* Ronde Zuid Beveland - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Fiets Historie Zeeland  : Eerste  & Tweede Ronde van Zuid Beveland 1947 en 1948.* EMIEL VERHOECKX (DEN HAAG) WINT IN 1947 EERSTE RONDE VAN ZUID BEVELAND

* STARTLIJST MET BRABANTSE TOPPERS WIM VAN EST EN WOUT WAGTMANS


Op zaterdag 23 augustus 1947 werd voor de eerste keer de Ronde van Zuid Beveland verreden met startgelegenheid voor amateurs en nieuwelingen. Zeeland kende reeds vele plaatselijke wedstrijden, de populaire criteriums, maar deze wedstrijdvorm was nieuw voor de wielerliefhebbers en een primeur voor de organisatoren.

KNWU consul J.F. van Heuckelom juichte het festijn toe en was enthousiast over het aantrekkelijke parcours. Onderweg bleef de publieke belangstelling wat achterwege maar bij de start en finish in Goes waren er veel wielersupporters.

Verder kregen op 23 augustus ook andere sporten aandacht in Goes. Op het veld van voetbalvereniging Robur speelden de eerste klassers NAC Breda en Wageningen een oefenduel. De Brabantse ploeg won met 2-0.  Bij  HV Hellas kon het publiek kennis maken met de handbalsport en werd ter promotie tegen het Eindhovense PSV gespeeld. Het talrijke publiek genoot van een leuke partij zonder winnaar: 7-7.

Drie Goese wielerliefhebbers slaagden erin een echte Ronde van Zuid Beveland op touw te zetten. De heren Pilaar, Menheere en de Coninck vroegen bij hun initiatief medewerking van provinciale en gemeentelijke instanties. Op financieel gebied kwamen er spontane aanbiedingen van de Goese middenstand.De route die de renners aangeboden kregen zag er netjes uit. De omloop slingerde door stadjes en dorpen, langs boomgaarden en Scheldeboorden. In totaal werden er 18 plaatsen aangedaan. Hier zorgden de plaatselijke organisatoren voor de nodige premies. Aan deze ronde waren prijzen verbonden tot een totaal bedrag van ongeveer duizend gulden.

Het aantal inschrijvingen bedroeg meer dan 60 renners waaronder bekende namen zoals Wim van Est, Wout Wagtmans en Piet Sieveking. De Zeeuwse presentie kwam van de Jager, van der Linde, Lavooy en Stroosnijder.

Om 14.00 uur begonnen de coureurs in Goes aan hun karwei na het startschot dat werd gelost door zesdaagse koning Jan Pijnenburg. De route had een lengte van 120 km en ging richting Kloetinge, Kattendijke, Wemeldinge, Schore, Biezelinge, SGravenpolder, Kwadendamme, Oudelande, Ovezande, Borsele, SHeerenhoek, Nieuwdorp, SHeer Arendskerke, via de Piet, Sabbinge, Wolphaartsdijk, Wilhelminadorp, Kloetinge en weer naar Goes.
De wedstrijd was Kloetinge nog niet gepasseerd of enkele pechvogels, waaronder de Zeeuw Lavooy, stonden aan de kant met lekke banden en kettingbreuken. Toch konden ze allemaal hun koers vervolgen.

De eerste vluchter was Van der Stappen. De aanvaller behield tot Wemeldinge een kleine voorsprong. Thuisrijder Lavooy staakte de strijd na technische problemen. Zijn provinciegenoten Van der Linden en Stroosnijder konden zich ook niet handhaven en verlieten teleurgesteld de koers over Zuid Beveland.

Te Biezelinge lag het veld reeds sterk uit elkaar en de Jager was de eerste die in zijn woonplaats door kwam. Na SGravenpolder werd er in een recordtempo gereden en hierdoor werd een kopgroep gevormd met Van der Elshout, Verhoeckx en de Turck. In Ovezande na 60 km konden Stroop, van Est en Mettertreiner aansluiten bij de vluchters en de voorsprong liep op naar twee minuten. Te SHeerenhoek dezelfde kopgroep maar Wagtmans, Bode en Mensen volgden op slechts 200 meter.

Op weg naar Heinkenszand viel de grote beslissing. Verhoeckx en van Est  ontsnapten en in Wolphaartsdijk hadden ze al een verschil van ruim 120 seconden. Op het laatste stuk richting aankomst kon van Est niet meer volgen en werd Hagenaar Verhoeckx de eerste winnaar van de Ronde van Zuid Beveland.
* Uitslag Ronde van Zuid Beveland 1947 *

1. Emiel Verhoeckx (Den Haag)   120 km  3.17.02        2. Wim van Est op 50 sec.         3. L.J. Mettertreiner op 6.00 min.           4. Jan de Turck   z.t.        5. Jan Bode  z.t.         

6. Harrie van der Elshout   z.t.          7. W. Mensen    z.t.           8. J. Stroop  z.t.          9. Wout Wagtmans   z.t.   10. Piet Sieveking op 14.00 min.   De Jager haalde als enige Zeeuw de finish.


2 WINNAARS TWEEDE RONDE VAN ZUID-BEVELAND OP 17 JULI 1948

De tweede ronde door Zuid-Beveland voor amateurs, over 110 km, had een wonderlijke ontknoping. Toen de twee grote rivalen, Voorting en Wagtmans, zich in de slotkilometers hadden losgerukt, moest een eindsprint op het Goese sportterrein volgen. Wagtmans trok de sprint aan, maar de Haarlemmer Voorting kwam met hem gelijk en zou hem misschien geklopt hebben als niet een politieauto, die voor de renners reed, onhandig had gemanoeuvreerd, waardoor onze beste amateur niet meer kon passeren. De jury besloot daarna om Wagtmans en Voorting beiden als winnaars te klasseren.

De eerste uitvallers in deze tweede klassieker door Zuid-Beveland kwamen reeds na enkele kilometers, waarbij echter geen favorieten waren betrokken. Voorbij Kapelle viel de grote slag. Een groep van negen man maakte zich van de anderen los, waaronder Voorting, Van Est en Wagtmans. Laatstgenoemde ging daarna alleen door en bereikte Oudelande als eerste, gevolgd door Drost, maar de achterstand van de anderen was gering. Het peloton was geheel uit elkaar gevallen. Voorting, Wagtmans, Van Est, Breedveld en Brinkman hadden op ’s-Heerenhoek de leiding. Drost volgde dan alleen en de anderen waren reeds kansloos. Bij Wolphaartsdijk verloor de kopgroep Van Est door bandenpech en Wagtmans en Voorting scheidden zich tenslotte in de laatste kilometer af.

Uitslag Amateurs: 1 en 2 ex-aequo Voorting en Wagtmans, 110 km in 3 u. 9 min. 3. Brinkman, Maasland; 4. Breedveld, Rotterdam; 5. Van Est, Sint Willebrord;   6. van der Putten, Den Haag, ( 1e nieuweling);   7.  Drost, Haarlem, 6 min.;  8. Ouwehand, Den Haag; 9. Roks, St. Willebrord; 10. Massinger, Oisterwijk.


Bron : wielerarchief Sjaak den Herder  (Middelburg).

Terug naar de inhoud