshirts van Rabobank, Blanco pro Cycling en Team Lotto NL Jumbo. Hij won op 31 augustus 2013 de tweede etappe in de World Ports Classic na 191 km. van Rotterdam via Walcheren / Middelburg naar finishplaats Antwerpen.Foto: In 2023 werd 125.000 euro bij elkaar gefietst. De Zeeuwse profrenner Mick van Dijke (Jumbo Visma) reed het laatste gedeelte van de sponsortocht mee en maakte in Zoutelande de opbrengst bekend.
 
1,7 miljoen Nederlanders hebben nierschade. En dit aantal neemt toe. Nierschade is verraderlijk, want vaak merk je het pas als het te laat is. Chronische nierschade = onomkeerbaar. Zelfs lichte nierschade zorgt voor vervroegd overlijden. Door jouw deelname help je te voorkomen dat chronische nierschade een plek krijgt in de top 5 van meest dodelijke ziektes. Meer info over deze fiets uitdaging: https://www.coasttocoastchallenge.nl/     (2024)

* FIETS LAND NEDERLAND  >  FIETS STAD MIDDELBURG OOK IN 2024

Een kwart van alle verplaatsingen in ons land gaat met de fiets. Dat is nergens in de wereld zo hoog. Ons land heeft bovendien meer fietsen dan inwoners.
 
Ook in Middelburg en omgeving pakken steeds meer inwoners hun stalen ros. Voor korte ritjes en langere tochten. Toch is er ook nog veel te winnen. Een derde van alle autoverplaatsingen in Nederland is korter dan 5 km. Naar je werk, de bakker of college: vaak een afstand die voor velen prima te fietsen is. Want voor die korte ritjes neem je echt net zo makkelijk de fiets.
 
Met de campagne "Da's zo gefietst!" krijg je net dat laatste zetje om die fiets te pakken. Want de fiets is goed voor je lijf, je portemonnee en de natuur. Dus als je in de zomer van 2024 het gezellige centrum van Middelburg wil bezoeken, zeg dan vooraf tegen jezelf: "Kort ritje? Da's zo gefietst!". Kijk ook eens op  www.daszogefietst.nl    (2024)dinsdag 10  t.m. vrijdag 13 september
Oostkapelle      Dorpsstraat 39     Hotel Restaurant Anno Nu
Fiets Vierdaagse over Walcheren


* OOSTKAPELLE FIETS4DAAGSE 2023 DRIE KEER DOOR MIDDELBURG

De 7de editie van de Oostkapelle fiets4daagse 2023 was er een met veel positieve elementen.
Mooi weer,  tevreden deelnemers,  meer betrokken bedrijven en een heuse fietsvlag als aandenken.

De dinsdag begon met wat bewolking, maar weinig wind. De fietsers startten vanaf Hotel Restaurant Anno Nu in de richting van Vrouwenpolder. Over de Veerse Dam richting Wissenkerke. In de buurt van Wissenkerke werd door een oplettende fietser een aantal lepelaars gespot. Onze uitzetter kon het bevestigen, want bij het maken van de routes waren ze ook al waargenomen. Via de binnenkant van de Veerse Dam ging het weer terug naar Oostkapelle.Tijdens de tweede dag was er gekozen om de binnenkant van Walcheren te laten zien. Waar de duinen en zee nooit ver weg zijn werden ze nu op afstand gehouden en was het vooral kronkelen langs met name de weilanden en de nieuwe natuur op midden Walcheren. De stop was ingericht bij kaasboerderij Schellach in de buurt van Middelburg. Dit is een vertrouwde plaats waar de fietsers altijd gastvrij worden ontvangen. De deelnemers stoppen altijd voor koffie of ze nemen een kijkje in de mooie winkel met diverse streekproducten en niet te vergeten de kaas.Via Middelburg, de Oostkerk en de Koepoort ging het over het hart van Walcheren terug in de richting van Oostkapelle. De wind was duidelijk aanwezig deze dag, maar de temperatuur was zeker aangenaam.Op donderdag ging de rit via Middelburg en het kanaal door Walcheren richting boulevard van Vlissingen. Iedereen genoot van de prachtige nazomer op Walcheren. Op de boulevard was het druk met fietsers en badgasten. Op de stempelpost bij BLVD was het zoeken naar een plaatsje onder de parasol. Na de gezellige boulevard ging de gevarieerde route onderlangs de duinen naar Dishoek, Zoutelande en thuishonk Oostkapelle.Bij de afsluitende dag zat Middelburg wederom in de route. Vanuit de hoofdstad kwam Lewedorp in beeld en werd het terras van Vliegveld Midden-Zeeland bereikt.
Na de pauze stuurden de fietsers naar de sluizen van Veere. De slotkilometers richting Oostkapelle leverden toen geen probleem meer op. De routeman zat de deelnemers op te wachten voor de laatste stempel. Hier kreeg de organisatie talrijke complimenten voor de mooie routes door Zeeland Fietsland. Iedereen heeft genoten zowel deelnemers als vrijwilligers. In september 2024 zal de organisatie de achtste editie van de Fietsvierdaagse Oostkapelle presenteren.  (2023)

* CYCLE FOR HOPE:
RONDJE NEDERLAND DOOR REGIO MIDDELBURG OVER ZEELANDBRUG.

* EDITIE 2024 VAN 20  T.M. 22 JUNI DOOR ZEELAND.


Op zaterdag 24 juni 2023 was de finish van Cycle for Hope bij Dorp De Hoop in Dordrecht. De 72 deelnemers fietsten in estafettevorm 48 uur door Nederland en hadden 1200 km op de teller. Samen haalden ze met hun inzet 115.000 euro op voor de Inloophuizen van Stichting De Hoop. De route was een hele uitdaging met flinke kuitenbijters zoals de muur van Emmen, de Camerig en de Keutenberg.Na de pittige kilometers door de zuidelijkste provincie trok de karavaan over een vlak parcours door West-Brabant. De voorlaatste etappe werd afgewerkt tussen Etten-Leur en het Bevelandse Kamperland. Vanuit de start met een opkomende zon knalden de fietsers richting het Brabantse Hoogerheide. Daarbij trotseerden ze de verharde klimmetjes van het WK-veldrijden 2023. Vanaf Noord Beveland reden de fietsers over de Zeelandbrug in een hoog tempo richting aankomst in Dordrecht.

Organisator Jeroen Reijm vertelt bij de finish: "De teams hebben een topprestatie geleverd! We hopen dat elke fietser genoten heeft tijdens Rondje Nederland en een prachtige ervaring rijker is. Namens de inloophuizen hartelijk dank voor jullie inzet".De Hoop helpt mensen op weg naar een nieuw leven. Mensen die niet meer weten hoe ze verder moeten, door verslaving of psychische problemen, krijgen bij De Hoop uitzicht op een nieuw bestaan. Cycle for Hope steunt hen, door geld in te zamelen voor het werk dat niet wordt vergoed, zoals de inloophuizen in Dordrecht en Vlissingen.
De fietsers binnen Cycle for Hope starten op 20 juni vanaf 14.00 uur bij De Hoop in Dordrecht. Hier ligt ook de finishlijn tussen 14.00 en 17.00 uur op zaterdag 22 juni.     https://cycleforhope.nl/fiets-mee/rondje-nederland/    (2024)

* TIP VOOR FIETSENDE ZEEUWEN EN TOERISTEN:
SERVICECENTRUM ZUSTERPLEIN MIDDELBURG MET FIETSENSTALLING
(2024)

* ALLIANTIE SAMEN FIETSEN : OOK IN 2024 MEER BEGRIP OP HET FIETSPAD

Ook in 2024 zullen weer veel mensen de fiets uit de schuur pakken. Ook in Middelburg en omstreken.
Bij de 'Alliantie Samen Fietsen' worden fietsers
en andere weggebruikers opgeroepen rekening met elkaar te houden.

De NTFU, ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, KNWU, VeiligheidNL en Veilig Verkeer Nederland werken in de Alliantie Samen Fietsen aan meer begrip en samenwerking op het fietspad. Er zijn ergernissen op het fietspad, zeker zodra we allemaal tegelijk erop uit trekken. Maar wijzen naar de ander is niet de oplossing, vinden alle organisaties uit de Alliantie Samen Fietsen.
 
Hoe moet het dan wel? Wees vooral vriendelijk voor elkaar. Dus geef elkaar de tijd en ruimte om te passeren of in te halen. En groet of geef een bedankje als je er langs mag. Uit onderzoeken blijkt dat communicatie altijd belangrijk is. Gebruik daarom een fietsbel, geef richting aan, maak oogcontact en pas ook je snelheid aan.De NTFU geeft via een gedragscode toerfietsers aan hoe ze veilig en vriendelijk wandelaars, fietsers en automobilisten kunnen passeren. Zeker in een groep is het belangrijk dat toerfietsers goed opletten. Veel groepen rijden daarom met een wegkapitein. Dat is iemand die erop toeziet dat iedereen zich aan de verkeers- en gedragsregels houdt.   (2024)

* 43 JARIGE TOERCLUB WALCHEREN INTRODUCEERDE 'DE STAARTRIJDER'

In 2022 kon tijdens een training van Toerclub Walcheren een lid de groep niet bijhouden en werd gelost.
Gelukkig had een ander lid dit door en zijn ze samen naar huis gereden.

Het bestuur vond destijds dit incident TCW onwaardig en wilde dergelijke situaties in de toekomst voorkomen: "Wij willen daarom dat er tijdens de trainingen en tochten een sterke rijder/rijdster als laatste man/vrouw gaat rijden. Deze dient voor aanvang van de rit aangewezen te worden. Hij/zij draait niet mee en waarschuwt de koprijders als het te snel gaat. Mocht iemand zich tijdens een rit wat minder in vorm voelen, geef dit aan en ga in het 2e of 3e wiel zitten. Blijf elkaar in de gaten houden".  Toerclub Walcheren, opgericht 17 januari 1980, is aangesloten bij de NTFU. De fietsgroep heeft bijna 60 toerders uit de regio Koudekerke/Vlissingen en Middelburg op de ledenlijst. In het verleden fietsten de Middelburgse burgemeesters Chris Rutten en Koos Schouwenaar in het clubshirt van TC Walcheren hun kilometers door Zeeland.   (2023)


Terug naar de inhoud