* Historie Varia - Zeeland op de Fiets

* MIDDELBURG FIETST *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen : Historie Varia        * Tips & Foto's :  info@zeelandopdefiets.nl

* WESTRATE VERPAKKINGEN IN MIDDELBURG
 SPONSORDE T.M. 2019 PROF WIELER TEAM ROOMPOT VAKANTIES  
 


De Middelburgse onderneming Westrate, de veelzijdige specialist, was enkele jaren sponsor van de Nederlandse profwielerploeg Roompot Vakanties.
Bij Weststrate werd in 2009 verteld dat ze heel erg van fietsen houden. "We zijn al heel wat jaren verbonden aan de wielerploeg team Roompot. Ook in het nieuwe jaar zullen we weer te zien zijn op het shirt van de profs van team Roompot - Charles Cycling Team. In 2019 is onze vertrouwde 'W' weer op achterzakken van alle renners te zien".


De ploeg voor het slotseizoen 2019 werd voorgesteld tijdens de wielerzesdaagse in sportpaleis Ahoy te Rotterdam (foto). De bijna 9000 toeschouwers konden in de Maasstad de renners en de nieuwe tenues van de Nederlands-Belgische ploeg goed bekijken. Het Weststrate logo stond vanaf de volle tribunes mooi in de schijnwerpers.


De Zeeuwse presentie bij Roompot Charles stond in 2019 op naam van Nick van der Lijke (foto). Daarnaast koersten o.m. Lars Boom, Maurits Lammertink, Elmar Reinders, Pieter Weening en Jan-Willem van Schip in het oranje-zwart tenue van de Hollandse ploeg. De managers functie werd ingevuld door Rotterdammer Michael Zijlaard. Het logo van Team Roompot met sponsor Weststrate was vaak op tv te zien tijdens klassiekers en etappewedstrijden.    


* 2 MIDDELBURGSE WIELERCLUBS VANAF 1896 : TAVENU & SCALDIS
* VAN AMATEURRONDE MIDDEN ZEELAND (1959) NAAR PROFKOERS TACX PRO CLASSIC VAN 2017-2019

* KLASSIEKER VAAK TE GAST IN MIDDELBURG


* Foto : Beeldbank Zeeland:
Ploegentijdrit in 1965 vanaf de Markt in Middelburg over Walcheren.


Op 18 juli 1959 werd de eerste Ronde van Midden-Zeeland verreden.
Tussen de start en finish, beiden in Goes, legden de renners 200 km af over Zuid-Beveland en Walcheren.
Scherprechter in dat eerste jaar was de Kattendijksedijk tussen Wemeldinge en Goes.
De 21-jarige Miel Verstraeten uit Eede werd de Zeeuwse winnaar van deze eerste editie.

In 1965 werd vanuit Middelburg Centrum een ploegentijdrit verreden over Walcheren.  Tussen 1998 en 2015 waren er enkele naam- en parcourswisselingen
maar van 2017 t.m. 2019 was de Ronde van Midden-Zeeland weer (tijdelijk) terug
bij haar roots onder de naam van de nieuwe hoofdsponsor Tacx.De UCI profklassieker Tacx Pro Classic Zeeland stond vanaf 2017 drie keer op het programma
met de start in Middelburg Centrum en de finish op Neeltje Jans.

* Lees meer op de speciale pagina "Van de Ronde van Midden Zeeland tot de Tacx Pro Classic".


* SLOTKOERS ZEEUWSE PROF MARCO MINNAARD IN 2019 DOOR THUISPROVINCIE
VAN MIDDELBURG NAAR NEELTJE JANS.
* Doorkomst in  centrum Oostkapelle met Marco Minnaard (links vooraan met witte schoenen) *

Voor Marco Minnaard was de Tacx Pro Classic op 12 oktober 2019,
zijn laatste wedstrijd in het profpeloton.

Na zes kontrakt jaren bij het Belgische Wanty Gobert
koos de Bevelander voor overname van het familiebedrijf Nutswerk in Kapelle.* Minnaard met zijn ouders bij Tour de France *

Onder barre weersomstandigheden streden de renners om de hoogste eer over een afwisselend parcours vanaf Middelburg. Het peloton kwam o.m. over de pittige Kattendijksedijk en ging via kronkelende bloemdijken naar de Zeelandbrug. Via Schouwen Duiveland werd Neeltje Jans bereikt. Na ruim 200 kilometer door Zeeland speelde de finale van de Tacx Pro Classic zich af op de Stormvloedkering.Marco Minnaard was in zijn afscheidskoers de beste Zeeuw op de 54 ste plaats
met een verschil van 46 seconden op sprintwinnaar Dylan Groenewegen van Jumbo Visma.* ZEEUWSE PROF BRIAN VAN GOETHEM
EN PLOEGLEIDER MICHAEL BOOGERD (ROOMPOT NEDERLANDSE LOTERIJ)
IN 2018 TE GAST BIJ MIDDELBURGSE SCHOOL

Bron: PZC.   De Zeeuws Vlaamse beroepsrenner Brian van Goethem en zijn ploegleider Michael Boogerd waren in mei 2018 te gast op een basisschool in Middelburg. Het wielerduo van Team Roompot Nederlandse Loterij kreeg allerlei vragen van 17 leerlingen van basisschool Het Springtij. Wat vind je leuk aan wielrennen, hoe hard ga je en is het zwaar?  Van Goethem (foto) en Boogerd waren op de school om de kinderen te feliciteren met hun verkeersdiploma. Juf Karin van Opdorp reikte aan alle jongeren een diploma uit en de kinderen kregen van Team Roompot NL een verrassingstasje. De school won het bezoek van de renners door mee te doen aan een prijsvraag van Veilig Verkeer Nederland.   * LAATSTE KOERS PROFRENNER BRAM TANKINK IN 2018 STARTTE IN MIDDELBURG.
* TACX PRO CLASSIC VAN ZEEUWSE HOOFDSTAD NAAR NEELTJE JANS.
* Laatste startblad in Middelburg in oktober 2018 *

Foto's: Organisatie. De klassieker Tacx Pro Classic op 13 oktober 2018 van Middelburg naar Neeltje Jans was de laatste wedstrijd van profrenner Bram Tankink. Voor de 39 jarige renner uit Haaksbergen een afscheid na 18 jaar in het beroepspeloton met mooie zeges op de erelijst.
Peter Schulting (31) won verrassend de afscheidswedstrijd van Bram Tankink na een wedstrijd van 4,5 uur. De 31 jarige renner uit het continentale team Monkey Town versloeg zijn drie medevluchters in een echte millimeter sprint op Neeltje Jans. De Belg Dries de Bondt werd tweede gevolgd door zijn landgenoot Jerome Baugnies. Slechts 52 coureurs haalden de finish, Tankink werd niet geklasseerd (dnf) in zijn slotkoers.

* Passage Stormvloedkering, Tankink links *
Bram Tankink in oktober 2018 over zijn situatie: "Het lichaam wil echt niet meer. Zes maanden geleden heeft mijn lichaam gezegd: ik stop ermee. Ik heb geprobeerd mezelf weer in gang te trekken, maar het was gewoon op. Ik heb zes maanden geleden weer een kleine gekregen, dus ik hoop dat mijn talent daar gebleven is, dat ik het heb doorgegeven". Op Twitter reageerde zijn ploeg Lotto NL - Jumbo op het vertrek van de routinier : "Hij is een onvervangbaar lid van het team. Een rolmodel, een superknecht, een motivator, wegkapitein en heel veel meer".  


* JEUGD WIELRENNEN OP ABIJPLEIN MIDDELBURG OKTOBER 2017
* ZLM TOUR 2017 OVER WALCHEREN:
PRIMOZ ROGLIC (LOTTO NL JUMBO) WINT PROLOOG IN WESTKAPELLE

1. Primoz Roglic    (Lotto NL Jumbo)   
8.04 min.    gemiddelde 55.785 km.

2. Marcl Kittel    (Quick Step Floors) op 3 sec.
3. Maximilian Schachmann   (Quick Step Floors) op 3 sec.

28 ste plaats voor Zeeuws Vlaming Brian van Goethem (Roompot Nederlandse Loterij) op 26 sec.

123 renners reden 7,5 km langs de kust en door het dorp en de polders.


* Gedeputeerde Jo Annes de Bat (rechts) met proloog winnaar Roglic *

* Lees meer over de ZLM Tour in Zeeland / Regio Middelburg:* EERSTE JEUGD STER ZEEUWSCHE EILANDEN 9 MEI 2015 IN REGIO MIDDELBURG* WINST RENZO MORETTI (MIDDELBURG) & OLAV KOOIJ (NUMANSDORP)* Uitslagen 1 ste Jeugd Ster Zeeuwsche Eilanden 9 mei 2015 in Koudekerke *

 Nieuwelingen meisjes:   1. Lotte Rotman    Kontich (B)      2. Quinty van de Guchte   Driewegen.
 
Junioren vrouwen:   1. Lenny Druyts   Wilrijk (B)    7. Celesta op den Brouw    Sint-Maartensdijk.


Nieuwelingen jongens:   1. Tom Peters   Thorn    
2. Pepijn Hillemans  Middelburg (foto Facebook)     7. Lars Oreel   Goes
 
Junioren jongens:   1. Jorn Volkers   Barendrecht     8. Jens Voet   Heinkenszand      9. Michael Hazen    SHeerenhoek.


 * Jeugd:
 
cat 1:  Dico van Os   Berkel Rodenrijs


cat 2:  Renzo Moretti     Middelburg   (foto Facebook)
 
cat 3:  Ryan de Bruijn   Bergen op Zoom
 
cat 4:  Casper Noorloos   Kaatheuvel
 
cat 5:  Lotte Jansen     Dordrecht
 
cat 6:  1. Boris Roomers  Rozenburg    2. Jurgen Mesu  Middelburg    12. Flavio Moretti   Middelburg
 
cat 7:   1. Olav Kooij    Numansdorp      13. Hidde Greijdanus   Dishoek / Walcheren.


* IN 2012 MEMORIAL JOS VAN DER VLEUTEN IN NIEUW EN SINT JOOSLAND


Op 11 augustus 2012 stond in Nieuw en Sint Joosland
voor de eerste keer de Memorial Jos van der Vleuten op de Zeeuwse wielerkalender.


De oud beroepsrenner woonde in het dorp met zijn vrouw Tanja van de Plasse. v.d.Vleuten, in 2011 plotseling overleden, koerste van 1965 tot 1973 in het sponsorshirt van o.m. Televizier Batavus, Willem II Gazelle en Goudsmit Hoff / foto). De geboren Brabander won drie etappes in de Ronde van Spanje en behaalde talrijke ereplaatsen in klassiekers, etappewedstrijden en criteriums.
* Podium eerste Memorial Jos v.d. Vleuten 2012 *   
A Amateurs:     1. Dennis Raadtgever         2. Johnny van der Klooster       3. Christian de Meijer.  

* Lees meer over Wielrennen in Nieuw en Sint Joosland:
* WIELER TENTOONSTELLING "DE WIND BESLIST"
IN MEI / JUNI 2012 TE MIDDELBURG
* DELTA TOUR ZEELAND 2011 : TWEEDE ETAPPE STARTTE OP MARKT IN MIDDELBURG

Marcel Kittel won in het Pinksterweekend op zaterdag 11 juni 2011 de tweede etappe van de Delta Tour Zeeland van Middelburg naar Goes. De Duitse sprinter van Skil Shimano nam door zijn zege in de Ganzenstad de leiding in het algemeen klassement over van Jos van Emden die naar de derde plaats zakte op zes seconden.
Na een onrustige start met veel vluchtpogingen ontsnapten na 20 kilometer zes renners. Niels Albert, Olivier Bonnaire, Dominic Klemme, Joost van Leijen, Sander Oostlander en Tom Veelers zorgden voor de vlucht van de dag. Hun maximale voorsprong bedroeg 2,5 minuut.
 
Vlak voor de eerste tussensprint, met 112 kilometer voor de boeg, deden de mannen van Vaconsoleil DCM een poging het peloton uit te dunnen. Dat resulteerde in drie waaiers, maar niet veel later kwam het achtervolgende peloton weer samen. De tussensprint werd gewonnen door Veelers, voor Van Leijen en Oostlander.
Op 67 kilometer van de finish, bij de tweede passage van de Hogerwaardpolder, een kasseistrook van 1800 meter tussen Rilland en Woensdrecht, werden de vluchters gegrepen door het peloton. Na de samensmelting was het opnieuw onrustig. Elf renners reden weg, maar omdat de formaties van Rabobank en Vacansoleil DCM de slag gemist hadden werden ze vlak voor de tweede tussensprint teruggepakt.

De tweede tussensprint, bij de eerste doorkomst in Goes, werd een prooi voor Rabo renner Michael Matthews, voor Theo Bos en Roger Kluge. De laatste vluchtpoging kwam op naam van Jens Mouris. De renner van Vacansoleil DCM pakte 25 seconden voorsprong, maar zijn poging strandde in het zicht van de haven.Foto Organisatie:
In de massasprint bleek Marcel Kittel vervolgens de sterkste, 193 km in 4.18.47.  
2. Theo Bos  (Rabobank Cycling Team)    3. Aidis Kruopis  (Landbouwkrediet)    
50. Hans Dekkers    Yzendijke   (Landbouwkrediet).
De proloog in Vlissingen werd gewonnen door Jos van Emden.
De slotrit rond Terneuzen was voor de Belg Steven Caethoven van Veranda Willems Accent.  


Eindklassement:  1. Marcel Kittel  (foto)   8.58.09     
2. Theo Bos op 4 sec.    3. Jos van Emden op 6 sec.    
64. Hans Dekkers op 38 sec.      103 renners geklasseerd.   
 
Programma in Middelburg op zaterdag 11 juni 2011:
 
* Huldiging eerste drie renners proloog Vlissingen en uitreiking leiderstruien.
 
* Tekenen presentielijst door de renners en opstellen renners en volgers op de Markt.
 
* Start eerste etappe Middelburg (Markt) - Goes (Nansenbaan).


* ZUID HOLLANDER ROBERT DE POEL WINT 12 SEPTEMBER 1993 DRIEDAAGSE DELTATOER.

* PARCOURS : TWEEDE ETAPPE DELTATOER 1993
 
DOOR ARNEMUIDEN OVER 'T SPOOR RICHTING WOLPHAARTSDIJK.

Robert de Poel, geboren in Papendrecht op 14 mei 1970, was lid bij DRC De Mol Dordrecht.
Hij droeg sponsortruien van o.m. Teleflex, Vredestein, Europolis en Sauna Diana.
* WIELRENNER ARJAN DE RIDDER (ARNEMUIDEN) OVERLEED IN 1989 OP 19 JARIGE LEEFTIJD

> geboren 23 januari 1970.
> overleden in zijn slaap op 29 mei 1989 in Lochristi (B).

*  Bron : PZC 25 januari 1989  *
* EERSTE WIELERZEGE WITTE ANDRIESSE (MIDDELBURG FIETST) IN KRUININGEN
OP 30 AUGUSTUS 1986

Op zaterdag 30 augustus 1986 won Witte Andriesse (Scherpenisse > Middelburg / foto) het TMZ criterium in Kruiningen. In de C-categorie versloeg hij 37 concurrenten in de straten van het Zuid Bevelandse wielerdorp. P.Tax uit Roosendaal en C.de Snoo (Dordrecht) reden zich ook in de top 3.
Andriesse was toen lid van TC Tandje Bij (Sint-Maartensdijk). Hij koerste vier seizoenen bij de niet licentiehouders en 1 jaar in de KNWU categorie liefhebbers in het groen/gele clubshirt van Wielervereniging Steenbergen.


* WIELER VERENIGING ZEELAND OPGERICHT 22 NOVEMBER 1982* VOORZITTER CEES DE RIDDER (ARNEMUIDEN)
WILDE MET WIELER VERENIGING ZEELAND VANAF 1985 NAAR DE TOP

22 november 1982  >  22 november 2024
* 42 jaar Fiets Historie Zeeland *

Wieler Vereniging Zeeland opgericht 22 november 1982
met voorzitter - stimulator Cees de Ridder (Arnemuiden)
en renners uit de Regio Middelburg.
\
* SELECTIE WIELER VERENIGING ZEELAND 1988
* MIDDELBURGER KEES RIEMENS PROMOOT IN 1983 DAMES WIELRENNEN IN ZEELAND
* MIDDELBURGSE RENNERS IN A & B KOERS KORTGENE IN 1978
* 20 JARIG JUBILEUMFEEST ZRTC THEO MIDDELKAMP IN 1974 TE MIDDELBURG:

* JAN RAAS, CEES PRIEM EN KEETIE VAN OOSTEN-HAGE NEDERLANDS KAMPIOEN.* MIDDELBURGSE WIELERCOMITE TIMMERT AAN DE WEG IN 1970* Lees meer over de Benefiet wedstrijd op 27 september 1969 in Middelburg
voor de geblesseerde Kees Rentmeester  (Ovezande / foto):* AMATEUR DEBUUT GABY MINNEBOO
OP 8 OKTOBER 1963 IN HULST.

* GEBOREN IN VEERE OP 12 JUNI 1945 -
OP JONGE LEEFIJD VERHUISD NAAR ZUID HOLLANDSE HEENVLIET.
*  Gaby Minneboo, Ton Griep & Nico Toussaint bij Markthof Union  *TOP 10 WALCHERSE NIEUWELINGEN RONDE MIDDEN ZEELAND 1959
Bij de eerste Ronde van Midden Zeeland op 18 juli 1959 werden in Goes afwachtingswedstrijden georganiseerd.
Op de Bergweg stond een koers gepland voor o.m. Nieuwelingen.

Twee jonge coureurs van Walcheren eindigden in de top 10:
P. Hillebrand (Sint Laurens) werd vijfde en R. Overweel uit Middelburg kwam als zesde binnen.

* PIET VAN DER LIJKE (MIDDELBURG) IN PROFKOERS DOOR WILHELMINAPOLDER IN 1954
* Lees de pagina 'Podium Oud Renners' met Piet van der Lijke:* WIELERWEDSTRIJD 1936 IN MIDDELBURG
BIJ DE KRUISING SEISSINGEL / SEISWEG
* GRASBAANRACES IN MIDDELBURG OP 5 AUGUSTUS 1934
* WEGWEDSTRIJD MIDDELBURG - VEERE OP 8 OKTOBER 1933:
WINST MIDDELBURGER J DE SMIDT *

* WIELRIJDERS VERENIGING 'SCALDIS' MIDDELBURG
WEGWEDSTRIJD SEROOSKERKE  -  OOSTKAPELLE
OP 12 SEPTEMBER 1903


* EERSTE WEGKOERS ZEELAND MET MIDDELBURGERS IN ZEEUWS VLAAMSE HULST IN 1926

In Zeeland had Hulst de primeur van de eerste wegkoers.

Op 31 augustus 1926 zegevierde Roger de Heer.
De Belgische coureur versloeg zijn landgenoten De Meijer en Clapdorp.
Het rennersveld bestond hoofdzakelijk uit Belgen en een groep Zeeuwse renners met enkele Middelburgers.

Op 4 september 1927 vond de tweede editie plaats met 39 inschrijvingen. De Grote Prijs Hulst over 108 km. werd verreden rond de stad. Op het ronde bord stonden 6 omlopen van 18 km. De zegebloemen waren voor Odiel van Hevel (B)   2. Maurice Raes (B)   3. Frans Bonduel (B). Edmond Picavet zorgde met de negentiende plaats voor een Nederlandse top 20 klassering.

Op 5 september 1927 werd de wegwedstrijd Sas van Gent - Brussel - Sas van Gent georganiseerd met aankomst op de wielerbaan. De Belg Karel van Hassel was de rapste.  2. Leoplold Boone en 3. Henri Demeyer. Een compleet Belgisch podium in Zeeland.

Op 31 augustus 1928 werd de GP Hulst gewonnen door Hector Marquinie voor Verstaeten en Deroeck.

In augustus 1931 was er weer koers in Hulst. De top 3 bestond uit Belgen:  1. Cesar Bogaert   2. Constan Dyzers   3. Aime Dossche. Er mochten toen alleen met toestemming van de overheidsinstanties wedstrijden op de weg geprogrammeerd worden.    


Terug naar de inhoud