* TC Axel - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Fiets Historie Zeeland  :  Toerclub Axel 40 jaar in 2020.
TOERCLUB AXEL 40 JAAR IN 2020


Bij toerclub Axel van voorzitter Bram Dieleman is het al 40 jaar gezellig en daarbij staat de saamhorigheid altijd hoog in het vaandel.
Op 5 december 1980 werd in cafe de Griete toerclub Axel opgericht. In die tijd was de naam Toerclub De Griete, een klein cafe in een gehucht drie kilometer ten oosten van Terneuzen aan de Schelde.

 

In De Griete kwam een groepje fietsfanaten in de gloriejaren van de Tour du Flic bijeen en werd een fietsclub opgericht.
 
In 1988, acht jaar na de oprichting, ging de club naar Axel en werd het nieuwe clubhuis cafe de Witte Leeuw bij Miel Baert.
 
Twee jaar later verhuisde de TC Axel naar cafe Cambrinus. Sinds 2017 is de Bourgondier bij Absdale als clublokaal ingericht.
 
De Zeeuws Vlaamse club is aangesloten bij de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) en bij de Vlaamse Bond voor Rijwieltoerisme (VBR).
 
Elk jaar neemt TC Axel deel aan de Sterrittencompetitie. Sterritten zijn fietstochten waarbij op een vastgestelde datum naar een vaste afmeldplaats wordt gereden. Het zijn dus geen snelheidsritten. Als deelnemer bepaal jezelf de route en vertrekplaats. Deze competitie duurt van begin april tot en met eind augustus en wordt georganiseerd door clubs in Nederland en Belgiƫ. Voor de winnaars worden elk jaar diverse trofeeen beschikbaar gesteld door de organisatie van de Sterrenrittencompetitie.Op 5 januari 2020 stonden 663 fietsers op de inschrijflijst bij de Nieuwjaarsrit

 
De shirts van de 40 jarige toerclub zijn ook bij andere fietsevenementen te zien tijdens o.m. eigen toertochten in binnen en buitenland.
Jaarlijks wordt in januari een nieuwjaarsrit (foto boven) op touw gezet waar altijd veel regionale fietsers op afkomen.


(Bron : archief TC Axel)
       
Toertocht Axel - Zottegem in 2002
Organisatie : TC Axel en Sportverbond Strijpen


Terug naar de inhoud