* Rubriek Fiets Rondje - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Rubriek "Mijn Fiets Rondje"     > Meedoen op deze speciale pagina : info@zeelandopdefiets.nl

* Deelnemers tot september 2023:
* Roy Bogaert  -  Nick Wisse  -  Keetie van Oosten-Hage  -  Thomas Baart  -  Jan Willem Catsman  -  Bas van Zuidam  -
Erik Kint  -  Marga Vermue  -  Casper Vos  -  Jacco Quist.




* RENNER ROY BOGAERT (ZIERIKZEE) FIETST GRAAG DOOR DE ZAK VAN ZUID BEVELAND


"Tegenwoordig rij ik toch wel gemiddeld 4 keer per week. Vaak solo, maar ik ga ook regelmatig op woensdagavond of zondagochtend mee met de Vecchio groep. Deze fietsers starten vanaf de Nieuwe Haven in Zierikzee.
Omdat ik dit jaar voor het eerst sinds 27 jaar weer wedstrijden rij, houd ik de rondjes relatief kort (60-80 km). Ik kies nu eerder voor kwaliteit dan kwantiteit.

Voordat ik ga fietsen kijk ik meestal hoe de wind staat om te bepalen welk rondje het handigst is. Meestal, want als het 'voor de hand liggende' rondje me niet aanstaat, dan fiets ik net zo lief "verkeerd om" en finish ik gewoon met tegenwind.  Als de wind uit de richting van het noorden komt, dan kies ik meestal een rondje Goeree Overflakkee en dan is het op de open stukken langs het water vaak buffelen tegen de wind. Dit jaar (2023) staat er veel wind vanuit het noorden, dus er zijn al veel rondjes over Flakkee gereden.
 
Ik rij echter liever richting het zuiden voor een rondje Noord Beveland of als de conditie beter is via recreatiegebied de Piet over Veere. De stormvloedkering is lang, maar verveelt mij nooit. Zelfs niet als het loeihard waait. De invloed van de elementen op en rond de kering, de harde stroming van het zeewater dat zich door de nauwe openingen van de kering perst, blijven indruk op mij maken.



Maar als je het echt hebt over mijn Favoriete Rondje, dan moet ik zeggen dat ik die te weinig fiets. Voor mij is namelijk het allermooiste wat je kunt fietsen een rondje door de Zak van Zuid-Beveland.
 
Lekker fietsen over de kronkelende dijken, waar nog best veel bomen en begroeiing staat. En als het fluitekruid en de appelbloesem in volle bloei staan, dan is er eigenlijk niets mooier dan op Beveland rond te rijden.
Als jonge wielrenner wonende in Heinkenszand en later SGravenpolder heb ik daar veel gefietst. Vanuit Zierikzee komt het er helaas niet vaak van om een rondje door de Zak te doen. Zeker niet als de wind veel vanuit het noorden komt".    (september 2023)






* WIELRENNER NICK WISSE (RILLAND) KIEST VAAK VOOR DE OESTERDAM
Nieuweling Nick Wisse traint op de racefiets graag richting Tholen. Vanuit Rilland komt eerst de Oesterdam in beeld. Na de passage van Tholen en Bergen op Zoom bereikt de eerste jaars nieuweling via Oost Zeeland weer zijn woonplaats. Volgens Nick is het een mooi en rustig rondje van ongeveer 50 km. Hij gaat ook wel eens andersom, eerst West Brabant en dan Zeeland, maar dat is afhankelijk van de windrichting.  In de winter pakt Nick vaak de veldfiets of mtb voor een training in de bossen bij Bergen op Zoom en Ossendrecht. (november 2022)






* KEETIE VAN OOSTEN-HAGE FIETST VAAK DOOR MIDDEN ZEELAND
(oktober 2022)








* ZEEUWS VLAAMSE JUNIOR THOMAS BAART (JEGG - DJR ACADEMY)
GENIET TIJDENS ZIJN TRAININGSROUTES VAN DE ZEEUWS VLAAMSE NATUUR

Als ik vertrek voor een training van minder dan 3 uur, vanaf mijn woonplaats Kloosterzande, ga ik eerst naar Hulst. Eerst een stuk langs de Vogel en als ik bij Hulst aankom fiets ik richting Axel. Vanaf Axel fiets ik naar Westdorpe en vanaf daar kan ik langs het kanaal naar Terneuzen rijden. Bij Terneuzen stuur ik langs de zeedijk naar huis. Bij thuiskomst kan ik een trainingsrit van 73 km. noteren.

Als ik meer dan drie uur ga trainen vertrek ik meestal hetzelfde als mijn korte ronde. Maar vanaf Hulst ga ik via Axel, Sas van Gent en richting Oostburg. Vanaf hier een stuk door de polder op weg naar Breskens en vanaf hier langs de zeedijk terug naar huis. Ik heb dan ruim 130 km op de teller. Dit is een hele mooie route omdat je dan tijdens je duurtraining ook nog kunt genieten van de prachtige natuur die we hier in de buurt hebben. Ook bij de korte route geniet ik van de mooie omgeving. En er zitten ook nog redelijk wat rechte stukken in voor als je een keer interval training wil doen.    (september 2022)






* JAN WILLEM CATSMAN (SHEER ARENDSKERKE)
TOERT DIKWIJLS DOOR DE PRACHTIGE ZAK.

Ik fiets jaarlijks tussen de 8.000 en 10.000 km door Zeeland en ontdek nog steeds leuke landschappen. Per tocht toer ik meestal ca. 60 kilometer door onze mooie provincie. Ik ga alle seizoenen op pad door Zeeland fietsland.

Ik heb niet echt een rondje wat me bekoort. Waar kan ik geweldig van genieten?  "De Zak van Zuid Beveland op verschillende manieren doorkruisen. Het authentieke landschap van oude polders omringt door beboomde dijken met de verrassende dorpskernen is prachtig om doorheen te rijden. Soms wissel ik dat af met een stuk buitendijks langs de Westerschelde langs fort Ellewoutsdijk en het haventje van Hoedekenskerke". Voor de hoogspanningsmasten sluit ik mijn ogen maar. Gelukkig zijn er heel veel mooie plekjes te vinden. Dijken, weeltjes, bebossing, het water etc. Het verveelt me nooit!  (augustus 2022)







* RENNER BAS VAN ZUIDAM (ZAAMSLAGVEER)
GENIET VAN DE RONDJES DOOR ZEEUWS VLAANDEREN

Mijn mooiste fietsrondje voert langs de Zeeuws Vlaamse zeedijk. Ik vertrek dan uit Zaamslag. Voor de iets kortere rondjes ga ik eerst naar Walsoorden, daar ga ik de zeedijk op. Die volg ik dan aan de waterkant helemaal tot aan Terneuzen. Daarna weer terug naar huis.

Als ik voor een langer rondje kies ga ik eerst naar Breskens. Ik rij dan steeds onder aan de zeedijk. Na Breskens via de duinen naar Cadzand. Daarna door Oostburg, IJzendijke, Biervliet en Hoek naar huis. Dan heb ik ruim 100 kilometer op de teller.
Het is voor mij leuk om langs de zeedijk te rijden omdat er altijd wel iets te zien is zeker als het mooi weer is fiets ik graag in de buurt van het water. Een ander populair traject is het vaste clubrondje van SW Het Durp, de fietsclub van Zaamslag. Dat is een omloop van 60 kilometer en daar rijden we altijd met een mooie groep op de woensdagavond. Ik rij dat rondje als er geen clubtraining is. Bas geniet altijd van de Rondjes door Zeeuws-Vlaanderen en hoop hier nog vele kilometers te maken.   (juli 2022)








* ERIK KINT (DRIEWEGEN) GAAT VANAF ELLEWOUTSDIJK REGELMATIG LANGS DE ZEEDIJK

Het mooiste trainingsrondje voor renner Erik Kint is een route langs de zeedijk vanaf Ellewoutsdijk richting Kapelle:  Meestal draai ik achter SGravenpolder om in de richting van SHeerabtskerke om zo via de polder terug naar huis te gaan. Ik gebruik dit rondje vaak om los te rijden de dag voor een wedstrijd. Aan het begin van de route kun je buiten de dijk fietsen waardoor je een mooi uitzicht hebt op de Westerschelde. Ook heb je op sommige dijkjes achter SGravenpolder langs beide kanten bomen rijen wat een mooi effect geeft.  (juni 2022)






* MARGA VERMUE, burgemeester gemeente Sluis.

"MIJN FAVORIETE ROUTE IS LANGS ONZE MOOIE KUST"

Zondagochtend is mijn vast moment dat ik op de racefiets stap. Dan fiets ik samen met de andere leden van wielervereniging Structuur 2000 uit IJzendijke een mooie rit in Zeeuws-Vlaanderen of over de grens in Belgie. Daarnaast probeer ik nog 1 keer in de week een moment te vinden om een rondje te fietsen.

Mijn favoriete route is langs onze mooie kust. Ik fiets dan van mijn woonplaats IJzendijke naar Breskens en via de kust naar het Zwin. Wat kan ik genieten van de mooie stranden, de boten op zee, de zon die opkomt of ondergaat en de wind die ik ook wel eens pal tegen heb. Via het Zwin fiets ik door de polders naar Retranchement en vervolg ik mijn weg via Sluis naar Aardenburg. Tijdens dit stuk van de rit geniet ik vooral van de natuur en de rust in de polders. Vanuit Aardenburg fiets ik via Sint Kruis weer terug naar IJzendijke. Dan staat er ongeveer 60 kilometer op mijn teller en heb ik weer volop genoten van onze mooie gemeente Sluis. Mocht u inspiratie zoeken voor een mooie, afwisselende en uitdagende fietsroute? Dan beveel ik u dit rondje van harte aan! Wie weet komen we elkaar tegen op de fiets. (mei 2022)






* CASPER VOS (HEINKENSZAND)

"MIJN MOOISTE RONDJE VOERT DOOR DE ZAK VAN ZUID BEVELAND"

Omdat ik graag van afwisseling hou heb ik ook meerdere trainingsrondjes om te rijden vanuit mijn woonplaats Heinkenszand. Voor de iets kortere ritten ga ik graag door de zak van Zuid-Beveland. Deze mooie omgeving is fijn om te rijden. In deze ronde kom ik door alle dorpen in de zak en probeer ik de mooiste weggetjes mee te pakken.

Voor de langere ritten heb ik 3 routes beschikbaar. Om te beginnen rij ik af en toe een rondje over Zeelandbrug en dan via Schouwen Duiveland en over de Oosterscheldekering terug naar huis. Ook pak ik graag een route over de Oesterdam. Dan ga ik via Tholen en een stukje Schouwen Duiveland terug over de Zeelandbrug. En als laatste een omloop over Walcheren, Noord- Beveland en Zuid Beveland en weer richting thuisbasis. Mijn favoriete en mooiste rondje voert door de zak van Zuid Beveland. Vaak ga ik dan alleen of af en toe met wat ploeggenoten voor de gezelligheid. Op deze manier probeer ik zoveel mogelijk van het mooie Zeeland te genieten en steeds weer nieuwe en mooie routes te ontdekken.   (april 2022)







* TOERFIETSER & WIELERFOTOGRAAF JACCO QUIST (HALSTEREN)
KIEST REGELMATIG VOOR RONDJE OESTERDAM KLASSIEK

Het omschrijven van mijn favoriete fietsrondje begint met een aantal keuzes: ten eerste de keuze van fiets: 'gewoon' de racefiets of de gravelfiets die ik sinds een jaartje in bezit heb. Omdat op de gravelfiets de route eigenlijk altijd anders is of bij iedere bocht kan worden, is het aanwijzen van een favoriet off road  rondje nogal lastig. Dus kies ik voor de racefiets. Als ZeeBra (Zeeuwse Brabander) wordt het sowieso een ritje waar Brabant Zeeland kust...

Sinds ik in Halsteren woon ben ik door mijn buurman Jelle weer op de fiets gezet en eigenlijk heel snel heb je een leuk rondje in de buurt wat je vaker kan rijden. In mijn geval zit vaak de Oesterdam in de route, zo vaak zelfs dat ik het op Strava vaak omschrijf als een Rondje Oesterdam Klassiek.

Bij vertrek vanuit Halsteren duik je snel de polder in richting Tholen, als je daar wind tegen hebt betekent het dat je goed gekozen hebt: op de Oesterdam (schuin) mee, door het dorpje van Tholen, via polderwegen naar de Bergse Diepsluis, met links de Speelmansplaten met een fikse toename in (vakantie)huizen, kijk ik liever rechts over het laatste stukje Oosterschelde. Naast Aziatische oesterrapers en Belgische surfers zie je er vaak een buizerd op een bordje zitten, broeden de scholeksters op de steentjes in de berm en wordt er zelfs wel eens een zeehond gesignaleerd. Tijdens mijn rondjes kan ik echt genieten van de natuur om me heen.

Op het einde Oesterdam links/rechts onder de bruggen van de Oude Zeeuwse weg door langs het spuikanaal. Op het einde rechts (want linksaf ga je langs de golf en schietbaan voor een rondje Zandvliet) draai je terug de brug over het spuikanaal over. Hier duik ik de polder naar Ossendrecht in, dit dorpje zelf laat ik links liggen en ik kies voor de route langs de politie academie naar de provinciale weg tussen Putte en Hoogerheide. Door de beschutting van de bossen rond Huijbergen heb je niet veel last van de wind die op de Oesterdam nog mijn vriend was.  

Bij Huijbergen tik ik nog even de grens met Belgie aan en ga richting Wouwse Plantage. Daar toer ik mooi langs het riviertje de Zoom, redelijk beschut, weer richting huis. Bij de Wouwse Tol linksaf, de A58 over en langs het mountainbike parcours van de Kragge, via de Heide en Schansbaan knijp ik na twee uurtjes mijn remmen dicht en parkeer mijn racer naast de gravellaar. Spijt? Zeker niet! En het leuke is binnenkort spring ik op mijn andere fiets en maak ik weer een nieuw favoriet rondje!    (maart 2022)






Terug naar de inhoud