* Omloop Braakman - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen  : Klassieker Schwalbe Topcompetitie : Omloop van de Braakman door Zeeuws Vlaanderen.


* 55 STE EDITIE OMLOOP VAN DE BRAAKMAN OP ZATERDAG 8 APRIL *

Foto: organisatie.

KNWU Schwalbe Topcompetitie 2023:

zaterdag 8 april   Omloop van de Braakman Zeeuws Vlaanderen   

30 april    Slag om Woensdrecht  West Brabant

7 mei    Ton Dolmans Trofee   

21 mei    Omloop der Kempen  

3 september    Omloop van Valkenswaard  

10 september    Eurode Omloop


'GOUDEN COMEBACK' OUD PROF NICK VAN DER LIJKE IN OMLOOP VAN DE BRAAKMAN

Foto : Bianca Mesu : Nick v.d. Lijke wint De Braakman voor Clubteams.Foto: Omroep Zeeland.  Oud Zeeuw en ex profrenner Nick van der Lijke (Zevenhuizen) is terug in het wielerpeloton en heeft meteen de goede vorm te pakken.  In het clubshirt van ZRTC Theo Middelkamp won de Zuid Hollander de kasseien klassieker Omloop van de Braakman voor clubteams. Van der Lijke (30) kwam bij zijn comeback na 144 km. solo over de finish in Philippine nadat hij in de slotfase was ontsnapt uit een zevenmans kopgroep.

Van der Lijke bij de huldiging:  "Ik wilde deze wedstrijd graag een keer rijden. Helemaal mooi dat ik heb kunnen winnen. Het ging wel lekker eigenlijk. Ze hadden een minuutje en toen werd het tricky. Ik dacht ik moet het gewoon proberen. Laatste keer dacht ik ‘maar kijken wie het wiel kan houden’. Daarachter zaten een hoop goede renners, dan moet je gewoon gaan. En dan hopen dat je een beetje ruimte krijgt. Dat lukte gelukkig".  

Van der Lijke in de PZC: "Ik ben pas begonnen als personal coach van wielrenners. Hoe kan je dat beter doen dan zelf het goede voorbeeld geven. Hoewel ik lang niet meer gekoerst had, wist ik dat ik een goede kans maakte hier. Stiekem hoop je hierop, maar dat is lastig in te schatten vooraf. Ik ben nu ongeveer anderhalve maand weer serieus aan het trainen. Dan is het toch een beetje aftasten. Het was immers van oktober geleden dat ik nog eens een wedstrijd had gereden".

Uitslag:   1. Nick van der Lijke (ZRTC Theo Middelkamp)    2. Bjorn Bakker (John Deere NWVG)     3. Roy Hoogendoorn (Willebrord WV)   4. Jelle Johannink (Sensa-Kanjers voor Kanjers)     5. Harm Celi (JEG-DJR)      6. Jelle ter Weeme (De Kannibaal)   7. Bruno Nakken (De Kannibaal)   8. Marijn Maas (JEGG-DJR)     9. Sjors Handgraaf (AW-Swabo)   10. Boris Romers (Willebrord WV)   11. Serginho Wilshaus (Jan van Arckel)      12. Kevin Noiojen (Dutch Food Valley CT)       13. Luuk Schuurmans (Volharding)      14. Markus Meerbeek (Westland WV)    15. Danny Kroeze (Dutch Food Valley CT)     Zeeuwen:  64. Casper Vos       79. Jurgen Mesu     (foto Bianca Mesu)
86 geklasseerden.  (16 juli 2022)
OMLOOP VAN DE BRAAKMAN:
TWEE ZEEUWSE NIEUWELINGEN IN TOP 20  -  WINST NOORD HOLLANDER JOERI SCHAPER

Foto: facebook.  Bij de nieuwelingen klassieker Omloop van de Braakman waren de zegebloemen voor Joeri Schaper uit het Noord Hollandse Bergen. Na bijna 2 uur koers met 12 kasseistroken over o.m. de Timmermansweg/Smokkelweg was er volop spanning in de finale met de vijfmans kopgroep. Nederlands kampioen Schaper kwam toch wel verassend als eerste over de finish in Philippine. Bij de huldiging stonden Jente Derksen (2) en Antoine Quint (3) naast de triomfator.
4. Rens Schalk     5. Liam van Os     6. Phillip v.d. Kieboom       7. Hugo Paats     8. Job Nievelstein     9. Collin Westbroek     10. Wessel van Keulen.


Foto Jan v.d. Veken.
Luca in de sprint van het eerste peloton verscholen achter de renner in lichtblauwe uitrusting en met oranje helm.  
 
In het Zeeuwse kamp behaalden drie jongens een klassering. Luca v.d. Veken (Sint Jansteen / foto) meldde zich als veertiende. Erik Kint uit Driewegen kwam op de twintigste plaats binnen. Thijs Theuns (Zierikzee) kon de 65 ste plaats noteren. (16 juli 2022)

OMLOOP VAN DE BRAAKMAN OP ZATERDAG 16 JULI

PROGRAMMA : NIEUWELINGEN & CLUBCOMPETITIE ELITE/BELOFTEN

Dit wegseizoen staat de Omloop van de Braakman twee keer op de nationale wielerkalender.

Op zaterdag 9 april was de Zeeuws Vlaamse wedstrijd onderdeel van de Schwalbe Topcompetitie.

Klassieker De Braakman telde op zaterdag 16 juli mee voor de KNWU Clubcompetitie.
Met deze organisatie is de koers in Zuid Zeeland
de vervanger van de Omloop van de Houtse Linies die verder gaat als vrije wedstrijd.

Op 16 juli werd er ook een editie voor nieuwelingen georganiseerd.

* 6 ZEEUWEN IN (SEMI) PROF KLASSIEKER OMLOOP VAN DE BRAAKMAN 2022

* WINST ROEL VAN SINTMAARTENSDIJK (foto)

* PODIUMPLAATS TIMO DE JONG (3)
 
* 153 HANDTEKENINGEN OP STARTBLAD.


Met de jarigen (19) Pim Funken en Yanick de Vos vertrok het peloton met 153 renners voor de 53 ste editie van de kasseiklassieker Omloop van de Braakman. De Zeeuwse Vlaamse wedstrijd vormt de opening van de Schwalbe Topcompetitie ondergebracht bij de KNWU.

Bij de start kwam de Zeeuwse inbreng van 6 coureurs: Timo de Jong (VolkerWessels), Jochem Kerckhaeert (Beat Cycling) en Thijs Koops van JEGG DJR Academy. De Regioselectie Zuid Nederland kwam met Jurgen Mesu, Rowdy Reunis en Rico van Damme naar Zeeuws Vlaanderen. In het peloton werden veel talen gesproken met coureurs uit Holland, Noorwegen, Duitsland, Portugal, Nieuw Zeeland, Australie en Belgie.Foto : Beat Cycling.

Vanaf de neutralisatie was de hoofdrol voor de wind. Er ontstonden direct waaiers op de open stukken met ruim 20 man in de eerste groep lichtjes afgescheiden op een verschil van 12 seconden.
 
Het naderen van de eerste van de 23 kasseisprints op de Paviljoenweg zorgde voor onrust. Bert Jan Lindeman (VolkerWessels) versloeg Rick Ottema en Stijn Daemen. Op de kasseien van de Bolderweg pakte Middelburger Jurgen Mesu de meeste punten voor het Robbert de Greef Kasseiklassement.
 
De eerste groep bestond toen uit 26 renners die een kleine voorsprong verdedigden. Door het hoge tempo in de wind en op de kasseien raakten veel renners in problemen. Vooraan meldde de wedstrijdleider een beperkte hergroepering met 55 man in het peloton. Thijs Koops uit Zoutelande zat toen al in de achterhoede.

Na 60 minuten liet Goesenaar Timo de Jong zich steeds vaker vooraan zien op de kasseien. Mede onder zijn impuls ontstond een kopgroep met 16 renners die na 40 km een voorsprong hadden van bijna 1 minuut.
 

In de vlucht zijn 3 Zeeuwen attent meegegaan : Rico van Damme, Timo de Jong en Jochem Kerckhaert (foto). Verder Kopecky, Appel, Weulink, Bierkens, Bogerd, Broex, Ottema, Kroonen, Lindeman, broers Daan en Roel Van Sintmaartensdijk, Dekker en Daemen.
 
Hun voorsprong schommelde even maar uiteindelijk reden de ontsnapten naar een mooie marge. In 2,5 uur werd 106 km afgelegd en hadden de coureurs nog 70 km voor de boeg.Foto : Omroep Zeeland Sport.

Op de 15 de kasseistreek liet Rico van Damme (Yerseke) zich zien op de derde plaats. Aansluitend werd vooraan het tempo opgeschroefd en deze versnelling was teveel voor o.a. Kerckhaert en Van Damme. Het Zeeuwse duo moest afhaken en liet zich terugzakken naar de achtervolgende groep.

De 12 "overlevers" in de spits hielden het tempo hoog en gingen onbedreigd richting finale met een voorsprong van ruim twee minuten. Op 40 km van de streep waren toen nog 60 man in koers.
 
In de spits moesten de meeste renners op hun tanden bijten om zich te handhaven. Stijn Appel en Meindert Weulink capituleerden en 10 leiders begonnen aan de laatste fase van De Braakman.

De spanning nam zienderogen toe bij de koplopers en volgers. Rick Ottema en Roel van Sintmaartensdijk gingen op avontuur en konden een bres slaan. Ottema was blijkbaar te overmoedig en knakte. Zijn vluchtgenoot moest solo verder maar kreeg versterking van Marien Boogerd. Het kopduo zwoegde naar 20 seconden voorsprong op de jagers Timo de Jong en Stijn Daemen.

 

Foto : Schwalbe Topcompetitie.

De vluchters houden verrassend stand en de 20 jarige Roel van Sintmaartensdijk uit Zuidland wint na 2021 voor de tweede keer in Philippine. Marien Bogerd (Allinq) mag de tweede prijs ophalen en Timo de Jong zorgt op 22 sec. voor een Zeeuwse podiumplaats.
4. Stijn Daemen op 59 sec.      5. Daan van Sintmaartensdijk  z.t.      6. Max Kroonen  z.t.     7. Tim Bierkens  z.t.     8. Victor Broex  z.t.      9. Tomas Kopecky  z.t.     10. Rick Ottema  z.t.

Zeeuwen :  29. Rico van Damme  op 5.09       31. Jochem Kerckhaert  op 5.17
Jurgen Mesu, Thijs Koops en Rowdy Reunis haalden de finish niet.

De jury rapporteerde 31 geklasseerden.
 
Winnaar Robbert de Greef kassei klassement : Rick Ottema.    
 
OMLOOP VAN DE BRAAKMAN OP ZATERDAG 9 APRIL 2022
OPENING SCHWALBE TOPCOMPETITIE


Voorbeschouwing CyclingOnline.nl


Route De Braakman:
In 2022 twee grote ronden via de kasseien van de Paviljoenweg, hierna 2 kleine omlopen ten zuiden van de N61 met 'kinderkopjes'.
Daarna nog 2 plaatselijke ronden van 10 km en de laatste kasseien van de Boekhouteweg.
Op de startlijst stonden o.m.
VolkerWessels Cycling met de Zeeuw Timo de Jong
en BEAT Cycling met Jochem Kerckhaert uit Schoondijke.

Thijs Koops uit Zoutelande koerst in het sponsorshirt van
JEGG DJR Academy.

Regioteam Zuid Nederland tekent met Jurgen Mesu, Rowdy Reunis en Rico van Damme
voor de Zeeuwse presentie.

Dit samenwerkingsverband wordt verder gevormd door
WCL Bergklimmers, TWC Maaslandster en TML Dommelstreek.
De ploegleiders bij TM zijn Michel Stroosnijder, Joop van Pel en Peter Godde.PROGRAMMA NEDERLANDSE TOPCOMPETITIE 2022:

24 april    Beemster Kaas Ronde van Noord-Holland
 
1 mei  Ploegentijdrit
 
8 mei   Ton Dolmans Trofee
 
15 mei   Simac Omloop der Kempen
 
12 juni    Ronde van Limburg
 
4 september   Omloop van Valkenswaard
 
11 september   HLB van Daal Eurode Omloop.       


*  OMLOOP VAN DE BRAAKMAN BIJ FIETS HISTORIE ZEELAND  *DENNIS RAADTGEVER BESTE ZEEUW IN 40 STE EDITIE DE BRAAKMAN IN 2009

Tijdens de 40 ste editie in 2009 reed Dennis Raadtgever naar de beste Zeeuwse prestatie.
In een ijzersterke wedstrijd moest de Bevelander na een lekke band en valpartij genoegen nemen met de zevende plaats in Philippine.
De overwinning in 2009 kwam in handen van de 41 jarige Andre van Reek.
Bij de huldiging stonden Rene Hooghiemster (2) en Peter van Dijk (3) naast de triomfator van de jubileumklassieker.
ZEEUWSE WINST IN 2004 NA HEVIGE STRIJD IN FINALE TUSSEN RAADTGEVER EN FRANSE

1. Dennis Raadtgever      2. Francois Franse       3. Tom de Meyer.

* 25 STE OMLOOP VAN DE BRAAKMAN 1994 :
 
WINST VOOR BRABANDER MARIO VAN VLIMMEREN ** THEO AKKERMANS WINT DE BRAAKMAN IN 1990 *


* EERSTE OMLOOP VAN DE BRAAKMAN IN 1970
 
GEWONNEN DOOR WIM BRAVENBOER *  


Terug naar de inhoud