* Fiets Historie Zeeland : Regenboogkoers 's Heerenhoek & Profcriteriums Zeeland.

REGENBOOGKOERS SHEERENHOEK :

TOPPERS OVER DE MOLENDIJK IN WOONPLAATS JAN RAAS
De Regenboogkoers in SHeerenhoek heeft zijn naam te danken aan het feit dat rond de datum van deze koers vaak een regenboog te zien was. Het criterium in de woonplaats van prof Jan Raas werd voor het eerst verreden in 1947. Het criterium sloeg goed aan bij de wielersupporters, omdat het organisatie er steeds in slaagde een sterk rennersveld aan te trekken. Veel befaamde renners uit de Tour de France werden dan ook op de Molendijk als winnaar gehuldigd.

Vanaf 1991 werd er gewerkt aan een nieuwe opzet van de Regenboogkoers. Door de stijgende kosten en de teruglopende belangstelling konden er geen profs meer deelnemen. Het comite ging zich vanaf toen meer richten op de nieuwelingen en amateurs. Ook werden er run bike run koersen georganiseerd.
Regenboogkoers 1985
Bron : wielerarchief Zeeland op de Fiets.nl

WIM HOOGESTEGER was vanaf de eerste editie nauw betrokken bij de organisatie van de Regenboogkoers in zijn woonplaats.
Op de website van de EZP Omloop van Borsele vertelt wielerliefhebber Hoogesteger over de ontwikkeling van de populaire Bevelandse wedstrijd.

Het idee om een profkoers te organiseren werd geboren tijdens een bezoek aan de befaamde Acht van Chaam. Cees Raas, Piet de Vos en ik zaten aan het parkoers en trokken de conclusie: dit moet op SHeerenhoek ook kunnen.

Foto : organisatie
> Wim Hoogesteger en Bernard Hinault in 1984
In de jaren 69/71 ben ik besmet met het wielrenvirus. Samen met onder andere Cees Raas organiseerden we een veldrit op het voormalig Amac terrein dat toen nog een weiland was.
In 1972 ben ik lid geworden van het wielercomite als secretaris en met ingang van 1973 als voorzitter gedurende 25 jaar tot 1996.
Wij gingen verder met het inrichten van een amateurkoers die de naam Regenboogkoers droeg. Wellicht omdat het dikwijls regende als de koers werd verreden. In 1976 werd de eerste profkoers georganiseerd. De eerste winnaar was Harm Ottenbros die het jaar daarvoor wereldkampioen werd.

Foto : organisatie :
Hinault in SHeerenhoek 1984
In 1990 reden de profs voor het laatst omdat het financieel niet meer haalbaar was. Ik kijk er wel met trots op terug omdat we toch gerenommeerde renners over de Molendijk hadden zien rijden zoals Jan Raas, Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann, Hennie Kuiper, Delgado, Arroyo, Ocana, Roger de Vlaminck, Frans Verbeek, Freddy Maertens en als toppunt Bernard Hinault in 1984 / foto. Eric Heiden reed zijn eerste wielerwedstrijd bij ons, veel schaatsliefhebbers waren daarvoor naar ons dorp afgezakt.
Erelijst Profs Regenboogkoers.
1976 Harm Ottenbros 1977 Jan Raas 1978 Freddy Maertens 1979 Gerrie Knetemann

1980 Johan van der Velde 1981 Jacques Hanegraaf 1982 Jan Raas 1983 Cees Priem
1984 Bernard Hinault 1985 Joop Zoetemelk 1986 Joop Zoetemelk

1987 Jean Paul van Poppel
1988 Gert Jan Theunisse 1989 Etienne de Wilde 1990 Eric Vanderaerden.
ZEEUWS VLAMING PETER GODDE WINT IN 1975 BIJ DE AMATEURS

In de wielerverzameling van Sjaak den Herder (Middelburg) vond "Zeeland op de Fiets" een fotoreeks van de Regenboogkoers.
In 1973 werd een trimkoers verreden.
Verder zien we passages langs de KNWU jurywagen met o.m. de Zeeuwen Han Harinck, Tonny Huijzen en Rinus Verboom.

Peter Godde uit het Zeeuws Vlaamse Koewacht zegevierde in 1975.
Jaarlijks kwamen de sterkste amateurs uit Zeeland naar het Bevelandse dorp.
De honderden supporters genoten altijd van spannende koersen op het prachtige parcours met start en finish op de Molendijk.
THUISOVERWINNING PIERRE RAAS BIJ DE AMATEURS IN 1987

Bron : Omroep Zeeland, programma Trugkieke : Regenboogkoers 1984.

GEEN PROFCRITERIUMS MEER IN ZEELAND

Heddie Nieuwdorp
reed veel Zeeuwse profcriteriums.
In de jaren zeventig en tachtig waren er veel profcriteriums in Zeeland. Elk jaar kwamen de beroepsrenners naar Eede, Hengstdijk, Hansweert, Sas van Gent, Kloosterzande, Vlissingen/Boulevard (zie artikel en foto onder), Wemeldinge, Kruiningen, SGravenpolder, Kwadendamme en Zuiddorpe te bewonderen.



Foto's :
archief Frans Wassink Oost Souburg > Ronde van de Boulevard
Jan Raas won in 1977, 1979 en 1980 de Omloop van de Vlissingse Boulevard.

Nadat de startgelden en onkosten stegen en de sponsorinkomsten daalden capituleerden alle hardwerkende vrijwilligers en moesten met hun organisatie stoppen.

Foto : Archief Profronde Kloosterzande :
vlnr Ferdi Van Den Haute, Frans Verbeeck en Henk Lubberding.

Lees meer over de historie van de criteriums in het boekje
De Geschiedenis van het Zeeuwse Profwielrennen, uitgave maart 1997
van auteur Sjaak den Herder (foto Abdijplein) uit Middelburg.
