* Omloop Braakman - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen  : Klassieker Topcompetitie Omloop van de Braakman door Zeeuws Vlaanderen.


52 STE OMLOOP VAN DE BRAAKMAN:
ZEEUWSE RENNERS IN NAJAARSKLASSIEKER OP ZONDAG 17 OKTOBER

zondag 17 oktober
Zeeuws Vlaanderen       Philippine         Waterpoortstraat

Topklassieker Omloop van de Braakman,
onderdeel van de nieuwe Schwalbe Topcompetitie.

parcours lengte 186 km over kasseien (35 km)
met de stroken Boekhouteweg, Timmermansweg, Smokkelweg en Paviljoenweg.

start: 12.30 uur       finish rond 17.00 uurVoorbeschouwing Wielerflits 15 oktober:
Op het omvangrijke favorieten lijstje van De Braakman staat ook Goesenaar Timo de Jong (foto).

Verder liggen er in Zeuws Vlaanderen kansen voor Bart Lemmen (leider Topcompetitie), Coen Vermeltfoort, Arnaud De Lie, Stan van Tricht, Wessel Krul, Martijn Budding, Adriaan Janssen, Hidde van Veenendaal en Axel v.d. Tuuk.Streekrenner Jarno Mobach (Leopard Cycling) is geselecteerd voor het gelegenheidsteam District ZuidWest.
DEELNEMENDE PLOEGEN:

Continental-teams

Metec-SOLARWATT
ABLOC CT
BEAT Cycling
SEG Racing Academy
VolkerWessels Cycling met Goesenaar Timo de Jong.


Nederlandse clubteams

Amsterdam U23 Racing Academy (WPGA)
Allinq-Krush-IJsselstreek
HSK Trias Mooi Jong
John Deere CT-NWVG
Sensa-Kanjers voor Kanjers
Tempo Hoppenbrouwers-VIRO
UWTC De Volharding
WV De Jonge Renner
WV de Kannibaal
WV West-Frisia

District ZuidWest met Jarno MobachBelgische clubteams

Acrog-Tormans
Home Solutions-Soenens CT
Mysenlan Baboca Cyclinvest CTERELIJST OMLOOP VAN DE BRAAKMAN VANAF 2011:
2020:   Coen Vermeltfoort
2019:   geannuleerd.
2018:    Rick van Breda
2017:     Adriaan Janssen
2016:     Coen Vermeltfoort
2015:   Frederik Frison
2014:   Jurrien Bosters
2013:  Christophe Van Cauwenberghe
2012:   Dimitri Claeys
2011:   Bram de Kort.

JONGEREN EDITIE OMLOOP VAN DE BRAAKMAN 2021 ROND PHILIPPINE

Fotografie : Edwin van Immerseel

Podium  Junioren:


1. Stef Koning     110 km.    3.41.49
2. Mattanja Woets   op 53 sec.
3. Jordi van Heijst    z.t.Podium  Nieuwelingen:  


1. Cedric Keppens    70 km   1.42.34
2. Julian Vergouw   z.t.
3. Keije Solen    z.t.
OUD PROFRENNER COEN VERMELTFOORT
SPRINT NAAR ZEGE IN KLASSIEKER OMLOOP VAN DE BRAAKMAN 2020

Bron: Topcompetitie
 MICK VAN DIJKE (COLIJNSPLAAT / JUMBO VISMA DEVELOPMENT) ELFDE

Foto's : Freddy Scheele en Edwin van Immerseel.

Voor het vertrek van De Braakman waren de renners 1 minuut stil wegens het overlijden van Robbert de Greef na een hartstilstand tijdens de Omloop in 2019.De karavaan met 167 coureurs vertrok in Philippine met herfstweer voor een koers over 168 km. over 25 kasseistroken in de grensstreek Nederland/Belgie.


De eerste renners die met pech te maken kregen waren Piotr Havik van Beat Cycling en Eelke Nikkels (UWTC Volharding). In de onrustige openingsfase onder een hoog tempo gingen ook enkele coureurs onderuit op het gladde wegdek.
 
De enthousiaste Rotterdammer Maikel Zijlaard pakte de eerste kasseisprint voor Daan Hole en Jelle Wolsink. De Zeeuw Mick van Dijke passeerde bij de tweede strook als eerste. Na ruim 40 km bij de doorkomst in Philippine reden 14 renners in de spits met o.m. de broers Tim en Mick van Dijke (Colijnsplaat), Goesenaar Timo de Jong, Jan Willem van Schip en Coen Vermeltfoort. De aanvallers werden echter snel teruggepakt door de jagende meute en iedereen had weer gelijke kansen.Richting finale kwam een sterke groep in de voorste gelederen. Tim van Dijke tekende voor de Zeeuwse presentie. Onder het tempogeweld kwam alles toch weer bij elkaar en gingen 4 renners de laatste ronde in : Hoole, Kooij, van Sintmaartensdijk en de Vries. Opnieuw geen beslissing omdat de achtervolging goed werd georganiseerd.
 
Ook de laatste kasseistrook op de Boekhouteweg bracht geen verschil. In de laatste kilometer pakten ongeveer 15 renners toch nog een kleine voorsprong.


 
Coen Vermeltfoort (Heeswijk) van VolkerWessels - Merckx sprintte naar de overwinning in Philippine. De 32 jarige oud prof van o.m. Roompot Cycling is ploeggenoot van Goesenaar Timo de Jong bij de Nederlandse continentale formatie VWM.
 
2. Rick Pluimers   (Team Jumbo Visma Development)      3. Arne Marit   (Lotto Soudal U23)   

4. Yves Coolen   (Beat Cycling)          5. Jesper Rasch  (SEG Racing)          6. Wesley Vercamst  (Home Solution Soenens)         7. Ward Vanhoof   (Lotto Soudal U23)         8. Lars Hohmann   (Metec Cycling)       9. Thibau Verhofstadt  (Home Solution Soenens)     10.  Marco Doets   (A Bloc CT)   Zeeuwen:   Mick van Dijke (Jumbo Visma Development) zorgde voor het beste Zeeuwse resultaat. De Bevelander eindigde op een knappe elfde plaats tussen de routiniers.
 
37. Timo de Jong      46. Tim van Dijke     66. Wesley Mol      69. Jochem Kerckhaert.    71 renners geklasseerd door de jury.
Prijs strijdlust:  Daan van Sintmaartensdijk. Robbert de Greef Kasseienklassement:   
Jan-Willem van Schip.
Eindklassementen Nederlandse Loterij Topcompetitie:Algemeen:   Coen Vermeltfoort
 
Jongeren:    Jesper Rasch
 
Clubrenner:    Joeri Stallaert

Ploegen :  Metec TKH


Bergklassement:    Mick van Dijke  (Colijnsplaat)
 
(26 september)
 OPROEP ORGANISATIE OMLOOP VAN DE BRAAKMAN : BLIJF THUIS
Bron Twitter


TOPKLASSIEKER OMLOOP VAN DE BRAAKMAN
ZATERDAG 26 SEPTEMBER MET START EN FINISH IN PHILIPPINE

NEGEN ZEEUWEN OP STARTLIJST
 
Op de deelnemerslijst van de 51 ste Omloop van de Braakman staan negen Zeeuwse renners. 
Bij Jumbo Visma Development komt ploegleider Robert Wagner met Mick en Tim van Dijke (Colijnsplaat) naar Zeeuws Vlaanderen. Binnen deze Nederlandse opleidingsformatie staan verder o.m. Olav Kooij en Hidde van Veenendaal op het startblad.
 
VolkerWessels Merckx zal Timo de Jong (Goes) inzetten bij de topklassieker door Zeeuws Vlaanderen. Zijn ploegmaats Peter Schulting, Coen Vermeltfoort en Daan Vansintmaartensdijk zorgen voor ervaring op de kasseienstroken.
 
WV De Jonge Renner:  Wesley Mol   (Kapelle)
 
Wieler Ploeg Groot Amsterdam  (WPGA):  Jochem Kerckhaert   (Schoondijke)
 
KNWU Zuidwest districtsploeg: Hans Dekkers, Eloy Raas, Ramon Vleugel en Pieter Vette

 
Bij Metec Cycling heeft ploegleider Adri van Houwelingen de Bevelander Thijs de Lange op de reservelijst geplaatst.   (23 september)
 
 

DEELNEMENDE PLOEGEN 2020 
START 13.00 UUR IN PHILIPPINE
Het peloton start zaterdag 26 september om 13.00 uur in de Waterpoortstraat in Philippine. Na een koers van 168 km over provinciale wegen, kasseienstroken en poldertrajecten zal rond 17.00 uur de winnaar gehuldigd worden in de Kasteelstraat.   
VERZOEK ORGANISATIE RICHTING WIELERLIEFHEBBERS


 
Zaterdag 26 september staat Wielercomite Philippine voor de organisatie van de 51 ste editie van de Omloop van de Braakman over kasseienstroken door Zeeuws Vlaanderen.
 
Organisator Edwald Martijn: "Omdat wij enorm veel belang hechten aan de gezondheid van renners, medewerkers en publiek, zullen wij daarom vragen aan publiek en bewoners dit jaar thuis te blijven.
 
Ook zullen extra maatregelen genomen worden tijdens de start, aankomst en in de rennerszone, deze zullen niet toegankelijk zijn voor publiek.
 
Wij raden dan ook aan de wedstrijd thuis te volgen via het live Twitter kanaal #ovdb20
 
Wenst u toch te komen kijken langs het parcours, dan vragen wij u afstand te bewaren en de regels te respecteren. Help ons als kleine organisatie, deze mooie sport weer terug in het zadel te krijgen".    (19 september)
 Bron : Topcompetitie 18 september 2020.

Interview organisator Edwald Martijn:


OMLOOP VAN DE BRAAKMAN 2020
ZATERDAG 26 SEPTEMBERDe Omloop van de Braakman stond voor zaterdag 28 maart 2020 op de kalender, maar zal op die dag niet worden verreden. Het begon in Europa met de Italiaanse koersen die niet door konden gaan. Daarna werd er getwijfeld of in Nederland nog wedstrijden gereden.

Wedstrijdorganisator Edwald Martijn had in maart 2020 nog hoop op een goede afloop:
We hadden de stille hoop dat het nog door zou gaan. Dat de Braakman misschien gespaard zou blijven  Totdat het slechte nieuws naar buiten kwam dat alle sportevenementen tot en met tenminste 31 mei niet door mogen gaan. Toen wisten we meteen dat het voorbij was en de koers niet door kon gaan.


Koers organisator Edwald Martijn (foto) nam zo snel mogelijk contact op met de KNWU, maar ook die leven in grote onzekerheid:
Stel het kan in mei dan hebben we in het eerste weekend een beloften wedstrijd in Zeeland en de rest van de kalender zit ook aardig vol. Martijn is duidelijk, de organisatie wil er alles aan doen om de koers alsnog dit seizoen door te laten gaan:  De intentie is om de koers door te laten gaan op een later tijdstip en willen hier uiteraard zo snel mogelijk duidelijkheid over kunnen verschaffen. Het draaiboek ligt er, dus in korte tijd kunnen wij een koers organiseren, laten we hopen dat het gaat lukken.
Topcompetitie organisator Flavio Pasquino (foto) is achter de schermen bezig geweest met een noodscenario:
Voor de Omloop van de Braakman zou dit kunnen betekenen dat ze voor het tweede jaar op rij geen winnaar gaan krijgen, dat is een organisatorisch drama van ongekende omvang wat we proberen te voorkomen. De Omloop van de Braakman is vorig jaar niet gefinisht door wat er gebeurde met Robbert de Greef.  De organisator wilde daar dit jaar veel aandacht aan geven door hem op een gepaste manier te herdenken en ook wij waren voornemens Robbert een respectvolle plek te geven in de tv uitzending. De organisatie van de Omloop van de Braakman had als plan om het kasseienklassement aan hem op te dragen:  Voorafgaand aan de Braakman wilden we naar de locatie gaan om bloemen te leggen. Samen met zijn ouders en vriendin. Die ook de trofee wilden uitreiken.ROBBERT DE GREEF
REED ZIJN LAATSTE KOERS IN DE BRAAKMAN

Op 26 april 2019 overleed oud profwielrenner Robbert de Greef. De renner van Alecto Cycling werd op 30 maart tijdens de 50 ste Omloop van de Braakman door Zeeuws Vlaanderen getroffen door een hartstilstand en herstelde niet meer ondanks zijn verder goede lichamelijke conditie.

Na het medische incident werd de jubileum editie van de Braakman stilgelegd en definitief gestaakt.
De erelijst van 2019 blijft blanco.ERELIJST OMLOOP VAN DE BRAAKMAN VANAF 1970
Foto : Omroep Zeeland.   

Winst Zeeuw Dennis Raadtgever in 2004, Francois Franse tweede.* Bert Wekema wint in 1982 voor Peter Hoondert en Nico Verhoeven.


DENNIS RAADTGEVER BESTE ZEEUW IN 40 STE EDITIE DE BRAAKMAN
Tijdens de 40 ste editie in 2009 reed Dennis Raadtgever naar de beste Zeeuwse prestatie. In een ijzersterke wedstrijd moest de Bevelander na een lekke band en valpartij genoegen nemen met de zevende plaats in Philippine. De overwinning in 2009 kwam in handen van de 41 jarige Andre van Reek. Bij de huldiging stonden Rene Hooghiemster (2) en Peter van Dijk (3) naast de triomfator van de jubileumklassieker.
25 STE OMLOOP VAN DE BRAAKMAN 1994 :
WINST VOOR BRABANDER MARIO VAN VLIMMEREN


EERSTE OMLOOP VAN DE BRAAKMAN IN 1970
GEWONNEN DOOR WIM BRAVENBOER

Foto's :
archief Zeeland op de Fiets.nl, Sjaak den Herder, Organisatie, facebook en twitter.Terug naar de inhoud