* Slag om Woensdrecht - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen : Topklassieker Fokker Slag om Woensdrecht door West Brabant en Oost Zeeland.

* Fotografie Wedstrijd : Edwin van Immerseel.* FOKKER SLAG OM WOENSDRECHT DOOR WEST BRABANT EN OOST ZEELAND
 
* TIMO DE JONG (GOES) IN KOPGROEP NAAR TOP 10


Fotografie: Edwin van Immerseel.   Timo de Jong (foto midden vooraan) was in de tweede Fokker Slag om Woensdrecht door Brabant en Zeeland vanaf de opening vooraan te zien. De Bevelandse renner van VolkerWessels Cycling koerste tussen de koplopers die met een effectieve waaier een riante voorsprong pakten. In de finale bleven ze lang kansrijk maar door vermoeidheid viel de vluchtgroep uit elkaar en vanuit de achtervolging konden renners zelfs nog aansluiten. Timo de Jong sprintte na een ware afvalrace toch nog naar een verdiende top 10 klassering op de Scheldeweg in Hoogerheide.De tweede editie van de klassieker in de KNWU Topcompetitie is een prooi geworden voor Groninger Rick Ottema. De routinier van Diftar wordt met zijn overwinning in Hoogerheide ook leider in de Schwalbe Topcompetitie. Bij de junioren was er een compleet buitenlands podium. Winst was er hier voor de Deen Anton Louw Larsen. Bij zowel de junioren als de elite maakte de straffe wind al snel een ware slijtageslag van de koersen. De organisatie kan terugkijken op twee prachtige koersen met een sterk, internationaal, deelnemersveld.De 31 jarige Rick Ottema wist op de Scheldeweg de zware editie op zijn naam te schrijven. De renner van Diftar won de sprint van een eerste groep door Coen Vermeltfoort (VolkerWessels) en Jelte Krijnsen (Parkhotel Valkenburg te koppen na een selectieve koers. Van de bijna 200 renners die aan het vertrek stonden op het terrein van Aviolanda Aerospace wisten er op de Scheldeweg 36 te finishen.
 
Al in de eerste ronde sloeg de wind het rennersveld volledig uit elkaar. De lange waaiers in de polders van Woensdrecht en Oost Zeeland en op de kasseienstroken leverde voor het publiek wel mooie iconische wielerplaatjes op. Het publiek genoot dan ook van het wielergeweld op de Brabantse Wal.

Een kopgroep van negen renners met daarin Rick Ottema, Jelte Krijnsen, Timo de Jong, Elmar Abma, Jens van den Dool, Boris Romers, Victor Broex, Philip Heijnen en Nick Brabander wist lang een mooie voorsprong te houden. In de finale moesten, Broex, Heijnen en Brabander de andere zes laten gaan.


Uitslagen 2024.    Elite/Beloften: 1. Rick Ottema    (Diftar Continental Cycling Team)  164 km  3.41.20    2. Coen Vermeltfoort (VolkerWessels Cycling)  z.t.   3. Jelte Krijnsen   (Parkhotel Valkenburg)  z.t.     4. Roy Hoogendoorn   (Metec Solarwatt)  z.t.   5. Jens v.d. Dool   (GRC Jan van Arckel)   z.t.   
 6. Timo de Jong  (VolkerWessels Cycling)  z.t.    167 deelnemers.
36 renners konden de KNWU klassieker uitrijden.* Regio Team Zuid Nederland met Zeeuwen in Fokker Slag om Woensdrecht 2024 *


Bij de junioren was de hoofdprijs in de sprint voor de 17 jarige Deen Anton Louw Larsen. De Ier Seth Dunwoody, daags voordien nog de beste in de E3 Harelbeke voor junioren, maakte samen met de Deen Hugo Rishoj het podium compleet. De winnaar was blij met zijn triomf: "Dit is mijn eerste zege buiten Denemarken, maar ik zat er al wel tegenaan te hikken. Dit was een zware koers, mooi dat ik deze op mijn palmares kan bijschrijven".

Junioren:  1. Anton Louw Larsen (Team UnoX Carl Ras Roskilde)  116 km  2.42.39    2. Seth Dunwoody (Cannibal B Victorious)  z.t.    3. Hugo Rishoj  (Tscherning Cycling Academy) op 6 sec.   
Zeeuwen:  24. Nick Wisse op 3.58     34. Sven Verduijn op 4.02   51. Sander Janssens op 6.46.    146 inschrijvers.    (28 april 2024)

* TWEEDE EDITIE APRIL 2024 MET ZEEUWSE RENNERS *

* 10.00 uur    Junioren

* 14.00 uur     Fokker bedrijfsterrein    
Elite/Beloften in Schwalbe Topcompetitie

Parcours: omloop van 23 km door Woensdrechts en Zeeuwse polders
en over kasseien Hoogerwaardweg en Bossestraat.


Elite / Beloften:* 1ste Fokker Slag om Woensdrecht op 30 april 2023
met Zeeuwse renners door West Brabant *

* MARTIJN BUDDING WINT EERSTE EDITIE 'FOKKER SLAG OM WOENSDRECHT' IN DE SPRINT.

 
* TIMO DE JONG (GOES) BESTE ZEEUW IN TOP 15.

 Bij de nieuwe klassieker Fokker Slag om Woensdrecht.
kon de Nederlandse formatie TDT-Unibet de eerste overwinning op de scorelijst zetten.
 
Martijn Budding uit Veenendaal van 'Tour de Tietema' sprintte op de mooie aankomst aan de Scheldeweg in Hoogerheide alle concurrenten naar de troostprijzen. Budding was de snelste van een behoorlijk grote groep die in de slotfase beeld bepaalde. Martins Pluto (A Bloc) en Gil Heygere (Beat Cycling) tekenden voor de overige podiumplaatsen tijdens het sprintersfeest op de Brabantse Wal. Het peloton reed lang in gesloten formatie door de polders en over de kasseien rond Woensdrecht. Solopogingen van Jordi van Loon en Hidde van Veenendaal waren kansloos. Vluchters kregen geen ruimte van het peloton dat alert reageerde op aanvallen.


De 27 jarige Budding bij Schwalbe Topcompetitie:  "We hadden vooraf besproken dat het voor mij zou zijn, maar ik had onderweg veel last van kramp. In de slotfase moesten mijn ploeggenoten eerst mij terugbrengen, toen een vluchter terug halen en uiteindelijk kon ik het daarna afmaken. Ik ben die mannen veel dank verschuldigd. Deze zege kon ik goed gebruiken, want vanaf Olympia Tour leek alles tegen te zitten. Dit is een opsteker voor mij en daardoor misschien nog wel belangrijker dan dat ik de eerste naam op de erelijst van deze mooie wedstrijd ben. Er stond wind tegen dus ik wist dat ik er laat uit kon komen. Dat werkte perfect". De ervaren Budding reed bij Roompot Nederlandse Loterij (2017 en 2018), Riwal Readynez en Beat Cycling. 
De organisatie van de Slag om Woensdrecht
onder impuls van voorzitter Niels van Elzakker (Hoogerheide)
kan terugkijken op een prachtige wedstrijd.

Veel renners, ploegleiders en supporters gaven de initiatiefnemers een pluimpje
en hopen op een vervolg in 2024.
Opvallend was dat de eerste editie zonder politiebegeleiding werd verreden.Uitslag:   1.Martijn Budding (TDT-Unibet)   2. Martin Pluto (A Bloc)     3. Gil Heygere (Beat Cycling)    4. Dario Belletta (Jumbo Visma Development)     5. Lars Rouffaer (Allinq Continental)   6. Jelle Johannink (A Bloc)     7. Pietro Mattio (Jumbo Visma Development)    8. Johan Dorussen (Dutch Food Valley Cycling Team)     9. Casper van der Woude (GRC Jan Van Arckel)   10. Hidde van Veenendaal (Metec Solarwatt)   11. Jasper de Laat (Jonge Renner)     12. Marvin Peters (Scorpions)     13. Boris Romers (Willebrord Wil Vooruit)  14. Timo de Jong (VolkerWessels)     15. Tim Marsman (Metec Solarwatt)    23. Jurgen Mesu  (Regioteam Zuid / foto onder Bianca Mesu)  27. Jochem Kerckhaert  (Beat Cycling)     86. Lars Oreel   (Metec Solarwatt).   89 renners geklasseerd.  
 


* Standen Schwalbe Topcompetitie na De Slag:
 
Individueel:   1. Max Kroonen    2. Martijn Budding    3. Gil Heygere   11. Timo de Jong
 
Clubrenners:   1. Johan Dorussen     2. Casper van der Woude   3. Jasper de Laat  12. Jurgen Mesu.
 
Teams:   1. Beat Cycling    2. Allinq Continental     3. A Bloc     4. Metec Solarwatt     5. VolkerWessels.
 
(30 april 2023)* NIEUWE TOPKLASSIEKER "FOKKER SLAG OM WOENSDRECHT" OP ZONDAG 30 APRIL

* PARCOURS LANGS PROVINCIEGRENS WEST BRABANT EN OOST ZEELAND  
Jong en oud in de gemeente Woensdrecht maakte zich op voor de eerste Fokker Slag om Woensdrecht op zondag 30 april. De organisatie zag in de voorbereiding deze nieuwe wedstrijd als een mooie gelegenheid om de regio voor te stellen aan de top van het Nederlandse elite-en beloften peloton. De dag voor de wedstrijd voor junioren en elite / beloften werd voor de toerfietsers de Jan Janssen Classic verreden. Het laatste deel van de Jan Janssen Classic voerde over de mooie maar lastige omloop van De Fokker Slag om Woensdrecht.

Wielergemeente Woensdrecht, UCI Bike City, staat bekend om de rijke historie aan prachtige en memorabele wielerevenementen. De naam 'Fokker Slag om Woensdrecht' is niet uit de lucht komen vallen. Refererend aan de zware gevechten in de Woensdrechtse polders in 1944, zal er op de fiets gelukkig op een sportieve manier strijd geleverd worden. Precies daar waar vooral de geallieerden en Duitsers hun gevechten voerden, daar gaan de renners de strijd met elkaar aan. De naam 'Slag om Woensdrecht' staat voor altijd in de geschiedenis boeken en mag nooit vergeten worden. Het is een eerbetoon aan alle gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.De eerste uitgave van de "Slag om Woensdrecht" was onderdeel van de Schwalbe Topcompetitie. Er werden begin 2023 zes continentale teams, twee buitenlandse teams, acht clubteams en vier regioteams geselecteerd voor de competitie.

De organisatie van De Slag gaf daarnaast nog wildcards aan de opleidingsploeg van Jumbo-Visma, TDT Unibet en de clubteams GRC Jan van Arckel, DRC De Mol, Tempo-Hoppenbrouwers en Westland Wil Vooruit.De 1 ste editie van de Fokker Slag om Woensdrecht was de tweede wedstrijd voor elite beloften in de Topcompetitie. De eerste wedstrijd Omloop van de Braakman door Zeeuws Vlaanderen werd gewonnen door de sterke LSA renner Max Kroonen ( VolkerWessels) voor Rick Ottema ( Allinq CT) en Stijn Daemen (Beat Cycling).

Voor de Slag werden sterke renners afgevaardigd: Timo de Jong (foto), Tijmen Ejsing, Jarno Mobach en Coen Vermeltfoort ( allen team Volkerwessels), Bodi del Grosso, Philip Heijnen en Luuk Herben ( ABLOC CT), Tim Bierkens en Rick Ottema (AllinqCT), Matthijs Buchli en Jochem Kerckhaert ( Team Beat Cycling), Roan Konings, Tim Marsman en Hidde van Veenendaal ( Metec), Harm Celi en Jasper de Laat (JEGG DJR), Per Strand Hagenes ( winnaar Ronde van Drenthe), Menno Huising en Dario Igor Belleta (Jumbo-Visma), Joren Bloem, Tomas Kopecky en Harry Tanfield( TDT Unibet), Lars Oreel (Metec Solaerwatt). Oud profrenner Moreno Hofland (Roosendaal) was koersdirecteur.

Voor de elite / beloften stelde hoofdsponsor Fokker een unieke startlocatie beschikbaar, namelijk Aviolanda op vliegbasis Woensdrecht. Het startschot werd gegeven door oud tourwinnaar Jan Janssen. De renners reden mooie omlopen van ruim 23 km door de gemeente Woensdrecht met enkele befaamde kasseienstroken.De omloop was uitgezet door voormalig elite renner Lars Akkermans en voerde door de polders van de gemeente Woensdrecht langs en net over de provinciegrens met Zeeland. In de omloop waren meerdere befaamde kasseistroken opgenomen: Hoogerwaardweg en de Bossestraat.
* Dagprogramma 30 april *

Terug naar de inhoud