* Scheldeprijs - Zeeland op de Fiets

* MIDDELBURG FIETST *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen Regio Middelburg  :  Prof Klassieker Scheldeprijs door Zeeland , West Brabant en Belgie.
* SCHELDEPRIJS 2024 ZONDER ZEEUWSE RENNERS.

* SPRINTWINST TIM MERLIER (SOUDAL QUICK STEP)   -   * WAAIERS OP ZUID BEVELAND.


* Foto : Edwin van Immerseel : peloton bij Westerscheldetunnel *

Op woensdag 3 april verzamelden de beste profsprinters in Terneuzen voor de start van de oudste Vlaamse voorjaarsklassieker de Scheldeprijs. In vergelijking met 2023 waren er geen wijzigingen aan het parcours en dus wachtte het peloton, zonder Zeeuwen, ruim 200 km tussen Terneuzen en Schoten bij Antwerpen.* Foto : Sjaak den Herder : Kopgroep bij Heinkenszand ** Foto : Middelburg Fietst  >  Kopgroep op Zuid Beveland bij Goes *

In de Westerscheldetunnel ontstond al snel een vijfmans kopgroep. Foto: De vluchters pakten een redelijke voorsprong maar konden zich toch niet handhaven voorin. Bij deze dappere aanvallers kwam de Hollandse presentie op naam van Bram Dissel (Beat Cycling). Liam Slock (Lotto Dstny), Daniel Arnes (Uno X Mobility), Mirko Bozzola (Q36.5) en Peder Dahl Strand van Tarteletto Isorex waren ook voorin te zien. Slock (Lotto Dstny) acteerde sterk en meldde zich later nog bij meerdere aanvallen. Hij perste er ook een ferme solo uit die veel waardering opleverde.* Foto : Middelburg Fietst  : doorkomst bij Rilland richting Oesterdam *

Na het uitrijden van de Tunnel trotseerden de renners de forse zijwind en flinke buien in de polders en op de dijken in Midden en Oost Zeeland. Na ongeveer 75 km door het Zeeuwse land langs o.m. SHeerenhoek, Kruiningen, Kapelle, Rilland en het Brabantse Woensdrecht staken de renners ter hoogte van Essen en Kalmthout de grens over. Via Brecht en Schilde bereikte het peloton Schoten waar de renners aan drie lokale ronden begonnen inclusief vier keer de kasseien van de Broekstraat.


* Foto : Edwin van Immerseel *

In de slotfase waren er wel schermutselingen vooraan maar niemand kon echt wegkomen. Zoals verwacht door de kenners en volgers moest een sprint de winnaar aanwijzen van de 112 de editie. Routinier Tim Merlier (31) ontweek de gevarenzone, was op tijd vooraan en pakte vol overtuiging de bloementuil. De succesvolle Belg kan voor de eerste keer de Scheldeprijs op zijn palmares zetten.  * Foto : Edwin van Immerseel *

Top 10 Scheldeprijs 2024:   1. Tim Merlier  (Alpecin Deceuninck)   205 km   4.17.04.    2. Jasper Phulipsen (Alpecin Deceuninck)    3. Dylan Groenewegen (Team Jayco Alula)    4. Cees Bol (Astana Qazaqstan Team)    5. Hugo Hofstetter  (Israel Premier Tech)   6. Soren Waerenskjold  (Uno X Mobility)    7. Sam Welsford (Bora hansgrohe)     8. Matteo Moschetti  (Q36.5 Pro Cycling)    9. Madis Mihkels (Intermarche Wanty)   10. Matteo Trentin  (Tudor Pro Cycling).   137 finishers in de Churchilllaan te Schoten.
* Foto : Middelburg Fietst : Doorkomst tussen Heinkenszand en Goes *


* Doorkomsten Zeeland:

* TEAMS SCHELDEPRIJS 2024 *


* WIELERAVOND IN TERNEUZEN OP 1 APRIL 2024 *
* THEMA : SCHELDEPRIJS *

* GASTEN O.M. ROGER DE VLAEMINCK, ADRIE VAN DER POEL,
JOSE DE CAUWER EN NATASCHA KNAVEN - DEN OUDEN *


* Fotografie : Organisatie *Foto: Edwin van Immerseel:
* Profklassieker Scheldeprijs 2023 bij Westerscheldetunnel *
* KLASSIEKER SCHELDEPRIJS 2023 *
 
* ZONNIGE DOORKOMSTEN IN ZEEUWS VLAANDEREN EN MIDDEN ZEELAND.
 
* VEEL WIELERLIEFHEBBERS BIJ DE START IN TERNEUZEN.

Foto: Freddy Scheele.   De Scheldeprijs ging woensdag 5 april voor de vijfde keer van start in Zeeuws Vlaanderen. Het peloton en de organisatie van Flanders Classics hadden deze keer geluk met het weer. Bij het vertrek was het droog en de supporters genoten van de renners w.o. Mathieu van der Poel en de lentezon.Foto: Jo-Annes de Bat.   Wielerfotograaf en supporter Edwin van Immerseel (Terneuzen) sprak bij de startlocatie met de PZC over de Scheldeprijs in zijn woonplaats: "Het is prachtig om te zien hoe de wielersport leeft in Terneuzen en het vervult mij als inwoner toch ook wel met trots. Alles zit mee, het weer, het deelnemersveld en dan zie je dat de Scheldeprijs enorm veel publiek trekt. Als echte koersliefhebber ga ik de koers de hele dag langs de weg volgen, maar de start in Terneuzen was voor mij toch wel het hoogtepunt. Hopelijk kunnen we hier nog vele jaren van deze wedstrijd genieten".


Foto: gemeente Terneuzen.  Ook wethouder Laszlo van de Voorde van de gemeente Terneuzen was enthousiast. “Betere reclame voor je omgeving kan je niet hebben. Als je de beelden van Terneuzen op de tv voorbij ziet komen, dan maakt ons dat trots. Onze gemeente heeft een prachtige omgeving en infrastructuur om te fietsen, vandaar dat we ons de voorbije jaren steeds meer zijn gaan profileren als wielerstad. Je ziet toch dat de wielersport in alle facetten van het woord begint te leven en dat komt dan op zo’n dag als de Scheldeprijs volledig tot uiting. Wat ons betreft, blijven we ons dus hard maken voor de wielersport”.


Foto's kopgroep: Edwin van Immerseel.   Na het startschot kwam al snel de Westerscheldetunnel in beeld. Hier een vlotte en veilige passage en de Belgische semiklassieker bereikte zonder incidenten Zuid Beveland.* Mathieu van der Poel ontspannen in Scheldeprijs *

In de Tunnel was toen al een serieuze ontsnapping op gang gekomen. Ceriel Desal (Bingoal WB), Giulio Masotto (Team Corratec), Ruben Apers (Flanders Baloise), Filippo Ridolfo (Novo Nordisk), Josh Kench (Bolton Equities Black Spoke) en de Nederlanders Bram Dissel en Vincent Hoppezak van Beat Cycling gingen op avontuur. De zeven leiders waren eensgezind en onder impuls van de zon reden ze naar een voorsprong van ruim drie minuten met nog 173 km te gaan. In het eerste uur over de Zeeuwse wegen werd ruim 47 km afgelegd.
 
Op 100 km van de streep rapporteerde de wedstrijdjury een marge van 1.30 tussen de vluchters en het rustig rijdende peloton dat genoot van de lekkere temperatuur in Oost Zeeland en Noord Belgie.Foto: Edwin van Immerseel.   Na een volledige hergroepering op 4 km van de finish brachten veel ploegen hun rappe kopman in stelling voor de ultieme finale. In de massasprint had Jasper Philipsen van Alpecin Deceuninck de meeste snelheid na 4,5 uur wedstrijd. De 25 jarige Belg kreeg de zegebloemen met naast hem op het podium Sam Welsford (Team DSM) en Mark Cavendish van Astana. 4. Dylan Groenewegen (Jayco Alula)     5. Gerben Thijssen  (Intermarche Circus Wanty)     6. Edward Theuns  (Trek Segafredo)    7. Max Walscheid  (Cofidis)   8. Caleb Ewan  (Lotto Dstny)      9. Itamar Einhorn  (Israel Premier Tech)    10. Giacomo Nizzolo  (Israel Premier Tech).  136 renners geklasseerd.
 

Eerste Nederlander Dylan Groenewegen (foto) bij Wielerflits:  "Ik heb nooit echt de vrijheid gehad. Het was hectisch. Eerst was ik met Mark Cavendish en toen zat ik met Gerben Thijssen in gevecht. Ik heb nooit de sprint kunnen rijden die ik wilde, dus er had meer ingezeten. Maar dat is sprinten, en uiteindelijk hebben we een sterke winnaar. Geen een ploeg had het perfect op de rails, en de jongens hebben gedaan wat ze konden doen. We moeten het wel nog even terugkijken en evalueren. Het is altijd gekkenwerk, maar dat maakt het ook wel mooi. Het podium maakt mij niet zo heel veel uit. Je komt om te winnen. Als dat niet lukt, is het mislukt. Maar uiteindelijk waren de benen heel goed".    (5 april 2023)* SCHELDEPRIJS OP WOENSDAG 5 APRIL IN TERNEUZEN
MET MATHIEU VAN DER POEL & VEEL TOPSPRINTERS OP STARTLIJST*

* PARCOURS DOOR WESTERSCHELDETUNNEL -
BORSELE - KAPELLE & REIMERSWAAL *

* ZEEUWSE RENNERS ONTBREKEN OP DEELNEMERSLIJST *

De 111 de editie ging op woensdag 5 april 2023 van start met 21 teams: 10 UCI World Teams, 10 UCI Pro Teams en 1 UCI Continental Team. Het startschot klonk om 12.45 uur op het Stadhuisplein waarna een rit van 205,2 km wachtte tot de finish in het Belgische Schoten. Via Borsele, Kapelle, Reimerswaal, Woensdrecht en Bergen op Zoom bereikte de karavaan de Belgische wegen. In Schoten begonnen de renners aan 3 lokale ronden met de eindsprint op de Churchilllaan.

Op de deelnemerslijst stonden talrijke kanshebbers. Supporters die naar Terneuzen waren gekomen hadden spandoeken meegenomen voor o.a. Sam Welsford, Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen (bovenste foto), Caleb Ewan (onderste foto), Gerben Thijssen, de winnaar van 2022 Alexander Kristoff, Mark Cavendish en de populaire Mathieu van der Poel.


* Sinds 2018 vertrekt de Scheldeprijs in Terneuzen *

Bij alle huidige partijen rond de Belgische klassieker
leeft de intentie om de samenwerking na 2023 met 3 jaar te verlengen.

Jack Vissers, voorzitter Scheldeprijs: "Met de start in Terneuzen en de doortocht door Zeeland is onze wedstrijd niet alleen internationaal gekleurd. Maar bevat zij voor een sprintklassieker alle onderdelen zodat enkel de sterkste en snelste benen voor de overwinning strijden".Gedeputeerde Jo Annes de Bat (foto) is enthousiast over de samenwerking: "We versterken elkaar en hebben elkaar nodig. De Scheldeprijs doet wat mij betreft met de start in Terneuzen en doortocht langs de boorden van de Schelde zijn naam eer aan. Ik denk dat we na de afgelopen edities mogen concluderen dat we ook sportief met de beruchte Zeeuwse wind iets toevoegen. Zeeland is een fietsprovincie en koestert zijn wielerverleden, ik nodig een ieder uit daar zelf eens van te komen proeven".  

 * SCHELDEPRIJS 2022 VOOR ALEXANDER KRISTOFF NA SLIJTAGESLAG OP ZEEUWSE WEGEN.

* START IN TERNEUZEN  -  FINISH IN BELGISCHE SCHOTEN

Foto's 2022 : Freddy Scheele.   Richting start van de Scheldeprijs stond in de teambussen de volumeknop van het waaieralarm op volle sterkte. De renners werden tijdens de ploegbespreking gewaarschuwd voor de verraderlijke weersomstandigheden op de smalle (polder)wegen over Zuid Beveland vanaf SHeerenhoek tot de provinciegrens Zeeland/Noord Brabant.

Die vrees vooraf werd in de koers werkelijkheid. Vanaf de start in Terneuzen richting Westerscheldetunnel (foto boven) blies de wind met forse kracht over de Zeeuwse wegen. De renners hadden hierdoor een extra tegenstander tijdens de zware rit van Zeeuws Vlaanderen naar het Belgische Schoten onder toezicht van organisator Flanders Classics.Het gevolg van de zijwind was wel spectaculair met talrijke waaiers die zich vormden in Zeeland. Het werd een sportieve afvalrace met uiteindelijk slechts 30 binnenkomende renners en maar liefst 107 uitvallers. De eerste waaier met 17 vluchters bleef heel de wedstrijd in de spits. De achtervolgers leken nog terug te komen maar ze konden het verschil toch niet meer goedmaken in de laatste fase.Foto:  De 34 jarige taaie Alexander Kristoff had in de lokale omloop nog kracht voor een laatste inspanning. De gemotiveerde Noor kon zijn demarrage bekronen met de verdiende zege. De sprinter won voor de tweede keer in het sponsorshirt van de Belgische formatie Intermarche Wanty Gobert.1. Alexander Kristoff   Intermarche Wanty Gobert    196 km - 4.06.02   
2. Danny van Poppel   BORA hansgrohe op 24 sec.        3. Sam Welsford    Team DSM  z.t.    
4. Casper van Uden   Team DSM op 26 sec.    5. Edward Theuns   Trek Segafredo  z.t.    6. Kenneth Van Bilsen   Cofidis   op 28 sec.     7. Daniel Mclay    Arkea Samsic  z.t.     8. Jasper Philipsen   Alpecin Fenix     z.t.     9. Tim Merlier    Alpecin Fenix   z.t.    10. Ryan Mullen  BORA hansgrohe  z.t.Jochem Kerckhaert (Schoondijke / rechts op foto) en zijn ploeggenoten van Beat Cycling
gingen ten onder in het tempogeweld en het waaierspektakel.
Tijdens de beslissende fase door Zeeland verloren alle renners van de Nederlandse ploeg veel tijd
en konden zich niet handhaven.
De passage door Zeeland was eerder braaf, vergeleken met eerdere edities van de Scheldeprijs. Zo reden de renners niet langer langs de Veerse Gatdam, de Deltaweg in Goes of de Havendijk in Yerseke, waar in het verleden de wind een prominente rol kon spelen.
Na SHeerenhoek en Heinkenszand, ging het bijna de hele tijd langs weggetjes rondom de A58 richting het oosten. Gemeentes als Kapelle, Reimerswaal en Woensdrecht pikten hun deel van de Scheldeprijs mee. Hierna reden de renners een traject door de regio Antwerpen.

Op de startlijst van de 110 de uitgave in 2022 stonden 24 ploegen waaronder twaalf teams van het hoogste UCI World-Tour niveau. Aan de start in Terneuzen verschenen o.a. de UCI World Tour Teams van Quick Step-Alpha Vinyl Team, Lotto-Soudal, Trek-Segafredo, UAE Team Emirates, BORA-Hansgrohe en Astana Pro Team.

JASPER PHILIPSEN (ALPECIN FENIX)
WINT SCHELDEPRIJS 2021 MET START IN TERNEUZEN

Foto: Organisatie. De 23 jarige Jasper Philipsen (Alpecin Fenix) kan de klassieker Scheldeprijs 2021, met de start in Terneuzen en finish in Schoten/Antwerpen, op zijn erelijst zetten. Voor de rappe Belg zijn eerste grote overwinning tussen de toppers. De tweede plaats werd ingevuld door Sam Bennett en Mark Cavendish was de derde binnenkomer op Belgische bodem. Danny van Poppel meldde zich als vierde en Clement Russo kwam als vijfde over de streep.

Na de Westerscheldetunnel ontstonden tussen SHeerenhoek en Heinkenszand de eerste waaiers met veel favorieten in de voorste gelederen. De wedstrijdleiding meldde een onrustige openingsfase in Zeeland met enkele zware valpartijen. Koersend over Zuid Beveland en in West Brabant werd de definitieve beslissing nog even uitgesteld waardoor verschillende groepjes konden aansluiten in de spits.In Belgie ging het tempo de hoogte in en kwamen ongeveer 25 renners vooraan met daarbij opvallend veel sprinters. Op het aankomstcircuit rond Schoten waren er meerdere uitlooppogingen maar niemand kon wegkomen. De snelle jongens kregen het laatste woord met Jasper Philipsen (foto), ploeggenoot van Mathieu v.d. Poel bij Alpecin Deceuninck, als verrassende triomfator. Door de UCI jurygroep werden 77 coureurs geklasseerd.

Bovenste foto:  Vanuit het vertrek op het saaie DOW terrein in Terneuzen reed de wielerkaravaan door de Westerscheldetunnel en Oost Zeeland. Op het routeschema stonden vervolgens West-Brabant en Noord Belgie. De lus door Nederland telde ruim 70 km. In verband met de corona maatregelen was er tot veler teleurstelling geen publiek welkom in Zeeland.   


 

SCHELDEPRIJS 2020 DOOR ZEEUWS VLAANDEREN, WESTERSCHELDETUNNEL EN MIDDEN ZEELAND

SPRINTWINST CALEB EWAN IN SCHOTEN

Na de finish van de Scheldeprijs kon Zeeuws Vlaming Brian van Goethem (foto) zijn Australische ploeggenoot Caleb Ewan (foto boven) feliciteren met de overwinning. De 26 jarige renner van Lotto Soudal zegevierde na 174 km rond Schoten met ruim verschil in een tumultueuze sprint. De tweede plaats werd ingevuld door Niccolo Bonifazio (Direct Energie) en Bryan Coquard (B&B Hotels Vital Concept) kwam als derde over de streep.  4. Tim Merlier  (Alpecin Fenix)    5. Jasper Philipsen  (UAE Team Emirates).  Eerste Nederlander:  7. Arvid de Kleijn (Riwal Securitas). Pascal Ackermann zat ook voorin maar werd gedeclasseerd wegens het veroorzaken van een zware valpartij toen hij van zijn lijn afweek.


Brian van Goethem (foto) was vaak op kop van het peloton te zien. Lotto Soudal hield het tempo hoog en gokte op een massasprint. Deze tactiek slaagde en Caleb Ewan kon het werk van zijn ploeg vakkundig afmaken. Van Goethem meldde zich als 141 ste op 1.26. De jury noteerde 158 binnenkomers. Acht aanvallers bepaalden het wedstrijdbeeld in de eerste koershelft. In deze vlucht van de dag was namens Nederland Piotr Havik van Riwal Securitas present.   
KLASSIEKER SCHELDEPRIJS 10 APRIL 2019 DOOR MIDDELBURG: WINST FABIO JAKOBSEN.

Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick-Step) won op woensdag 10 april 2019 voor de tweede keer zijn favoriete klassieker Scheldeprijs. In Schoten versloeg de rappe Nederlander de complete sprintelite en verwees de Duitser Maximilian Walscheid (Team Sunweb) en de Brit Christopher Lawless (Team Sky) naar de troostprijzen.

Foto boven: De Scheldeprijs startte in Terneuzen. Het tempo werd meteen opgeschroefd en in de openingsuren was er volop spektakel met waaiervorming op de provinciale wegen over Walcheren (Middelburg) en de Bevelanden (Kamperland).

Op het startblad stonden o.m. Fabio Jakobsen, Jasper Philipsen, Andre Greipel,
Rick Zabel, Sep Vanmarcke, Marcel Kittel, Cees Bol en de Zeeuw Brian van Goethem.
Foto : Freddy Scheele.    De wedstrijd werd geopend door Kenneth Vanbilsen en Tom Wirtgen die echter weinig ruimte kregen van het peloton. Op Zuid Beveland gingen Brian van Goethem en Dries De Bondt (foto) naar de spits en reden zestig minuten in de kijker.
Na talrijke demarrages in de twee plaatselijke omlopen was er nog steeds geen beslissing richting eindfase. De ploegen met de snelle mannen in de gelederen waren alert en hielden alles bij elkaar.

Het succesvolle team van Patrick Lefevere kon met triomfator Fabio Jakobsen weer een overwinning op de scorelijst zetten. Jakobsen over zijn zege in de massale aankomst:  De ploeg heeft het mij makkelijk gemaakt. Ik weet dat ik een sterke sprint heb en heb de afgelopen dagen ook veel getraind. Mijn ploegmaten hebben het geweldig gedaan. Iedereen weet dat ons team altijd vecht voor de overwinning en ook vandaag, in de laatste 10 km, was het hele team er om me in de perfecte positie te houden. Ze hebben uitstekend werk geleverd en ik heb een foutloze sprint gereden. Foto : Freddy Scheele.      

Uitslag 107 de uitgave Scheldeprijs 10 april 2019:   
1. Fabio Jakobsen    Deceuninck Quick Step    202 km  4.26.45       2. Max Walscheid   Team Sunweb     3. Chris Lawless     Team Sky     4. Hugo Hofstetter    Cofidis       5. Roy Jans    Corendon Circus.     

6. Kris Boeckmans    Vital Concept / B&B Hotels      7. Marco Haller    Katusha Alpecin     8. Emils Liepins    Wallonie Bruxelles     9. Jasper Philipsen    UAE Team Emirates     10. Matteo Moschetti     Trek Segafredo       50. Brian van Goethem    Lotto Soudal op 17 sec. De UCI jury meldde 112 binnenkomers in Schoten.

Foto : Annelien Andriesse / Middelburg Fietst : peloton in Middelburg.
Foto : Pieter Voets : passage Wilhelminadorp/Goes.Foto : Freddy Scheele
Brian van Goethem in peloton Scheldeprijs 2019.BELGISCHE KLASSIEKER SCHELDEPRIJS :
4 APRIL 2018 EERSTE START IN TERNEUZEN.

Foto : Ester Telapary (Middelburg)
peloton door Middelburg bij de Koestraat / Kalverstraat.

Op 4 april 2018 ging de Scheldeprijs voor de eerste keer in Terneuzen van start. Tijdens de lus door Zeeland moesten de profs een zware inspanning leveren in de felle voorjaarswind. De vluchtgroepen konden zich niet handhaven op Walcheren, Noord en Zuid Beveland. Bij een spoorwegovergang in Krabbendijke werd een groep renners uit koers gehaald omdat ze dalende spoorbomen negeerden en verder reden. Bij de overtreders zat o.m. sprintfavoriet Dylan Groenewegen.


Foto : Lennard Andriesse / Middelburg Fietst
peloton van Middelburg richting Veere.Foto : Lennard Andriesse / Middelburg Fietst : Kruiningen.Na het passeren van de provinciegrens met Noord Brabant ging het peloton in gesloten formatie naar de streep in Antwerpen. Fabio Jakobsen (Quick Step) zegevierde eenvoudig in de sprint na 200 km en 4,5 uur koers.    2. Pascal Ackermann (Bora hansgrohe)   3. Chris Lawless   (Team Sky)       4. Jens Debusschere  (Lotto Soudal)       5. Jeremy Lecroq  (Vital Concept)      38. Brian van Goethem op 16 seconden. 58 renners geklasseerd.
*  HISTORIE SCHELDEPRIJS *
 
 Op de erelijst van de Scheldeprijs staan geen Zeeuwse zeges.

De Fransman Maurice Leturgie won in 1907 de eerste editie.

 * Vanaf 1953 waren er 11 Nederlandse hoofdprijzen *2018 en 2019   Fabio Jakobsen (bovenste foto)      2005  Thorwald Veneberg / Rabobank   (foto midden)      
1999  Jeroen Blijlevens          1998  Servais Knaven         
1990    John Talen / Panasonic Sportlife.    
       
1988 en 1986   Jean Paul van Poppel          
1985  Adrie van der Poel         1981  Ad Wijnands        1953  Hans Dekkers.

* Recordhouder zeges Scheldeprijs : Marcel Kittel in 2012, 2013, 2014, 2016 en 2017.

Terug naar de inhoud