* Omloop van Nieuwland - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen  :  TMZ Klassieker Ster Omloop van Nieuwland & TMZ Criterium Nieuw en Sint Joosland.

* Ster Omloop van Nieuwland 2024 door de Walcherse polders ** TOP 10 ZEEUWSE RENNERS IN STER OMLOOP VAN NIEUWLAND MET 150 DEELNEMERS.
 
 * BELG JOERI LAMBRECHTS (ESSEN) STERKSTE AMATEUR. 
Fotografie: Jacco Quist.  * Het waren schitterende weersomstandigheden met zon en toch best nog veel wind op het mooie 8,4 km lange parkoers van de klassieker Ster Omloop van Nieuwland. Ruim 150 renners stonden aan de start en de groepen maakten er mooie wedstrijden van.
 
 
* Bij de Amateurs waren het Matthias Nieuwenhuijse (Kapelle) en Jonas Acket (Zeebrugge) die als eersten demarreerden. Als snel werd het een kopgroep van 12 renners en halfkoers leek de wedstrijd beslist.

Eendrachtig samenwerkend reden de vluchters een voorsprong van 3 minuten bij elkaar. In de laatste ronden waren er uitlooppoging maar alles werd teniet gedaan zodat een eindsprint bepalend was. De Belg Joeri Lamrechts (Essen) won voor zijn landgenoten Kjell de Potter (Borseke) en Michael Apers (Bazel). Beste Zeeuw werd Matthias Nieuwenhuijse met een negende plaats.
 
 
* In de D-categorie/Sportklasse won Stefan Boon (Temse) voor Daan v.d. Broek (Klein Zundert) en Bram Maes (Tielrode). Dit trio maakte deel uit van een 8 man sterke kopgroep die de laatste ronde in ging. Een valpartij zorgde voor een kleine breuk in de spits. Drie renners kwamen vooraan en kort daar achter de overige 4. Het gat bleef klein maar bleek onoverbrugbaar. De Zeeuwen Peter Rottier (Heinkenszand) en Menno v.d. Zweep (Geersdijk) noteerden een top 10 klassering in hun thuisprovincie.
 
 
* Bij de SP zegevierde Ian Oukes (Zaltbommel) met een fraaie solo waarbij hij bijna 15 km een kleine voorsprong kon vasthouden.
Wim Vanderveken (Kieldrecht) werd tweede en Jeroen Kamp (Terneuzen) kwam op de derde positie binnen.

* Eerste dame werd Meggie van Beeumen (Wuustwezel (B) op de 19 de plaats in de SP.    
19. Lisanne de Munnik  (Kapelle).
  
* Uitslagen Top 10 Ster Omloop van Nieuwland 2024 *
 
Amateurs:   1. Joeri Lambrechts   2.20.29   2. Kjell de Potter    3. Michael Apers      4. Brend Kenis      5. Wout Huygen    6. Jonas Acket  7. Jeroen Vercammen      8. Foeke Lammertijn      9. Matthias Nieuwenhuijse      10. Jochem Vermeir.    42 finishers - 5 uitvallers.
 
 
 
D categorie:  1. Stefan Boon   1.23.06    2. Daan v.d. Broek     3. Bram Maes     4. Stijn Creve     5. Yannick Sprangers    6. Peter Rottier    7. Menno v.d. Zweep     8. Jeroen Colman     9. Job Visser      10. Sander Spoolder.    53 geklasseerden - 11 afstappers.
 
 
 
SP : 1. Ian Oukes    1.02.21     2. Wim Vanderveken     3. Jeroen Kamp    4. Vincent Bouwens     5. Danny Michielse     6.  Maarten Both    7. Brent Staes      8. Jitse Joos     9. Quinten Tierens    10. Rick Eijk.    41 starters - 3 uitvallers.
 
 
 
 Vrouwen:   19. Meggie van Beeumen      29. Lisanne de Munnik (Kapelle)  
 
 


 
 
* NAGEDACHTENIS OUD WINNAAR NIELS RUIJTER *
 
* Ouders van Niels Ruijter & winnaar A categorie 2024 *

* Ter ere van oud Ster winnaar Niels Ruijter (Uithoorn), wiens passie voor fietsen altijd straalde, was er op 6 april een nagedachtenis tijdens de Ster Omloop van Nieuwland. Drie jaar geleden overleed Niels bij een tragisch ongeval tijdens een fietstocht in de Ardennen. Zijn ouders, George en Esther, hebben zijn sociale erfenis omarmd door een crowdfunding te starten voor Qhubeka, een organisatie die fietsen verdeelt in Zuid-Afrika om mobiliteit te verbeteren. In Niels naam hebben vrienden en familie deze inzamelingsactie gestart, wetende dat hij dit prachtig zou vinden.
 
 
 
Het Zuid-Afrikaanse wielerteam draagt ook de naam van Qhubeka op hun shirts, waarmee ze hetzelfde nobele doel ondersteunen. Ruijter won de Ster Omloop van Nieuwland in 2018. Lees meer hierover elders op deze pagina.

 

 
* De organisatoren van de Ster 2024 kijken terug op een geweldig mooie dag *
 
* Foto : Jacco Quist *

"Er kwamen veel renners naar Nieuwland met een record van ruim 150 renners in de 3 groepen. Winnaars die moe maar voldaan waren met hun zege in een best wel zware koers door redelijk veel wind maar het zonnetje maakte dat weer goed. Wij gaan binnenkort evalueren om er voor volgend jaar een nog betere editie van te maken.
Deelnemers, vrijwilligers, EHBO, TMZ, MBTZ, Durpsuus Op de Oek en de vele sponsoren en iedereen die we vergeten zijn te noemen: Hartelijk dank en we hopen in 2025 weer een beroep op u te mogen doen".

* STER OMLOOP VAN NIEUWLAND 2024 OP ZATERDAG 6 APRIL *


* Starttijden en afstanden 2024:      Lengte Omloop 8,3 km

 
12.00     D-categorie / Sportklasse      7 ronden      58,1 km
 
12.01     S/P                                            5 ronden     41,5 km
 
     14.15    Amateurs                                 12 ronden      99,6 km   * BELGISCHE OUD PROF STEVEN CAETHOVEN
WINT STER OMLOOP VAN NIEUWLAND 2023 IN DE SPRINT *
Fotografie: Jacco Quist.   Bij de Amateurs in de Ster Omloop van Nieuwland was er vanaf het begin strijd. Kort na de start ontstond er een 4 man sterke kopgroep met Peter de Braal (Axel), Steven Caethoven (Bassevelde), Eloy Raas (Goes) en Michael Apers (Bazel). Deze groep kreeg echter maar hooguit 30 seconden en hun vluchtpoging werd door het peloton teniet gedaan. Volgens Caethoven zag het viertal in dat het parkoers door de wind te zwaar was voor een kopgroep van slechts 4 renners met nog 85 km wedstrijd voor de boeg.

Niet lang daarna waren voornoemde 4 renners weer betrokken bij een ontsnapping maar nu met 12 renners. Samen de Nederlanders Jimmy de Bruyn (St Jansteen), Jordan Koster (Kapelle), Johnny v.d. Klooster (Kapelle), Thomas Verdonck (Wouwse Plantage) en Jorick Heijn (Leiden) maakten ook de Belgen Joeri Lambrechts (Kalmthout), Steven Cools (Beveren) en Maxim Benoy (Kontich) deel uit van de 12.

Het bleek de definitieve slag in de wedstrijd omdat het peloton ondanks veel pogingen het gat niet meer dicht kreeg. Omdat niet iedereen in de kopgroep kon vertrouwen op zijn sprint waren er nog een aantal uitlooppogingen van o.a. routinier Johnny v.d. Klooster en coming man Jordan Koster maar de zware koers had ook hun krachten gesloopt.Steven Caethoven (foto) was prof t.m. 2013. De Belgische sprinter stond op de loonlijst bij o.m. Chocolade Jacques, Agritubel, Veranda Willems Accent en Landbouwkrediet.
Op 12 juni 2011 won Caethoven de derde etappe in de Delta Tour Zeeland met start en finish in Terneuzen. Na 195 km werd de top 3 gecompleteerd door Wietse Bosmans en Roger Hammond. Hans Dekkers (Ijzendijke) reed in het teamshirt van Landbouwkrediet naar de 70 ste plaats in zijn thuisprovincie.In de sprint stond er geen maat op oud profrenner Steven Caethoven.
De rappe Belg won voor Jimmy de Bruyn en Joeri Lambrechts.    4. Sven Cools     5. Thomas Verdonck
6. Michael Apers     7. Eloy Raas     8. Jorick Heijn      9. Maxim Benoy      10. Jordan Koster.  D Categorie:   1. Sem Cockx  (Sint Niklaas)  
2. Jeroen Slootmans  (Klein Zundert)     3. Jacob de Roo  (Kapelle)    
4. Dag Schoonjans      5. Julian Bonouvrie
6. Dennis Mijnsbergen    7. Sigi Feucht     8. Jan Dingemanse    9. Jari Ruysschaert     10. Bjorn Tsoi.
SP Categorie:    1. Wim Broos  (Essen)    
2. Yannick Mommers  (Etten Leur)      3. Justin Meulpolder (Dordrecht)
4. Pim van Baalen     5. Giorgio Joziasse
6. Alex Traas    7. Julian Grootjans    8. Rik de la Ruelle      9. Brent Staes     10. Fonny Kint.
Vrouwen:   1. Noor Dekker   (Middelburg / foto)  
2. Aimee Schoe  (Wemeldinge)       3. Lisanne de Munnik   (Kapelle).

Al jaren is de Ster Omloop van Nieuwland voor Amateurs een begrip bij de Nederlandse en Belgische coureurs. Dit jaar kreeg de organisatie maar liefst 177 renners aan de start. Het zware 8,3 km lange parkoers rond Nieuw en Sint Joosland zorgde voor spannende wedstrijden.   (16 april 2023)


NOORDENWIND ZORGT BIJ RENNERS VOOR ZWARTE SNEEUW
IN STER OMLOOP VAN NIEUWLAND 2022

Fotografie : Jacco Quist.   Na twee jaar niets te hebben georganiseerd werd er op 2 april opnieuw gestreden bij de Ster Omloop van Nieuwland. De SP, D en de Amateurs van Trimbelangen Midden Zeeland (TMZ) vertrokken ieder voor hun eigen wedstrijd. De renners konden rekenen op een internationaal deelnemersveld vol gemotiveerde renners om een nieuw seizoen te starten.
Hoewel de sneeuw weer was weggesmolten, maakte de noordenwind de omstandigheden ijskoud. Daardoor was het in iedere categorie een ware afvalkoers en haalden 40 van de in totaal 122 renners de finish niet. De koude wind had achterop het parcours van 8 kilometer door en rond Nieuw en Sint Joosland vrij spel. Daardoor was het in alle groepen dan ook afzien en hard werken om bij het peloton te blijven.Foto : Jacco Quist. Na een wedstrijd van 41 kilometer bij de SP-categorie wist Julian Grootjans uit het naburige Arnemuiden zijn medevluchters in de sprint te verslaan. Frank Hare wist knap tweede te worden en Koen van Sprundel maakte het podium compleet.  Lisanne de Munnik wist in deze categorie als eerste dame de meet te passeren. De eerste Zeeuwse deelnemer in de eindklassering was Giovanni de Bruijne op een zesde plek.Bij de D-categorie wist Jan Dingemanse (Etten Leur) solo over de meet te komen na een wedstrijd van 66 km. Michel Francois (2e) en Guy Smet (3e) tekenden voor de overige top 3 plaatsen. De Zeeuwen Simon Jansen en Arthur Tournicourt werden respectievelijk zevende en achtste.Bij de Amateurs was de afvalrace enorm. Van de 46 renners haalden er uiteindelijk 21 de eindstreep na 116 km. Al na 4 kilometer wist er een kopgroep weg te rijden die de voorsprong kon uitbouwen tot ruim een minuut. Van de vluchters kon de sterke Belg Anthony Kets het langste stand houden. Maar met nog 15 kilometer te gaan konden vijf man bij hem aansluiten. Diverse pogingen om te ontsnappen mochten niet slagen waardoor er met zes man naar de meet werd gereden. Uiteindelijk wist Jiri van de Venne de strijd te winnen. Max Toen kwam als tweede over de meet. Anthony Kets bleek na de ontsnapping nog voldoende kracht in de benen te hebben om op een derde plaats te eindigen. Middelburger Alex Gresnigt eindigde als beste Zeeuw op een negende plaats.  (3 april 2022)
SCOREBORD & PODIUM STER OMLOOP VAN NIEUWLAND 2022                                                                           * Podiumfoto's : Mark Lobbezoo  >  Facebook: Nieuws uit Walcheren *


D categorie.   1. Jan Dingemanse  Etten Leur 66,4 km.   1.40.44     2. Michel Francois   Hekelingen       3. Guy Smet    Kruibeke       4. Mattias Nys       5. Kris Smet      6. Kris Herremans      7. Simon Jansen   Tholen      8. Arthur Tournicourt  Kruiningen      9. Jarno Vader Middelburg      10. Tom Jansen    eerste vrouw:  32. Rosita Reijnhout.     34 geklasseerden.    13 uitvallers.SP categorie.  1. Julian Grootjans    Arnemuiden   41,5 km    1.05.53      2. Hare Frank   Zelzate     3. Koen van Sprundel    Halsteren     4. Wim Broos      5. Jonard Maljaars       6. Giovannie de Bruijne  Groede     7. Alex Traas    Middelburg       8. Neil Theissen   Kamperland 9. Jurgen Snoeys      10. Thijs Geuze   Sint Laurens.   eerste vrouw:  18. Lisanne de Munnik    Kapelle.    25 finishers.     4 afstappers.A categorie.   1. Jiri v.d. Venne (B / Zandvliet) 116,2 km     2.54.02         2. Max Toen   Wommelgem         3. Anthony Kets   Berendrecht   4. Stijn Goolaerts         5. Milan v.d. Touw       6. Stefan Laurijssen     7. Jorn Clerebout     8. Sven Clerebout      9. Alex Gresnigt  Middelburg 10. Roel de Vries.     21 renners geklasseerd.    25 uitvallers.      (3 april 2022)* Parcours Ster Omloop van Nieuwland:


De TMZ Ster van Nieuwland had in 2022 geen gezamenlijke start meer zoals in voorgaande jaren.
Vanaf 2022 waren er afzonderlijke wedstrijden per categorie met aparte vertrektijden.

Afstanden op parcours met een lengte van 8,3 km (zie afbeelding).

D categorie / Sportklasse         8 ronden    66,4 km

S/P                                            5 ronden   41,5 km

        Amateurs                                 14 ronden 116,2 km.  

De Permanence was ingericht bij Dorpshuis den Oek.
GEEN STER OMLOOP VAN NIEUWLAND IN 2021
WEGENS HARDNEKKIGE CORONA DREIGING

De Ster Omloop van Nieuwland komt niet op de Zeeuwse wielerkalender in 2021.
Uiteraard tot grote teleurstelling van de plaatselijke organisatie en Trimbelangen Midden Zeeland TMZ : "We willen zo graag, maar op basis van de routekaart die het kabinet op 2 februari publiceerde is de route voor onze omloop voorlopig nog afgesloten. Helaas, jammer, zuur en nog wat van die termen. We hadden jullie graag gezien, maar dat gaat dit jaar helaas niet lukken. Blijf gezond en blijf trainen want we komen terug! Aan wielervirus geen gebrek".    (3 februari 2021)
ZEEUWSE WIELERMAN KLAAS LENSTRA OVERLEDEN

Het Bestuur van Stichting Wielercomite Koudekerke maakte maandagmorgen (30 nov 2020) bekend dat Klaas Lenstra is gestorven.
Langs deze weg willen we laten weten dat in de nacht van vrijdag op zaterdag 27/28 november onze oprichter - bestuurslid - oud voorzitter - ere Lid Klaas Lenstra is overleden.  Klaas was een "wielerman" in hart en nieren en heeft veel betekend voor het Zeeuwse dames wielrennen en in het bijzonder voor de organisatie van de Ster Zeeuwsche Eilanden.

Bestuur Stichting Wielercomite Koudekerke:
                        Mariska Ridderbos    voorzitter                              
Ard Ridderbos    bestuurslid
Nieuw en St. Joosland.VIERDE STER OMLOOP VAN NIEUWLAND GAAT NIET DOOR IN 2020

Het Stichtingsbestuur van de Ster Omloop van Nieuwland heeft de vierde editie geschrapt. Een moeilijk besluit volgens voorzitter Mariska Ridderbos en secretaris Marieke Wiersum-Kempe maar de gezondheid van alle betrokkenen staat bovenaan.

Door de opgelegde maatregelen van het kabinet in verband met het Coronavirus, zijn wij genoodzaakt om de 4 de Ster Omloop van Nieuwland te annuleren. De editie die gepland stond voor 4 april aanstaande zal geen doorgang vinden. Wij betreuren dit ten zeerste maar de gezondheid van onze vrijwilligers, deelnemers en het publiek staan voorop.

In een later stadium zal het wielercomite bekijken of de Ster Omloop van Nieuwland later dit jaar nog kan worden verreden of dat de vierde editie moet worden uitgesteld naar 2021. Op dit moment is het nog te vroeg om hierover te speculeren.

Wij danken alle sponsoren, vrijwilligers, deelnemers, TMZ, MBTZ en overheid, voor alle inspanningen die al zijn geleverd voor de editie 2020.
ARJAN POLEIJ, WINNAAR STER OMLOOP NIEUWLAND 2019,
NEEMT AFSCHEID VAN DE WIELERSPORT

Fotografie : Jacco Quist

Arjan Poleij (Kruiningen) koos in 2020 voor zijn universitaire studie in Tilburg en stopt na 8 jaar met wielrennen op wedstrijdniveau. De Bevelander won in 2019 de vierde editie van de Ster Omloop van Nieuwland.

Poleij : De beslissing om te stoppen is geenszins makkelijk geweest maar lijkt mij de enige juiste, aangezien studie en wielrennen moeilijk te combineren zijn. Graag wil ik iedereen bedanken die ook maar op een of andere manier betrokken is geweest vanaf mijn 1e tot de 97e overwinning in mijn wielerloopbaan. Het zijn zeer mooie jaren geweest met als hoogtepunten de overwinningen in Parijs-Roubaix, Le Polynormande, La Bercycle en Tour de LAin. Ik heb van geen enkele keuze in de voorbije acht jaar spijt gehad. Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit voor deze keuze ook zal gelden. Ik wil nogmaals iedereen bedanken voor de vele steun de afgelopen jaren!
ARJAN POLEIJ (KRUININGEN)
WINT STER OMLOOP VAN NIEUWLAND 2019

Fotografie : Jacco Quist.

Een sterke kopgroep bepaalde grotendeels de Ster Omloop van Nieuwland 2019. Negen vluchters koersten naar een ruime marge. Pim Achterkamp, Arjan Ootjers, Robbert Schaap, Giavanni Debaere, Thijs Bon, Pieter Bauters, Arjen Poleij, Pico de Jager en Gilian de Visser ontwikkelden een hoog tempo op het mooie parcours rond Nieuw en Sint Joosland.De samenwerking was voortreffelijk en met nog 2 omlopen van 12,9 km te gaan stond de digitale klok op een verschil van bijna 2 minuten. Het peloton bleef echter volop achtervolgen en bracht de achterstand terug naar 45 seconden. Een hergroepering leek er te komen maar de kopgroep hield verrassend stand.

De sprint werd met overmacht gewonnen door Arjan Poleij (Kruiningen) voor Robbert Schaap (Leidschendam)  en Giovanni Debaere uit het Belgische Roeselaere.       4. Gilian de Visser        5. Arjan Ootjers        6. Thijs Bon       7. Pim Achterkamp        8. Pieter Bauters     9. Sem Cockx      10. Roel de Vries.     58 renners geklasseerd.
Pico de Jager won bij de Amateurs 40+ door stand te houden in de kopgroep bij de Amateurs. Hier werd Alex Masseurs tweede en Dennis Raadtgever kwam als derde over de streep.
De sprint bij de D groep werd ontsierd door een vervelende valpartij. De winst ging naar Wander van der Wal voor Peter Hoogerheide en Frits Baaijens.Michel de Haas won heel sterk de sprint bij de SP en versloeg daarbij Lex Meerman (2) en Bart van Opstal (3).

* HISTORIE STER OMLOOP NIEUWLAND *


In 2023 zegevierde de Belgische oud profrenner Steven Caethoven in de sprint.
2022 : Amateurs >   1. Jiri v.d. Venne (B / Zandvliet)
2. Max Toen   Wommelgem         3. Anthony Kets   Berendrecht   

Wegens de corona crisis kon in het voorjaar van 2020 en 2021 geen Ster verreden worden.
De organisatie was helemaal rond maar binnen de nationale maatregelen werden alle sportwedstrijden geschrapt.
In 2019 won Arjan Poleij uit Kruiningen de derde uitgave, zie verslag elders op deze pagina.
          Uitslag tweede Ster 2018            
Amateurs :   1. Niels Ruijter   Uithoorn           2. Mark van Velthoven    Wateringen            
3. Bram Mens Wateringen       4. Pieter Bauters     Kruishoutem        5. Rico van Damme   Yerseke.
* Minuut stilte in Nieuwland na overlijden motorrijder in 2017 *

De eerste editie in 2017 ging niet meer van start
nadat een motorbegeleider tijdens de parcours verkenning om het leven kwam.


* Ronde Missen 2017 *

* KLAAS LENSTRA,
grondlegger vanaf de Ster van Valkenisse *


* RONDE VAN NIEUW EN SINT JOOSLAND
TIM VAN DIJKE (COLIJNSPLAAT) WINT SLOTEDITIE IN 2016

Foto's : Mario Rentmeester.   Het laatste TMZ criterium in Nieuw en Sint Joosland werd in september 2016 georganiseerd als onderdeel van het jaarlijkse dorpsfeest. Het Bevelandse toptalent Tim van Dijke pakte onder regenachtige omstandigheden de zege in een millimetersprint tegen Jacob Wijnstra uit Kapelle. Mick van Dijke, broer van Tim, mocht ook naar de huldiging in Nieuwland.

In augustus 2012 stond voor de eerste keer de Memorial Jos van der Vleuten op de Zeeuwse wielerkalender. De oud beroepsrenner woonde in het dorp met zijn vrouw Tanja van de Plasse. v.d.Vleuten, in 2011 plotseling overleden, koerste van 1965 tot 1973 in het sponsorshirt van o.m. Televizier Batavus, Willem II Gazelle en Goudsmit Hoff / foto onder.

De geboren Brabander won drie etappes in de Ronde van Spanje
en behaalde talrijke ereplaatsen in klassiekers, etappewedstrijden en criteriums.* Jos van der Vleuten
Profploeg Goudsmit Hoff.* Podium Ronde van Nieuw en Sint Joosland *

03-09-2010     A Amateurs      1. Johan Peemen        2. Dirk van Dam        3. Nico Ringelberg
11 augustus 2012        1 ste Memorial Jos v.d. Vleuten
A Amateurs       
1. Dennis Raadtgever  (archieffoto)     2. Johnny van der Klooster       3. Christian de Meijer


10-08-2013       A Amateurs      
1. Jacques Schuit         2. Ruud Havermans        3. Jan Hordijk


22-08-2014      1. Jamie van Rijswijk         2. Edzard van Ewijk          3. Erik Vereecken
2 september 2016.   

Amateurs:
1. Tim van Dijke     Wissenkerke
   2. Jacob Wijnstra       Kapelle
  3. Mick van Dijke     Wissenkerke

4. Willem Jan Koeman   Wissenkerke    5. Dimitri Mulder Heinkenszand    
6. Gilian de Visser Wemeldinge       7. Jan van Belzen   Arnemuiden         8. Sil v.d. Ven   Bergen op Zoom       
9. Marcel Foudraine    Middelburg         10. Rinco de Kraker    Vlissingen.        (19 geklasseerden).
Vanaf 2017 kwam in Nieuw en Sint Joosland de Ster Omloop van Nieuwland in beeld op een langer parcours door de polders.
> Lees elders op deze pagina meer over deze Zeeuwse klassieker onder TMZ vlag.


Terug naar de inhoud