* Scheldeprijs - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen  :  Prof Klassieker Scheldeprijs door Zeeland , West Brabant en Belgie.


Foto: Organisatie.
* Profklassieker Scheldeprijs door Westerscheldetunnel ** MAANDAG 3 APRIL WIELERCAFE IN TERNEUZEN
T.G.V. JUBILEUMEDITIE PROFKLASSIEKER SCHELDEPRIJSOp woensdag 5 april start voor de vijfde keer de grote wielerklassieker de Scheldeprijs vanuit Terneuzen. Om dit jubileum te vieren, organiseert de gemeente Terneuzen in samenwerking met wielercomite Leve de Koers, het Scheldetheater, Flanders Classics en de Schotense Wielerclub een wielercafe op maandag 3 april in het Scheldetheater.De wielerkenners Jose de Cauwer, Brian van Goethem (foto), Tomas Van Den Spiegel en Marcel Kittel
blikken tijdens deze avond vooruit op de 111 de editie van de Scheldeprijs.
De gasten gaan in gesprek met presentator Frits Bakker.
Het wielercafe begint om 19.30 uur en duurt tot 22.00 uur.
Gratis toegangskaarten zijn verkrijgbaar via www.scheldetheater.nl     (14 maart 2023)* SCHELDEPRIJS START WOENSDAG 5 APRIL IN TERNEUZEN *

* PARCOURS DOOR WESTERSCHELDETUNNEL -
BORSELE - KAPELLE & REIMERSWAAL *Sinds 2018 vertrekt de Scheldeprijs in Terneuzen.

Bij alle huidige partijen rond de Belgische klassieker
leeft de intentie om de samenwerking na 2023 met 3 jaar te verlengen.

Jack Vissers, voorzitter Scheldeprijs: "Met de start in Terneuzen en de doortocht door Zeeland  is onze wedstrijd niet alleen internationaal gekleurd. Maar bevat zij voor een sprintklassieker alle onderdelen zodat enkel de sterkste en snelste benen voor de overwinning strijden".Gedeputeerde Jo Annes de Bat (foto) is enthousiast over de samenwerking: "We versterken elkaar en hebben elkaar nodig. De Scheldeprijs doet wat mij betreft met de start in Terneuzen en doortocht langs de boorden van de Schelde zijn naam eer aan. Ik denk dat we na de afgelopen edities mogen concluderen dat we ook sportief met de beruchte Zeeuwse wind iets toevoegen. Zeeland is een fietsprovincie en koestert zijn wielerverleden, ik nodig een ieder uit daar zelf eens van te komen proeven".  


 

De 111 de editie gaat op woensdag 5 april van start met 21 teams: 10 UCI World Teams, 10 UCI Pro Teams en 1 UCI Continental Team. Het startschot klinkt om 12.45 uur waarna een rit van 205,2 km wacht tot de finish in het Belgische Schoten. Via Borsele, Kapelle, Reimerswaal, Woensdrecht en Bergen op Zoom bereikt de karavaan de Belgische wegen. In Schoten beginnen de renners aan 3 lokale ronden waarna de winnaar rond 17.15 uur bekend zal zijn.
* SCHELDEPRIJS 2022 VOOR ALEXANDER KRISTOFF NA SLIJTAGESLAG OP ZEEUWSE WEGEN.

* START IN TERNEUZEN  -  FINISH IN BELGISCHE SCHOTEN

Foto's 2022 : Freddy Scheele.   Richting start van de Scheldeprijs stond in de teambussen de volumeknop van het waaieralarm op volle sterkte. De renners werden tijdens de ploegbespreking gewaarschuwd voor de verraderlijke weersomstandigheden op de smalle (polder)wegen over Zuid Beveland vanaf SHeerenhoek tot de provinciegrens Zeeland/Noord Brabant.

Die vrees vooraf werd in de koers werkelijkheid. Vanaf de start in Terneuzen richting Westerscheldetunnel (foto boven) blies de wind met forse kracht over de Zeeuwse wegen. De renners hadden hierdoor een extra tegenstander tijdens de zware rit van Zeeuws Vlaanderen naar het Belgische Schoten onder toezicht van organisator Flanders Classics.Het gevolg van de zijwind was wel spectaculair met talrijke waaiers die zich vormden in Zeeland. Het werd een sportieve afvalrace met uiteindelijk slechts 30 binnenkomende renners en maar liefst 107 uitvallers. De eerste waaier met 17 vluchters bleef heel de wedstrijd in de spits. De achtervolgers leken nog terug te komen maar ze konden het verschil toch niet meer goedmaken in de laatste fase.Foto:  De 34 jarige taaie Alexander Kristoff had in de lokale omloop nog kracht voor een laatste inspanning. De gemotiveerde Noor kon zijn demarrage bekronen met de verdiende zege. De sprinter won voor de tweede keer in het sponsorshirt van de Belgische formatie Intermarche Wanty Gobert.1. Alexander Kristoff   Intermarche Wanty Gobert    196 km - 4.06.02   
2. Danny van Poppel   BORA hansgrohe op 24 sec.        3. Sam Welsford    Team DSM  z.t.    
4. Casper van Uden   Team DSM op 26 sec.    5. Edward Theuns   Trek Segafredo  z.t.    6. Kenneth Van Bilsen   Cofidis   op 28 sec.     7. Daniel Mclay    Arkea Samsic  z.t.     8. Jasper Philipsen   Alpecin Fenix     z.t.     9. Tim Merlier    Alpecin Fenix   z.t.    10. Ryan Mullen  BORA hansgrohe  z.t.Jochem Kerckhaert (Schoondijke / rechts op foto) en zijn ploeggenoten van Beat Cycling
gingen ten onder in het tempogeweld en het waaierspektakel.
Tijdens de beslissende fase door Zeeland verloren alle renners van de Nederlandse ploeg veel tijd
en konden zich niet handhaven.
De passage door Zeeland was eerder braaf, vergeleken met eerdere edities van de Scheldeprijs. Zo reden de renners niet langer langs de Veerse Gatdam, de Deltaweg in Goes of de Havendijk in Yerseke, waar in het verleden de wind een prominente rol kon spelen.
Na SHeerenhoek en Heinkenszand, ging het bijna de hele tijd langs weggetjes rondom de A58 richting het oosten. Gemeentes als Kapelle, Reimerswaal en Woensdrecht pikten hun deel van de Scheldeprijs mee. Hierna reden de renners een traject door de regio Antwerpen.

Op de startlijst van de 110 de uitgave in 2022 stonden 24 ploegen waaronder twaalf teams van het hoogste UCI World-Tour niveau. Aan de start in Terneuzen verschenen o.a. de UCI World Tour Teams van Quick Step-Alpha Vinyl Team, Lotto-Soudal, Trek-Segafredo, UAE Team Emirates, BORA-Hansgrohe en Astana Pro Team.

JASPER PHILIPSEN (ALPECIN FENIX)
WINT SCHELDEPRIJS 2021 MET START IN TERNEUZEN

Foto: Organisatie. De 23 jarige Jasper Philipsen (Alpecin Fenix) kan de klassieker Scheldeprijs 2021, met de start in Terneuzen en finish in Schoten/Antwerpen, op zijn erelijst zetten. Voor de rappe Belg zijn eerste grote overwinning tussen de toppers. De tweede plaats werd ingevuld door Sam Bennett en Mark Cavendish was de derde binnenkomer op Belgische bodem. Danny van Poppel meldde zich als vierde en Clement Russo kwam als vijfde over de streep.

Na de Westerscheldetunnel ontstonden tussen SHeerenhoek en Heinkenszand de eerste waaiers met veel favorieten in de voorste gelederen. De wedstrijdleiding meldde een onrustige openingsfase in Zeeland met enkele zware valpartijen. Koersend over Zuid Beveland en in West Brabant werd de definitieve beslissing nog even uitgesteld waardoor verschillende groepjes konden aansluiten in de spits.In Belgie ging het tempo de hoogte in en kwamen ongeveer 25 renners vooraan met daarbij opvallend veel sprinters. Op het aankomstcircuit rond Schoten waren er meerdere uitlooppogingen maar niemand kon wegkomen. De snelle jongens kregen het laatste woord met Jasper Philipsen (foto), ploeggenoot van Mathieu v.d. Poel bij Alpecin Deceuninck, als verrassende triomfator. Door de UCI jurygroep werden 77 coureurs geklasseerd.

Bovenste foto:  Vanuit het vertrek op het saaie DOW terrein in Terneuzen reed de wielerkaravaan door de Westerscheldetunnel en Oost Zeeland. Op het routeschema stonden vervolgens West-Brabant en Noord Belgie. De lus door Nederland telde ruim 70 km. In verband met de corona maatregelen was er tot veler teleurstelling geen publiek welkom in Zeeland.   


 

SCHELDEPRIJS 2020 DOOR ZEEUWS VLAANDEREN, WESTERSCHELDETUNNEL EN MIDDEN ZEELAND

SPRINTWINST CALEB EWAN IN SCHOTEN

Na de finish van de Scheldeprijs kon Zeeuws Vlaming Brian van Goethem (foto) zijn Australische ploeggenoot Caleb Ewan (foto boven) feliciteren met de overwinning. De 26 jarige renner van Lotto Soudal zegevierde na 174 km rond Schoten met ruim verschil in een tumultueuze sprint. De tweede plaats werd ingevuld door Niccolo Bonifazio (Direct Energie) en Bryan Coquard (B&B Hotels Vital Concept) kwam als derde over de streep.  4. Tim Merlier  (Alpecin Fenix)    5. Jasper Philipsen  (UAE Team Emirates).  Eerste Nederlander:  7. Arvid de Kleijn (Riwal Securitas). Pascal Ackermann zat ook voorin maar werd gedeclasseerd wegens het veroorzaken van een zware valpartij toen hij van zijn lijn afweek.


Brian van Goethem (foto) was vaak op kop van het peloton te zien. Lotto Soudal hield het tempo hoog en gokte op een massasprint. Deze tactiek slaagde en Caleb Ewan kon het werk van zijn ploeg vakkundig afmaken. Van Goethem meldde zich als 141 ste op 1.26. De jury noteerde 158 binnenkomers. Acht aanvallers bepaalden het wedstrijdbeeld in de eerste koershelft. In deze vlucht van de dag was namens Nederland Piotr Havik van Riwal Securitas present.   
KLASSIEKER SCHELDEPRIJS 2019 : WINST FABIO JAKOBSEN.

Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick-Step) won in 2019 voor de tweede keer zijn favoriete klassieker Scheldeprijs. In Schoten versloeg de rappe Nederlander de complete sprintelite en verwees de Duitser Maximilian Walscheid (Team Sunweb) en de Brit Christopher Lawless (Team Sky) naar de troostprijzen.

Foto boven: De Scheldeprijs startte in Terneuzen. Het tempo werd meteen opgeschroefd en in de openingsuren was er volop spektakel met waaiervorming op de provinciale wegen over Walcheren (Middelburg) en de Bevelanden (Kamperland).Foto : Freddy Scheele.    De wedstrijd werd geopend door Kenneth Vanbilsen en Tom Wirtgen die echter weinig ruimte kregen van het peloton. Op Zuid Beveland gingen Brian van Goethem en Dries De Bondt (foto) naar de spits en reden zestig minuten in de kijker.
Na talrijke demarrages in de twee plaatselijke omlopen was er nog steeds geen beslissing richting eindfase. De ploegen met de snelle mannen in de gelederen waren alert en hielden alles bij elkaar.

Het succesvolle team van Patrick Lefevere kon met triomfator Fabio Jakobsen weer een overwinning op de scorelijst zetten. Jakobsen over zijn zege in de massale aankomst:  De ploeg heeft het mij makkelijk gemaakt. Ik weet dat ik een sterke sprint heb en heb de afgelopen dagen ook veel getraind. Mijn ploegmaten hebben het geweldig gedaan. Iedereen weet dat ons team altijd vecht voor de overwinning en ook vandaag, in de laatste 10 km, was het hele team er om me in de perfecte positie te houden. Ze hebben uitstekend werk geleverd en ik heb een foutloze sprint gereden. Foto : Freddy Scheele.      

Uitslag 107 de uitgave Scheldeprijs 2019:   
1. Fabio Jakobsen    Deceuninck Quick Step    202 km  4.26.45       2. Max Walscheid   Team Sunweb     3. Chris Lawless     Team Sky     4. Hugo Hofstetter    Cofidis       5. Roy Jans    Corendon Circus.     

6. Kris Boeckmans    Vital Concept / B&B Hotels      7. Marco Haller    Katusha Alpecin     8. Emils Liepins    Wallonie Bruxelles     9. Jasper Philipsen    UAE Team Emirates     10. Matteo Moschetti     Trek Segafredo       50. Brian van Goethem    Lotto Soudal op 17 sec. De UCI jury meldde 112 binnenkomers in Schoten.Foto : Annelien Andriesse / Zeeland op de Fiets : peloton in Middelburg.
Foto : Pieter Voets : passage Wilhelminadorp/Goes.Foto : Freddy Scheele
Brian van Goethem in peloton Scheldeprijs 2019.BELGISCHE KLASSIEKER SCHELDEPRIJS :
2018 EERSTE START IN TERNEUZEN.


Foto : Ester Telapary (Middelburg)
peloton door Middelburg bij de Koestraat / Kalverstraat.

In 2018 ging de Scheldeprijs voor de eerste keer in Terneuzen van start. Tijdens de lus door Zeeland moesten de profs een zware inspanning leveren in de felle voorjaarswind. De vluchtgroepen konden zich niet handhaven op Walcheren, Noord en Zuid Beveland. Bij een spoorwegovergang in Krabbendijke werd een groep renners uit koers gehaald omdat ze dalende spoorbomen negeerden en verder reden. Bij de overtreders zat o.m. sprintfavoriet Dylan Groenewegen.


Foto : Lennard Andriesse / Zeeland op de Fiets.
peloton van Middelburg richting Veere.Foto : Lennard Andriesse / Zeeland op de Fiets : Kruiningen.Na het passeren van de provinciegrens met Noord Brabant ging het peloton in gesloten formatie naar de streep in Antwerpen. Fabio Jakobsen (Quick Step) zegevierde eenvoudig in de sprint na 200 km en 4,5 uur koers.    2. Pascal Ackermann (Bora hansgrohe)   3. Chris Lawless   (Team Sky)       4. Jens Debusschere  (Lotto Soudal)       5. Jeremy Lecroq  (Vital Concept)      38. Brian van Goethem op 16 seconden. 58 renners geklasseerd.
* HISTORIE SCHELDEPRIJS *
 
 Op de erelijst van de Scheldeprijs staan geen Zeeuwse zeges.
De Fransman Maurice Leturgie won in 1907 de eerste editie.

 Vanaf 1953 waren er 11 Nederlandse hoofdprijzen :  2018 en 2019   Fabio Jakobsen (bovenste foto)      2005  Thorwald Veneberg / Rabobank   (foto midden)      1999  Jeroen Blijlevens          1998  Servais Knaven         1990    John Talen / Panasonic  (foto onder)              1988 en 1986   Jean Paul van Poppel          1985  Adrie van der Poel         1981  Ad Wijnands        1953  Hans Dekkers.


Terug naar de inhoud