* GP Arjaan de Schipper - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen  :  Klassieker Grote Prijs Arjaan de Schipper & ZLM Tour.
GROTE PRIJS ARJAAN DE SCHIPPER IN 2020 DEFINITIEF GESCHRAPT
De GP Arjaan de Schipper komt niet meer op de kalender. De klassieker die in 2019 voor het laatst werd georganiseerd rond Goes verdwijnt in de Zeeuwse wielerarchieven.

 Namens de organisatie gaf voorzitter Kees Veerhoek een toelichting in de PZC (17 juli 2020):
 
"Doorgaan was geen optie meer. Na financiele problemen kwamen we in 2019 terug als wedstrijd van de U23 Road Series en dat was ons goed bevallen. De problemen waren echter nog niet uit de lucht. We kwamen bestuurlijke mankracht te kort, terwijl dat steeds belangrijker werd. Het is immers in de loop der jaren steeds lastiger geworden om een wedstrijd te organiseren.

We hebben de voorbije periode onvoldoende nieuwe aanwas kunnen vinden. Dat is de hoofdzaak dat we ermee stoppen. Bovendien kan je in een tijd als de coronacrisis moeilijk bij bedrijven aankloppen voor steun. Tel daarbij op dat het voor volgend jaar nog lastiger wordt om voldoende politiebegeleiding te krijgen, zelfs voor de plaatselijke ronde die we sinds vorig jaar hadden uitgetekend voor onze wedstrijd.

We hebben alles eraan gedaan de voorbije jaren om de wedstrijd te redden, maar het werd ons onmogelijk gemaakt. We kunnen onszelf eigenlijk niets verwijten en gaan ons bezinnen over de toekomst. Of we nog ooit met een nieuwe wedstrijd komen? Geen idee, maar dat zou toch een klein wonder zijn".IN 2020 GEEN GP ARJAAN DE SCHIPPER :
ZOEKTOCHT BESTUURSLEDEN EN SPONSORS

 De GP Arjaan de Schipper komt in 2020 niet op de Zeeuwse wielerkalender.
Er zijn nl. onvoldoende medewerkers beschikbaar voor de organisatie.
De wedstrijd in de U23 Road Series beleefde in 2019 een mooi debuut met een spannend koersverloop.
Ook de renners waren enthousiast en zagen zeker kansen voor de nieuwe klassieker over Zuid Beveland.

Voorzitter Kees Veerhoek (foto) reageerde in december 2019 in de PZC:  In de huidige bezetting is het onmogelijk om in 2020 een koers te organiseren. We hadden onszelf op de kalender kunnen zetten in de hoop dat het goed zou komen, maar we willen niemand op het laatste moment teleurstellen. We gunnen onszelf dus wat extra tijd en focussen ons op 2021.

Veerhoek tegenover verslaggever Job de Feijter: De eerste jaargang is uitstekend bevallen. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, maar we hadden zelfs de verminderde politie inzet goed opgevangen met een compact, lokaal circuit van tien kilometer. Op die manier kregen de toeschouwers bovendien de renners vaak te zien. Dat is alom zeer positief ontvangen. Het was een open koers met een spannende finale. Door de wind was het eigenlijk al vanuit het vertrek volle bak koers. Dat thuisrijder Timo de Jong uiteindelijk een vijfde plaats behaalde achter de Belgische winnaar Jonas Castrique was natuurlijk mooi meegenomen.
Wie was Arjaan de Schipper

de Schipper was de man waar de Zeeuwse wielersport om draaide. Een persoon waar je niet om heen kon als je iets te maken had met de sport op twee wielen. Arjaans leven stond al heel vroeg in het teken van de wielersport. Als midden twintiger was hij behoorlijk actief in de Zeeuwse Ren en toerclub Theo Middelkamp en in de organisatie van de Ronde van Midden Zeeland.


Later werd Arjaan ook actief binnen het bestuur van de KNWU en ging op nationaal niveau de wielersport besturen. Jarenlang was hij lid van de sportcommissie van de KNWU. Midden jaren 80 kwam voor Arjaan het moment dat het op nationaal niveau besturen van de KNWU lang genoeg had geduurd. In de eigen provincie wilde hij zich nog wel inzetten voor zijn geliefkoosde sport. De logische stap die toen volgde was dat Arjaan consul werd van het district Zeeland en hoofd verantwoordelijke werd voor de technische zaken. Een functie die hij met veel overgave heeft vervuld. Als eerbetoon aan Arjaan de Schipper wordt de GP georganiseerd.

GP ARJAAN DE SCHIPPER IN 2019 OPVOLGER VAN ZLM TOUR

Fotografie : Organisatie, Diverse bronnen.  In 2019 werd voor de eerste keer de GP Arjaan de Schipper ingericht. Op een plaatselijke ronde van 16,8 km door Goes en Kloetinge werd een spannende wedstrijd afgeleverd door de gemotiveerde jonge coureurs van 25 ploegen.

De wedstrijd was geen onderdeel meer van de UCI Nationscup U23 maar werd wel opgenomen in de U23 Road Series 2019. In deze populaire competitie was er startgelegenheid voor clubteams, clubcombinaties, regionale, district en continentale teams uit Nederland en Belgie.  In Goes stonden 11 Belgische en 11 Nederlandse teams en 3 formaties met een wildcard aan het vertrek.


De zegebloemen waren na 168 km voor Jonas Castrique van Wallonie Bruxelles. Bij de huldiging stonden Cedric Beullens (EFC L&R Vulsteke) en Marten Kooistra (SEG Racing) naast de triomfator.
 
Plaatselijk renner Timo de Jong (foto) van Volker Wessels toonde zijn talent en knokte zich naar de vijfde plaats.  35. Lars Oreel  (Goes) op 2.53     43. Wesley Mol  (Kapelle) op 2.53. Het jurykorps rapporteerde 47 binnenkomers en 98 uitvallers. 2018     ZLM Tour      
1. Matteo Moschetti         Zeeuwen :  20. Timo de Jong (Goes)    36. Lars Oreel   (Goes)     112. Wesley Mol  (Kapelle)

 2017     ZLM Tour     
1. Chris Lawless     2. Jasper Philipsen     3. Jeremy Lecroq

 
 
 


In 2016 stond de ZLM Roompot Tour op de wielerkalender, opgenomen in de Nations Cup voor landenteams. Op de openingsdag werd op Tholen een ploegentijdrit gereden. De 27 formaties kregen een pittig parcours voorgeschoteld. Noorwegen flitste met bijna 50 km per uur naar de overwinning (foto onder). De Hollanders werden zevende met o.m. Davy Gunst (Yerseke), Fabio Jakobsen en Bas Tietema.

Kamperland > Zierikzee      1. Fabio Jakobsen   124 km     2.43.22         27. Davy Gunst  (foto)
 
Goes > Goes      1. Andreas Stokbro   Denemarken   177 km     4.14.49          39. Davy GunstEindklassement:       
Top 3 Noorwegen.    1. Amund Grondahl Jansen      2. Markus Hoelgaard      3. Tobias Foss     22. Davy Gunst op 33 seconden.
 
 

 
2015     ZLM Roompot Tour      
 
Kamperland > Zierikzee       1. Soren Kragh Andersen    122 km     2.45.39    
 
Kamperland    ploegentijdrit   1. Denemarken   30.10           2. Engeland    31.27     3. Noorwegen  31.32
 
Goes > Goes    1. Mads Pedersen    177 km    4.02.18
 
Algemeen klassement      1. Soren Kragh Andersen      2. Mads Pedersen op 7 sec.     3. Michael Carbel op 11 sec.
 

 
 
Winnaars ZLM Tour  Arjaan de Schipper Trofee vanaf 1996:


 
2014      Thomas Boudat

 
2013         Youri Havik

 
2012         Maxime Daniel

 
2011           Luke Rowe

 
2010          Arman Kamyshev

 
2009         Luke Rowe

 
2008        Jacopo Guarnieri

 
2007        Ismael Kip

 
2006      Klaas van Hage

 
2005       Jos Pronk

 
2004       Kenny van Hummel

 
2003     Angelo van Melis


2002      Fabian Cancellara

 
2001       Peep Mikli

 
2000      Wesley Van Speybroeck

 
1999     Mark ter Schuure

 
1998       Gerben Lowik

 
1997      Ronald van der Tang

 
1996        Pascal Appeldoorn


Terug naar de inhoud