* Rubriek 'Te gast' - Zeeland op de Fiets

Zeeland op de Fiets
Ga naar de inhoud
* Rubriek  :  Te Gast   met prof wielrenner Antwan Tolhoek (Yerseke).           * Tips :  info@zeelandopdefiets.nl

TE GAST  :  


 
ANTWAN TOLHOEK

"VOOR MIJ IS ZEELAND DE BESTE FIETSPROVINCIE VAN NEDERLAND"

Bron:  VVV Zeeland 2020.

Zeeland is een ideale provincie voor wielrenners. De zee, de dijken en wind zijn een prima decor om tochten te fietsen. Prof wielrenner Antwan Tolhoek is geboren in Yerseke en reist met zijn team Jumbo-Visma de hele wereld over. Als hij thuiskomt in Zeeland, geniet hij van het fietsen langs de zee en over dammen.


"Waar sommige teamgenoten altijd een vaste route fietsen om te trainen, ben ik heel los. Ik kijk hoe de wind staat en bepaal dan waar ik naartoe ga. Soms is dat eerst wind tegen en terug wind mee. Of andersom. Het is maar net welk soort training ik moet doen. Vanuit mijn woonplaats Yerseke moet ik meestal het water over. Ik rij graag langs het water. En ik geniet van fietsen over de Pijlerdam en langs het Grevelingenmeer".

"Als ik echt 1 route moet kiezen, dan is dat de Zeelandbrug heen naar Zierikzee, Bruinisse en dan over de Oesterdam weer terug. Lekker open. Er is wind en water. Vooral dat laatste is voor mij belangrijk. Ik heb altijd een bootje gehad. Ook heb ik een tijdje op een oesterboot gewerkt. Als ik in Zeeland ben, vind ik het heel fijn om tijdens het fietsen over het water te kijken naar de boten. Een paar van mijn vrienden doen aan garnalenvissen. Als ik hier moet trainen, probeer ik die onderweg altijd te zien".


Bij koud en nat weer stapt de profrenner in Zeeland ook wel eens op de mountainbike voor een ritje over het parcours bij boswachterij Westerschouwen.  "Dat doe ik alleen als het slecht weer is. Dat is ook wel fijn, voor de afwisseling. Ander terrein en andere technieken".

 
Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar Antwan vond fietsen als kind helemaal niet zo leuk. Daar waar veel professionele renners het fietsen met de paplepel krijgen ingegoten, kwam zijn fietstalent pas op latere leeftijd aan het licht. Toen hij vanaf zijn zestiende aan wedstrijdschaatsen ging doen, hield hij tijdens de zomerperiode zijn conditie op peil op de racefiets.

"Ik kwam erachter dat ik dat eigenlijk ook wel goed kon. Ik vond het eigenlijk ook wel leuk. Op den duur ging het zo goed, dat ik mijn schaatsmaatjes eraf reed op de fiets. Via een vriend kwam ik bij een vereniging terecht. En daar is het allemaal begonnen. Toen ben ik wedstrijden gaan rijden".

 
Toch legde Antwan de basis voor zijn sportcarriere onbewust al tijdens zijn middelbare schooltijd waarin hij iedere dag van Yerseke naar Goes (21 kilometer) en terug moest fietsen.
"Als je een keer niet op de fiets kwam, kreeg je dat van je vrienden echt wel te horen. Dan zeiden we tegen elkaar: Mietjes worden niet geboren. Die worden gemaakt".


Momenteel (2020) reist de beroepsrenner met zijn team Jumbo-Visma de hele wereld rond voor wedstrijden en trainingskampen.  "Ik ben weinig in Nederland, maar Zeeland blijft mijn thuishaven. Het enige dat ik hier wel eens mis, zijn de bergen en heuvels. Maar daar krijg ik de zee en dammen voor terug. En voor een mooie route hoef je niet ver te reizen. De fietspaden zijn breed en veilig. Het is rustig fietsen. Dat is uniek. In het buitenland is dat vaak veel minder goed geregeld. Daar is het soms best gevaarlijk op de fiets. Voor mij is Zeeland de beste fietsprovincie van Nederland".
Terug naar de inhoud