* Profcriterium Terneuzen - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Fiets Historie Zeeland :
Terneuzen Prof Jubileum Ronde 23 september 1977 i.k.v. 150 jaar kanaal Terneuzen-Gent.
***
***

JUBILEUM PROFRONDE TERNEUZEN IN 1977 VOOR JAN RAAS


Op 23 september 1977 werd in Terneuzen een prof-jubileum-ronde georganiseerd met een topbezetting op het startblad. De profkoers was een onderdeel van de viering van het 150 jarig bestaan van het Kanaal Gent-Terneuzen. De zware wedstrijd leverde een fraaie zege op voor Jan Raas die toen het sponsorshirt van Frisol droeg. In de eindsprint hield de Bevelandse vedette zijn naaste belager Gerrie Knetemann duidelijk achter zich.

Op het 150 kilometer lange traject, dat eerst een kleine 100 kilometer door Groot-Terneuzen voerde, waarna nog 14 ronden van 4 kilometer volgden in het stadje Terneuzen, waren duizenden toeschouwers getuige van een spectaculaire strijd.
Nadat de rappe Richard Buckacki in Sluiskil de vette premie van 500 gulden had gewonnen, kwam onder impuls van de strijdlustige Kees Bal een vluchtgroep tot stand met ook Piet van Katwijk en Udo Hempel. Na een jacht van 30 kilometer, met Fedor den Hertog en Wilfried Wesemael als gangmakers, werden de drie in de kraag gegrepen.

Toen men aan de 14 plaatselijke ronden begon, attractief gemaakt door een ware premie regen, toonde de Zeeuw Wim de Wilde durf en moed. De stijlvolle neoprof uit Kwadendamme kreeg in zijn spoor Martin Havik en Ko Hoogendoorn mee. Kort daarop streken ook Jan Raas, Henk Lubberding, Frans Verbeeck, Gerrie Knetemann, Romain Demeyer en Jan en Fons van Katwijk op de kopgroep neer en toen was het pleit beslecht.

In de laatste ronden was de demarrage van Raas en Knetemann teveel voor de rest. Jan Raas uit SHeerenhoek zette met een zeer krachtige aanzet de koers op zijn naam De 150 km door Zeeuws Vlaanderen werd afgewerkt met de tijdscore 3.24.32.Provinciegenoot Wim de Wilde (26-12-1945) werd fraai zesde tussen de geroutineerde en fulltime beroepsrenners. De Bevelander was in 77 en 78 (semi) prof bij Badek Nederland en Bas Dekker Dakbedekking - Jan Janssen.    

***

***
***


* Bronnen:     Krantenbank Zeeland  -  PZC  -  Wielersport Slogblog.

Terug naar de inhoud