* Rubriek 'FietsRondje' - Zeeland op de Fiets

Zeeland op de Fiets
Ga naar de inhoud
* Rubriek  Mijn FietsRondje : Favoriete Routes.

* Wil je meedoen op deze populaire pagina? :  stuur je bijdrage naar info@zeelandopdefiets.nl

JAN JOZIASSE (WESTKAPELLE)
GEZELLIGE RONDJES DOOR ZEELAND FIETSLAND

 
Jan Joziasse heeft al veel mooie rondjes in Zeeland gereden en het is telkens weer genieten voor de toerfietser uit Westkapelle.
 
Mijn favoriete omloop begint in mijn woonplaats. Vervolgens ga ik over de stormvloedkering naar Schouwen en via de Zeelandbrug richting Noord of Zuid Beveland.
 
De rijrichting die ik dan kies is afhankelijk van de wind. De ene keer helemaal langs de Oosterschelde en soms dwars over Schouwen, Noord of Zuid Beveland.


 
Op Walcheren kies ik meestal een andere heen en terugweg zodat ik geen twee keer dezelfde route fiets.  
 
Ik ga vaak alleen toeren maar ook regelmatig met mijn vrouw. En soms fiets ik met mijn woensdag fietsmaatje Sjacco over de Zeeuwse dijken, dammen en bruggen. Gezond en ontspannend, dat zeker.
 
In Zeeland Fietsland is het altijd gezellig want als je zin en tijd hebt voor een terrasje kan dit op vele plaatsen van de routes.  (22 mei 2021)


ZEEUWS VLAMING NIEUWELING MIRKO DE JONGHE TRAINT IN TWEE LANDEN

Voor mijn kortere trainings rondje fiets ik vanaf mijn thuisplaats Schapenbout naar Axel en dan via de de Hulsterseweg richting Koewacht. Vervolgens richt ik mij op Klein Sinaai en door naar Kruisstraat. Dan bereik ik langs de Rode Sluis en Zuiddorpe de kern Axel.
 
Tijdens de langere trainingsronde van ongeveer 70 km trapt de Middelkamper graag een rondje Breskens en terug. In deze omloop zitten lange rechte stukken waarop ik een hoog en constant tempo kan rijden.
 
Momenteel, begin april, voel ik me sterk en ben tevreden met mijn vorm. De tweede jaars nieuweling kijkt dan ook vol verwachting naar het komende wegseizoen met hopelijk mooie uitslagen in criteriums en klassiekers in Nederland en bij de zuiderburen.    (2 april 2021)RENNER BAS VAN ZUIDAM (ZAAMSLAGVEER)
GENIET VAN DE RONDJES DOOR ZEEUWS VLAANDEREN

Mijn mooiste fietsrondje voert langs de Zeeuws Vlaamse zeedijk. Ik vertrek dan uit Zaamslag. Voor de iets kortere rondjes ga ik eerst naar Walsoorden, daar ga ik de zeedijk op. Die volg ik dan aan de waterkant helemaal tot aan Terneuzen. Daarna weer terug naar huis.Als ik voor een langer rondje kies ga ik eerst naar Breskens. Ik rij dan steeds onder aan de zeedijk. Na Breskens via de duinen naar Cadzand. Daarna door Oostburg, IJzendijke, Biervliet en Hoek naar huis. Dan heb ik ruim 100 kilometer op de teller.
Het is voor mij leuk om langs de zeedijk te rijden omdat er altijd wel iets te zien is zeker als het mooi weer is fiets ik graag in de buurt van het water.


Een ander populair traject is het vaste clubrondje van SW Het Durp, de fietsclub van Zaamslag. Dat is een omloop van 60 kilometer en daar rijden we altijd met een mooie groep op de woensdagavond. Ik rij dat rondje als er geen clubtraining is van ZRTC Theo Middelkamp. Nieuweling Bas geniet altijd van de Rondjes door Zeeuws-Vlaanderen en hoop hier nog vele kilometers te maken in het shirt van ZRTC Theo Middelkamp.   (25 maart 2021)                         TYCHO VAN GIJSEL (AXEL) FIETST VAAK DE THEO MIDDELKAMP ROUTE      
                                                      
Mijn favoriete training rondje is de Theo Middelkamp route door het Zeeuws Vlaamse wielerland. Het is een rondje van 140 km maar soms kort ik de afstand wat in afhankelijk van wat er op mijn trainingsschema staat. Het is een afwisselende omloop want je komt door gevarieerde polders en over heerlijke kasseistroken.


Ik vertrek vanuit Axel en ga dan richting Zuiddorpe de brug over naar Sas van Gent. Dan door naar Philippine en via een "kinderkopjes" naar IJzendijke. Dan over nog een paar stroken naar Terneuzen om vervolgens daar de brug weer te pakken. Vervolgens langs het water naar Kloosterzande en afsluitend het kompas gericht op thuisbasis Axel. Ik geniet altijd van dit mooie ritje door Zeeuws Vlaanderen!     (28 februari 2021)


MARIJN WISKERKE
KIEST VAAK VOOR DE BEVELANDEN EN WALCHEREN

 Het favoriete trainings rondje van Marijn Wiskerke (Willebrord Wil Vooruit) voert rond het Veerse Meer.

 Vanuit Goes ga ik over de parallelweg naar Katseveer. Vanuit daar door de mooie Noord Bevelandse polders richting Kortgene en Geersdijk. Daarna over de Stekeldijk richting Kamperland en via Wissenkerke of de goudplaat. Als ik Kamperland ben gepasseerd komen de ruiterplaat en de Veerse Dam in beeld.


Slingerend langs verdwaalde toeristen kies ik hierna voor Veere. Dan over de sluizen en over het fietspad naast het meer richting vliegveld Midden Zeeland. Dan het laatste stuk over de dijkjes richting Eindewege. Om dan weer richting Goes / SHeer Hendrikskinderen te gaan. Het is een rondje van ongeveer 55 km. door Zeeland Fietsland. Zeker een nuttige training.     (10 januari 2021)
MARGOT MULDER  
- burgemeester gemeente Goes -

FIETST GRAAG LANGS HET WATER IN ZEELAND.


Ik heb verschillende favoriete rondjes. Mijn "wakker worden rondje" in de vroege ochtend tijdens de zomer is vanuit Goes West. Na het spoor over de A58 richting Nisse en over de dijken van de Zak van Zuid Beveland. Dan weer terug over de A58 ter hoogte van SHeer Arendskerke, een stukje Poelbos en zo via de Nieuwe Rijksweg weer naar huis. Een klein rondje waardoor ik fris aan de werkdag kan beginnen.


Als ik ruimer in mijn tijd zit heb ik verschillende routes. Ik fiets graag naar Wilhelminadorp langs het kanaal en dan geniet ik ook van de prachtige Oosterschelde richting Kattendijke en Wemeldinge.

Mijn tocht gaat ook wel eens langs het kanaal door Zuid Beveland naar Hansweert. Daar volg ik zo lang mogelijk al dan niet op de dijk, de Westerschelde. Het is maar net hoe lang ik de route wil maken. Of ik via Kapelle en Kloetinge naar huis ga, of via Ellewoutsdijk, door de Zak naar Goes West.


En een andere hele mooie rit voert langs Eindewege naar het vliegveld, langs het Veerse Meer en dan via de noordkant van Noord Beveland. Bij Kats dan weer naar het zuiden en via de brug naar de Deltaweg tot aan Goes West.
 
Ik geniet altijd tijdens deze mooie en gevarieerde routes door Zeeland Fietsland over de Bevelanden.    (27 november 2020)
 
QUINTY VAN DE GUCHTE (DRIEWEGEN)
GAAT VAAK RICHTING VEERSE MEER
Mijn favoriete trainingsroute door Zeeland is langs het Veerse meer richting Kattendijke. Ik woon in Driewegen waar je mooi over de dijken kan fietsen maar voor een langere training ga ik regelmatig langs vliegveld Midden Zeeland richting Veerse Meer (foto onder).

Ideaal aan deze route is dat ik dan op verschillende manieren (afhankelijk van de planning over Kattendijke, Wemeldinge of Yerseke) binnen door terug kan rijden naar mijn woonplaats.


Voor een lange duurtraining fiets ik graag over de Zeelandbrug en de Oesterdam. Quinty fietst klassiekers en criteriums in het sponsorshirt van de Belgische formatie Keukens Redant.       (1 oktober 2020)TOERFIETSER JACCO QUIST (HALSTEREN) KIEST REGELMATIG VOOR RONDJE OESTERDAM KLASSIEK
EN GENIET VAN DE NATUUR OP DE OOSTERSCHELDE

Foto's : Jacco Quist en Ronald Kolk.    Het omschrijven van mijn favoriete fietsrondje begint met een aantal keuzes: ten eerste de keuze van fiets: 'gewoon' de racefiets of de gravelfiets die ik sinds een jaartje in bezit heb. Omdat op de gravelfiets de route eigenlijk altijd anders is of bij iedere bocht kan worden, is het aanwijzen van een favoriet off road  rondje nogal lastig. Dus kies ik voor de racefiets. Als ZeeBra (Zeeuwse Brabander) wordt het sowieso een ritje waar Brabant Zeeland kust...

Sinds ik in Halsteren woon ben ik door mijn buurman Jelle weer op de fiets gezet en eigenlijk heel snel heb je een leuk rondje in de buurt wat je vaker kan rijden. In mijn geval zit vaak de Oesterdam in de route, zo vaak zelfs dat ik het op Strava vaak omschrijf als een Rondje Oesterdam Klassiek.

Bij vertrek vanuit Halsteren duik je snel de polder in richting Tholen, als je daar wind tegen hebt betekent het dat je goed gekozen hebt: op de Oesterdam (schuin) mee, door het dorpje van Tholen, via polderwegen naar de Bergse Diepsluis, met links de Speelmansplaten met een fikse toename in (vakantie)huizen, kijk ik liever rechts over het laatste stukje Oosterschelde.


Naast Aziatische oesterrapers en Belgische surfers zie je er vaak een buizerd op een bordje zitten, broeden de scholeksters op de steentjes in de berm en wordt er zelfs wel eens een zeehond gesignaleerd. Tijdens mijn rondjes kan ik echt genieten van de natuur om me heen.
 
Op het einde Oesterdam links/rechts onder de bruggen van de Oude Zeeuwse weg door langs het spuikanaal. Op het einde rechts (want linksaf ga je langs de golf en schietbaan voor een rondje Zandvliet) draai je terug de brug over het spuikanaal over. Hier duik ik de polder naar Ossendrecht in, dit dorpje zelf laat ik links liggen en ik kies voor de route langs de politie academie naar de provinciale weg tussen Putte en Hoogerheide. Door de beschutting van de bossen rond Huijbergen heb je niet veel last van de wind die op de Oesterdam nog mijn vriend was.


Bij Huijbergen tik ik nog even de grens met Belgie aan en ga richting Wouwse Plantage. Daar toer ik mooi langs het riviertje de Zoom, redelijk beschut, weer richting huis. Bij de Wouwse Tol linksaf, de A58 over en langs het mountainbike parcours van de Kragge, via de Heide en Schansbaan knijp ik na twee uurtjes mijn remmen dicht en parkeer mijn racer naast de gravellaar. Spijt? Zeker niet! En het leuke is binnenkort spring ik op mijn andere fiets en maak ik weer een nieuw favoriet rondje!     (12 september 2020)


RENSTER MIRJANA SCHAAP  (STAVENISSE)
FIETST GRAAG RONDJE ZEEUWSE DAMMEN

De  enthousiaste Thoolse Mirjana koerst bij het Oost Europese continentale team Lviv dat de Ukraine als thuisbasis heeft.

Mijn mooiste rondje begint natuurlijk aan de idyllische haven van mijn woonplaats Stavenisse. Je kunt daar perfect starten maar dan wel eerst een heerlijk bakje koffie bij Het Packhuus. Op een mooie zomerse dag krijg je hier het gevoel van Zuid Frankrijk met uitzicht op de boten en de populaire molen.


Maar goed...Laten we vertrekken...Langs de molen rijden we buitenom via de Oosterschelde. Dat is genieten van de natuur met prachtige slikken en schorren langs de route. Vooral goed om je heen kijken ook. Ik spot een enkele keer ook weleens zeehondjes.
 
Eenmaal in Tholen aangekomen maken we daar de befaamde oversteek via de Oesterdam waar het soms flink knokken kan zijn tegen de wind. Vliegen of stilstaan, maar wederom genieten van de fraaie vergezichten over het water. De weerribben, de surfers en het strand. Ook zul je er veel (bekende) wielrenners tegenkomen die deze dam ook graag in hun trainingsrondje opnemen. Eenmaal de dam gepasseerd, koersen we richting Westerschelde waar we gedeeltelijk bovendijks wederom langs het water fietsen om bij Kruiningen weer de oversteek te maken richting Oosterschelde waar we aankomen in Yerseke.

Tijd voor een heerlijke lunch bij cafe De Sportvisser net achter de dijk aan de haven. Waar je gastvrij wordt ontvangen door Moniek en haar team. Verkwikt gaan we weer door naar boven richting Zeelandbrug  zoveel mogelijk buitenom langs het water.

Wederom trotseren we op de Zeelandbrug nog een keer de wind. Had je hem op de Oesterdam tegen? Dan heb je hem nu mits niet gedraaid misschien wel lekker mee om door te 'vliegen' richting het mooie oude en pittoreske Zierikzee. In dit leuke Duivelandse stadje kun je genieten van een drankje of wat lekkers op een van de vele terrassen daar. Nog niet toe aan een pauze? Dan koersen we wederom zo veel mogelijk buitenom langs het water richting Bruinisse. We steken de sluis van Bruinisse over en gaan langs de boten en mosselvelden richting de Philipsdam waar we afslaan om even wat meer druk op de benen te voelen met het oversteken van de Krammersluizen.


Wat omhoog gaat, gaat ook weer naar beneden, dus zoeven we met wat vaart de Philipsdam af richting Sint Philipsland alwaar we de laatste korte dam, genaamd Krabbenkreek oversteken om verder te rijden naar Sint Annaland, waar we wederom langs het kraakheldere water van de Oosterschelde rijden en uitkijken op de Zeelandbrug waar we eerder overheen zijn gereden. Niet veel later zijn we weer aanbeland in het pittoreske haventje van Stavenisse, tevens het eindpunt van deze prachtige fietstocht. Tijd om eens na te praten over deze mooie tocht op het terras onder het genot van een drankje!     Lees hier meer over de wielerploeg van Mirjana.    (20 augustus 2020)


     


CASPER VOS (HEINKENSZAND)

MIJN MOOISTE RONDJE VOERT DOOR DE ZAK VAN ZUID BEVELAND

Omdat ik graag van afwisseling hou heb ik ook meerdere trainingsrondjes om te rijden vanuit mijn woonplaats Heinkenszand. Voor de iets kortere ritten ga ik graag door de zak van Zuid-Beveland. Deze mooie omgeving is fijn om te rijden. In deze ronde kom ik door alle dorpen in de zak en probeer ik de mooiste weggetjes mee te pakken.


Voor de langere ritten heb ik 3 routes beschikbaar. Om te beginnen rij ik af en toe een rondje over Zeelandbrug en dan via Schouwen Duiveland en over de Oosterscheldekering terug naar huis. Ook pak ik graag een route over de Oesterdam. Dan ga ik via Tholen en een stukje Schouwen Duiveland terug over de Zeelandbrug. En als laatste een omloop over Walcheren, Noord- Beveland en Zuid Beveland en weer richting thuisbasis.
 
Mijn favoriete en mooiste rondje voert door de zak van Zuid Beveland. Vaak ga ik dan alleen of af en toe met wat ploeggenoten voor de gezelligheid. Op deze manier probeer ik zoveel mogelijk van het mooie Zeeland te genieten en steeds weer nieuwe en mooie routes te ontdekken.   (19 juli 2020)
LISANNE DE MUNNIK  (KAPELLE)
BLOKKENTRAINING ONDERLANGS DIJK BIJ WOONPLAATS

Lisane de Munnik (Kapelle) vertelt over haar trainingslocaties : Als ik blokken training heb rij ik altijd onderlangs de dijk bij Kapelle. Het is daar erg rustig waardoor ik mij goed kan concentreren. Voor een duurtraining vind ik het altijd heel leuk om langs het water te fietsen. Zo fiets ik regelmatig richting het Veerse Meer en ga ik via Midden Zeeland weer naar Kapelle. Ook is het steeds leuker om een rondje Zeelandbrug en Oosterscheldekering te doen.
De meeste ritten doe ik alleen maar soms gaat mijn broer mee. Gelukkig zijn de trainingen van wieler vereniging Breda ook weer gestart. Elke zaterdag rijden we samen met de ploeg sprintjes of er staat een gezellige duur training op het programma. Op zaterdag 6 juni fietsten we 110 km door Zeeland vanuit Tholen.   (18 juni 2020)                                              
DEMI VAN DIJKE (BORSELE)
EEN UITDAGING OM NIEUWE ROUTES TE VINDEN

Voor een niet al te lange training kies ik er vaak voor om richting Kapelle te rijden en onder langs de zeedijk terug te keren richting mijn woonplaats Borssele.
Dit traject wissel ik vaak af met een rondje Veerse Meer via Ovezande, Nisse en Wolphaartsdijk. Vervolgens naar Lewedorp en Arnemuiden en na het havengebied rond Vlissingen komt thuisbasis Borssele weer in beeld.

Ook kruip ik vaak in Belgie op de fiets waar mijn vriend woont. Bij een kortere training kies ik meestal voor een populair traject langs de boorden van de Schelde. Hier kan ik heel rustig lange rechte stukken fietsen voor het blokken onderdeel van mijn voorbereiding.
Voor mijn duurtraining ga ik hier in Zeeland meestal richting Zeelandbrug en dan terug over de Oosterscheldekering en Walcheren. In het Belgische land trainen we vaak in de heuvelzone rond wielerstad Oudenaarde, bekend van het Centrum Ronde van Vlaanderen.


Het is voor mij altijd weer een uitdaging om nieuwe routes te vinden tijdens de trainingen. Daarom sla ik ook regelmatig eens een onbekend weggetje in en zie wel waar ik dan uitkom. Het moet uiteraard wel spannend blijven op de fiets. Demi van Dijke fietst bij de Belgische formatie S Bikes Agu.    
(9 juni 2020)

                                                                           


LENNARD VAN BELZEN (MIDDELBURG) :
ZEELAND IS EEN HELE MOOIE PROVINCIE OM TE FIETSEN

Foto : fam. van Belzen     Middelburger Lennard van Belzen fietst wekelijks met zijn ouders richting de Piet bij Arnemuiden voor een Rondje Veerse Meer. Ook gaan ze wel eens naar Vlissingen om een Walcheren route te doen. Deze omloop rijden ze meestal in de winter omdat het dan langs de kust minder druk is.

Lennard over zijn fietstochten : In 2018 had ik een topresultaat met fietsen met het beklimmen van de Alpe Huez en de Col de Sarenne (1.999 m). Dit was heel vermoeiend maar ik heb het wel gehaald. Verder heb ik twee keer meegedaan met de ALS toertocht op Walcheren voor het goede doel : de strijd tegen de spierziekte ALS.

Volgens Lennard is Zeeland een hele mooie provincie om te fietsen : Er zijn zeer goede en veilige fietspaden en voor mij is het heel ontspannend om langs de waterkant en over de dijkjes te toeren. Naar wielrennen kijken is ook interessant. Met mijn familie ben ik verschillende keren naar de Tour de France geweest. Verder was ik als supporter bij de klassiekers Ronde van Vlaanderen en de E3 Prijs. Een favoriete Zeeuwse renner heb ik niet, maar ik vond het wel heel leuk om in de Tour van 2018 Antwan Tolhoek te ontmoeten.  (2019)WIELERVERZAMELAAR SJAAK DEN HERDER
HEEFT 4 ROUTES OP ZIJN FAVORIETENLIJSTJE

Sjaak heeft vier routes paraat. Afhankelijk van de weersomstandigheden kies ik een tocht. Van te voren let ik op de windrichting en kijk op buienradar.

De eerste gaat vanuit zijn woonplaats Middelburg richting Sint Laurens, Serooskerke, en Vrouwenpolder.  Vervolgens over de Veerse Dam en de Stormvloedkering naar Haamstede. Na de terugreis richting Walcheren staat er bij thuiskomst 65 km. op zijn fietscomputer.

Route B voert van Middelburg naar Arnemuiden. Dan via Vliegveld Midden Zeeland en terug langs het Veerse Meer naar Veere. De lengte komt op ongeveer 45 km.

Bij de derde omloop gaat Sjaak richting Nieuw & St Joosland, Ritthem en dan langs het water naar Vlissingen. Bij het oprijden van de Langevieleweg springt de teller op 27 km.

Tijdens de vierde route kiest de Middelburger voor Zeeuws Vlaanderen. Na het vertrek in Middelburg komt Oost Souburg in beeld en in Vlissingen maakt hij gebruik van het populaire fiets-voetveer. In Zeeuws Vlaanderen passeert den Herder Breskens, Schoondijke en Ijzendijke . In Belgie fietst hij dan graag langs o.m. Watervliet. Na deze buitenlandse trip kan hij 60 km. in zijn fietsdagboek noteren. (2019)MIDDELBURGSE ANDREA VAN DEN BROEK :
OP MOOIE DAGEN LANGE DUUR RIT DOOR ZEELAND

De Middelburgers Andrea van den Broek en haar vriend Erik van Rijswijk (foto) fietsen veel door Zeeland.

Andrea vertelt over haar fietskilometers door het Zeeuwse land :  Op mooie dagen is er niets leuker dan gezamenlijk een lange duur rit maken. Er zijn vele mooie fietsroutes te bedenken. Zo blijft een rondje Oosterscheldekering favoriet.

Minimaal 1 keer per jaar fiets ik samen met mijn vriend de 5-Dammentocht, dit is echt onze klassieker. Vanuit Middelburg loopt de route via de Veerse Gatdam, Oosterscheldekering, Brouwersdam, Philipsdam en Oesterdam langs de zeedijk weer terug naar onze woonplaats. In totaal is het een tocht van meer dan 200 km. De route is nog verder uit te breiden en dit jaar zijn we nog extra over de Haringvlietdam gefietst.  De alternatieve route terug gaat vanaf de Oesterdam via Zuid-Beveland nog even over de Zandkreekdam en dan via het Veerse Meer terug. Ook dan zit je over de 200 km. Uiteraard horen (koffie)stops met appeltaart erbij om de dag geslaagd te maken!  (2019)FAVORIET RONDJE BEVELANDSE PROFS ANTWAN TOLHOEK & MARCO MINNAARD
RICHTING VLIEGVELD MIDDEN ZEELAND
ANTWAN TOLHOEK EN MARCO MINNAARD REDEN IN HUN VOORBEREIDING OP DE TOUR DE FRANCE 2018 REGELMATIG EEN RONDJE WALCHEREN. HET BEVELANDSE DUO STOPTE DAN BIJ VLIEGVELD MIDDEN ZEELAND VOOR EEN BAKJE KOFFIE MET APPELTAART. EEN BEPROEFDE COMBINATIE VOOR WIELRENNERS EN TOERFIETSERS.  (2018)
Terug naar de inhoud