* Junioren 3Daagse Axel - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen  : Etappewedstrijd Spie Internationale Junioren Driedaagse Axel door Zeeuws Vlaanderen en Belgie.


> SPIE JUNIOREN DRIEDAAGSE AXEL 2024:

 
* EINDWINST MARIUS DAHL  (NOORWEGEN)
 
* TOP 35 LUCA VAN DER VEKEN  (SINT JANSTEEN)
 

Verslag : PZC - Job de Feijter.
Foto's : Freddy Scheele, Edwin van Immerseel & Organisatie.Marius Dahl heeft de 42 ste editie van de Spie Internationale Junioren Driedaagse op zijn naam geschreven. De Noor domineerde met zijn ploeggenoten van Decathlon AG2R La Mondiale de koers vanaf het begin en bekroonde dat met maar liefst drie ritzeges en de eindoverwinning. "Het moet nog tot me doordringen" klonk het na afloop van de slotrit, die hij reed op zijn achttiende verjaardag.
 
Ruim 160 renners uit alle windstreken maakten zich op voor de vier etappes in Zeeuws-Vlaanderen en Belgie. Voor velen was het een eerste kennismaking met de Zeeuwse wind en kasseien. De wind bleef echter het hele weekend beperkt, waardoor het lang duurde voordat in de eerste rit de schifting plaatsvond. Onder het commando van Team NTG-Uno-X kon een elitegroep van twintig renners alsnog wegrijden en vervolgens om de zege sprinten. Daarin stak Marius Dahl voor het eerst zijn neus aan het venster, die zijn eerste UCI-zege boekte.
 
Daar bleef het echter niet bij. Daags nadien verpulverde Dahl eveneens de tegenstand tijdens de individuele tijdrit met start en finish in Westdorpe. Met een tijd van 14.47 minuten bleef hij als enige deelnemer onder de 15 minuten na een race tegen de klok van 11,9 kilometer. Op die manier verstevigde de Noor zijn leidende positie in het algemeen klassement.In de avonduren bleef tijdens de rit in lijn, met start en aankomst in Sluiskil, de koers lange tijd gesloten. De aanvallers hadden weinig kans van slagen, dus een massasprint was onvermijdelijk. Als kers op de taart boekte Dahl daarin zijn derde ritzege op rij, een onvervalste hattrick. Bovendien vergezelden zijn ploeggenoten Carter Guichard en Ron Rooni hem in het algemeen klassement op plek twee en drie.
 
Voorafgaand aan de koninginnenrit in het Belgische Velzeke was er dus bijna een wonder nodig om de Franse ploeg Decathlon AG2R La Mondiale van de zege te houden. Dat wonder bleef uit, al werd de zegereeks van Dahl verrassend genoeg doorbroken door de Belgische eerstejaars Rune Boden die voor Avia-Rudyco Cycling Team uitkomt.
 
Boden trok in de slotronde solo ten aanval. Zijn strijdlust werd beloond, want de Belg sloeg een gat van een halve minuut en hield daarvan ongeveer twintig seconden over aan de meet. "Ik had dit totaal niet verwacht" zei de ritwinnaar na afloop. "Mijn plan was om gewoon zo lang mogelijk met de besten proberen mee te gaan, maar ik voelde mij in de finale nog erg goed, dus ik zag mijn kans schoon. Het is geweldig om als eerstejaars in dit internationale deelnemersveld te kunnen winnen. Dat belooft uiteraard ook veel voor de toekomst".
 
Geletruidrager Dahl reed in de finale lek. Geen vierde ritzege op rij dus voor de Noor. "Maar het is een geweldig weekend voor me geweest, ik mag absoluut dus niet klagen. Ik had een behoorlijke marge in het algemeen klassement, dus ik panikeerde niet toen ik lek reed. Ik wist dat ik het zou redden tot de streep, maar niet meer zou meespelen om de ritwinst. Ik ben blij dat we na drie ritzeges ook de eindzege hebben kunnen binnenhalen en dat nota bene op mijn achttiende verjaardag. Er was geen beter verjaardagscadeau denkbaar".

 

Wie in de finale ook materiaalpech kende was Luca van der Veken uit Sint Jansteen (foto).  "Ik zat vooraan bij de beste twintig toen ik met materiaalpech moest afrekenen. Enorm jammer, maar ik ben blij hoe de driedaagse voor mij is verlopen. Ik heb duidelijk een stap gezet ten aanzien van vorig jaar en dat is toch voor mij wel het belangrijkste. Ik heb veel meer vooraan kunnen koersen en was in de derde etappe zelfs zesde. Ik zou in eerste instantie de Ronde van Vlaanderen gereden hebben, maar ik ben blij dat ik uiteindelijk toch deze koers in eigen streek verkozen heb. Het is echt een geweldige ervaring geweest om in eigen streek te koersen".

 

Eindklassement:   1. Marius Dahl   (Declathon AG2R La Mondiale)   7.02.17    2. Carter Guichard op 38 sec     3. Ksawery Adaszak (Gepla Watersley) op 57 sec    4. Theophile Vassal  (Declathon AG2R La Mondiale) op 1.07    5. Collin Westbroek  (Wpga Groot Amsterdam) op 1.11


Zeeuwen: 33. Luca van der Veken  (Willebrord Wil Vooruit) op 3.23      Foto: 75. Sven Verduijn  (eerste jaars junior van Regioteam Zuid Nederland / Zrtc Theo Middelkamp) op 16.32.  Geklasseerd 92 junioren.    DNF voor Nick Wisse (Rilland) en Dennis Polfliet (Yerseke).Klassementen:  Punten, Kasseien en Combinatie:  Marius Dahl.    Sprint:  Riccardo Colombo.     Jongeren:  Theophile Vassal      Berg: Kamiel Hannes.   Ploegen (19):   1. Declathon AG2R La Mondiale)    Foto: 13. Willebrord Wil Vooruit WWV / v.d.Veken    14. Regioteam Zuid Nederland / Verduijn.    (mei 2024)
* ZEEUWSE RENNERS IN SPIE JUNIOREN 3DAAGSE AXEL 2024 *


* Luca van der Veken      (Sint Jansteen)     Willebrord Wil Vooruit.
* Regio Team Zuid Nederland:

  * Nick Wisse   (Rilland / foto)
* Dennis Polfliet   (Yerseke)
   * Sven Verduijn   (Zuiddorpe).


   
* Rondemissen 2023 *
 
ORGANISATIE : DE 41 STE EDITIE VAN DE SPIE INTERNATIONALE JUNIOREN DRIEDAAGSE WAS GRANDIOOS.


* Foto: Edwin van Immerseel.     

"Het bestuur van de SPIE Internationale Junioren driedaagse van Axel vindt het bijzonder gepast om bij deze alle vrijwilligers te bedanken voor hun geweldige inzet. Wij zijn heel erg dankbaar voor de prachtige sponsoren die zich aan ons evenement hebben verbonden. Dankzij hen is het vooral mogelijk om onze schitterende wedstrijd financieel op de kaart te zetten.
 Wij willen grote dank uitspreken aan alle vrijwilligers! ZONDER HEN GEEN DRIEDAAGSE!

Graag bedanken wij de politie en het jurykorps die onze wedstrijd uitstekend hebben begeleid. Ook dit jaar kregen wij van de politie en de jury niets anders dan lof. We werden geprezen over de goede, veilige, professionele wijze van organiseren voor een jongeren categorie (17-18 jaar), die garant staan voor de toekomst van het wielrennen.
 
Ook diverse ploegleiders spraken hun lof uit over de wijze waarop onze wedstrijd was georganiseerd en hebben zich nu al aangemeld voor de 42 ste editie. Uiteraard bedanken wij ook hen voor het mooie deelnemersveld en het sportieve gedrag tijdens de Driedaagse, want ook zonder hen is het helemaal niets.

Men vond de wedstrijd zeer attractief en staat als een rots op de wereldkalender. De beveiliging en medische verzorging werden genoemd als een voorbeeld voor velen. Wij kregen ook een compliment voor de chauffeurs in de wedstrijdkaravaan.
Uiteraard de mensen van onze bouwploeg die er voor zorgden dat alle etappes weer op tijd klaar stonden en na afloop alles weer keurig binnen no time hadden opgeruimd. Ook de huishoudelijke dienst die ervoor zorgde dat iedereen op tijd bevoorraad werd".
* JUNIOREN DRIEDAAGSE AXEL:
* EINDWINST FRANSMAN LEO BISIAUX.
* ZEEUWEN MEES DE VOS & LUCA VAN DER VEKEN IN EINDKLASSEMENT.

 * Fotografie: Edwin van Immerseel.      *Verslag: Organisatie.  

De Fransman Leo Bisiaux heeft zondag de 41ste editie van de SPIE Internationale Junioren Driedaagse op zijn naam geschreven. De achttienjarige renner kon de suprematie van zijn ploeg AG2R-Citroen in de koninginnenrit belonen door zowel de rit- als eindzege op te eisen.

Junioren uit alle windstreken waren in Axel neergestreken. De SPIE Internationale Junioren Driedaagse heeft niet voor niets in de loop der jaren een indrukwekkende erelijst en reputatie opgebouwd. Dat was eveneens terug te zien in de sterkte van het deelnemersveld, ondanks stevige concurrentie van de Ronde van Vlaanderen en de Trophee Centre Morbihan in hetzelfde weekend.  


 

Traditiegetrouw begon de etappekoers met een rit in lijn in Axel. Onderweg zorgden de kasseien van de Plattedijk voor de eerste verbrokkeling, maar vluchtpogingen hadden weinig kans van slagen. Uiteindelijk was de Belg Thomas Vuerinckx (Acrog-Tormans) na 102 km. de snelste in de onvermijdelijke massasprint met de tijd  2.22.26.   2. Oscar Chamberlain  (AG2R Citroen U19)    3. Matys Grisel  (AG2R Citroen U19)    4. Anue Raubar  (Cannibal Team)    5. Felix Urn Kristoff  (Regioteam Zuid Nederland).  

Zeeuwen:  23. Luca van der Veken  z.t. als winnaar    53. Mees de Vos  z.t.    103. Bas van Zuidam op 2.24    134. Tim Piessens op 9.54   Uit koers:  Diego Sandee en Arno Piessens.  135 renners geklasseerd.

 


Daags nadien op zaterdagmorgen stond voor de klassementsrenners een belangrijke afspraak op het programma in de vorm van een tijdrit in Westdorpe. Daarin etaleerde de Amerikaan Andrew August (Hottubes Development Team) zijn talent door de 11,9 kilometer race tegen de klok naar zijn hand te zetten. De winnende tijdscore was 14.24.15.  2. Sjors Lugthart  (Willebrord Wil Vooruit) op 6.54    3. Oscar Chamberlain  (AG2R Citroen U19) op 12.31   4. Bruno Kessler  (Duitsland U19) op 22.74    5. Mees Vlot  (Gepla Watersley R+D) op 28.17   

Zeeuwse junioren:  109. Mees de Vos op 2.09.01    110. Bas van Zuidam op 2.11.75     113. Luca van der Veken op 2.14.52     132. Tim Piessens op 3.13.92.  Winnaar August pakte eveneens de leiding in het algemeen klassement.
 

In de avondetappe kwam die leidende positie echter in het gedrang toen August in de openingsfase met materiaalpech moest afrekenen. Na een snelle fietswissel en de nodige hulp van ploeggenoten kon August echter zijn positie in het peloton weer innemen. Hoewel een vluchtpoging van acht renners even het algemeen klassement nog leek op te schudden, werd er in uiteindelijk in de straten van Sluiskil wederom gesprint om de zege. Daarin onderstreepte Thomas Vuerinckx (Acrog Tormans Balen) zijn klasse door opnieuw de spurt naar zijn hand te zetten na 80 km. en bijna 2 uur wedstrijd door het Zeeuws Vlaamse land.  2. Noah Wulff (NPV Carl Ras Roskilde)   z.t.    3. Patrick Frydkjer   (NPV Carl Ras Roskilde)  z.t.   4. Halvor Utengen Sandstad (NCF Region Sor)  z.t.    5. Tom Crabbe  (Avia Rudyco Cycling Team)  z.t.
 
Zeeuwen:  11. Luca van der Veken  z.t. als winnaar     55. Mees de Vos  z.t.    102. Bas van Zuidam op 3.41.    Tim Piessens DNF.
In de afsluitende koninginnenrit door het Vlaamse heuvelland was echter alles nog te overzien. August stond weliswaar aan de leiding, maar had een beperkte voorsprong in het algemeen klassement. Bovendien was het Franse AG2R Citroën U19 Team met maar liefst drie man in de top tien van het algemeen klassement sterk vertegenwoordigd.
 
Het was echter een dappere klassementsleider Andrew August die in de openingsronde het peloton op sleeptouw nam. Toen in de tweede ronde de Fransman Matys Grisel (AG2R Citroen) alleen op avontuur ging, moest de Amerikaanse formatie Hottubes alle zeilen bijzetten. Leider August kon die situatie in eerste instantie nog rechtzetten.Toen wereldkampioen veldrijden Leo Bisiaux namens AG2R Citroen even later een nieuwe ontsnappingspoging op touw zette, moest hij wel het antwoord schuldig blijven.
 
Bisiaux kreeg de Nederlander Guus van den Eijnden en de Duitser Bruno Kessler met zich mee. Het drietal bouwde al snel een grote voorsprong op en bleef uit de greep van de achtervolgers. Bisiaux was uiteindelijk de snelste van de drie in de eindsprint en won daardoor ook de driedaagse.  2. Bruno Kessler  (Duitsland U19)  z.t.    3. Guus van den Eijnden   (WV Schijndel)  z.t.    4. Jarne v.d. Ven  (Westland Wil Vooruit)  op 41 sec.     5. Mees Vlot  (Gepla Watersley R+D) op 41 sec.

Zeeuwse renners:   47. Mees de Vos op 4.47     54. Luca van der Veken op 6.31   Bas van Zuidam staakte de strijd. De jury rapporteerde na de klimetappe 68 binnenkomers.*Eindklassementen 2023 *

Individueel > gele trui hoofdsponsor Spie:
1. Leo Bisiaux   (AG2R Citroen U19)   6.58.58     2. Guus van den Eijnden (WV Schijndel) op 46 sec.     3. Mees Vlot  (Gepla Watersley R+D) op 53 sec.     4. Jarne v.d. Ven  (Westland Wil Vooruit) op 54 sec.    5. Bruno Kessler  (Duitsland U19) op 57 sec.     

6. Andrew August (Hottubes Development CT) op 1.13     7. Oscar Chamberlain  (AG2R Citroen U19) op 1.22    8. Matys Grisel  (AG2R Citroen U19) op 1.41    9. Ingmar v.d. Bosch  (Willebrord Wil Vooruit) op  2.00   10. Patrick Frydkjer  (NPV Carl Ras Roskilde). Twee Zeeuwen haalden het eindklassement in hun thuisprovincie:   
41. Mees de Vos op 6.41       Foto Beste Zeeuws Vlaming: 50. Luca van der Veken op 8.30.      Geklasseerd: 68 renners.

 
Punten / groene trui  1. Oscar Chamberlain  61 pnt.     21. Luca v.d. Veken   10 pnt.
 
Sprint / rode trui    1. Ed Uptegrove   9 pnt.
 
Jongeren / witte trui    1. Aubin Sparfel  7.01.15      13. Luca v.d. Veken op 6.13
 
Kasseien / grijze trui     1. Karst Hayma   25 pnt.
 
Combinatie / blauwe trui     1. Leo Bisiaux   11 pnt.
 
Berg KOM / bolletjes    1. Thom v.d. Werff   24 pnt.
 
12 teams in ploegenklassement:  1. AG2R Citroen U19      6. Willebrord Wil Vooruit (WWV).


 

Eindwinnaar Bisiaux na de huldiging:  "Ik ben erg blij hiermee. Ik had op de weg dit jaar nog geen UCI wedstrijd gewonnen, dus dit betekent veel voor me. Ik moet verder vooral mijn ploeg bedanken. We reden als ploeg zeer sterk, drie dagen lang. Mijn ploeggenoten hebben een belangrijk aandeel in deze dubbelslag gehad".

De kans is groot dat we de smaakmakers van dit weekeinde binnen enkele jaren terugzien op het hoogste niveau. Niet voor niets werden de voormalige etappewinnaars Brandon McNulty, afkomstig uit de Verenigde Staten, en de Ier Ben Healy respectievelijk eerste en tweede in de vijftiende rit van de Giro 2023 op dezelfde dag als de slotrit van de Junioren Driedaagse rond het Belgische Velzeke.  (21 mei 2023)
 
 


De UCI 2.1 junioren wedstrijd bestaat jaarlijks uit 2 ritten over veel kasseistroken en een individuele race tegen de klok in Zeeuws-Vlaanderen. Daarnaast is er een zware etappe door de Vlaamse Ardennen met diverse hellingen en kasseistroken. In het routeschema rond Zottegem/Velzeke zitten de Valkenberg, Leberg, Rekelberg, Langendries en de Paddestraat.   SELECTIE ZRTC THEO MIDDELKAMP

* Ploegleider Ad Polak van Theo Middelkamp kwam met 5 junioren naar Zeeuws Vlaanderen:
Arno Piessens
Tim Piessens
Diego Sandee (foto)
Mees de Vos
Bas van Zuidam.
* Bij Willebrord Wil Vooruit (WWV) was Luca van der Veken uit Sint Jansteen
in de selectie voor de Zeeuws Vlaamse 3daagse opgenomen.

* JUNIOREN DRIEDAAGSE AXEL : VEEL RENNERS MET PROFAMBITIES *

Op de deelnemers lijsten van de Junioren 3Daagse Axel staan talenten die destijds sterk reden in Zeeuws Vlaanderen en later doorstroomden naar de rangen van de profs.

* Renners die als junior meededen in Axel:
Servais Knaven      Davide Rebellin       Leon van Bon    Thor Hushovd    Tom Boonen    Bradley Wiggins    Andre Greipel     Zdenek Stybar      Niki Terpstra    Robert Gesink      Steven Kruiswijk     Tejay van Garderen    Sep Vanmarcke    John Degenkolb      

Wilco Kelderman      Dylan Groenewegen     Olav Kooij      Ben Healy      Tao Geoghegan Hart (foto Giro winst)     Tim Wellens      Fabio Jacobsen Tom Pidcock       Dylan van Baarle      Elia Viviani     Koos Moerenhout     Karsten Kroon.Zeeuwen : Davy Dubbeldam    Johnny Hoogerland (foto)    Brian van Goethem      Jarno Mobach.
* Bekijk de volledige lijst met internationale toppers : https://www.juniorendriedaagse.nl/nl/profsinj3d/  

De organisatie in de PZC:  "De wedstrijd heeft nu eenmaal een selectief parkoers en dan zie je toch de sterke renners bovendrijven. Dat er elk jaar weer renners bij zitten die later bij de profs schitteren, is natuurlijk mooi om te zien".* VOORBESCHOUWING 2023 MET PRESENTATIE SPONSORTRUIEN *


* SPIE SPONSORT ALGEMEEN KLASSEMENT EN GELE TRUI

 
SPIE is op afstand de grootste multi technische dienstverlener in Nederland. Dankzij toonaangevende expertise, een prima dienstenportfolio en een sterke lokale aanwezigheid. SPIE heeft 2.500 klanten in heel Nederland.
Huidige profs die in hun junioren periode in het geel door Zeeuws Vlaanderen reden: 2022:  Henrik Pedersen (Colo Quick)   2021:  Artem Shmidt (Hagens Berman Axeon) 2019: Quinn Simmons (Trek Segafredo) 2018: Alexandre Balmer (Jayco Alula).   
Verder Stefan Bissegger (EF Education), Max Kanter (Movistar), Mads Wurtz Schmidt (Israel Premier Tech), Alexander Kamp (Tudor Pro Cycling Team), Danny van Poppel (Bora Hansgrohe).  
* GROENE PUNTENTRUI : SPONSORING EVS INFRABOUW

De groene trui in de Junioren 3Daagse werd in 2010 gewonnen door Jasper Stuyven (foto). Nadien onder meer door Max Kanter, Stefan Bisseger en Quinn Simmons die in 2019 drie van de vier etappes won. Men aast daarbij niet enkel op die vermaarde gele trui maar ook op de combinatie met de groene trui. Ongetwijfeld zal die strijd ook dit jaar weer volop gestreden worden.
Op de trui staat het logo van de sponsor EVS Infrabouw. Dit bedrijf van de familie van Schilt is sinds 1985 actief op projectbasis in de natte en droge infrastructuur en heeft momenteel vestigingen in Westdorpe en Lekkerkerk.
* COMBINATIEKLASSEMENT : SPONSORING DEN DOELDER PALLETS (AXEL) *

Aan dit klassement zit de blauwe trui verbonden. De punten worden samengesteld aan de hand van de volgende klassementen: Algemeen, Punten en Sprintklassement.
In 2021 won Joshua Tarling, nu nog maar 19 jaar en al rijdend voor het top team INEOS Grenadiers. Hij heeft dit seizoen klassiekers gereden zoals E3 Saxo Classic – Parijs Roubaix – De Brabantse Pijl – Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Hij won in Axel ook de tijdrit in een gemiddelde van 51 km per uur.          

                     
In 2016 was de combitrui door Jarno Mobach (foto) uit Philippine. De Zeeuws Vlaming zegevierde in 2016 in Parijs Roubaix voor junioren. Die periode was hij zeker in topvorm. Vanaf 2023 koerst Mobach bij het VolkerWessels Cycling Team.           
* EREPRIJS VOOR EERST GEPLAATSTE RENNER UIT ZEEUWS VLAANDEREN
GESCHONKEN DOOR GEMEENTEN HULST,  SLUIS EN TERNEUZEN *
 
* ZEEUWSE JUNIOREN IN JUNIOREN DRIEDAAGSE *
 
Dat de internationale junioren driedaagse Axel al veel toprenners heeft voortgebracht is bekend. Maar dat er ook Zeeuwse toppers tussen zitten staat minder op het netvlies. Ons prachtige Zeeuwse landschap is voor wedstrijden en trainingen uitdagend genoeg om een sterke renner te worden.
 
Denk daarbij maar aan Jan Raas die, naast een enorme dosis talent, ook het fietsen heeft geleerd op onze dijken en in de polders waar je altijd wind tegen lijkt te hebben.


Een aantal jaren geleden waren er mooie prestaties van Jarno Mobach (tweede in het eindklassement van de editie 2016 / foto) en Timo de Jong. Deze mannen rijden ondertussen in het continentale team Volker Wessels en laten daar hun talent zien. Meer recent stonden Rody Reunis, Noel Rokven en Thomas Baert op het startblad.
 
Ook in 2023 komen een aantal Zeeuwen naar de Junioren Driedaagse. Zrtc Theo Middelkamp heeft een sterke selectie beschikbaar. Mees de Jong is een talent die in de belangstelling staat van de grote(re) teams. Verder de regionalen Bas van Zuidam en de gebroeders Piessens uit Hulst.


Koersdirecteur Patrick van Passel (foto) heeft de eerste editie van 1982 meegedaan voor wielervereniging Zeeuws Vlaanderen. Hij was toen pas overgestapt naar de junioren categorie bij de KNWU als tweede jaars junior. Het jaar daarvoor was hij begonnen met wielrennen. Van Passel: "Ik weet nog dat we in de geel rode truien reden zonder sponsoring omdat dat in die tijd niet mocht van de KNWU. Ik kreeg een wollen wielershirtje dat we, net als de broek, zelf moesten betalen".
 
De winnaar van deze editie was Jack van der Horst. Patrick werd 19 de in het eindklassement. De successen kwamen later toen hij aan de slag ging bij Superconfex met ploegleider Jan Raas.
* ZATERDAG TIJDRIT IN WESTDORPE *

Eerdere winnaars van de tijdrit waren John Degenkolb (2007), Dylan van Baarle (2009 en 2010). Brandon Mc Nulty (2015), Stefan Bissegger (2016), Quinn Simmons (2019) en Joshua Tarling (2021). Renners die we vandaag nog steeds tegenkomen in het profpeloton. De winnaar van 2022 was de Luxemburger Niels Michotte (foto). Hij werd tevens tweede in het eindklassement en veroverde de groene trui als winnaar van het puntenklassement.* WESTERSCHELDETUNNEL SPONSORT JONGERENTRUI *
Speciaal voor de eerstejaarsdeelnemers in de Driedaagse wordt een jongerenklassement bijgehouden.
Na iedere etappe en bij het opmaken van het eindklassement wordt de winnaar gehuldigd met de witte trui.
Hierop prijkt het logo van de Westerscheldetunnel die al vele jaren deze trui sponsort.Niet de minste renners hebben in het verleden in het eindklassement de witte trui om de schouders gehad. In 2009 werd hij gewonnen door Jasper Stuyven die tot op de dag van vandaag sprekende resultaten boekt als profrenner. Het jaar daarop won Danny van Poppel (foto) de trui. Ook hij is bij sprintetappes nog steeds in de voorste gelederen te vinden.
* KASSEIEN KLASSEMENT : SPONSORING BOIDIN ASSURANTIE & HYPOTHEKEN *

Het kasseien klassement zal deze editie weer gesponsord worden door Boidin Assurantien en Hypotheken. Deze specialisten beschikken over een vestiging in Oostburg, Terneuzen en Hulst:  https://www.boidin.nl/

Aan dit kasseien klassement zit de grijze trui verbonden.
De renners kunnen punten verdienen in de 1e, 3e en 4e etappe.
 
In de eerste rit rond Axel zit de 1000 meter lange kasseienstrook van de Platte Dijk waar de renners 5 keer om de punten zullen strijden.
 
Zaterdag middag ligt de uitdaging op de kasseistroken van de Boekhouteweg, Smokkelweg, Timmermansweg en de Bolderweg. Het zijn 8 stroken met een totale lengte van 7,4 km.
 
Op de slotdag rond het Belgische Velzeke / Zottegem moeten de junioren drie keer over de Paddestraat. Deze strook die ook in de profklassieker Ronde van Vlaanderen is opgenomen heeft een lengte van 1,8 km.


In 2016 mocht regio renner Jarno Mobach (VolkerWessels) na de eindhuldiging de kasseitrui meenemen naar woonplaats Philippine. 1n 1999 was Hans Dekkers uit Ijzendijke de beste op de Zeeuws Vlaamse en Belgische kasseien.
* CARGILL SAS VAN GENT SPONSORT RODE SPRINTTRUI *

 
De nieuwe sponsor van de Rode Trui is Cargill te Sas van Gent. Toen de directie van Cargill werd benaderd met uitleg en de vraag om de Internationale Junioren Driedaagse financieel te ondersteunen, klonk er al vrij snel een resoluut ja. Graag zag Cargill haar naam verbonden aan de wielerwedstrijd in de vorm van de Rode Trui.
 
Cargill levert  wereldwijd voedings, landbouw, financiele en industriele produkten en diensten. Samen met de landbouw, de klanten, de overheid en directe omgeving  helpt Cargill mensen zich te onwikkelen, gesteund door een 155 jarige expertise en ervaring.  2022 : DEENSE OVERWINNING IN 40 STE JUNIOREN DRIEDAAGSE ZEEUWS VLAANDEREN 2022

ZEEUWS VLAMING THOMAS BAART IN TOP 35


Fotografie: Freddy Scheele.    Verslag: Organisatie.

Henrik Pedersen heeft de veertigste editie van de Internationale Junioren Driedaagse gewonnen. De Deen was de beste in de vierde etappe en had op de streep net genoeg voorsprong over om ook de eindzege te grijpen. Voor Pedersen was het na de EPZ Omloop van Borsele in april zijn tweede zege op Zeeuws grondgebied in korte tijd.Bij de Zeeuwse junioren behaalde alleen Thomas Baart (archieffoto) een klassering. De Zeeuws Vlaming van de Belgische formatie Van Moer Logistics eindigde op de 34 ste plaats met een verschil van 3.54 op winnaar Pedersen.  De Zeeuwen Noel Rokven, Mees de Vos, Bas van Zuidam, Diego Sandee, Tycho van Gijsel en Sam de Jonge verlieten de wedstrijd.Henrik Pedersen eindigde in alle etappes van de Driedaagse in de top tien. Op de eerste dag werd de renner van NPV-Carl Ras Roskilde in de massasprint in Axel tweede achter zijn landgenoot Boas Lysgaard. In de tijdrit in en rond Westdorpe eindigde Pedersen als zesde en in de rit in lijn rondom Sluiskil werd de Deen achtste.

Voor aanvang van de slotetappe met start en finish in het Belgische Velzeke had Pedersen een achterstand van een halve minuut op Niels Michotte uit Luxemburg, die in de tijdrit de macht had gegrepen. Met nog 40 kilometer te gaan demarreerde Pedersen uit een kopgroep van vier. De winnaar van de Omloop van Borsele pakte vijftig seconden op het peloton en reed zo virtueel in het geel.


In een spannende slotfase zette Michotte de achtervolging in, maar de Luxemburger kwam net tekort. Dankzij de tien bonusseconden die op de streep voor de winnaar klaar lagen legde Pedersen beslag op de eindzege. Michotte werd op vier seconden achterstand tweede, de Amerikaan Artem Shmidt (winnaar van 2021) derde.

Sjors Lugthart van Willebrord Wil Vooruit werd op de zesde plaats de beste Nederlander met een achterstand van 48 seconden. De jury kon 60 coureurs in het eindklassement opnemen.  * Eindklassementen Truien 2022 *Algemeen   geel      
Hendrik Pedersen

Punten    Groen          Sprint   Rood        Combinatie   Blauw    
Niels Michotte

Jongeren    Wit
Steffen De Schuyteneer

Kasseien    Grijs
Maxime Duba

Bergen     Bolletjes
Henrik Pedersen

Ploegen
AG2R Citroen U 19.

* JUBILEUM EDITIE JUNIOREN DRIEDAAGSE AXEL
VAN 20 T.M. 22 MEI 2022 *

* Zeeuwen op Deelnemerslijst 2022 met 175 renners *

* Noel Rokven        Sint Jansteen
* Tycho van Gijsel       Axel
* Thomas Baart        Kloosterzande
* Bas van Zuidam       Zaamslagveer.

* Sam de Jonge     Zierikzee
* Mees de Vos      Heinkenszand    (foto boven)
* Diego Sandee      Geersdijk.

* FIETS HISTORIE ZEELAND *


Bekijk de Erelijst:* Junioren 3Daagse Editie 1994 *
Terug naar de inhoud