* Rubriek 'FietsRondje' - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Rubriek  Mijn FietsRondje : Favoriete Routes.

* Wil je meedoen op deze populaire pagina?   stuur je bijdrage naar info@zeelandopdefiets.nl

[image:image-25]
NIEUWELING NICK WISSE FIETST GRAAG OVER DE OESTERDAM
[image:image-50]
 
Nick Wisse van ZRTC Theo Middelkamp gaat op de racefiets graag richting Tholen. Vanuit Rilland komt eerst de Oesterdam in beeld. Na de passage van Tholen en Bergen op Zoom bereikt de eerste jaars nieuweling via Oost Zeeland weer zijn woonplaats. Volgens Nick is het een mooi en rustig rondje van ongeveer 50 km. Hij gaat ook wel eens andersom, eerst West Brabant en dan Zeeland, maar dat is afhankelijk van de windrichting.
 
In de winter pakt Nick vaak de veldfiets of mtb voor een training in de bossen bij Bergen op Zoom en Ossendrecht. (oktober 2022)[image:image-51]
THOMAS BAART (KLOOSTERZANDE)
GENIET TIJDENS ZIJN TRAININGSROUTES VAN DE ZEEUWS VLAAMSE NATUUR

[image:image-47]


[image:image-21]
Als ik vertrek voor een training van minder dan 3 uur, vanaf mijn woonplaats Kloosterzande, ga ik eerst naar Hulst. Eerst een stuk langs de Vogel en als ik bij Hulst aankom fiets ik richting Axel. Vanaf Axel fiets ik naar Westdorpe en vanaf daar kan ik langs het kanaal naar Terneuzen rijden. Bij Terneuzen stuur ik langs de zeedijk naar huis. Bij thuiskomst kan ik een trainingsrit van 73 km. noteren.


[image:image-35]
Als ik meer dan drie uur ga trainen vertrek ik meestal hetzelfde als mijn korte ronde. Maar vanaf Hulst ga ik via Axel, Sas van Gent en richting Oostburg. Vanaf hier een stuk door de polder op weg naar Breskens en vanaf hier langs de zeedijk terug naar huis. Ik heb dan ruim 130 km op de teller.

Dit is een hele mooie route omdat je dan tijdens je duurtraining ook nog kunt genieten van de prachtige natuur die we hier in de buurt hebben. Ook bij de korte route geniet ik van de mooie omgeving. En er zitten ook nog redelijk wat rechte stukken in voor als je een keer interval training wil doen.   (september 2022)[image:image-36]
JAN WILLEM CATSMAN  (SHEER ARENDSKERKE)
TOERT GRAAG DOOR DE ZAK VAN ZUID BEVELAND
[image:image-19]
 
Ik fiets jaarlijks tussen de 8.000 en 10.000 km door Zeeland en ontdek nog steeds leuke landschappen. Per tocht toer ik meestal ca. 60 kilometer door onze mooie provincie. Ik ga alle seizoenen op pad door Zeeland fietsland.
 
Ik heb niet echt een rondje wat me bekoort. Waar kan ik geweldig van genieten?  "De Zak van Zuid Beveland op verschillende manieren doorkruisen. Het authentieke landschap van oude polders omringt door beboomde dijken met de verrassende dorpskernen is prachtig om doorheen te rijden. Soms wissel ik dat af met een stuk buitendijks langs de Westerschelde langs fort Ellewoutsdijk en het haventje van Hoedekenskerke".

[image:image-20]
 
Voor de nieuwe hoogspanningsmasten sluit ik mijn ogen maar. Gelukkig zijn er heel veel mooie plekjes te vinden. Dijken, weeltjes, bebossing, het water etc. Het verveelt me nooit!   (augustus 2022)
[image:image-17] 
ERIK KINT (DRIEWEGEN) GAAT VANAF ELLEWOUTSDIJK REGELMATIG LANGS DE ZEEDIJK
[image:image-11]
Foto: Martine Verfaillie. Het mooiste trainingsrondje voor nieuweling Erik Kint is een route langs de zeedijk vanaf Ellewoutsdijk richting Kapelle:  Meestal draai ik achter SGravenpolder om in de richting van SHeerabtskerke om zo via de polder terug naar huis te gaan.


[image:image-12]
Ik gebruik dit rondje vaak om los te rijden de dag voor een wedstrijd. Aan het begin van de route kun je buiten de dijk fietsen waardoor je een mooi uitzicht hebt op de Westerschelde. Ook heb je op sommige dijkjes achter SGravenpolder langs beide kanten bomen rijen wat een mooi effect geeft.   (augustus 2022)[image:image-16]
TMZ AMATEUR JOB BLANKENSTIJN (KORTGENE) TRAINT GRAAG OP NOORD BEVELAND
[image:image-4]
Het liefst rij ik over mijn eigen eiland Noord-Beveland. Veel wind en relatief weinig mensen zorgen voor een heerlijk trainingsklimaat. Zeker in de zomer is dit laatste geen overbodige luxe. Ik begin vaak vanuit mijn woonplaats Kortgene en ga dan langs het Veerse Meer via de Goudplaat naar Kamperland. Vanuit Kamperland vervolg ik mijn route langs de Schotsman en de Banjaard en rij ik langs de Oosterschelde richting Colijnsplaat. Nadien ga ik onderdoor de Zeelandbrug richting Kats en dan weer richting huis. Deze ronde is ongeveer 50 kilometer. Met mijn ploeg Team Willy train ik twee keer per week onder leiding van onze trainer Willy op plaatselijke rondjes bij de Schotsman, de Goudplaat of soms gewoon het gehele eiland Noord Beveland.


[image:image-8]
 Verder rij ik graag rond het Veerse Meer.
In de zomer probeer ik deze omloop te vermijden vanwege de drukte en blijf ik lekker op mijn eigen eiland.

 
[image:image-9]
 Ook train ik vaak op de mountainbike.
Dit doe ik vaak op het Patrick Tolhoek parcours in de boswachterij Westenschouwen waar het altijd heerlijk trainen is.   
(augustus 2022)[image:image-10]
NIEUWELING SENNA REMIJN KIEST VAAK VOOR RONDJE LANGS HET WATER
[image:image-7]
Vanuit mijn woonplaats Wolphaartsdijk begin ik meestal bij het Veerse Meer in de omgeving van recreatiegebied de Meerkoet. Dan ga ik langs de dijk richting het Goese Sas en over de befaamde Kattendijkse dijk, bekend van de grote wielerklassiekers. Vervolgens een stukje naast het kanaal en via Yerseke richting Hansweert. In het laatste traject zitten SGravenpolder en Goes en dan komt mijn thuisbasis weer in zicht.
 
[image:image-6]
Buiten om de racefiets ben ik ook regelmatig te vinden op de MTB en veldfiets. Dan train ik meestal in het Poelbos, het bosje bij Kortgene of het strand/bosje bij de Meerkoet in Wolphaartsdijk. In de weekenden doe ik ook vaak een rondje met mijn vader over de Brabantse Wal in de regio Ossendrecht/Bergen op Zoom.    (november 2021)[image:image-3]
MARGA VERMUE, burgemeester gemeente Sluis.

"MIJN FAVORIETE ROUTE IS LANGS ONZE MOOIE KUST"

[image:image-2]
Zondagochtend is mijn vast moment dat ik op de racefiets stap. Dan fiets ik samen met de andere leden van wielervereniging Structuur 2000 uit IJzendijke een mooie rit in Zeeuws-Vlaanderen of over de grens in Belgie. Daarnaast probeer ik nog 1 keer in de week een moment te vinden om een rondje te fietsen.

[image:image-0]
Mijn favoriete route is langs onze mooie kust. Ik fiets dan van mijn woonplaats IJzendijke naar Breskens en via de kust naar het Zwin. Wat kan ik genieten van de mooie stranden, de boten op zee, de zon die opkomt of ondergaat en de wind die ik ook wel eens pal tegen heb.
Via het Zwin fiets ik door de polders naar Retranchement en vervolg ik mijn weg via Sluis naar Aardenburg. Tijdens dit stuk van de rit geniet ik vooral van de natuur en de rust in de polders. Vanuit Aardenburg fiets ik via Sint Kruis weer terug naar IJzendijke. Dan staat er ongeveer 60 kilometer op mijn teller en heb ik weer volop genoten van onze mooie gemeente Sluis.

Mocht u inspiratie zoeken voor een mooie, afwisselende en uitdagende fietsroute? Dan beveel ik u dit rondje van harte aan! Wie weet komen we elkaar tegen op de fiets.    (oktober 2021)[image:image-1]
JAN JOZIASSE (WESTKAPELLE)
GEZELLIGE RONDJES DOOR ZEELAND FIETSLAND
[image:image-49]
 Jan Joziasse heeft al veel mooie rondjes in Zeeland gereden en het is telkens weer genieten voor de toerfietser uit Westkapelle.
 
Mijn favoriete omloop begint in mijn woonplaats. Vervolgens ga ik over de stormvloedkering naar Schouwen en via de Zeelandbrug richting Noord of Zuid Beveland.
 
De rijrichting die ik dan kies is afhankelijk van de wind. De ene keer helemaal langs de Oosterschelde en soms dwars over Schouwen, Noord of Zuid Beveland.

[image:image-48]
 Op Walcheren kies ik meestal een andere heen en terugweg zodat ik geen twee keer dezelfde route fiets.  
 
Ik ga vaak alleen toeren maar ook regelmatig met mijn vrouw. En soms fiets ik met mijn woensdag fietsmaatje Sjacco over de Zeeuwse dijken, dammen en bruggen. Gezond en ontspannend, dat zeker.
 
In Zeeland Fietsland is het altijd gezellig want als je zin en tijd hebt voor een terrasje kan dit op vele plaatsen van de routes.  (mei 2021)


[image:image-45]
ZEEUWS VLAMING NIEUWELING MIRKO DE JONGHE TRAINT IN TWEE LANDEN
[image:image-46]
Voor mijn kortere trainings rondje fiets ik vanaf mijn thuisplaats Schapenbout naar Axel en dan via de de Hulsterseweg richting Koewacht. Vervolgens richt ik mij op Klein Sinaai en door naar Kruisstraat. Dan bereik ik langs de Rode Sluis en Zuiddorpe de kern Axel.
 
Tijdens de langere trainingsronde van ongeveer 70 km trapt de Middelkamper graag een rondje Breskens en terug. In deze omloop zitten lange rechte stukken waarop ik een hoog en constant tempo kan rijden.
 
Momenteel, begin april, voel ik me sterk en ben tevreden met mijn vorm. De tweede jaars nieuweling kijkt dan ook vol verwachting naar het komende wegseizoen met hopelijk mooie uitslagen in criteriums en klassiekers in Nederland en bij de zuiderburen.    (april 2021)[image:image-44]
RENNER BAS VAN ZUIDAM (ZAAMSLAGVEER)
GENIET VAN DE RONDJES DOOR ZEEUWS VLAANDEREN
[image:image-37]
Mijn mooiste fietsrondje voert langs de Zeeuws Vlaamse zeedijk. Ik vertrek dan uit Zaamslag. Voor de iets kortere rondjes ga ik eerst naar Walsoorden, daar ga ik de zeedijk op. Die volg ik dan aan de waterkant helemaal tot aan Terneuzen. Daarna weer terug naar huis.


[image:image-42]
Als ik voor een langer rondje kies ga ik eerst naar Breskens. Ik rij dan steeds onder aan de zeedijk. Na Breskens via de duinen naar Cadzand. Daarna door Oostburg, IJzendijke, Biervliet en Hoek naar huis. Dan heb ik ruim 100 kilometer op de teller.
Het is voor mij leuk om langs de zeedijk te rijden omdat er altijd wel iets te zien is zeker als het mooi weer is fiets ik graag in de buurt van het water.

[image:image-41]
Een ander populair traject is het vaste clubrondje van SW Het Durp, de fietsclub van Zaamslag. Dat is een omloop van 60 kilometer en daar rijden we altijd met een mooie groep op de woensdagavond. Ik rij dat rondje als er geen clubtraining is van ZRTC Theo Middelkamp. Nieuweling Bas geniet altijd van de Rondjes door Zeeuws-Vlaanderen en hoop hier nog vele kilometers te maken in het shirt van ZRTC Theo Middelkamp.   (maart 2021)[image:image-43]                         TYCHO VAN GIJSEL (AXEL) FIETST REGELMATIG DE THEO MIDDELKAMP ROUTE      
                            [image:image-40]                          
Mijn favoriete training rondje is de Theo Middelkamp route door het Zeeuws Vlaamse wielerland. Het is een rondje van 140 km maar soms kort ik de afstand wat in afhankelijk van wat er op mijn trainingsschema staat. Het is een afwisselende omloop want je komt door gevarieerde polders en over heerlijke kasseistroken.

[image:image-38]
Ik vertrek vanuit Axel en ga dan richting Zuiddorpe de brug over naar Sas van Gent. Dan door naar Philippine en via een "kinderkopjes" naar IJzendijke. Dan over nog een paar stroken naar Terneuzen om vervolgens daar de brug weer te pakken. Vervolgens langs het water naar Kloosterzande en afsluitend het kompas gericht op thuisbasis Axel. Ik geniet altijd van dit mooie ritje door Zeeuws Vlaanderen!     (februari 2021)


[image:image-39]MARIJN WISKERKE
KIEST VAAK VOOR DE BEVELANDEN EN WALCHEREN
[image:image-30]
 Het favoriete trainings rondje van Marijn Wiskerke (Willebrord Wil Vooruit) voert rond het Veerse Meer.

 Vanuit Goes ga ik over de parallelweg naar Katseveer. Vanuit daar door de mooie Noord Bevelandse polders richting Kortgene en Geersdijk. Daarna over de Stekeldijk richting Kamperland en via Wissenkerke of de goudplaat. Als ik Kamperland ben gepasseerd komen de ruiterplaat en de Veerse Dam in beeld.

[image:image-33]
Slingerend langs verdwaalde toeristen kies ik hierna voor Veere. Dan over de sluizen en over het fietspad naast het meer richting vliegveld Midden Zeeland. Dan het laatste stuk over de dijkjes richting Eindewege. Om dan weer richting Goes / SHeer Hendrikskinderen te gaan. Het is een rondje van ongeveer 55 km. door Zeeland Fietsland. Zeker een nuttige training.     (januari 2021)
[image:image-34]MARGOT MULDER
- burgemeester gemeente Goes -

FIETST GRAAG LANGS HET WATER IN ZEELAND.

[image:image-29]
Ik heb verschillende favoriete rondjes. Mijn "wakker worden rondje" in de vroege ochtend tijdens de zomer is vanuit Goes West. Na het spoor over de A58 richting Nisse en over de dijken van de Zak van Zuid Beveland. Dan weer terug over de A58 ter hoogte van SHeer Arendskerke, een stukje Poelbos en zo via de Nieuwe Rijksweg weer naar huis. Een klein rondje waardoor ik fris aan de werkdag kan beginnen.

[image:image-32]
Als ik ruimer in mijn tijd zit heb ik verschillende routes. Ik fiets graag naar Wilhelminadorp langs het kanaal en dan geniet ik ook van de prachtige Oosterschelde richting Kattendijke en Wemeldinge.

Mijn tocht gaat ook wel eens langs het kanaal door Zuid Beveland naar Hansweert. Daar volg ik zo lang mogelijk al dan niet op de dijk, de Westerschelde. Het is maar net hoe lang ik de route wil maken. Of ik via Kapelle en Kloetinge naar huis ga, of via Ellewoutsdijk, door de Zak naar Goes West.

[image:image-31]
En een andere hele mooie rit voert langs Eindewege naar het vliegveld, langs het Veerse Meer en dan via de noordkant van Noord Beveland. Bij Kats dan weer naar het zuiden en via de brug naar de Deltaweg tot aan Goes West.
 Ik geniet altijd tijdens deze mooie en gevarieerde routes door Zeeland Fietsland over de Bevelanden.    (november 2020)
[image:image-28] 
QUINTY VAN DE GUCHTE (DRIEWEGEN)
GAAT VAAK RICHTING VEERSE MEER
[image:image-26]
Mijn favoriete trainingsroute door Zeeland is langs het Veerse meer richting Kattendijke. Ik woon in Driewegen waar je mooi over de dijken kan fietsen maar voor een langere training ga ik regelmatig langs vliegveld Midden Zeeland richting Veerse Meer (foto onder).

Ideaal aan deze route is dat ik dan op verschillende manieren (afhankelijk van de planning over Kattendijke, Wemeldinge of Yerseke) binnen door terug kan rijden naar mijn woonplaats.

[image:image-27]
Voor een lange duurtraining fiets ik graag over de Zeelandbrug en de Oesterdam. Quinty fietst klassiekers en criteriums in het sponsorshirt van de Belgische formatie Keukens Redant.       (oktober 2020)[image:image-5]TOERFIETSER JACCO QUIST (HALSTEREN) KIEST REGELMATIG VOOR RONDJE OESTERDAM KLASSIEK
EN GENIET VAN DE NATUUR OP DE OOSTERSCHELDE
[image:image-22]
Foto's : Jacco Quist en Ronald Kolk.    Het omschrijven van mijn favoriete fietsrondje begint met een aantal keuzes: ten eerste de keuze van fiets: 'gewoon' de racefiets of de gravelfiets die ik sinds een jaartje in bezit heb. Omdat op de gravelfiets de route eigenlijk altijd anders is of bij iedere bocht kan worden, is het aanwijzen van een favoriet off road  rondje nogal lastig. Dus kies ik voor de racefiets. Als ZeeBra (Zeeuwse Brabander) wordt het sowieso een ritje waar Brabant Zeeland kust...

Sinds ik in Halsteren woon ben ik door mijn buurman Jelle weer op de fiets gezet en eigenlijk heel snel heb je een leuk rondje in de buurt wat je vaker kan rijden. In mijn geval zit vaak de Oesterdam in de route, zo vaak zelfs dat ik het op Strava vaak omschrijf als een Rondje Oesterdam Klassiek.

Bij vertrek vanuit Halsteren duik je snel de polder in richting Tholen, als je daar wind tegen hebt betekent het dat je goed gekozen hebt: op de Oesterdam (schuin) mee, door het dorpje van Tholen, via polderwegen naar de Bergse Diepsluis, met links de Speelmansplaten met een fikse toename in (vakantie)huizen, kijk ik liever rechts over het laatste stukje Oosterschelde.

[image:image-23]
Naast Aziatische oesterrapers en Belgische surfers zie je er vaak een buizerd op een bordje zitten, broeden de scholeksters op de steentjes in de berm en wordt er zelfs wel eens een zeehond gesignaleerd. Tijdens mijn rondjes kan ik echt genieten van de natuur om me heen.
 
Op het einde Oesterdam links/rechts onder de bruggen van de Oude Zeeuwse weg door langs het spuikanaal. Op het einde rechts (want linksaf ga je langs de golf en schietbaan voor een rondje Zandvliet) draai je terug de brug over het spuikanaal over. Hier duik ik de polder naar Ossendrecht in, dit dorpje zelf laat ik links liggen en ik kies voor de route langs de politie academie naar de provinciale weg tussen Putte en Hoogerheide. Door de beschutting van de bossen rond Huijbergen heb je niet veel last van de wind die op de Oesterdam nog mijn vriend was.

[image:image-24]
Bij Huijbergen tik ik nog even de grens met Belgie aan en ga richting Wouwse Plantage. Daar toer ik mooi langs het riviertje de Zoom, redelijk beschut, weer richting huis. Bij de Wouwse Tol linksaf, de A58 over en langs het mountainbike parcours van de Kragge, via de Heide en Schansbaan knijp ik na twee uurtjes mijn remmen dicht en parkeer mijn racer naast de gravellaar. Spijt? Zeker niet! En het leuke is binnenkort spring ik op mijn andere fiets en maak ik weer een nieuw favoriet rondje!     (september 2020)[image:image-18]


   

CASPER VOS (HEINKENSZAND)

MIJN MOOISTE RONDJE VOERT DOOR DE ZAK VAN ZUID BEVELAND
[image:image-13]
Omdat ik graag van afwisseling hou heb ik ook meerdere trainingsrondjes om te rijden vanuit mijn woonplaats Heinkenszand. Voor de iets kortere ritten ga ik graag door de zak van Zuid-Beveland. Deze mooie omgeving is fijn om te rijden. In deze ronde kom ik door alle dorpen in de zak en probeer ik de mooiste weggetjes mee te pakken.

[image:image-15]
Voor de langere ritten heb ik 3 routes beschikbaar. Om te beginnen rij ik af en toe een rondje over Zeelandbrug en dan via Schouwen Duiveland en over de Oosterscheldekering terug naar huis. Ook pak ik graag een route over de Oesterdam. Dan ga ik via Tholen en een stukje Schouwen Duiveland terug over de Zeelandbrug. En als laatste een omloop over Walcheren, Noord- Beveland en Zuid Beveland en weer richting thuisbasis.
 
Mijn favoriete en mooiste rondje voert door de zak van Zuid Beveland. Vaak ga ik dan alleen of af en toe met wat ploeggenoten voor de gezelligheid. Op deze manier probeer ik zoveel mogelijk van het mooie Zeeland te genieten en steeds weer nieuwe en mooie routes te ontdekken.   (juli 2020)


[image:image-14]Terug naar de inhoud