* Rubriek 'ZLD & Tour' - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Fiets Historie Zeeland  :  Zeeland & Tour de France  >  Zeeuwse link naar Ronde van Frankrijk.


 


 (15)  /  SLOT   
ZEELAND WACHT OP VIERDE TOUR DE FRANCE NA 1958, 2010 EN 2015
 
 
De laatste Zeeuwse vertegenwoordigers in het Tour peloton waren de Bevelandse streekgenoten Antwan Tolhoek en Marco Minnaard in 2018.
 
 
De Ronde van Frankrijk was drie keer te gast in Zeeland. In 1958 (Zeeuws Vlaanderen), 2010 (doorkomst Neeltje Jans) en in 2015 de etappe Utrecht - Zeeland / Stormvloedkering.
   
 
De wielerliefhebbers in Zuidwest Nederland zitten nu in de wachtkamer en hebben twee vragen. Wanneer komt de Tour de France voor de vierde keer naar Zeeland en welke Zeeuwse renners komen op de startlijst vanaf 2022.
 

(14)   ZEELAND OP DE FIETS.NL IN 2008 BIJ 3 TOUR ETAPPES

In juli 2008 gingen Witte, Annelien en Lennard Andriesse naar de 95 ste Tour en bekeken 3 etappes in het westen van Frankrijk met 10 Nederlanders op het startblad, maar zonder Zeeuwse inbreng.

De derde rit begon in Saint Malo en de finish lag 208 km verder in Nantes. De Zeeuwse supporters stonden op 24 km van de aankomst bij een heuvel in een gezellig dorpje. Denis Menchov was de kopman bij Rabobank maar de Rus verspeelde 38 seconden toen hij in de staart van het peloton terecht was gekomen. De dagprijs was voor de Fransman Samuel Dumoulin van Cofidis. Martijn Maaskant (Garmin Chipotle) was de beste Hollander op de 17 de plaats.

In Cholet werd een tijdrit afgewerkt over 29 km. Stefan Schumacher van Gerolsteiner werd de verrassende winnaar. In een aangename sport sfeer kon het publiek genieten van een prachtige wielerdag.

Tijdens de vierde etappe zag de fam. Andriesse de doorkomst in Neil les Aubiers na 21 km. De renners reden van Cholet naar Chateauroux over 232 km. Veel inwoners van het stille dorpje kwamen even naar buiten om de passage te bekijken. Lennard verzamelde veel leuke spulletjes uit de reclamekaravaan. De etappe werd gewonnen door topsprinter Mark Cavendish van Team Columbia voor Oscar Freire en Erik Zabel.
Eindklassement:  1. Carlos Sastre  (CSC Proteam)    Eerste Nederlander,  21. Laurens ten Dam  (Rabobank) op 32.59.

 
(13)  TOUR 2000 : GEEN ZEEUWSE RENNERS -
WEL SUPPORTERS UIT ZEELAND

Tijdens de 87 ste Ronde van Frankrijk in 2000 stonden de Zeeuwse wielerliefhebbers Witte, Annelien en Lennard Andriesse (Middelburg) langs het parcours van de tijdrit Fribourg - Mulhouse. In de negende etappe op vrijdag 21 juli moesten de coureurs een race tegen de klok afwerken over een afstand van 58,5 km. Zeeuwen ontbraken op de startlijst in 2000.

Uitslag tijdrit:  1. Lance Armstrong  (US Postal Service), met een gemiddelde van bijna 54 km per uur flitste de Amerikaan naar de winnende tijd: 1.05.01.      2. Jan Ullrich  (Team Telekom) op 25 sec.      3. Christophe Moreau   (Festina Lotus) op 2.12.  Snelste Hollander: 20. Servais Knaven  (Farm Frites) op 5.33.

Eindklassement:  1. Armstrong    2. Ullrich op 6.02     3. Beloki op 10.04      49. Maarten den Bakker  (Rabobank) op 1.46.17.
Ploegen:  1. Kelme Costa Blanca     6. Rabobank      20. Farm Frites.      Foto: Witte Andriesse / Zeeland op de Fiets.nl

(12)   JAN ULLRICH IN GELE TRUI DOOR DE VOGEZEN

 Op donderdag 24 juli 1997 waren Witte & Annelien Andriesse (Zeeland op de Fiets.nl) bij een Tour passage in de Vogezen.
 
Tijdens de 18de etappe van Colmar naar Montbeliard kwam de renners na ruim 50 km. langs Le Markstein.

 Foto:  Een kleine groep zat in de afdaling met in tweede positie gele trui drager Jan Ullrich van Team Telekom.
 
Didier Rous van Festina Lotus pakte de dagzege na 4,5 uur koers door Oost Frankrijk. Zijn ploegmaat Pascal Herve werd tweede op 5.09. Bobby Julich (Cofidis) had op de derde plaats 5.10 achterstand. Eerste Nederlander Bart Voskamp (TVM Farm Frites) kwam als 24 ste op 5.29 binnen.
 
In Parijs was de gele trui voor eindwinnaar Jan Ullrich. Rabo coureur Michael Boogerd kon de zestiende positie in zijn scoreboek zetten op 1.00.33 van de Duitse triomfator.
 
In 1997 stonden er geen Zeeuwse renners op de deelnemerslijst.      Foto: Witte Andriesse / Zeeland op de Fiets.nl
(11)  ZEEUWEN IN DE RONDE VAN FRANKRIJK
VANAF 1936 TOT 2018
 In 1936 stond Theo Middelkamp (foto) als eerste Zeeuw aan de start. Hij won in Grenoble en debuteerde met de 23 ste plaats in het eindklassement.
 De Bevelandse streekgenoten Marco Minnaard (Wemeldinge) en Antwan Tolhoek (Yerseke) reden de Tour in 2018.
 
 Lees meer over de Zeeuwse prestaties in de Tour de France op de speciale pagina:

(10)   MARCO MINNAARD ONTMOET JAN RAAS IN TOUR 2017

Marco Minnaard (Wanty Groupe Gobert) noteerde in de Tour 2017 de 40 ste positie met een verschil van 1.48.11 op eindwinnaar Chris Froome. De Bevelander was met deze score in Parijs de tweede Nederlander in het algemeen klassement. Bauke Mollema kreeg de eervolle vermelding Beste Hollander. De Groninger had op de zeventiende plaats 37 minuten achterstand.
 
Foto Facebook:  start van de etappe Dusseldorf - Luik. Marco Minnaard met zijn ouders en Jan Raas (SHeerenhoek) die genoot van een dagje Tour de France in Duitsland.(9)   RONDE VAN FRANKRIJK IN ZEELAND
MET NEELTJE JANS ALS DOORKOMSTPLAATS IN 2010 EN FINISH IN 2015.     
Foto : Provincie Zeeland.(8)  IN 1958 TOUR VOOR EERSTE KEER DOOR ZEELAND

De Touretappe Rotterdam - Stormvloedkering - Brussel in 2010 was voor Zeeland het tweede bezoek van de Ronde van Frankrijk. In 2015 stond de rit Utrecht - Neeltje Jans in het Tour schema.

Op 26 juni 1958 reden coureurs en volgers tijdens de etappe van Gent richting Duinkerken ruim 10 km. door Zeeuws Vlaanderen. Via Eede, Aardenburg, Draaibrug, Sluis (foto) en Sint Anna ter Muiden. De ritwinst was voor de Nederlander Gerrit Voorting.
In 2006 werd op het laatste moment de al helemaal uitgestippelde route van Valkenburg naar Middelburg geschrapt wegens het overvolle etappeschema van dat jaar.            Foto : wielerarchief Sjaak den Herder (Middelburg)


(7) TOURSFEER IN ZEELAND IN 2015.
ANDRE GREIPEL WINT ETAPPE UTRECHT - NEELTJE JANS
Foto's : Sjaak den Herder, Witte & Lennard Andriesse.

 
(6)    TOUR 1994 MET ZEEUWSE PLOEGLEIDERS
JAN RAAS EN CEES PRIEM

Bij de Tour de France in 1994 zorgden de ploegleiders Jan Raas (Wordperfect Colnago Decca)) en Cees Priem (TVM Bison Kit) voor de presentie uit Zeeland. Op de startlijst stonden geen Zeeuwse coureurs.

In de 81 ste editie ging Raas met 4 landgenoten op pad in Frankrijk. Frans Maassen, Leon van Bon, Erik Dekker (foto boven) en Rob Mulders waren geselecteerd door de Bevelandse oud renner uit SHeerenhoek.
Cees Priem (Wemeldinge) kon een beroep doen op eveneens vier Nederlanders met Bart Voskamp, Steven Rooks, Rob Harmeling en Gert Jan Theunisse.

 Witte & Annelien (foto) van Zeeland op de Fiets.nl gingen tijdens hun vakantie op 21 juli naar aankomstplaats Cluses.De achttiende rit over 174 km. startte in Moutiers en voerde over Le Grand Bornand en Col de la Colombière. Piotr Ugrumov (Gewiss Ballan) kwam na bijna 5 uur koers met veel klimwerk als eerste binnen. Miguel Indurain van Banesto had als tweede man 2.39 achterstand. De Franse topper Richard Virenque (Festina Lotus) incasseerde een tijdverlies van 2.40. Erik Breukink (Once Look Mavic) was de eerste Hollander op de 30 ste plaats met een marge van 7.42 op de triomfator.
 
Eindklassement Tour 1994:    1. Miguel Indurain      2. Piotr Ugrumov op 5.39        3. Marco Pantani op 7.19     Beste Nederlander:  29. Erik Breukink op 59.55.     Foto's : Witte Andriesse.


(5)  ANTWAN TOLHOEK EN MARCO MINNAARD IN TOUR 2018

Foto Facebook
Marco Minnaard (links) en Antwan Tolhoek met zijn ouders na afloop van een Tour etappe in 2018.

 De streekgenoten Antwan Tolhoek (Yerseke) en Marco Minnaard uit Wemeldinge reden in 2018 de Ronde van Frankrijk.
Op zondag 29 juli werd in hartje Parijs de Brit Geraint Thomas als eindwinnaar gehuldigd. De in Cardiff geboren coureur van Team Sky kreeg de gele trui en koerste hiervoor ruim 83 uur door het Franse land.

Tom Dumoulin (Tean Sunweb) leverde een sterke prestatie. De Limburger had op de tweede plaats maar 1.51 achterstand. Chris Froome (Team Sky) moest genoegen nemen met de derde positie met een marge van 2.24 op zijn winnende ploeggenoot.


 Antwan Tolhoek (Team Lotto NL Jumbo) werd 37 ste op 1.39.01.
In het jongerenklassement eindigde de Bevelander op de zesde plaats achter de witte trui van Pierre Latour.


 Marco Minnaard (Wanty Groupe Gobert) noteerde de 64 ste positie met een verschil van 2.20.31 op Thomas.
In de eind rangschikking stonden 13 Nederlanders.    
Ploegenklassement:   1. Movistar Team      4. Team Lotto NL Jumbo     19. Wanty Groupe Gobert.

 
 

(4)  JOHNNY HOOGERLAND IN TOUR 2012

Op 2 juli 2012 was Zeeland op de Fiets.nl aanwezig bij de start van de Tour etappe in het stadje Vise. Na een snelle koers over 207 km sprintte Mark Cavendish naar de overwinning in Tournai. De rappe coureur van Sky Procycling noteerde na bijna 5 uur een gemiddelde van 41.92 km. 2. Andre Greipel  (Lotto Belisol)     3. Matthew Goss  (Orica Green Edge).  Tom Veelers (Argos Shimano) was de beste Hollander op de vierde plaats. Op bovenstaande foto gaat Rabo renner Bram Tankink (links) op pad voor de rit naar Tournai.

Johnny Hoogerland van Vacansoleil DCM kwam in het peloton als 106 de over de finish. In Parijs werd Bradley Wiggins (Sky Procycling) als eindwinnaar van de Tour 2012 gehuldigd.   Foto's : Witte & Lennard Andriesse.


(3)  ETAPPE ROTTERDAM - BRUSSEL IN 2010 OVER STORMVLOEDKERING
Op zondag 4 juli 2010 zagen in Zeeland duizenden wielerliefhebbers de passage van de Tour de France. In dorpen en steden langs het hele traject keken enthousiaste supporters naar de profrenners en de lange reclamekaravaan met volop promotiemateriaal van bedrijven. De coureurs startten rond het middaguur in Rotterdam en gingen volgens het routeboek door Zuid West Nederland over o.m. Neeltje Jans en de Bevelanden en aansluitend richting West Brabant.
In de vlucht van de dag reed Lars Boom (foto) van Rabobank maar de kopgroep werd teruggepakt met finishplaats Brussel in zicht. Na de hergroepering sprintte de Italiaan Alessandro Petacchi van Lampre na 223 km. naar de zege. Robert Gesink (Rabobank) was de beste Hollander in Brussel op de 68 ste plaats na ruim 5 uur koers door Nederland en Belgie. Op zaterdag 3 juli won Fabian Cancellara de proloog in Rotterdam.       Foto's : Lennard Andriesse en Organisatie.


(2)   TOUR 2015 OP NEELTJE JANS

Op zondag 5 juli 2015 beleefde de Zeeuwse wielersector een hoogtepunt. Op Neeltje Jans won de Duitser André Greipel (Lotto Soudal) de Tour etappe die startte in Utrecht. (foto onder). De routinier van de Belgische formatie reed de 166 km in 3.29.03.   2. Peter Sagan  (Tinkoff Saxo)    3. Fabian Cancellara  (Trek Factory). Tom Dumoulin van Team Giant Alpecin was de beste Nederlander op de achtste plaats.

De Tour 2015 begon op 4 juli in Utrecht met 20 Nederlanders maar zonder Zeeuwen op het startblad. In de Domstad mocht Rohan Dennis (BMC) als winnaar van de tijdrit de eerste gele trui aantrekken.Tom Dumoulin eindigde na 13,8 km door de volle binnenstad als vierde op 8 seconden.


Eindstand Tour 2015: 1. Chris Froome  (Team Sky)   2. Nairo Quintana  (Movistar)    3. Alejandro Valverde  (Movistar)   6. Robert Gesink  (Team Lotto NL Jumbo) op 10.47.
Duizenden wielersupporters met talrijke nationaliteiten beleefden op 5 juli 2015 een topdag in Zeeland Fietsland.
Foto's: Provincie Zeeland, Sjaak den Herder en Organisatie(1)   JOHNNY HOOGERLAND IN TOUR 2012 VANUIT LUIK

Op zaterdag 30 juni 2012 vertrok de 99 ste Tour in de Belgische industriestad Luik. Bij de proloog reden 198 renners een tijdrit over 6,4 km. door het drukke centrum. Op het startblad stonden 18 Nederlanders. Johnny Hoogerland van Vacansoleil DCM zorgde de Zeeuwse presentie in de Ronde van Frankrijk.

Foto's :  Zeeland op de Fiets.nl bezocht de Tour in 2012 en bekeek o.m. de voorbereidingen van de ploegen rond de startlocatie. Er waren 8 jaar geleden veel wielersupporters uit Zeeland aanwezig in Luik.


Fabian Cancellara (Radioshack - Nissan) flitste naar de snelste tijd. Met een gemiddelde ruim 53 km. zette de Zwitser 7.13 op de juryklok.  2. Bradley Wiggins  (Sky Procycling) op 7 sec.   3. Sylvain Chavanel  (Omega Pharma Quick Step) op 7 sec.
Beste Nederlander:  24. Lieuwe Westra  (Vacansoleil DCM) op 20 sec. Hoogerland had op positie 176 een marge van 47 sec met de winnaar.


Eindklassement Tour 2012:    1. Bradley Wiggins      2. Froome op 3.21      3. Nibali op 6.19. Eerste Hollander:  28. Laurens ten Dam (Rabobank Cycling Team) op 1.05.39     57. Hoogerland op 1.55.30.    Ploegen:  1. Radioshack - Nissan   18. Vacansoleil DCM.         
Foto's : Zeeland op de Fiets.nl / Lennard & Witte Andriesse.
Terug naar de inhoud