* Podium Oud Renners - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Fiets Historie Zeeland : Podium Oud Wielrenners.
> OUD RENNERS VERTELLEN OVER HUN WIELERBELEVING <
* 10 vragen over Verleden, Heden & Toekomst *


PATRICK VAN PASSEL (56)    SLUISKIL
* EERST VOETBALLER BIJ VV SLUISKIL
* LATER PROFRENNER BIJ SUPERCONFEX VAN PLOEGLEIDER JAN RAAS

 
Met welk gevoel kijk je terug op je wielerjaren:
 Mooie en leuke tijden meegemaakt, het waren toen glorie jaren voor WV Zeeuws Vlaanderen met veel goede wielrenners.

 
 Waarom gekozen voor de wielersport:
 Ik voetbalde bij VV Sluiskil en mijn vader fietste bij de trimmers.
Er waren toen veel wedstrijden en ik ben door mijn vader gaan fietsen. ik mocht toen eerst proberen op een fiets van hem en ik vond het zo leuk dat ik toen mijn eerste fiets kreeg.

 
 

Bij welke ploeg(en) fietste je:
Ben begonnen en gestopt bij WV Zeeuws Vlaanderen. daar tussen heb ik gefietst voor Du Prie en ging daarna veel als gastrenner mee met Jo van Aarle (foto) en Batavus naar de buitenlandse wedstrijden. ik fietste toen ook al voor de nationale selectie. In 1987 en 1988 was ik prof bij Superconfex van ploegleider Jan Raas.
Toen ik terug kwam naar de amateurs heb ik nog bij Erotic Discount gekoerst.

 
Hoe zagen je trainingen eruit:
Veel duurtrainingen met af en toe wat interval. later ben ik in contact gekomen met Rudi van Gijsel die toen een trainingsboek had geschreven. hij was toen een van de eerste wielrentrainers en ik volgde zijn schema.

Bij de beroepswielrenners hadden we veel groepstrainingen in het voorjaar. we kwamen toen een aantal dagen in de week bij elkaar in St Willebrord bij de zaak van Jacques Hanegraaf zijn ouders. na de trainingen aten wij daar nog een pasta maaltijd en gingen daarna weer naar huis. Trainingsstages had je toen nog niet.  Later kwam het trainen met de hartslagmeter en trainde je op je omslagpunt.
 


Wat was voor je gevoel je mooiste wedstrijd:
De Hel van het Mergelland door Zuid Limburg in 1986. In deze klassieker voor clubteams reed ik 40 km solo richting finish in Eijsden. Dat was een geweldig gevoel.
 
 
Waar was je laatste koers:
 In Hulst, daar hadden ze een afscheidswedstrijd georganiseerd.
 


 
Ben je nog betrokken bij de wielersport:
 Ja als bestuurslid en koersdirecteur van de internationale Junioren Driedaagse.
Dat is een populaire wedstrijd voor junioren op het hoogste niveau.

 

 Hoe zie je de positie van het Zeeuwse wielrennen in 2021:
We zitten nu (begin mei 2021) nog steeds in de corona crisis en er zijn weinig koersen. alleen de profs mogen wedstrijden rijden. In Zeeland hebben we wel enkele goede elite renners en rensters maar de spoeling is dun.
 
Voor de nieuwelingen en junioren is het moeilijk omdat ze geen wedstrijden kunnen rijden. als ik dan kijk naar de junioren driedaagse heb ik de laatste jaren alleen Jarno Mobach (foto) als Zeeuw goed zien rijden en dat is ook al weer 5 jaar geleden.
 
Hopelijk komt er binnenkort weer eentje bovendrijven maar ik zie geen brede basis van veel talent.

 
Heb je een algemeen advies richting jeugdfietsers:
Doe alles op gevoel en met plezier en laat je niet te veel druk opleggen. Begin pas serieus te trainen bij een jaar of 17/18.


 
Wat is je persoonlijke wielerwens voor de toekomst:
Voor mij zelf weer lekker fietsen. Heb in 2020 de fietsdraad weer opgepakt na 15 jaar niet gefietst te hebben.
 
Verder hoop ik dat de Junioren Driedaagse Axel in oktober 2021 door kan gaan want dit is een fantastisch wielerevenement.  Er komt altijd veel talent naar Zeeuws Vlaanderen en sommige renners zien we jaren later weer bij de profs. Met deze formule een mooie opbouw binnen de wielersport.* DENNIS MESU   (MIDDELBURG)


Dennis Mesu in 1993

 Met welk gevoel kijk je terug op je wielerjaren
 
Het was een mooie tijd. Als het allemaal meezit is het een prachtige sport maar er is natuurlijk ook tegenslag zoals blessures, valpartijen. Dan ben je vaak op jezelf aangewezen. Ik heb er in ieder geval veel van geleerd zoals: afzien, nooit opgeven en verwerken van tegenslagen. Maar ook de ommekeer heb ik meegemaakt,  na veel trainen en ervaring opdoen kon ik eindelijk eens koersen voor de winst.


Ploegen

 
1989    ZRTC Theo Middelkamp, junior
 
1990-2001    Theo Middelkamp, Elite zonder contract
 
2002-2003    Theo Middelkamp, A amateur
 
2004-2009     TMZ/Autoteam


 Waarom gekozen voor de wielersport
 
Tot mijn 16 de heb ik 10 jaar gevoetbald bij Middelburg. Mijn interesse voor het wielrennen begon door het volgen van de Tour de France op tv en een dikkebanden wedstrijd bij ons in de wijk. Daarna kreeg ik van mijn ouders een tweedehands racefiets en ben ik via Johan Goeree (een collega van mijn vader) bij Tourclub Walcheren begonnen. Dat ging zo goed dat ik op mijn achttiende wedstrijden ging rijden bij TMZ. Dat ging ook goed en toen werd ik lid van ZRTC Theo Middelkamp.


 Hoe zagen je trainingen eruit
 
In het begin deed ik maar wat. Je had toen nog niet zoveel trainers en beschikbare informatie als tegenwoordig. Ik leende wat boeken over training in de bibliotheek en paste dat toe. Later werd ik in 1989 bij de junioren van ZRTC Theo Middelkamp o.a. getraind door Gerard van der Weijden. Hij maakte een trainingsschema voor mij. De nadruk lag toen al op blokkentraining en interval. Helaas wierpen de trainingen in het begin nog niet veel vruchten af: ik bleek nogal een laatbloeier en op je 18 de beginnen met serieus koersen is eigenlijk wel iets te laat.   Winst in Ronde van Philippine 1999

 Wat was voor je gevoel je mooiste wedstrijd
 
Ik heb niet echt een favoriete wedstrijd maar de wedstrijden met de club waren het leukst. Samen met een ploeg onderweg en allerlei dingen beleven. Ook buitenlandse koersen zoals in Polen en Engeland waren een echte beleving.  Aan de wedstrijden waar het goed ging of waar ik gewonnen heb bewaar je natuurlijk altijd mooie herinneringen.


 Waar was je laatste koers
 
Ik ben na 2001 gestopt bij de elite zonder contract. De (vrienden) ploeg van Middelkamp was na 2000 uit elkaar gevallen. Ik brak in de Vlaamse Pijl mijn hand en daarna had ik er na 12 jaar bij de elite amateurs niet zoveel zin meer in. Later heb ik nog tot 2009 bij de A amateurs van TMZ gereden bij de Autoteam ploeg.


 Ben je nog betrokken bij de wielersport
 
Mijn dochter Daphne en zoon Jurgen koersen ook. Zodoende ging ik voor de corona crisis nog veel met hun naar wedstrijden. Tot een jaar of drie terug ben ik jeugdtrainer geweest bij ZRTC Theo Middelkamp.


 Hoe zie je de positie van het Zeeuwse wielrennen in 2021
 
Als je kijkt naar het aantal licentiehouders in Zeeland is er verhoudingsgewijs heel veel talent vandaan gekomen. Door de coronacrisis zijn er geen wedstrijden en dat is voor de ontwikkeling van jonge renners zoals nieuwelingen, junioren en beloften ontzettend jammer. Er zijn straks junioren die 2 jaar amper mochten koersen en daarna een grote stap naar de elite/belofte categorie moeten maken. Heb je een algemeen advies richting jeugdfietsers
 
Hou plezier in het fietsen en pak het vooral nog niet te serieus aan door als jeugdrenner al bijna professioneel te gaan trainen. Het moet ook een beetje leuk blijven!. Later vanaf de nieuwelingen en junioren gaat het eigenlijk pas echt een beetje beginnen.Delta Profronde 1998
vlnr Dennis Mesu, Francois Franse en Johnny v.d. Klooster

 Wat is je persoonlijke wielerwens voor de toekomst
 
Voor mezelf een beetje fit blijven door een paar keer in de week een rondje te fietsen. En voor mijn kinderen om zo lang mogelijk plezier in het fietsen te houden zonder blessures en ziektes. Voor de Zeeuwse wielersport zou ik wensen dat er een clubparcours komt waar de jeugd een veilige trainingsomgeving heeft en gezellig kan samenkomen.  * AD VAN DER PLOEG       ELLEWOUTSDIJK  (74)

Winst in Brabantse Ulvenhout.

Met welk gevoel ik terugkijk op mijn wieler jaren:  Met veel plezier, had het nooit willen missen. De wielersport heeft mij veel gebracht: plezier, vrienden en... mijn Nicolien.

 
Waarom gekozen voor de wielersport: De wieler prikkel kwam in 1964 door een dikke bandenrace, de Gasparkronde in Baarn (waar ik mijn jeugd heb doorgebracht). Een 4 daagse wedstrijd die ik won.

 
Ploeg/ Verenigingen:
 
1965   GWC de Adelaar Hilversum.
 
1967    RTV Tempo Soest  (ZOON Sport)
 
1971    ZRTC Theo Middelkamp ( v.d. Berge verzekeringen)
 
1977    WV Roosendaal.


 
1982    WV Zeeuws Vlaanderen
 
1983     ZRTC Theo Middelkamp

 
Hoe zagen je trainingen er uit:  Trainen in die tijd je deed maar een beetje. Het is zeker niet te vergelijken met tegenwoordig. Als amateur ging ik vaak trainen met mijn buurjongen Jos Schipper, Jos is mij later ook naar Zeeland gevolgd.

 

Mijn mooiste wedstrijd:
Foto: Blijft toch de ronde van Kwadendamme 1966 waar ik mijn vrouw (de rondemiss) Nicolien heb ontmoet. Geweldige herinnering voor het leven uiteraard.
Laatste koers: reed ik in 1983 bij de liefhebbers. Ben in 1984 samen met Nicolien Cafe 'De Ploeg' in Nieuwdorp begonnen en dit hebben we 16 jaar met heel veel plezier gedaan.

 
Ben je nog betrokken bij de wielersport:  Tot een paar jaar terug ben ik nog jeugdtrainer geweest bij ZRTC Theo Middelkamp. Nu nog gezellig met een klein groepje van Toerclub Goes wekelijks een toertje doen met onderweg een bakje koffie en sterke verhalen ophalen met o.a. Rinus Verboom, Wim de Wilde Tonny Huijzen.Hoofdprijs in Grauw 1976.

Positie Zeeuwse wielrennen: Zeeland rijden best wel wat wielertalenten rond. wat we wel missen is een clubparcours voor trainingen en wedstrijden. centraal gelegen met ook een clubhuis voor de sociale contacten en sportieve ontmoetingen.

 
Advies jeugdfietsers:   Zorg vooral dat je plezier hebt in het fietsen. het is een mooie sport en het kan je veel brengen, ook voor de rest van je leven.

 Persoonlijke wielerwens richting toekomst:
Gezond blijven en wekelijks mijn fiets toertje kunnen blijven doen met mijn fietsmaatjes.

 


* KAREL VAN GOETHEM (58)    SLUISKIL

* Zeeuws Vlaams Wielerweekend 1988 > Karel van Goethem rechts vooraan

Met welk gevoel kijk je terug op de wielerjaren
 Prachtige periode, dankzij de wielersport veel gezien en aangename kennissen aan over gehouden


Waarom gekozen voor de wielersport
 Begonnen met voetbal zoals veel jongeren, maar op mijn 8e jaar kreeg ik van een oom een 'koersfiets'.
Op mijn 10e jaar ben ik wedstrijden gaan rijden en dat vond ik leuker dan voetbal.


 
 Bij welke ploeg / vereniging in welke jaren
Begin en einde bij WV Zeeuws-Vlaanderen (van 1973-1995). bij de amateurs heb ik voor Markthof-Union(1982), Markthof-Bonfantie-Continental (1983), Markthof-PJ de Witt snacks (1984), en DuPrie bouwbedrijf (1985) gereden. Tevens konden wij toen ook wedstrijden rijden voor de club (WV Zeeuws-Vlaanderen).


Hoe zagen je trainingen eruit
In het voorjaar veel duurtrainingen, ik was in vergelijking met wat ik tegenwoordig lees over trainingen niet zo’n trainingsbeest, wedstrijden vond ik leuker, vooral de sfeer voor en na de wedstrijden.


 

Foto : wielerboek "Het moet wel Waaien"
 Wat was voor je gevoel je mooiste wedstrijd
Zeker de Omloop van Midden Zeeland in 1986; in Goes klopte ik na een zware wedstrijd geheel onverwacht de Brabander John de Crom in de sprint, die normaal veel sneller was.


Waar was je laatste koers
 9 oktober 1995 in Kieldrecht (B)

 

 Ben je nog betrokken bij de wielersport
 Nee, niet in een bepaalde functie, wel help ik als verkeersregelaar bij de Spie junioren driedaagse van Axel
 Hoe zie je de positie van het Zeeuwse wielrennen in 2021
 
Het wordt voor de jongeren wederom een lastig jaar in 2021. In 2020 werden er al bijna geen wedstrijden voor jongeren georganiseerd en ik vrees dat dit jaar weer niet anders zal zijn. Als je straks 2 jaar geen wedstrijden kunt rijden komt dit je motivatie niet ten goede en verwacht ik dat er toch wel renners of rensters afhaken. Ook denk ik dat het niveau achteruit zal gaan. Ik ben van mening dat je door het rijden van wedstrijden beter kan worden.

Het positieve is dat we Antwan Tolhoek nog hebben, die momenteel op het hoogste niveau de Zeeuwse eer hoog kan houden. Daarnaast zijn er nog wat andere Zeeuwse talenten o.a. Jarno Mobach (foto), Timo de Jong, de broers van Dijke en niet te vergeten bij de dames Shirin en Lindy van Anrooij.


Heb je een algemeen advies richting jeugdfietsers
Plezier in het fietsen is het belangrijkste, probeer een goede balans te vinden in school en fietsen. De wielersport is leuk maar school is echt noodzakelijk.


Wat is je persoonlijke wielerwens voor de toekomst
 Dat er zo spoedig mogelijk in het voorjaar weer wedstrijden mogen worden georganiseerd.
Ik denk dat iedere wielerliefhebber dat wel wenst.
 
 


* DAVY GUNST (26)   (YERSEKE)


 
 Met welk gevoel kijk je terug op je wielerjaren
Goed, ik heb veel mooie jaren mogen meemaken, veel mooie momenten. Wedstrijden betwist met grote namen die nu het mooi weer maken in de professionele wielersport. Deel uitgemaakt van Nationale selecties voor Nations cup wedstrijden (junioren en beloften). Op het WK voor Junioren koerste ik aan de zijde van Mathieu van der Poel. Daarnaast zat ik bij 4 van de grootste opleidingsploegen ter wereld tijdens mijn belofte periode.
 
Anderzijds natuurlijk een dubbel gevoel omdat mijn carriere bij de beloften zeer abrupt ten einde kwam waarbij de laatste 2 jaar eigenlijk gekenmerkt werden door tegenslagen. Waarbij ik mezelf nooit meer tot het uiterste heb kunnen drijven. eerst een wervelbreuk en bekkenbreuk en direct daarna hartritmestoornissen, deze laatste klachten betekenden het einde van mijn periode als wielrenner. Zonder tegenslagen had er misschien meer in gezeten maar dat zullen we helaas nooit weten.


Waarom gekozen voor de wielersport
Eigenlijk zit de wielersport bij ons (Familie Gunst) in het bloed.
Mijn grootvader koerste in zijn jeugd nog met Jo de Roo en mijn vader reed tot zijn 37 ste wedstrijden o.m. voor verschillende Franse opleidingsploegen. Bij welke ploegen - verenigingen heb je gereden

2004-2011     ZRTC Theo Middelkamp
 
2012-2013    Willebrord Wil Vooruit
 
  2014    EFC Omega Pharma - Quickstep
 
2015    SEG Racing
 
2016   Rabobank Development Team  (foto)
 
2017   An Post - Chain Reaction


Hoe zagen je trainingen eruit
 Heel gevarieerd. duurtrainingen tot 7 uur en daarnaast een variatie in interval trainingen.
Tijdens mijn laatste jaren van mijn wielerperiode vertoefde ik veel in Spanje (Valencia en Girona) om hier specifiek aan de uitbouw van mijn carriere en mogelijkheden te werken.Foto : Zeeland  op de Fiets.nl / Lennard Andriesse

Wat was voor je gevoel je mooiste wedstrijd
Lastig, vooral omdat ik door de tegenslagen bij de beloften vooral goede herinneringen heb aan de juniorentijd. Hoogtepunten waren zeker mijn overwinning in de Ronde des Vallees en deelname aan het WK.
 
Daarnaast won ik een van mijn eerste koersen bij de elite/belofte waar ik met 10 man vooruit op de meet afkwam en onder andere Oliver Naesen (AG2R), Ludwig de Winter, Aime de Gendt (beiden Wanty Gobert) en Dries de Bondt (Alpecin-Fenix) vloerde.
 
Ten slotte waren een 3e plaats op het NK Beloften 2015 in Emmen (foto boven) en winst van de jongerentrui in Circuit Ardenais  enkele sportieve hoogtepunten.

 

Foto : Facebook

 Waar was je laatste koers
Mijn laatste wedstrijd was in Portugal de Volta ao Alentejo (UCI 2.1). in deze koers kreeg ik te maken met hartproblemen, de uiteindelijke stoornis kwam aan het licht op een Linq Reveal welke in mijn borst geplaatst was ter registratie.
 
Gedurende de laatste etappe zette ik ploeggenoot Kasper Kasperkewiecz af in de laatste bocht bij de eerste 3. gezien mijn problemen was hij die dag de uitgespeelde man, vervolgens werd ik zelf nog 20 ste in de sprint.


 

 Ben je nog betrokken bij de wielersport
Zeker, ik ben ploegleider van de Junioren van Willebrord Wil Vooruit, daarbij ook het hele organiserende deel (inschrijven, hotels, planning, logistiek, etc). Vorig jaar heb ik daarnaast met enkele anderen de Elite/Beloften formatie van Willebrord Wil Vooruit een nieuwe impuls kunnen geven waardoor ook zij nu weer een mooie ploeg hebben.

 Op 17 juli hopen we daarnaast de 1ste editie van de Omloop van Yerseke te organiseren voor Nieuwelingen en Junioren.
 Hoe zie je de positie van het Zeeuwse wielrennen in 2021

We hebben natuurlijk enkele leuke renners, zoals Shirin van Anrooij, Antwan Tolhoek, Nick van der Lijke. Daarnaast talenten op (pro)continentaal niveau zoals Timo de Jong, Jarno Mobach, Mick en Tim van Dijke en mountainbiker Milan Vader.
 
Echter is de vraag natuurlijk of zij dit aan het "Zeeuwse Wielrennen" te danken hebben of aan hun eigen doorzettingsvermogen/talent en ploegen van buiten de regio. Helaas is het jammer dat deze opleidingscultuur binnen Zeeland zelf nooit echt is doorgebroken. We hebben hier toch genoeg oud renners om de juiste omgeving te creeren en er is begeleiding om eventueel een team op (continentaal) niveau op de weg op te zetten.Middelkamp doet het echter natuurlijk wel leuk met de jeugd, WV Zeeuws Vlaanderen met de Nieuwelingen/Junioren, X-Treme voor de mountainbikers. Daarna is de stap richting topsport heel groot en ontbreekt helaas vaak het tussenstation en moet er jammer genoeg al snel worden uitgevlogen naar ploegen en trainingsfaciliteiten elders in het land of Belgie.

 


 Heb je een algemeen advies richting jeugdfietsers

In eerste instantie moet vooral plezier centraal blijven staan bij jeugd. daarnaast is specifiek bezig zijn heel belangrijk, maar nog niet in overdrive gaan qua intensiteit in uren. Daar bedoel ik mee: blijf wel in het oog houden dat er ieder jaar wat betreft training nog iets extra gedaan kan worden in het kader van groeimarge.

 
Wat is je persoonlijke wielerwens voor de toekomst
Mijn persoonlijke wielerwens is om in de toekomst een stap te zetten als ploegleider, dit naar continentaal niveau of hoger. Op dit moment ben ik in de afrondende fase van mijn studie International Business, daarna ga ik kijken waar eventuele mogelijkheden liggen.

Daarnaast droom ik er nog altijd over om ooit een echte Zeeuwse wielerploeg op te zetten, waarbij Zeeuwen die er klaar voor zijn de kans krijgen zich op internationaal niveau te laten zien, dan wel aangevuld met enkele nationale/internationale talenten.  Hierover heb ik al veel gebrainstormd de afgelopen jaren, helaas heeft Covid19 de sponsor mogelijkheden wat teruggeworpen. Misschien ontstaat er een hernieuwde impuls in de toekomst.

Verder ben ik op dit moment gelukkig met wat ik doe bij Willebrord Wil Vooruit bij de Junioren. Het geeft veel voldoening om jongens te helpen bij het zetten naar een stap hogerop.* JACK VAN STEL   (KLOETINGE)


 Met welk gevoel kijk je terug op je wielerjaren
 
Het was zeker een leuke tijd, veel vrienden uit het hele land en Belgie overgehouden.

 
 Waarom gekozen voor de wielersport
 
Mijn vader was voorzitter van het wielercomite Wemeldinge. Neef Frans Meyaard en neef Wim Jeremiasse koersten. Als klein mannetje ben ik vaak meegegaan en genoot van de koersen.

 

 Bij welke ploeg(en) fietste je
 
Eerst bij wielervereniging Halsteren, waar ook Hedwig en Gino van Hooydonck reden. Vervolgens actief in het shirt van Theo Middelkamp, Jonge Trappers, WV Zeeland (staand, 8 ste van links) en Willebrord Wil Vooruit.

 
 Hoe zagen je trainingen eruit
 
Drie keer in de week duurtraining en in de winter cross en strandtraining.

 
 Wat was voor je gevoel je mooiste wedstrijd
 
eerste drie daagse van Axel en de eerste omloop van Borsele.

 

 Ben je nog betrokken bij de wielersport
 
Op dit moment zit ik in de begeleiding van Willebrord wil vooruit. Daarvoor heb ik jeugdtrainingen gegeven bij Middelkamp en samen met Marcel Gunst de begeleiding gedaan bij de nieuwelingen van Middelkamp. Ook was ik jaren betrokken bij de organisatie van de ronde van Wemeldinge waarbij we in de winter ook drie crossen in het programma opnamen.

 
 Hoe zie je de positie van het Zeeuwse wielrennen
 
Door corona wordt het een moeilijk jaar voor de nieuwelingen, junioren en beloften. Er worden vrijwel geen koersen voor deze categorie georganiseerd waardoor het gat naar de elite categorie erg groot zal worden. Ik hoop dat er vanuit de provincie veel aandacht komt voor jonge renners en dat het organiseren van deze koersen ondersteuning krijgt op langere termijn. 
 Heb je een algemeen advies richting jeugdfietsers
 
Vooral genieten en het contact met vrienden en school niet vergeten.
Ook blijven crossen omdat je hierdoor veel vaardigheden op de fiets leert.

 
 Wat is je persoonlijke wielerwens voor de toekomst
 
Dat we nog van veel jonge (Zeeuwse) renners kunnen genieten.
Ik heb veel jonge renners gevolgd op EK, WK en andere wedstrijden, dan zie je veel potentie in alle takken van de wielersport.   
 


 
 
* HENK DE JONG (74)    GOES


Foto : Petra Huijsmans


Met welk gevoel kijk je terug op je wielerjaren
 
Ik kijk met een fijn gevoel terug op mijn wieler carriere en zou het niet graag hebben gemist. 
 Waarom gekozen voor de wielersport en bij welke ploeg/vereniging
 
Ik heb na medisch advies gekozen voor de wielersport.
Naast ZRTC Theo Middelkamp heb ik gereden bij Hotel Storm Bruinisse, Bleu du Nil, Mustang Jeans.
Foto boven : Markthof ploeg Den Haag.
Ploegentijdrit met Henk de Jong achter Jan Raas.


Hoe zagen je trainingen eruit
 
In de jaren 70 had Middelkamp geen trainer.  
Je moest het zelf uitzoeken en dan goed luisteren naar renners die prima bezig waren en goed presteerden.
Ik werkte 40 uur in de week dus moest na mijn werk trainen.
Ik trainde veel alleen en deed veel interval wat ze tegenwoordig blokjes training noemen.
Woensdagmiddag nam ik dan meestal vrij om een lange duur training te doen om zodoende toch de klassiekers aan te kunnen.


Wat was voor je gevoel je mooiste wedstrijd
 
De mooiste wedstrijd is moeilijk te zeggen.
Ik heb fijne herinneringen aan de etappe wedstrijden Ronde van Polen en de Ronde van Marokko en in mijn thuisprovincie de Omloop van Zeeuws Vlaanderen.


Waar was je laatste koers
 
Mijn laatste wedstrijd in Zeeland was de sluitingskoers Hulst in oktober 1982 die ik ook nog eens winnend afsloot. Daarna nog op uitnodiging een week in Spanje gekoerst. In Gerona gereden met een Nederlandse Selectie ploeg waar alles gewonnen werd door ons met eindwinnaar Teun van Vliet.

Ben je nog betrokken bij de wielersport
 
Ik ben nog steeds lid van Theo Middelkamp en na 37 jaar de jeugd te hebben getraind ben ik er twee jaar geleden mee gestopt. Heb die tijd ook in het clubbestuur gezeten. Foto: Alle werkzaamheden werden beloond met het Zilveren Wiel van de KNWU.


Foto : Edwin van't Westeinde  
>  vlnr Henk de Jong, Fester Aarts en Anja de Bont (KNWU)


Hoe zie je de positie van het Zeeuwse wielrennen in 2021
 
De Zeeuwse wielersport ziet er best wel rooskleurig uit. We hebben veel talenten in de provincie die in de top van Nederland meedraaien. Ik hoop dat we snel van het corona virus af zijn en dat we weer naar fijne wedstrijden kunnen kijken met Zeeuwse renners op de startlijst. Heb je een algemeen advies richting jeugdfietsers
 
Mijn advies naar de jeugdwielrenners:
blijf plezier houden in de training die je met je vereniging doet, dan komen de resultaten vanzelf boven drijven.


Wat is je persoonlijke wielerwens voor de toekomst
 
Dat ik nog lang mag genieten van die mooie wielersport en de wielerwedstrijden in en buiten de Provincie.


 

* RINUS VERBOOM         GOES
 
66 jaar   ( 28-01-1955)Met welk gevoel kijk je terug op het wielrennen.
Ik kijk met een heel goed gevoel terug. De wielersport heeft mij veel gegeven. Als wielrenner en daarna als coach/ploegleider/trainer ben ik heel de wereld rond geweest dankzij het wielrennen. Met heel veel fijne mensen mogen fietsen en werken.


Waarom gekozen voor de wielersport.

Mijn buurjongen Tony Huijzen was wielrenner. Ik mocht dan wel eens mee naar de wedstrijden die Tony reed. Ik vond dat geweldig en wilde dat zeker ook gaan doen. Maar ik moest van mijn ouders eerst mijn MAVO diploma halen. De dag na mijn diploma heb ik toen mijn eerste wielrenfiets gekregen. Het was een groene CERA tweede hands gekocht van Jan Raas.


Vereniging in welke jaar.
 Als wielrenner ben ik altijd lid geweest van ZRTC Theo Middelkamp 1972 t.m. 1984.
 
1974/1975 Caballero
 
1976 Michelin.


 Hoe zagen je trainingen eruit.

Ik werkte fulltime bij de Belastingdienst in Goes. In het voorjaar ging ik meestal  alleen 3x in de week 4 uur duurtraining doen. Op de zaterdagen hadden we dan in januari/februari de clubtrainingen/wedstrijden in de Wilhelmina polder in Wilhelminadorp .In mijn  tijd waren er nog geen wielrentrainers dus trainde ik veel op gevoel. Wat was voor je gevoel de mooiste wedstrijd, waar was je laatste wedstrijd.
 
Mijn mooiste wedstrijd was het winnen van de Acht van Chaam in 1973 bij de nieuwelingen
voor meer dan 50.000 enthousiaste toeschouwers (foto). Geweldig!
Ik klopte daar  Leo van Vliet en Bart van Est in de spurt.
 Mijn laatste wedstrijd was in Sas van Gent 1983.
 Ben je nog betrokken bij de wielersport.

Ik heb in 1982/1983 het diploma wielrentrainer behaald bij de KNWU. Ben van 1984 t/m 1988 nationaal coach van de dames geweest met een gouden plak voor Moniek Knol op de Olympische Spelen in Seoul 1988. 1990 nationaal coach dames Amerika. Na 1990 ploegleider coach bij diverse club en grote sponsor teams geweest.
Momenteel ploegleider/manager bij Elite/belofte Willebrord Wil Vooruit. Ben sinds 2014 Cycling director VIRTUS, voor renners(sters) met een geestelijke beperking wereld wijd. Tevens voorzitter en actief lid van Toerclub Goes. Tevens organiseren we met een kleine groep elk jaar de Jo de Roo toertocht.


Hoe zie je de positie van het Zeeuwse wielrennen in 2021.

De positie voor het Zeeuwse wielrennen is goed. Er zijn diverse goed georganiseerde klassiekers in Zeeland. De Provincie en diverse Gemeentes zorgen elk jaar dat er  op professioneel gebied een paar wedstrijden zijn voor profs op het hoogste niveau door onze provincie. We hebben met Milan Vader en Shirin van Anrooy renners op internationaal hoog niveau. Bij de jeugd zie ik ook een aantal talenten. Heb je een algemeen advies richting jeugd fietsers.

We hebben in Zeeland bij ZRTC Theo Middelkamp een heel mooie jeugdafdeling met veel renners(sters). Wielrennen is een individuele sport en ik vind dat je als jeugd renner er goed aan doet om ook nog een andere sport te doen in groepsverband.


 Wat is je persoonlijke wielerwens voor de toekomst.

Dat ik nog lang deze sport mag beleven zo ik het nu allemaal beleef.

                                                                                                         

Terug naar de inhoud