* Milan Vader - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen : Milan Vader  (Middelburg).

>   Team Jumbo Visma 2022 en 2023.   > Team Visma | Lease a Bike t.m. 2024
* Milan Vader    18-2-1996
Team Visma | Lease a Bike *
* MILAN VADER ZEEUWS SPORTMAN VAN HET JAAR 2023 *

* Bron : Sport Zeeland     februari 2024 *VOLTA ALGARVE : MILAN VADER OP BIJNA 12 MINUTEN VAN WINNAAR REMCO EVENEPOEL

Fotografie: Organisatie.  De 24 jarige Belg Remco Evenepoel kan de etappekoers Volta Algarve voor de derde keer op zijn nu al imposante erelijst zetten. De coureur van Soudal Quick Step vergaarde met zijn zege 200 UCI punten en zat in de 50 ste editie van de Portugese vijfdaagse 18 uur en 45 minuten op zijn racefiets. Wereldkampioen Evenepoel noteerde drie podiumplaatsen waarvan 1 etappeoverwinning. Milan Vader zat meestal net achter de elitegroepjes of tussen het jagende achtervolgers. De Middelburger belandde na vijf koersdagen op de 35 ste plaats in het eindklassement. De marge met Evenepoel bedroeg na vijf koersdagen 11 minuten en 50 50 seconden. De UCI jury zette 147 renners in de algemene rangschikking. 
Puntenklassement:     Gerben Thijssen  (Intermarche Wanty)
 
KOM:     Daniel Felipe Martinez   (Bora hansgrohe)
 
Jongeren:     Antonio Morgado   (UAE Team Emirates)
 
Teams (25):     1. Team Visma | Lease a Bike      2. Bora hansgrohe      3. Ineos Grenadiers.
 (18 februari)


TOUR DOWN UNDER : TOP 40 MILAN VADER IN EINDKLASSEMENT* In de slotetappe met de aankomst op Mount Lofty verloor Milan Vader, mede door een val, bijna twee minuten. Na deze notering zakte de Middelburger 20 plaatsen in het algemeen klassement. Zijn Zeeuwse ploegmaat Mick van Dijke moest een tijdschade incasseren van 2.06.
De laatste klimrit met 2340 hoogtemeters vanuit Unley leverde prachtig vuurwerk op in de finale. Na ruim 3 uur wedstrijd was er dubbel succes voor de Brit Stephen Williams. De 27 jarige coureur van Israel Premier Tech werd gehuldigd als dag winnaar en hij mocht de laatste leiderstrui aantrekken.


* Eindklassement:   1. Stephen Williams   19.13.34     2. Jhonatan Narvaez  op 9 sec.    3.Isaac Del Toro op 11 sec.   4. Oscar Onley op 20 sec.   5. Bart Lemmen (NL) op 23 sec. 37. Milan Vader op 2.45   65. Mick van Dijke op 8.25. 130 renners geklasseerd.
Ploegen (20):  1. Decathlon AG2R La Mondiale   5. Team Visma | Lease a Bike.

* Laatste etappe Unley - Mount Lofty:   1. Stephen Williams   128 km.   3.05.26    2. Jhonatan Narvaez   z.t.     3. Isaac Del Toro z.t.    4. Bart Lemmen  z.t.   5. Laurence Pithie op 3 sec.   65. Milan Vader op 1.53    68. Mick van Dijke op 2.06.     

Ploegleider Addy Engels van Visma | Lease a Bike over de sterke prestatie van zijn debutant Bart Lemmen: "Ons doel was om Bart zijn positie in het klassement te verdedigen en dat is met verve gelukt. We wisten vooraf dat de etappe beslist zou worden op de laatste beklimming van Mount Lofty. De focus zat goed, al raakten zowel Milan (Vader) als Johannes (Staune-Mittet) helaas nog betrokken bij een valpartij in de slotfase. Desondanks werd Bart perfect geloodst door zijn ploeggenoten om mee te kunnen strijden voor de dagzege. Een vierde plek op deze zware aankomst is een prachtig resultaat. De renners die hier van de partij waren, waren van een heel hoog niveau. Wat hij deze week liet zien als nieuwkomer was mooi".  (21 januari)* Na de finish van de voorlaatste etappe met aankomst op de klim Willunga Hill kreeg Bart Lemmen (foto) veel complimenten voor zijn sterke optreden. De 28 jarige coureur die dit seizoen zijn debuut maakt in de Nederlandse World Tour ploeg ging met de besten mee omhoog. Hij kwam als vijfde over de streep op slechts 3 seconden van de Ierse triomfator Onley.

Casper Pedersen (Soudal Quick Step) tekende voor de eerste demarrage en kreeg gezelschap van Liam Walsh, Samuele Battistella en Johan Jacobs. Bij het naderen van de heuvelzone kwam de hergroepering tot stand maar het bleef onrustig met pogingen van o.m.  Luke Burns, Jardi v.d. Lee, Chris Harper en Oscar Omley.

Op 1300 meter van de aankomst zaten 20 renners in de spits. De Fransman Julian Alaphilippe ondernam een solo maar werd vakkundig gecounterd door Oscar Onley. De 21 jarige Brit van Team DSM Firmenich PostNL soleerde naar de dagzege na 129 km met de tijdscore 2.52.23.  2. Stephen Williams  (Israel Premier Tech)  z.t.   3. Jhonatan Narvaez  (Ineos Grenadiers)  z.t.    4. Julian Alaphilippe  (Soudal Quick Step) op 3 sec.   5. Bart Lemmen  (Visma | Lease a Bike) op 3 sec. Zeeuwen:   24. Milan Vader op 32 sec.     67. Mick van Dijke op 5.00.
Klassement:  1. Stephen Williams     2. Oscar Onley  z.t.    3. Jhonatan Narvaez op 5 sec.   17. Milan Vader op 42 sec.    66. Mick van Dijke op 6.09.   (20 januari)
* De jarige Sam Welsford (28) sprintte in Port Elliot naar zijn derde ritzege in de Tour Down Under. Na 136 eenvoudige kilometers met weinig hoogteverschillen kon de snelle thuisrijder van Bora hansgrohe na 3 uur wedstrijd weer een triomf op zijn erelijst zetten. Zeeuwen:  25. Mick van Dijke     29. Milan Vader  beiden zonder tijdverlies.

Algemeen klassement:   1. Isaac Del Toro  (UAE Team Emirates / foto)   
2. Biniam Girmay op 1 sec     3. Corbin Strong op 2 sec
17. Milan Vader op 11 sec.  81. Mick van Dijke op 1.10.      (19 januari 2024)
* In de derde etappe over 145 km. zaten ruim 1600 hoogtemeters maar het werd na 3 uur en 20 minuten koersen toch een massasprint. Na het terughalen van vier vluchters grepen de rappe mannen hun kans. Na een alweer indrukwekkende lead-out van de Nederlander Danny van Poppel (30 / foto) kon zijn ploegmaat Sam Welsford (Bora hansgrohe) weer juichen na zijn winst in de openingsrit. 2. Elia Viviani  (Ineos Grenadiers)    3. Daniel Mclay  (Arkea B&B Hotels)    4. Laurence Pithie  (Groupama FDJ)   5. Max Kanter  (Astana Qazaqstan Team).     Zeeuwen:  15. Milan Vader     18. Mick van Dijke. dezelfde tijd als winnaar.  (18 januari 2024)
* Op de tweede dag tekende de Mexicaan Isaac Del Toro voor een dubbelslag met etappewinst en het leiderschap. Het 20 jarige toptalent van UAE Team Emirates verraste in de slotfase het peloton en kon met enkele meters voorsprong na 3,5 uur koers het zegegebaar maken.
Het routeboek stonden 2800 hoogtemeters vermeld met de Fox Creed Road als zwaarste obstakel met een gemiddelde van 10% over 1000 meter.In de openingsfase vanaf Norwood vormden de Nederlandse profdebutant Jardi van der Lee (EF Education Easy Post / foto) en de Australische coureur Luke Burns de vlucht van de dag. Na een maximale marge van 7 minuten was hun avontuur op 20 km van de aankomst voorbij.
Een inmiddels uitgedund peloton bleef onrustig. Verschillende pogingen bleven zonder resultaat maar Isaac Del Toro wachtte op het goede moment en bleef buiten schot van de favoriete sprinters. De twintiger wordt gezien als een aanwinst binnen de sport en bevestigde in 2023 al met de eindoverwinning in de Ronde van Toekomst.
2. Corbin Strong  (Israel Premier Tech)   3. Stephen Williams  (Israel Premier Tech)    4. Biniam Girmay  (Intermarche Wanty)    5. Caleb Ewan  (Team Jayco Alula).
Eerste Nederlander:  6. Lars Boven  (Alpecin Deceuninck)     Zeeuwen:    20. Milan Vader  z.t.     89. Mick van Dijke in tweede groep op 59 sec.    (17 januari)
 * Derdejaars prof Sam Welsford (foto Bora) begon het wegseizoen met een sprintzege in zijn thuisland. De 27 jarige debutant in het sponsorshirt van Bora hansgrohe versloeg in de openingsrit van de Tour Down Under de hele meute. Met deze triomf vergaarde Welsford 80 punten voor de UCI ranking.
De tropische etappe met start en finish in Tanunda bleek enigszins verraderlijk voor de 139 coureurs omdat in de slotfase de wind vrij spel kreeg. In combinatie met de hoge temperatuur leverde de koerssituatie voor een kleine groep problemen op mede omdat de sprintersploegen het tempo enorm strak hielden.


Foto: Organisatie.  Hoogtepunt van de dag was een ontsnapping met Louis Berre (Arkea Samsic) en Georg Zimmerman van Intermarche Wanty. Het aanvalsduo reed 60 km in de spits maar hun voorsprong van drie minuten werd richting finale vakkundig geneutraliseerd door de sprintersteams.Foto: Organisatie. De massasprint was na 144 km. voor Sam Welsford met de tijdnotering 3.25.56. 2. Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) 3. Biniam Girmay (Intermarche Wanty)    4. Caleb Ewan  (Team Jayco Alula)    5. Jhonatan Narvaez  (Ineos Grenadiers).

Eerste Nederlander: 7. Danny van Poppel  (Bora hansgrohe)
Zeeuwen:  26. Milan Vader    102. Mick van Dijke  beiden z.t. als winnaar.

Winnaar Sam Welsford is geen onbekende in Zeeland. In 2023 eindigde hij op de tweede plaats in de klassieker Scheldeprijs en pakte twee top 10 plaatsen in de Zeeuwse etappes van de ZLM Tour in SHeerenhoek en Heinkenszand.    (16 januari)
* SCOREBORD 2023 MILAN VADER


* TOUR OF GUANGXI : MILAN VADER WINT WORLD TOUR ETAPPEWEDSTRIJD *


Fotografie: Organisatie. Milan Vader kon in het naseizoen de Chinese World Tour wedstrijd Gree-Tour of Guangxi op zijn erelijst zetten. De renner uit Middelburg won zondag de Koninginnenrit en pakte met deze prestatie de rode leiderstrui. In de resterende twee ritten verdedigde Vader met succes zijn toppositie. Het werd dus ver van huis de eerste profzege voor de 27 jarige beroepsrenner uit de hoofdstad van Zeeland. Het is meteen de eerste keer dat een Zeeuwse coureur een World Tour etappekoers wint.
2. Remy Rochus (Cofidis) op 6 sec.    3. Ethan Hayter (Ineos Grenadiers) op 11 sec.    4. Hugh Carthy  (EF Education EasyPost) op 14 sec. 5. Tim Wellens  (UAE Team Emirates) op 16 sec.   
                              Punten:  11. Milan Vader  15 pnt.   Ploegen (18):   1. Cofidis    11. Team Jumbo Visma.    (oktober 2023)

 

Vader kon nauwelijks bevatten wat hij meemaakte in China:  “Dit is echt geweldig, ik kan niet meer wensen op dit moment. Hoe de ploeg ervoor heeft gevochten deze week. Dat het allemaal zo uitpakt is echt onwerkelijk. Dit scenario heb ik altijd in mijn hoofd gehouden na de val in de Ronde van het Baskenland in april 2022. De artsen gaven destijds aan dat ze al blij waren dat ik überhaupt weer op een fiets kon zitten. Mijn motivatie was zo groot om weer terug te keren op mijn oude niveau”.  

De laatste etappe rond Guilin was nog even spannend. Oscar Onley, de nummer 11 in het klassement op 22 seconden, was mee geslopen in een vijfmans Belgisch getinte kopgroep die twee minuten voorsprong pakte. De teamgenoten van Milan Vader herstelden de situatie en op 45 km van de streep was de samensmelting een feit. Op dat moment kon leider Vader aan zijn triomftocht beginnen richting eindzege. Zijn jarige ploegmaat Olav Kooij (22) etaleerde zijn snelle benen en won de achtste rit in de massasprint met de tijd 3.34.50.  2. Juan Sebastian Molano  (UAE Team Emirates)   3. Ethan Hayter  (Ineos Grenadiers)   31. Milan Vader.  Foto: Eurosport TV.   Milan Vader realiseerde op de vierde koersdag een verrassende dubbelslag in de Tour of Guangxi. De 27 jarige Middelburger van Team Jumbo Visma won de koninginnenrit en werd als nieuwe leider gehuldigd. Vader liet op de slotklim naar Mashan Nongla Scenic Spot met een indrukwekkende versnelling zijn opponenten achter zich. Alle tegenstanders in een uitgedund peloton, w.o. Tim Wellens, Matteo Jorgenson en Ethan Hayter, reed hij overtuigend en vol overgave uit het wiel.

Terug naar de inhoud