* Omloop Braakman - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen  : Klassieker Schwalbe Topcompetitie : Omloop van de Braakman door Zeeuws Vlaanderen.


* 55 STE EDITIE OMLOOP VAN DE BRAAKMAN OP ZATERDAG 8 APRIL 2023 *

KNWU Schwalbe Topcompetitie 2023:
8 april   Omloop van de Braakman Zeeuws Vlaanderen   

30 april    Slag om Woensdrecht  West Brabant

7 mei    Ton Dolmans Trofee   

21 mei    Omloop der Kempen  

3 september    Omloop van Valkenswaard  

10 september    Eurode Omloop


'GOUDEN COMEBACK' OUD PROF NICK VAN DER LIJKE IN OMLOOP VAN DE BRAAKMAN

Foto : Bianca Mesu : Nick v.d. Lijke wint De Braakman.Foto: Omroep Zeeland.  Oud Zeeuw en ex profrenner Nick van der Lijke (Zevenhuizen) is terug in het wielerpeloton en heeft meteen de goede vorm te pakken.  In het clubshirt van ZRTC Theo Middelkamp won de Zuid Hollander de kasseien klassieker Omloop van de Braakman voor clubteams. Van der Lijke (30) kwam bij zijn comeback na 144 km. solo over de finish in Philippine nadat hij in de slotfase was ontsnapt uit een zevenmans kopgroep.

Van der Lijke bij de huldiging:  "Ik wilde deze wedstrijd graag een keer rijden. Helemaal mooi dat ik heb kunnen winnen. Het ging wel lekker eigenlijk. Ze hadden een minuutje en toen werd het tricky. Ik dacht ik moet het gewoon proberen. Laatste keer dacht ik ‘maar kijken wie het wiel kan houden’. Daarachter zaten een hoop goede renners, dan moet je gewoon gaan. En dan hopen dat je een beetje ruimte krijgt. Dat lukte gelukkig".  

Van der Lijke in de PZC: "Ik ben pas begonnen als personal coach van wielrenners. Hoe kan je dat beter doen dan zelf het goede voorbeeld geven. Hoewel ik lang niet meer gekoerst had, wist ik dat ik een goede kans maakte hier. Stiekem hoop je hierop, maar dat is lastig in te schatten vooraf. Ik ben nu ongeveer anderhalve maand weer serieus aan het trainen. Dan is het toch een beetje aftasten. Het was immers van oktober geleden dat ik nog eens een wedstrijd had gereden".

Uitslag:   1. Nick van der Lijke (ZRTC Theo Middelkamp)    2. Bjorn Bakker (John Deere NWVG)     3. Roy Hoogendoorn (Willebrord WV)   4. Jelle Johannink (Sensa-Kanjers voor Kanjers)     5. Harm Celi (JEG-DJR)      6. Jelle ter Weeme (De Kannibaal)   7. Bruno Nakken (De Kannibaal)   8. Marijn Maas (JEGG-DJR)     9. Sjors Handgraaf (AW-Swabo)   10. Boris Romers (Willebrord WV)   11. Serginho Wilshaus (Jan van Arckel)      12. Kevin Noiojen (Dutch Food Valley CT)       13. Luuk Schuurmans (Volharding)      14. Markus Meerbeek (Westland WV)    15. Danny Kroeze (Dutch Food Valley CT)     


Zeeuwen:  64. Casper Vos       79. Jurgen Mesu     (foto Bianca Mesu)
86 geklasseerden.  (16 juli 2022)
OMLOOP VAN DE BRAAKMAN:
TWEE ZEEUWSE NIEUWELINGEN IN TOP 20  -  WINST NOORD HOLLANDER JOERI SCHAPER

Foto: facebook.  Bij de nieuwelingen klassieker Omloop van de Braakman waren de zegebloemen voor Joeri Schaper uit het Noord Hollandse Bergen. Na bijna 2 uur koers met 12 kasseistroken over o.m. de Timmermansweg/Smokkelweg was er volop spanning in de finale met de vijfmans kopgroep. Nederlands kampioen Schaper kwam toch wel verassend als eerste over de finish in Philippine. Bij de huldiging stonden Jente Derksen (2) en Antoine Quint (3) naast de triomfator.
4. Rens Schalk     5. Liam van Os     6. Phillip v.d. Kieboom       7. Hugo Paats     8. Job Nievelstein     9. Collin Westbroek     10. Wessel van Keulen.


Foto Jan v.d. Veken.
Luca in de sprint van het eerste peloton verscholen achter de renner in lichtblauwe uitrusting en met oranje helm.  
 
In het Zeeuwse kamp behaalden drie jongens een klassering. Luca v.d. Veken (Sint Jansteen / foto) meldde zich als veertiende. Erik Kint uit Driewegen kwam op de twintigste plaats binnen. Thijs Theuns (Zierikzee) kon de 65 ste plaats noteren. (16 juli 2022)

OMLOOP VAN DE BRAAKMAN OP ZATERDAG 16 JULI

PROGRAMMA : NIEUWELINGEN & CLUBCOMPETITIE ELITE/BELOFTEN

Dit wegseizoen staat de Omloop van de Braakman twee keer op de nationale wielerkalender.

Op zaterdag 9 april was de Zeeuws Vlaamse wedstrijd onderdeel van de Schwalbe Topcompetitie.

Klassieker De Braakman telde op zaterdag 16 juli mee voor de KNWU Clubcompetitie.
Met deze organisatie is de koers in Zuid Zeeland
de vervanger van de Omloop van de Houtse Linies die verder gaat als vrije wedstrijd.

Op 16 juli werd er ook een editie voor nieuwelingen georganiseerd.

* ZES ZEEUWEN IN OMLOOP VAN DE BRAAKMAN 2022

* WINST ROEL VAN SINTMAARTENSDIJK (foto)

* PODIUMPLAATS TIMO DE JONG (3)
 
* 153 HANDTEKENINGEN OP STARTBLAD.


Met de jarigen (19) Pim Funken en Yanick de Vos vertrok het peloton met 153 renners voor de 53 ste editie van de kasseiklassieker Omloop van de Braakman. De Zeeuwse Vlaamse wedstrijd vormt de opening van de Schwalbe Topcompetitie ondergebracht bij de KNWU.

Bij de start kwam de Zeeuwse inbreng van 6 coureurs: Timo de Jong (VolkerWessels), Jochem Kerckhaeert (Beat Cycling) en Thijs Koops van JEGG DJR Academy. De Regioselectie Zuid Nederland kwam met Jurgen Mesu, Rowdy Reunis en Rico van Damme naar Zeeuws Vlaanderen. In het peloton werden veel talen gesproken met coureurs uit Holland, Noorwegen, Duitsland, Portugal, Nieuw Zeeland, Australie en Belgie.Foto : Beat Cycling.

Vanaf de neutralisatie was de hoofdrol voor de wind. Er ontstonden direct waaiers op de open stukken met ruim 20 man in de eerste groep lichtjes afgescheiden op een verschil van 12 seconden.
 
Het naderen van de eerste van de 23 kasseisprints op de Paviljoenweg zorgde voor onrust. Bert Jan Lindeman (VolkerWessels) versloeg Rick Ottema en Stijn Daemen. Op de kasseien van de Bolderweg pakte Middelburger Jurgen Mesu de meeste punten voor het Robbert de Greef Kasseiklassement.
 
De eerste groep bestond toen uit 26 renners die een kleine voorsprong verdedigden. Door het hoge tempo in de wind en op de kasseien raakten veel renners in problemen. Vooraan meldde de wedstrijdleider een beperkte hergroepering met 55 man in het peloton. Thijs Koops uit Zoutelande zat toen al in de achterhoede.

Na 60 minuten liet Goesenaar Timo de Jong zich steeds vaker vooraan zien op de kasseien. Mede onder zijn impuls ontstond een kopgroep met 16 renners die na 40 km een voorsprong hadden van bijna 1 minuut.
 

In de vlucht zijn 3 Zeeuwen attent meegegaan : Rico van Damme, Timo de Jong en Jochem Kerckhaert (foto). Verder Kopecky, Appel, Weulink, Bierkens, Bogerd, Broex, Ottema, Kroonen, Lindeman, broers Daan en Roel Van Sintmaartensdijk, Dekker en Daemen.
 
Hun voorsprong schommelde even maar uiteindelijk reden de ontsnapten naar een mooie marge. In 2,5 uur werd 106 km afgelegd en hadden de coureurs nog 70 km voor de boeg.Foto : Omroep Zeeland Sport.

Op de 15 de kasseistreek liet Rico van Damme (Yerseke) zich zien op de derde plaats. Aansluitend werd vooraan het tempo opgeschroefd en deze versnelling was teveel voor o.a. Kerckhaert en Van Damme. Het Zeeuwse duo moest afhaken en liet zich terugzakken naar de achtervolgende groep.

De 12 "overlevers" in de spits hielden het tempo hoog en gingen onbedreigd richting finale met een voorsprong van ruim twee minuten. Op 40 km van de streep waren toen nog 60 man in koers.
 
In de spits moesten de meeste renners op hun tanden bijten om zich te handhaven. Stijn Appel en Meindert Weulink capituleerden en 10 leiders begonnen aan de laatste fase van De Braakman.

De spanning nam zienderogen toe bij de koplopers en volgers. Rick Ottema en Roel van Sintmaartensdijk gingen op avontuur en konden een bres slaan. Ottema was blijkbaar te overmoedig en knakte. Zijn vluchtgenoot moest solo verder maar kreeg versterking van Marien Boogerd. Het kopduo zwoegde naar 20 seconden voorsprong op de jagers Timo de Jong en Stijn Daemen.

 

Foto : Schwalbe Topcompetitie.

De vluchters houden verrassend stand en de 20 jarige Roel van Sintmaartensdijk uit Zuidland wint na 2021 voor de tweede keer in Philippine. Daemen mag de tweede prijs ophalen en Timo de Jong zorgt voor een Zeeuwse podiumplaats.
4. Stijn Daemen op 59 sec.      5. Daan van Sintmaartensdijk  z.t.      6. Max Kroonen  z.t.     7. Tim Bierkens  z.t.     8. Victor Broex  z.t.      9. Tomas Kopecky  z.t.     10. Rick Ottema  z.t.

Zeeuwen :  29. Rico van Damme  op 5.09       31. Jochem Kerckhaert  op 5.17
Jurgen Mesu, Thijs Koops en Rowdy Reunis haalden de finish niet.
De jury rapporteerde 31 geklasseerden.
 
Winnaar Robbert de Greef kassei klassement : Rick Ottema.     (9 april 2022)
 
OMLOOP VAN DE BRAAKMAN OP ZATERDAG 9 APRIL
OPENING SCHWALBE TOPCOMPETITIE

Voorbeschouwing CyclingOnline.nl 


Route De Braakman:
In 2022 twee grote ronden via de kasseien van de Paviljoenweg, hierna 2 kleine omlopen ten zuiden van de N61 met 'kinderkopjes'.
Daarna nog 2 plaatselijke ronden van 10 km en de laatste kasseien van de Boekhouteweg.
Op de startlijst stonden o.m.
VolkerWessels Cycling met de Zeeuw Timo de Jong
en BEAT Cycling met Jochem Kerckhaert uit Schoondijke.

Thijs Koops uit Zoutelande koerst in het sponsorshirt van
JEGG DJR Academy.

Regioteam Zuid Nederland tekent met Jurgen Mesu, Rowdy Reunis en Rico van Damme
voor de Zeeuwse presentie.

Dit samenwerkingsverband wordt verder gevormd door
WCL Bergklimmers, TWC Maaslandster en TML Dommelstreek.
De ploegleiders bij TM zijn Michel Stroosnijder, Joop van Pel en Peter Godde.PROGRAMMA NEDERLANDSE TOPCOMPETITIE 2022:

24 april    Beemster Kaas Ronde van Noord-Holland
 
1 mei  Ploegentijdrit
 
8 mei   Ton Dolmans Trofee
 
15 mei   Simac Omloop der Kempen
 
12 juni    Ronde van Limburg
 
4 september   Omloop van Valkenswaard
 
11 september   HLB van Daal Eurode Omloop.       (1 april 2022) Foto : Freddy Scheele  > Omloop vd Braakman 2021.
52 STE OMLOOP VAN DE BRAAKMAN 2021 MET 3 ZEEUWEN IN DE HOOFDROL.
 
WINST ROEL VAN SINTMAARTENSDIJK.

JARNO MOBACH EN TIMO DE JONG OP PODIUM IN THUISPROVINCIE.


Fotografie Braakman : Freddy Scheele   >  Podium Omloop van de Braakman 2021.

In Philippine vertrokken 143 renners met Nederlandse, Belgische, Duitse, Letse, Portugese, Tsjechische en Griekse namen op de startlijst.
De Zeeuwse presentie was verrassend breed met Jarno Mobach, Thijs de Lange, Timo de Jong, Jochem Kerckhaert, Hans Dekkers, Wesley Mol, Eloy Raas en Rowdy Reunis.Tijdens de 52 ste editie van de Braakman moesten de coureurs weer zien te overleven op pittige kasseienstroken en smalle polderwegen door Zeeuws Vlaanderen. Het volledige koerstraject had een lengte van 180 km met verschillende omlopen: twee ronden van 46,7 km, dan een ronde van 36 km, vervolgens een ronde van 20 km en tot slot drie ronden van 10 km.Na een tamelijk rustige opening signaleerden volgers en supporters bij Hoek de eerste aanvallers. Sven Burger (Beat Cycling) en Carlo van den Berg van HSK Trias Mooi kozen voor een vlucht op weg naar de eerste kasseistrook op de Paviljoenweg. De voorsprong van het kopduo liep snel op naar 30 seconden omdat hun ploegmaats het peloton vakkundig in bedwang hielden.
 
Burger won de eerste kasseisprint gevolgd door v.d. Berg en Luuc Bugter. De wedstrijdleiding meldde toen een marge van 60 seconden tussen vluchters en jagers.  Foto: Op de kasseien van de Bolderweg liet streekrenner Jarno Mobach zich voor het eerst zien. De coureur uit de KNWU districtsploeg meldde zich als derde en had het juiste ritme te pakken.

Een andere Zeeuw, Thijs de Lange (Kattendijke > Utrecht) zat bij de passage van de Timmermansweg op de derde plaats na Burger en v.d. Berg. Achter de twee koplopers gingen 9 renners, w.o. het Zeeuwse duo de Lange en Mobach, in de achtervolging en reden het gat naar de spits vrij snel dicht. Jarno Mobach won vervolgens de vierde kasseisprint. In het eerste koersuur werd 40 km per uur gereden door Zuid Zeeland.

Kopgroep: Thijs de Lange, Jarno Mobach, Lars Loohuis, Victor Broex, Abe Celi, Roel van Sintmaartensdijk, Niels Wolffenbuttel, Joren Bloem, Aaron Beken, Sven Burger en Carlo van den Berg.

Thijs de Lange pakte de meeste punten bij de achtste strook. Bij de kasseisprints waren punten te verdienen voor het kasseiklassement. Dit klassement is opgedragen aan Robbert de Greef die in 2019 overleed nadat hij tijdens de Braakman getroffen werd door een hartstilstand.Lang schommelde de voorsprong van de elfmans kop tussen de 2 en 3 minuten maar toen het peloton het tempo omhoog gooide ontstond een nieuwe situatie. Eerst moest Joren Bloem vooraan lossen en ook andere aanvallers kregen het moeilijk.  

Foto: De taaisten bleken Thijs de Lange, Jarno Mobach en Zuid Hollander Roel van Sintmaartensdijk die op hun post bleven in de spits van de koers. Ze gingen eensgezind richting slotfase.

Timo de Jong uit Goes en negen mede strijders kozen vanuit de volggroep voor de aanval op jacht naar het koptrio. Met nog 3 ronden te rijden hadden de koplopers nog een voorsprong van 1.20. Op 20 km van de finish was het verschil nog 40 seconden in het voordeel van de aanvallers.

Zeeland Fietsland bleef domineren in de finale van de Braakman met 3 coureurs in de voorste gelederen. Het werden spannende kilometers rond mosseldorp Philippine. Op 8 km van de streep nog 40 seconden voor de doorzetters in de spits die op karakter stand lieken te houden. Dan onrust vooraan maar de koplopers gaven elkaar geen meter ruimte. Mobach en van Sintmaartensdijk gingen samen de slotkilometers in met Timo de Jong en Jarne van Grieken op 20 seconden.Op de streep was de 20 jarige Roel van Sintmaartensdijk (Zuidland / foto) de snelste.
De ploegmaat van Timo de Jong bij VolkerWessels Cycling pakte na 4 uur, 12 minuten en 46 seconden de zege in de Zeeuwse topklassieker.
Streekrenner Jarno Mobach werd netjes tweede op 2 sec en Goesenaar Timo de Jong kwam als goede derde binnen op 5 sec.

4. Jarne van Grieken op 5 sec.       5. Daan van Sintmaartensdijk op 12 sec.       6. Rick Ottema  z.t.       7. Arnaud de Lie   z.t.     8. Coen Vermeltfoort  z.t.       9. Stan van Tricht  z.t.      10. Jasper de Laat  z.t.Zeeuwen :  
24. Jochem Kerckhaert op 12 sec.    70. Hans Dekkers op 12 sec.      78. Thijs de Lange op 1.45       92. Rowdy Reunis op 5.23
98. Wesley Mol op 5.27     104. Eloy Raas op 5.27.     106 geklasseerden.

 Winnaar Robbert de Greef Kasseiprijs en Prijs Strijdlust : Jarno Mobach.         (17 oktober 2021)
52 STE OMLOOP VAN DE BRAAKMAN 17 OKTOBER 2021

8 ZEEUWSE RENNERS IN NAJAARSKLASSIEKER
OVER KASSEIENSTROKEN ZUID ZEELAND


Foto : Twitter
* Schoonmaak parcours de Braakman op zaterdag 16 oktober 2021 *
Op het omvangrijke favorieten lijstje van De Braakman staat ook Goesenaar Timo de Jong (foto).

De Zeeuwse inbreng komt verder van Jarno Mobach, Thijs de Lange, Jochem Kerckhaert, Hans Dekkers, Wesley Mol, Eloy Raas en Rowdy Reunis.
DEELNEMENDE PLOEGEN:

Continental-teams

Metec-SOLARWATT
ABLOC CT
BEAT Cycling
SEG Racing Academy
VolkerWessels Cycling


Nederlandse clubteams

Amsterdam U23 Racing Academy (WPGA)
Allinq-Krush-IJsselstreek
HSK Trias Mooi Jong
John Deere CT-NWVG
Sensa-Kanjers voor Kanjers
Tempo Hoppenbrouwers-VIRO
UWTC De Volharding
WV De Jonge Renner
WV de Kannibaal
WV West-FrisiaKNWU District ZuidWest.Belgische clubteams

Acrog-Tormans
Home Solutions-Soenens CT
Mysenlan Baboca Cyclinvest CT
* Smokkelweg *


ERELIJST OMLOOP VAN DE BRAAKMAN VANAF 2011:
2020:   Coen Vermeltfoort
2019:   geannuleerd.
2018:    Rick van Breda
2017:     Adriaan Janssen
2016:     Coen Vermeltfoort
2015:   Frederik Frison
2014:   Jurrien Bosters
2013:  Christophe Van Cauwenberghe
2012:   Dimitri Claeys
2011:   Bram de Kort.

JONGEREN EDITIE OMLOOP VAN DE BRAAKMAN 2021 ROND PHILIPPINE

Fotografie : Edwin van Immerseel

Podium  Junioren:


1. Stef Koning     110 km.    3.41.49
2. Mattanja Woets   op 53 sec.
3. Jordi van Heijst    z.t.Podium  Nieuwelingen:  


1. Cedric Keppens    70 km   1.42.34
2. Julian Vergouw   z.t.
3. Keije Solen    z.t.
OUD PROFRENNER COEN VERMELTFOORT
SPRINT NAAR ZEGE IN KLASSIEKER OMLOOP VAN DE BRAAKMAN 2020

Bron: Topcompetitie
 MICK VAN DIJKE (COLIJNSPLAAT / JUMBO VISMA DEVELOPMENT) ELFDE

Foto's : Freddy Scheele en Edwin van Immerseel.

Voor het vertrek van De Braakman waren de renners 1 minuut stil wegens het overlijden van Robbert de Greef na een hartstilstand tijdens de Omloop in 2019.De karavaan met 167 coureurs vertrok in Philippine met herfstweer voor een koers over 168 km. over 25 kasseistroken in de grensstreek Nederland/Belgie.


De eerste renners die met pech te maken kregen waren Piotr Havik van Beat Cycling en Eelke Nikkels (UWTC Volharding). In de onrustige openingsfase onder een hoog tempo gingen ook enkele coureurs onderuit op het gladde wegdek.
 
De enthousiaste Rotterdammer Maikel Zijlaard pakte de eerste kasseisprint voor Daan Hole en Jelle Wolsink. De Zeeuw Mick van Dijke passeerde bij de tweede strook als eerste. Na ruim 40 km bij de doorkomst in Philippine reden 14 renners in de spits met o.m. de broers Tim en Mick van Dijke (Colijnsplaat), Goesenaar Timo de Jong, Jan Willem van Schip en Coen Vermeltfoort. De aanvallers werden echter snel teruggepakt door de jagende meute en iedereen had weer gelijke kansen.Richting finale kwam een sterke groep in de voorste gelederen. Tim van Dijke tekende voor de Zeeuwse presentie. Onder het tempogeweld kwam alles toch weer bij elkaar en gingen 4 renners de laatste ronde in : Hoole, Kooij, van Sintmaartensdijk en de Vries. Opnieuw geen beslissing omdat de achtervolging goed werd georganiseerd.
 
Ook de laatste kasseistrook op de Boekhouteweg bracht geen verschil. In de laatste kilometer pakten ongeveer 15 renners toch nog een kleine voorsprong.


 
Coen Vermeltfoort (Heeswijk) van VolkerWessels - Merckx sprintte naar de overwinning in Philippine. De 32 jarige oud prof van o.m. Roompot Cycling is ploeggenoot van Goesenaar Timo de Jong bij de Nederlandse continentale formatie VWM.
 
2. Rick Pluimers   (Team Jumbo Visma Development)      3. Arne Marit   (Lotto Soudal U23)   

4. Yves Coolen   (Beat Cycling)          5. Jesper Rasch  (SEG Racing)          6. Wesley Vercamst  (Home Solution Soenens)         7. Ward Vanhoof   (Lotto Soudal U23)         8. Lars Hohmann   (Metec Cycling)       9. Thibau Verhofstadt  (Home Solution Soenens)     10.  Marco Doets   (A Bloc CT)   Zeeuwen:   Mick van Dijke (Jumbo Visma Development) zorgde voor het beste Zeeuwse resultaat. De Bevelander eindigde op een knappe elfde plaats tussen de routiniers.
 
37. Timo de Jong      46. Tim van Dijke     66. Wesley Mol      69. Jochem Kerckhaert.    71 renners geklasseerd door de jury.
Prijs strijdlust:  Daan van Sintmaartensdijk. Robbert de Greef Kasseienklassement:   
Jan-Willem van Schip.
Eindklassementen Nederlandse Loterij Topcompetitie:Algemeen:   Coen Vermeltfoort
 
Jongeren:    Jesper Rasch
 
Clubrenner:    Joeri Stallaert

Ploegen :  Metec TKH


Bergklassement:    Mick van Dijke  (Colijnsplaat)
 
(26 september)
 OPROEP ORGANISATIE OMLOOP VAN DE BRAAKMAN : BLIJF THUIS
Bron Twitter


TOPKLASSIEKER OMLOOP VAN DE BRAAKMAN
ZATERDAG 26 SEPTEMBER MET START EN FINISH IN PHILIPPINE

NEGEN ZEEUWEN OP STARTLIJST
 
Op de deelnemerslijst van de 51 ste Omloop van de Braakman staan negen Zeeuwse renners. 
Bij Jumbo Visma Development komt ploegleider Robert Wagner met Mick en Tim van Dijke (Colijnsplaat) naar Zeeuws Vlaanderen. Binnen deze Nederlandse opleidingsformatie staan verder o.m. Olav Kooij en Hidde van Veenendaal op het startblad.
 
VolkerWessels Merckx zal Timo de Jong (Goes) inzetten bij de topklassieker door Zeeuws Vlaanderen. Zijn ploegmaats Peter Schulting, Coen Vermeltfoort en Daan Vansintmaartensdijk zorgen voor ervaring op de kasseienstroken.
 
WV De Jonge Renner:  Wesley Mol   (Kapelle)
 
Wieler Ploeg Groot Amsterdam  (WPGA):  Jochem Kerckhaert   (Schoondijke)
 
KNWU Zuidwest districtsploeg: Hans Dekkers, Eloy Raas, Ramon Vleugel en Pieter Vette

 
Bij Metec Cycling heeft ploegleider Adri van Houwelingen de Bevelander Thijs de Lange op de reservelijst geplaatst.   (23 september)
 
 

DEELNEMENDE PLOEGEN 2020 
START 13.00 UUR IN PHILIPPINE
Het peloton start zaterdag 26 september om 13.00 uur in de Waterpoortstraat in Philippine. Na een koers van 168 km over provinciale wegen, kasseienstroken en poldertrajecten zal rond 17.00 uur de winnaar gehuldigd worden in de Kasteelstraat.   
VERZOEK ORGANISATIE RICHTING WIELERLIEFHEBBERS


 
Zaterdag 26 september staat Wielercomite Philippine voor de organisatie van de 51 ste editie van de Omloop van de Braakman over kasseienstroken door Zeeuws Vlaanderen.
 
Organisator Edwald Martijn: "Omdat wij enorm veel belang hechten aan de gezondheid van renners, medewerkers en publiek, zullen wij daarom vragen aan publiek en bewoners dit jaar thuis te blijven.
 
Ook zullen extra maatregelen genomen worden tijdens de start, aankomst en in de rennerszone, deze zullen niet toegankelijk zijn voor publiek.
 
Wij raden dan ook aan de wedstrijd thuis te volgen via het live Twitter kanaal #ovdb20
 
Wenst u toch te komen kijken langs het parcours, dan vragen wij u afstand te bewaren en de regels te respecteren. Help ons als kleine organisatie, deze mooie sport weer terug in het zadel te krijgen".    (19 september)
 Bron : Topcompetitie 18 september 2020.

Interview organisator Edwald Martijn:


OMLOOP VAN DE BRAAKMAN 2020
ZATERDAG 26 SEPTEMBERDe Omloop van de Braakman stond voor zaterdag 28 maart 2020 op de kalender, maar zal op die dag niet worden verreden. Het begon in Europa met de Italiaanse koersen die niet door konden gaan. Daarna werd er getwijfeld of in Nederland nog wedstrijden gereden.

Wedstrijdorganisator Edwald Martijn had in maart 2020 nog hoop op een goede afloop:
We hadden de stille hoop dat het nog door zou gaan. Dat de Braakman misschien gespaard zou blijven  Totdat het slechte nieuws naar buiten kwam dat alle sportevenementen tot en met tenminste 31 mei niet door mogen gaan. Toen wisten we meteen dat het voorbij was en de koers niet door kon gaan.


Koers organisator Edwald Martijn (foto) nam zo snel mogelijk contact op met de KNWU, maar ook die leven in grote onzekerheid:
Stel het kan in mei dan hebben we in het eerste weekend een beloften wedstrijd in Zeeland en de rest van de kalender zit ook aardig vol. Martijn is duidelijk, de organisatie wil er alles aan doen om de koers alsnog dit seizoen door te laten gaan:  De intentie is om de koers door te laten gaan op een later tijdstip en willen hier uiteraard zo snel mogelijk duidelijkheid over kunnen verschaffen. Het draaiboek ligt er, dus in korte tijd kunnen wij een koers organiseren, laten we hopen dat het gaat lukken.
Topcompetitie organisator Flavio Pasquino (foto) is achter de schermen bezig geweest met een noodscenario:
Voor de Omloop van de Braakman zou dit kunnen betekenen dat ze voor het tweede jaar op rij geen winnaar gaan krijgen, dat is een organisatorisch drama van ongekende omvang wat we proberen te voorkomen. De Omloop van de Braakman is vorig jaar niet gefinisht door wat er gebeurde met Robbert de Greef.  De organisator wilde daar dit jaar veel aandacht aan geven door hem op een gepaste manier te herdenken en ook wij waren voornemens Robbert een respectvolle plek te geven in de tv uitzending. De organisatie van de Omloop van de Braakman had als plan om het kasseienklassement aan hem op te dragen:  Voorafgaand aan de Braakman wilden we naar de locatie gaan om bloemen te leggen. Samen met zijn ouders en vriendin. Die ook de trofee wilden uitreiken.ROBBERT DE GREEF
REED ZIJN LAATSTE KOERS IN DE BRAAKMAN

Op 26 april 2019 overleed oud profwielrenner Robbert de Greef. De renner van Alecto Cycling werd op 30 maart tijdens de 50 ste Omloop van de Braakman door Zeeuws Vlaanderen getroffen door een hartstilstand en herstelde niet meer ondanks zijn verder goede lichamelijke conditie.

Na het medische incident werd de jubileum editie van de Braakman stilgelegd en definitief gestaakt.
De erelijst van 2019 blijft blanco.ERELIJST OMLOOP VAN DE BRAAKMAN VANAF 1970
Foto : Omroep Zeeland.   

Winst Zeeuw Dennis Raadtgever in 2004, Francois Franse tweede.* Bert Wekema wint in 1982 voor Peter Hoondert en Nico Verhoeven.


DENNIS RAADTGEVER BESTE ZEEUW IN 40 STE EDITIE DE BRAAKMAN
Tijdens de 40 ste editie in 2009 reed Dennis Raadtgever naar de beste Zeeuwse prestatie. In een ijzersterke wedstrijd moest de Bevelander na een lekke band en valpartij genoegen nemen met de zevende plaats in Philippine. De overwinning in 2009 kwam in handen van de 41 jarige Andre van Reek. Bij de huldiging stonden Rene Hooghiemster (2) en Peter van Dijk (3) naast de triomfator van de jubileumklassieker.
25 STE OMLOOP VAN DE BRAAKMAN 1994 :
WINST VOOR BRABANDER MARIO VAN VLIMMERENTHEO AKKERMANS (NIEUW VOSSEMEER) WINT BRAAKMAN IN 1990
EERSTE OMLOOP VAN DE BRAAKMAN IN 1970
GEWONNEN DOOR WIM BRAVENBOER

Foto's :
archief Zeeland op de Fiets.nl, Sjaak den Herder, Organisatie, facebook en twitter.Terug naar de inhoud