* Rubriek 'Seizoen 2021' - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* "Mijn Wegseizoen 2021"
13 Zeeuwse renners, organisatoren, wielerliefhebbers, etc. vertellen over hun wielerjaar 2021.


ANNE VAN DE SWALUW (EPZ OMLOOP)
 
"WIELERCOMITE SHEERENHOEK KIJKT VOORZICHTIG VOORUIT"

EPZ comitelid Anne v.d. Swaluw (foto): Na 2 jaar niet te hebben mogen koersen aan de Kuijpersdijk hopen we dat we in april (2022) eindelijk weer een keer los mogen. Dat we het afgelopen jaar niet konden rijden zagen we eigenlijk al vrij lang van tevoren aan komen en kwam uiteindelijk niet meer als een verrassing.
Na twee jaar geen koers zijn we wel erg blij met de onvoorwaardelijke support van onze hoofdsponsor EPZ. En zijn we dus gelukkig in de mogelijkheid om voorzichtig vooruit te kijken naar wat eindelijk onze 37 ste editie zou moeten worden.
Onze inspanningen en voorbereidingen zijn op dit moment dan ook gericht op de koers an sich. Als we maar zouden mogen rijden zijn we al heel blij! Voor latere edities kunnen we altijd weer eens kijken of we extra kunnen uitpakken.Verder zullen wij in onze voorbereiding ook rekening dienen te houden dat we de komende 1 a 2 edities te maken krijgen met een junioren (v/m) generatie die weinig tot geen internationale ervaring heeft. Daarnaast vinden we het natuurlijk ongelofelijk jammer dat er ook een generatie junioren helemaal nooit de kans heeft gehad om bij ons te komen rijden.
 
Gelukkig hebben we als comite er weer ouderwets zin in om ons te gaan opmaken voor hopelijk een mooi koersweekend. Al zijn we ons meer dan eens bewust van corona. Wij hopen in hopelijk redelijk normale omstandigheden dan ook de renners, ploegleiders, officials, sponsoren, vrijwilligers en toeschouwers te mogen begroeten op 22, 23, 24 april aan de Kuijpersdijk in SHeerenhoek.ijk redelijk normale omstandigheden dan ook de renners, ploegleiders, officials, sponsoren, vrijwilligers en toeschouwers te mogen begroeten op 22, 23, 24 april aan de Kuijpersdijk in SHeerenhoek.


ARNO PIESSENS (HULST)

MIJN WEGSEIZOEN IS GOED VERLOPEN

 In 2021 ben ik begonnen met 3 trainingswedstrijden in Rucphen waarin ik goed kon meekomen.
 Mijn eerste koers was in het Belgische Opgrimbie. Ik kwam daar in het peloton over de finish.
 
Een week later startte ik in Erpe waar mijn broer Tim en ik veel rondes op kop reden. Uiteindelijk ben ik als negende geklasseerd. Ik heb in totaal 5 wedstrijden bij de zuiderburen afgewerkt waarbij het leuk was om premies te pakken. Verder reed ik in eigen provincie de klassieker Omloop van de Braakman. Hierin kon ik weer veel koersritme opdoen tussen de meer ervaren jongens.


Zelf doe ik ook nog aan mountainbiken en daarbij heb ik 5 wedstrijden op Belgische bodem gereden bij Cycling Vlaanderen (U17). Ik kon goede uitslagen op mijn scorelijst zetten. Bij de inmiddels geannuleerde Zeeuwse ATB wintercompetitie startte ik tussen de renners van categorie A en dat ging naar wens.
 
In 2022 zal ik het sponsorshirt aantrekken van de Belgische formatie Van Moer Logistics. Ik ben heel blij met deze transfer en ik zie kansen om verder te groeien in de prachtige wielersport.   PATRICK VAN PASSEL, KOERSDIRECTEUR SPIE JUNIOREN DRIEDAAGSE AXEL

Foto : Freddy Scheele.

Zeeuws Vlaming Patrick Van Passel kijkt terug op een enerverend wielerjaar binnen de Spie Junioren 3Daagse Axel:
In 2021 hebben wij voor de 39 ste keer de internationale junioren Driedaagse georganiseerd. Dit is een wedstrijd voor renners in de categorie U19. Normaal staat deze koers in mei op de kalender maar door corona werd de driedaagse verschoven naar oktober. Deze meerdaagse wedstrijd staat hoog aangeschreven binnen de internationale wielerwereld en bestaat uit 4 etappes die in Nederland en Belgie worden verreden.
 
We mogen maximaal 35 teams laten starten en elk jaar moeten wij een selectie maken uit ongeveer 70 teams die willen deelnemen. We selecteren uit landenteams, internationale wielerploegen en teams uit Nederland.Foto : Organisatie.  Aangaande de veiligheid hebben we gewerkt met Boplan. Dit bedrijf maakt kunststof Barriers die de dranghekken vervangen, verder worden gevaarlijke obstakels beveiligd met totems en stootkussens. Voor ons was het een enorme uitdaging om dit logistiek voor elkaar te krijgen maar de uitstraling bij onze wedstrijd was geweldig.

Veiligheid is steeds belangrijker en staat bij ons bovenaan bij het organiseren van dit populaire wielerevenement.  Als koersdirecteur heb ik de taak om de koers op een veilige manier te laten verlopen, dit vergt elk jaar veel inspanning om dit voor elkaar te krijgen. We hebben per etappe ongeveer 50 verkeersregelaars nodig en 30 mobiele verkeersregelaars. Deze medewerkers moeten allemaal een examen afleggen om onze wedstrijd te mogen beveiligen.
Ook is er goed overleg nodig met de politie die dit jaar met 15 politiemotoren en een commando wagen meereden om de koers zonder problemen te laten verrijden.
 

Foto : Edwin van Immerseel.  Op sportief vlak was de Driedaagse weer een topper. Dit jaar hadden we ook de Europese kampioen Romain Gregore aan de start. Hij won de laatste etappe in Velzeke. Foto: Eindwinnaar werd Artem Shmidt die ook de eerste etappe in Axel op zijn naam schreef.
Van alle renners die in de top meedoen zien we er gewoonlijk een paar van terug bij de profs. Meer hierover staat op onze website onder "profs in J3D".

In 2022 organiseren we van 20 t.m. 22 mei, hiervoor zijn de voorbereidingen inmiddels alweer begonnen.
Ik hoop u daar weer te mogen begroeten.    MARK LOBBEZOO (MIDDELBURG)
freelance journalist, bij o.a. Omroep Zeeland en Nieuws uit Walcheren.
 
"GEEN KOERSEN BEZOCHT IN 2021.   ZONNIGE TOEKOMST VOOR WIELRENNEN IN ZEELAND"

Van Witte Andriesse (Middelburg op de Fiets) kreeg ik de vraag of ik wilde schrijven over mijn beleving van het wielerseizoen met betrekking tot de status van de Zeeuwse renners. De afgelopen 2 jaar waren de eerste twee jaar in ruim 40 jaar dat ik geen enkele wielerkoers heb bezocht in Zeeland. Het heeft uiteraard te maken met de coronapandemie die ook de wielersport hard heeft getroffen.

 
Er mochten in Nederland in 2021 pas vanaf juli wedstrijden worden verreden, met uitzondering van de kampioenschappen en de grote UCI-wedstrijden. Omdat het seizoen laat op gang kwam stonden er met name in oktober veel wedstrijden op de Zeeuwse kalender. Het jaar begon met slechts 1 Zeeuwse profwielrenner, Antwan Tolhoek (foto). Dat was het laagste aantal sinds 2013 toen we ook maar 1 Zeeuwse wielerprof hadden (Johnny Hoogerland).
 
 
Twee jaar later braken er betere tijden aan toen de Zeeuwse sponsor Roompot met een profwielerploeg begon. Opeens waren er vijf profs. Gelukkig werd het aantal Zeeuwse profwielrenners in september dit jaar verdubbeld, toen Mick van Dijke (foto) werd overgeheveld naar de World Tourformatie van Jumbo Visma. Zijn broer Tim maakt de overstap in 2023 en Milan Vader gaat het in 2022 ook op de weg proberen.

Daarmee ziet de toekomst van het Zeeuwse wielrennen er opeens rooskleurig uit, want BEAT cycling (foto), de ploeg waar Jochem Kerckhaert voor gaat rijden heeft de ambitie om in 2023 een Pro Continental ploeg te worden. Dan zouden we in Zeeland in 2023 zomaar vijf profs kunnen hebben.
 
 
En wie weet komen Timo de Jong en Rowdy Reunis (foto) daar dan ook nog wel bij. De Jong had een prima seizoen en verdient het om hogerop te gaan. Rowdy Reunis moest zich noodgedwongen beperken tot Belgische kermiskoersen, maar in de enige wedstrijd in eigen land, de Omloop van de Braakman eindigde hij als een van de beste Zeeuwen. En dan zijn daar niet te vergeten ook nog Thijs de Lange, Jarno Mobach, Wesley Mol en Jesse Raas die op semi prof niveau uitkomen.
 
 
Nick van der Lijke had ook een prima seizoen, maar hij stopt met wielrennen. Ook bij de vrouwen ziet de toekomst er goed uit. Uiteraard is daar Shirin van Anrooij, en met Agnieta Francke en Mirjana Schaap begon het seizoen  met drie profs. Ze kregen vanaf september versterking van Maureen Arens, als stagiaire bij NXTG Racing. Vanaf 2022 is ze volwaardig prof bij die ploeg. Met Demi van Dijke en Quinty van de Guchte (foto) hebben we in Zeeland twee grote talenten met potentie om prof te worden. Beide dames rijden ook in 2022 voor een Belgische ploeg.
 
 
En dan hebben we naast Shirin van Anrooij ook nog drie andere veldrijdsters bij de elite-dames, Lindy van Anrooij, Famke van Waterschoot en Britt de Grave. Laatstgenoemde is eigenlijk nog juniore, maar zij rijdt al regelmatig mee met de elite-vrouwen. En als we dan nog verder kijken naar de junioren, dan ziet de toekomst er met de toptalenten Rosita Reijnhout (foto) en Julia Lindhout zeer zonnig uit voor het wielrennen in Zeeland de komende jaren.
 Nu maar hopen op een tweede Nederlandse profploeg, met hopelijk nog meer Zeeuwse inbreng.  
WIELERFOTOGRAAF JACCO QUIST WAS IN 2021 VAAK BIJ TMZ WEDSTRIJDEN
MAAR ZETTE OOK PROFTOPPER MATHIEU VAN DER POEL "OP DE PLAAT"

Foto's : Jacco Quist.   Tsja het wegseizoen van 2021 wat moet ik er van schrijven. Eerst maar eens kijken wat ik zelf gefietst heb en wat er aan fotomateriaal te maken viel. Het eerste was (en is prima in orde) en waarschijnlijk kom ik dit jaar weer boven de 10.000 km uit. Niet slecht voor een toeristje, maar gelijk ook het gevolg dat er door mij, minder wieleralbums online gezet zijn.
 
Minder koersen betekent ook minder keren op pad met de camera om criteriums of andere wedstrijden vast te leggen en dus meer tijd om zelf een rondje te fietsen.

 
De hoop was om weer een volledig seizoen bij TMZ te kunnen vastleggen, maar net als 2020, bleek dat ijdele hoop. De serie Hoedekenskerke als beste alternatief, kon helaas ook niet doorgaan. Mooi dat Leo Bakker en zijn medestrijders het toch voor elkaar kregen om op het terrein van Cobelfret een aantal zaterdagen wedstrijd te kunnen organiseren. Mooi voor de koers, mooi voor de renners, iets minder voor de volgers, omdat die van afstand moesten toekijken en qua fotospektakel werd het iedere week een beetje herhaling van zetten.  Nog een geluk dat de renners de koers maken.


 Biljart vlak, nul beschutting en geen publiek, een opkomst die meer dan eens te wensen over liet.
 Tsja het wegseizoen van 2021...
 
Dus vanaf zaterdag 3 juli op naar het grootste parkeerterrein van Zeeland. Zeker mooie koers gezien, blije renners, teleurgestelde renners, juichende en mopperende renners gezien; kortom koers is koers.

Was het dan enkel GP Cobelfret wat het seizoen 2021 moest maken? Zeker niet, met name in Zeeuwsch Vlaanderen werden een aantal criteriums in de dorpen georganiseerd, maar gelukkig kon ook de traditionele tijdrit in Waarde doorgaan. Voor mij in ieder geval een verademing na Cobelfret om de individuele renners die tegen de klok streden weer eens vast te leggen.
Men oogst niet ieder jaar tarwe terwijl er met 53/11 voorbij gezoefd wordt.


 
Was het dan alleen maar TMZ? Nee gelukkig kon ook onder de vlag van de KNWU gekoerst worden. Ondermeer  Oud-Vossemeer (foto), Hoogerheide en Ossendrecht lieten mooie koersdagen zien en ook daar kwamen sterke renners boven drijven.
 Kortom aanzienlijk minder koersen, op andere data en/of locaties dat is het koersjaar op de weg in 2021.

 

 Volgens Strava startte mijn eigen fietsjaar op 2 januari, met de eerste keer Oesterdam van 2021. Toch denk ik dat lus 2 van de Amstel Gold race het leukste ritje van 2021 is geweest.


 
 En eh oh ja, toch ook nog een proftopper kunnen vastleggen :
Mathieu van der Poel op een gravelparcours bij Antwerpen.

Algehele conclusie: misschien was 2021 zo slecht nog niet, maar je moet er ook zelf wat van maken!
 Hopelijk levert 2022 een weer meer "normaal" seizoen op!      
 


 
TMZ VOORZITTER LEO BAKKER OVER WIELERJAAR 2021:
 
ONDANKS CORONA PERIKELEN TOCH NOG 13 SUCCESVOLLE KOERSEN
MET ENTHOUSIASTE RENNERS EN ORGANISATOREN
 
Bakker (foto) over het TMZ wegseizoen:   Zoals elk jaar had TMZ weer een goed gevulde wedstrijdkalender met ongeveer 30 wedstrijden. Veel voorbereidend werk verricht en dan maar hopen op een mooi en sportief wegseizoen. Hoe anders verliep het. Vanaf de start (maart 2021) was er het verbod om wedstrijden te organiseren en was onduidelijk wanneer (en onder welke voorwaarden) er versoepelingen zouden komen.

Voor TMZ was al snel duidelijk dat dit voor het hele seizoen een knelpunt kon worden door o.a. onzekerheid over doorgang wedstrijden en sponsors die liever afwachten. Verder de duur vergunningsaanvragen en voorbereidingswerk die kan oplopen naar 6 tot 8 weken. Daarnaast alle twijfels bij organisatoren die gedemotiveerd raken.


Daarom hebben we gelijk een alternatief in gang gezet (net als in 2020 te Hoedekenskerke) om  klaar te zijn zodra het weer mocht. Daarbij zijn we uitgegaan van een scenario waarbij de wedstrijden ook konden doorgaan indien dit zonder publiek zou zijn.
 
Dit heeft er toe geleid dat TMZ als 1 van de eerste wielerorganisaties in Nederland binnen 1 week na de versoepelingen een programma kon aanbieden op het terrein van Cobelfret in Vlissingen Oost. Een gigantisch, volledig geasfalteerd en van hekwerk voorzien terrein van 60 voetbalvelden groot.

 
 Fotografie: Jacco Quist       
> TMZ koers in Vlissingen Oost met zicht op de Lange Jan (links) in Middelburg.

Twee maanden voorbereiding is er mee gemoeid geweest voordat het zover was. Wat items die dan spelen:
 
 Terrein zoeken wat aan eisen voldoet (afsluitbaar; goed wegdek, voldoende groot enz.
 
 In contact komen met de juiste verantwoordelijken voor toestemming, voorwaarden enz.
 
 Goede gebruiksafspraken maken (wat mag, kan, enz)
 
 Wielerparkoers uitzetten (hier helemaal leeg terrein; veel materiaal nodig om veilig en duidelijk parkoers te maken)
 
 Hoe te voldoen aan de Covid 19 regels.

 

In ons traject hebben we veel gehad aan de korte lijnen zoals we die in Zeeland kennen. Zo heeft gedeputeerde Jo Annes de Bat (foto) voor ons contact opgenomen met de CEO van C RO Ports in Belgie nadat Sport Zeeland hoorde dat we dit contact zochten.

 

Verder was er de fa. Nutswerk uit Kapelle (Jan Minnaard (foto) - vader van oud prof Marco) die ons steunde met al het materiaal wat we nodig hadden om een parkoers van ruim 4 km op het terrein uit te zetten. In juli en begin augustus hebben we hier wedstrijden gehad. Hierdoor hadden de lokale organisaties tijd om hun wedstrijden weer georganiseerd te krijgen zodat we nog een redelijk deel van de kalender hebben afgewerkt. In totaal 13 succesvolle koersen met goede opkomst en enthousiasme bij renners, organisatoren en publiek.

Frustrerend was dat koersen zoals Heinkenszand en Wolphaartsdijk niet door konden gaan door Covid 19 gerelateerde vergunningsproblemen. Wel vergunning maar met daarbij niet uit voeren voorwaarden, terwijl andere gemeenten (eveneens in Zeeland en binnen dezelfde Veiligheidsregio) met vergelijkbare wedstrijden en locaties die voorwaarden niet oplegden. Hier was zeker geen eenduidigheid van beleid en ontbreekt elke logica.

 
Voor 2022 gaan we weer enthousiast een kalender vaststellen en voorkeursdatums kunnen nog steeds worden opgegeven via tmz@zeelandnet.nl  Indien er nog geen wedstrijd in je dorp of wijk is, maar er interesse is om low budget te organiseren wil TMZ je graag informeren.  STICHTING WIELERRONDE BRUINISSE

"WE ZIJN IN 2021 DE SPONSOREN EN SUPPORTERS TEGEMOET GEKOMEN
MET EEN VIRTUELE RONDE OP DE GREVELINGENDAM"

Bas Jumelet van de Stichting over het wielerseizoen 2021 in Bruinisse:  Na de afgelaste wielerronde van 2020 gingen we vol goede moed 2021 in om opnieuw een succes te maken van de KNWU wielerronde. Toen we te horen kregen dat in de zomer weer wielercriteriums georganiseerd konden worden zijn we meteen aan de slag gegaan om een publieksvrije ronde te bedenken waar het organiseren van een koers mogelijk was binnen de maatregelen. Helaas is door meerdere factoren als vergunningen en extra maatregelen het organiseren van de wielerronde niet gelukt.Om toch de sponsoren en supporters tegemoet te komen hebben we dit jaar een virtuele ronde georganiseerd. Op de Grevelingendam (foto) hebben we een Strava segment aangemaakt waar iedereen gedurende 2 weken zijn beste tijd neer kon zetten. Dit gaf wielersupporters die normaal nooit mee zouden doen aan een koers ook de kans om deel te nemen. Dit werd erg goed ontvangen en we hadden een leuk aantal deelnemers. Winnaar bij de mannen werd Arie van het Geloof en bij de vrouwen won Marleen Keijzer. Ook voor het hardloopevenement werd een virtuele ronde georganiseerd met een 5 km, 10 km en een halve marathon. Ook dit was erg succesvol en zijn er leuke prijzen uitgedeeld. Lees meer over de Virtuele Ronde van Bruinisse : http://www.zeelandopdefiets.nl/--wielrennen-algemeen.html

Ondertussen zijn we al druk aan het vergaderen om verschillende opties klaar te maken voor 2022. We hopen er na 2 jaar gedwongen afwezigheid weer een knallend spektakel van te maken net als afgelopen jaren.      


 
THOMAS BAART (17) -  KLOOSTERZANDE :
 
"EEN HEEL MOOI EERSTE JAAR ALS WIELRENNER EN IK KIJK WEER AL UIT NAAR VOLGEND SEIZOEN"

Foto's : Facebook.   Tijdens de eerste corona periode ben ik recreatief gaan fietsen en heb ik in de zomer van 2020 tweemaal meegereden met Trimbelangen Midden Zeeland TMZ in Hoedekenskerke. Dit vond ik heel leuk, maar ik besloot om te blijven voetballen. Toen in oktober de voetbalcompetitie voor de tweede maal wegens corona werd gestopt ben ik gestopt met voetbal en begon met wielrennen. Via de vader van renner Rowdy Reunis en Luc Swartele ben ik in contact gekomen met het Belgische formatie Van Moer Logistics Cycling Team.

In het eerste half jaar van 2021 waren er weinig koersen, maar heb ik door de trainingen bij van Moer heel veel kunnen leren. Tijdens mijn eerste koers in Nokere kon ik dan ook naar een mooie 19 de plaats rijden. In de kermiskoersen dit jaar altijd goed mee kunnen komen: Kluisbergen (15), Hamme (15), Anzegem (5), Sinaai (3), Waasmunster (9), Melsele (15) en Lichtervelde (27) waren mijn resultaten.

Daarnaast startte ik in heel wat mooie UCI klassiekers en etappe koersen waarbij ik tegen de wereld top mocht rijden:
Menen de Kemmel Menen  (52 ste)     Johan Museeuw Classic   (55 ste)     Ingelmunster   (10 de)      GP Bob Jungels   (82 ste)   Driedaagse GP Vermarc   (67, 37 en 42, GC 34 ste )     Nations Cup - Aubel Thimister Stavelot  (122, 97 en een DNF in de laatste etappe)      GP Ruebilland in Zwitserland   (41, 84 , 88 en 83, GC 83e)Als kers op de taart kreeg ik een uitnodiging om voor de Nederlandse selectie een etappe koers te rijden in het Saarland (Frankrijk, Duitsland). Vier etappes waar heel veel geklommen moest worden. Met de klasseringen 85, 82, 85, 68, 67 en GC 72 ste was ik tevreden maar ik kan ook nog heel veel leren.De Driedaagse van Axel was vier dagen na de Trofeo Saarland de volgende uitdaging. Een hele mooie ervaring om zo’n wedstrijd in eigen streek te kunnen rijden. De eerste twee etappes goed voorin kunnen rijden met een 34 ste en een 29 ste plaats als resultaat. In de tijdrit werd ik 90 ste. Tijdens de laatste etappe door de Vlaamse Ardennen was ik betrokken bij een valpartij op de Paddestraat. Toch kunnen uitrijden en met een 52 ste plaats in het eindklassement kon ik tevreden terugkijken op een mooi weekend in eigen streek. Dus naar mijn gevoel een heel mooi debuutjaar als wielrenner en ik ben klaar voor de toekomst.   QUINTY VAN DE GUCHTE (DRIEWEGEN)

"HOOGTEPUNT WAS VEERTIENDE PLAATS IN UCI KOERS BINCE - CHIMAY - BINCHE"
Foto: Francis Mersy.   Quinty van de Guchte (Driewegen) heeft haar wegseizoen afgesloten met een 12 de plek op het Nederlands Kampioenschap elite vrouwen zonder contract. Deze titelstrijd werd verreden op de zware Col du VAM in Drenthe.

De Bevelandse over het wielerjaar 2021:  "Ik kijk tevreden terug op mijn korte seizoen dat vanwege corona pas eind juni echt begon. Aan het begin heb ik de UCI meerdaagse wedstrijden Lotto Belgium Tour en Baloise Ladies Tour gereden. In deze etappekoersen eindigde ik 52 ste en 60 ste in het algemeen klassement.

Vervolgens kwamen ook de nationale wedstrijden in Belgie weer op gang. In totaal heb ik 22 nationale wedstrijden gereden en eindigde ik 11 x bij de eerste 10 (3 x buiten de top 20). Het was mooi om in deze wedstrijden mee te strijden voor de overwinning en bovendien vertrouwen op te doen voor de UCI wedstrijden. Het hoogtepunt van mijn seizoen was mijn veertiende plek in de UCI wedstrijd Binche - Chimay - Binche.

Al met al kijk ik tevreden terug op mijn constante seizoen. Voor 2022 hoop ik nog een extra stapje te zetten in mijn ontwikkeling en mooie resultaten te rijden in zowel de nationale als UCI wedstrijden. Momenteel loop ik fulltime stage voor mijn studie in België en ik zal daardoor mijn basis deze winter vooral leggen in de Vlaamse heuvels".     
 
CASPER VOS BEHAALDE IN 2021 PODIUMPLAATS IN JUNIOREN RONDE VAN PHILIPPINE

Foto's: Ilse Vos.   Het wegseizoen 2021 was voor Casper Vos (Heinkenszand) het laatste jaar bij de junioren. Het was over het algemeen een prima seizoen met wat tegenslagen. Het jaar begon door corona, net als het seizoen daarvoor, wat later dan normaal. Helaas zijn daardoor ook wat wedstrijden afgelast. Zoals bijvoorbeeld de UCI Omloop van Borssele, die ik heel graag had willen rijden omdat het een beetje mijn thuiswedstrijd is.

Omdat de koersen laat begonnen ben ik mijn seizoen gestart bij de trainingswedstrijden van TMZ in het havengebied van Vlissingen. Gelukkig kwam alles vrij snel een beetje op gang en heb ik ook een paar mooie Belgische en Nederlandse klassiekers kunnen rijden. Ook behaalde ik een derde plaats in de KNWU ronde van Philippine achter winnaar Joppe Sterck.


Foto: Ilse Vos.  Verder reed ik ook goede uitslagen in de klassiekers die onderdeel waren van de topcompetitie, zoals de Omloop door het land van Bartje en de Omloop van Valkenswaard. Tot mijn teleurstelling ben ik in de Zeeuwse junioren klassieker Omloop van de Braakman halverwege ten val gekomen. Maar gelukkig met niet al te veel schade.

De week daarna reed ik de Omloop van Noord West Overijssel. Maar na 70 km betrokken geraakt bij een valpartij met helaas een breuk van sleutelbeen en schouderblad. Hiermee kwam dus mijn seizoen al sneller ten einde dan gehoopt. Ondertussen ben ik alweer zo goed als hersteld en kan ik mijn trainingen op de fiets weer hervatten. Op naar 2022 voor mijn debuut bij de beloftengroep van ZRTC Theo Middelkamp.  ROWDY REUNIS HEEFT IN 2021 VEEL ERVARING OPGEDAAN IN GROTE KOERSEN

2021 was het seizoen waar ik als eerste jaar belofte aan deel nam. Het wegseizoen begon laat door de coronapandemie. Ik kon in het begin starten in trainingswedstrijden in het West Brabantse Rucphen op het clubparcours van WWV.
 
Vervolgens begon het seizoen echt. Ik begon met verschillende Belgische kermis koersen, waarmee ik weer in mijn koersritme kwam. Het tempo lag heel hoog in de vol bezette wedstrijden. Toch kon ik mijn mannetje staan en kon ik uitrijden. Mijn eerste interclub die ik mocht rijden was de GP Rik van Looy van Grobbendonk naar Herentals. In het zware parcours lagen verschillende kassei stroken. Het was daar een slagveld waardoor veel renners niet konden finishen. Zelf behaalde ik wel een klassering.Er kwamen meer en meer grote koersen en op 11 augustus mocht ik in mijn eerste meerdaagse bij de beloften starten. Daar reed ik ook mooi uit. Op 5 september reed ik de Omloop het Nieuwsblad voor beloften. Die koers liep wel iets minder goed af. Het was een hectische wedstrijd waar het constant vechten was om van voor te komen. Na een dikke 100 kilometer kwam er een lastige klim die heel smal was. Bij het opdraaien van dit bergje was er een valpartij en ik zat te ver van achter. Ik kwam in een achtervolgende groep maar de koers was klaar voor ons. Toch leverde dit een mooie ervaring op.Foto Rita Thienpondt: Reunis (links) in shirt KNWU districtsselectie.   De kasseiklassieker Omloop van de Braakman door Zeeuws Vlaanderen kon ik uitrijden op de 92 ste plaats op 5.23 van de top 3 Roel Vansintmaartensdijk, Jarno Mobach en Timo de Jong.
 
In totaal heb ik in ongeveer 15 grote wedstrijden mogen starten en daarnaast in nog veel gewone koersen. Het seizoen begon traag door corona maar ik heb dus toch nog veel kunnen rijden en deed veel ervaring op.

Mijn ploeg Indulek-Doltcini-Derito cycling team stopt ermee. Ik wil die ploeg bedanken voor de vele kansen en de top begeleiding die ze geleverd hebben. Voor volgend jaar ga ik rijden bij het DCR cycling team. Dit is een Belgische ploeg die verschillende grote koersen wil afwerken. Ik heb nu al gemerkt dat de sfeer heel goed is. Ik kijk er daarom ook naar uit om in 2022 in de kleding van het DCR cycling team te rijden.  
ANJA DE BONT (KNWU ZUIDWEST) : DOOR CORONA EEN GEK WIELERJAAR

In het KNWU district Zuid West werd het wegseizoen afgesloten met de GP Steenbergen door West Brabant. Volgens voorzitter Anja de Bont was het door de corona weer een "gek wielerjaar". Ondertussen is het veldritseizoen al een maand geleden gestart.
 
De Bont over het afgesloten seizoen in o.m. Zeeland: Respect heb ik voor alle organisaties die ondanks de vele regels en de onzekerheid of wedstrijden door mochten gaan toch de stap namen en organiseerden. Door deze aanpak konden nog een aantal wegwedstrijden voor onze renners en rensters plaatsvinden.
Verder ruime waardering voor mijn collega juryleden van de KNWU die succesvolle trainingsritten hebben opgezet in Rucphen op het clubparcours van WWV. Dit werd zeker gewaardeerd door de renners en ploegen.
De jurygroep bleef ook beschikbaar om de verlate wedstrijden van het wegseizoen in oktober nog door te kunnen laten gaan. Want tja zonder jury geen wedstrijd.


 Het enige wat ik hoop is dat 2022 weer een normaal jaar wordt voor de sportwereld
en zeker voor onze geliefde sport, DE WIELERSPORT.
 
En beste wielerliefhebbers, wij zijn in ons KNWU district op zoek naar extra juryleden en daarnaast is er een vacature voor consul. Mocht je interesse hebben, je mag mij altijd een pb sturen en ik leg beide functies graag uit.    
YVA GELUK (MIDDELBURG)

"WEGSEIZOEN 2021 MET MOOIE WEDSTRIJDEN EN MINDER GOEDE MOMENTEN"

 De Middelburgse renster Yva Geluk (Team Loving Patatoes) kijkt met gemengde gevoelens terug op haar wegseizoen.
 
"2021 was een seizoen met heel veel mooie, maar ook minder goede momenten. (Letterlijk) vallen en weer opstaan. Door al die valpartijen om je heen denken aan stoppen, maar er dan toch weer achter komen dat je teveel van de koers en alles eromheen houdt.

Het laatste koersweekend van 2021 was prima. Een leuk criterium in Oud-Vossemeer met een 5 de plek net voor het peloton (foto Jacco Quist) en een ouderwetse Belgische kermiskoers met een goed gevoel.
 
Al deze momenten had ik voor geen goud willen missen want de belangrijkste les die ik hieruit heb geleerd is dat plezier hebben zoveel belangrijker is dan presteren. De koers is zoveel meer dan dat cijfertje in de uitslag. Voor nu lekker plezier maken tijdens wat strandraces. Daarna zien we het wel weer".

Terug naar de inhoud