* Giro Zeeland - Zeeland op de Fiets

* MIDDELBURG FIETST *
Ga naar de inhoud* Giro 2010 in Zeeland:

* Etappe Amsterdam - Middelburg.

* Zeeuwse renners in Giro vanaf 1960.

* Giro Toertocht Middelburg door Zeeland.

* Wouter Weylandt Fietsroute Neeltje Jans > Middelburg/Dam.

* Middelburg op de Balans in 2010 *

 
WOUTER WEYLANDT WINT IN MEI 2010 GIRO ETAPPE AMSTERDAM - MIDDELBURG.

GEEN ZEEUWEN IN GIRO 2010 DOOR THUISPROVINCIE.

75.000 TOESCHOUWERS IN CENTRUM ZEEUWSE HOOFDSTAD.Foto's :
Organisatie, Middelburg Fietst, Mark Lobbezoo, Wij zijn de Stad, Toeristensites, Twitter en Facebook
   
Op 10 mei 2010 was de Ronde van Italie te gast in Zeeland. De derde etappe van Amsterdam naar Middelburg ging over een afstand van 209 km. Het parcours voerde vanuit de hoofdstad door het westen van Nederland via Leiden, Zoetermeer, Rotterdam en de Zuid Hollandse eilanden. Vervolgens kwam Zeeland in beeld met een passage door de Westhoek van Schouwen Duiveland en over Neeltje Jans. Na Noord Beveland ging de karavaan naar Walcheren. Via de kustroute en de Vlissingse Boulevard werd de finish op de Dam in Middelburg bereikt.
Boulevard Vlissingen

Tien kilometer na de start waren de Belg Olivier Kaisen (Omega Pharma), de Fransman Jerome Pineau (Quick Step) en de Nederlander Tom Stamsnijder (Rabobank) de eerste aanvallers. Het strijdlustige trio werd net voor de provinciegrens Zuid Holland / Zeeland ingelopen. Mede door de harde rugwind werd een hoog gemiddelde bereikt en verschillende renners kwamen dan ook in de problemen.
 
Tijdens een nerveuze finale gingen talrijke coureurs onderuit op de Zeeuwse wegen. De belangrijkste pechvogels waren Marzio Bruseghin, Christian Vande Velde, Bradley Wiggins en Alessandro Petacchi.

In de spits van de koers werd volop gejaagd om de sprinters al vroeg in stelling te brengen. Nadat de renners via de Nieuwe Vlissingseweg de hoofdstad Middelburg binnen reden kwamen de snelle mannen in beeld.Peloton op Neeltje Jans / Stormvloedkering

De sympathieke Belg Wouter Weylandt van Quick Step etaleerde zijn puike vorm en hield alle rappe concurrenten achter zich. De talentvolle coureur won de sprint na een enerverende slotfase langs de zonnige kust waarbij de felle Zeeuwse wind dikwijls vrij spel had. Weylandt kon voor de eerste keer in 2010 het zegegebaar maken. Bij de huldiging op de volle en gezellige Dam kreeg de Kazachse topper Alexandre Vinokourov de roze trui.* Wouter Weylandt wint op de Dam in Middelburg op 10 mei 2010.      Foto: Wij Zijn De Stad
Wouter Weylandt wint Giro etappe Amsterdam - Middelburg.
Rechts burgemeester Koos Schouwenaar.      * Uitslag Giro etappe Amsterdam-Middelburg:
 
1. Wouter Weylandt (Belgie/Quick Step) 209 km  5.00.06  gemiddelde 44.785 km.      2. Graeme Brown (Australie/Rabobank) z.t.      3. Robert Forster (Duitsland/Team Milram) z.t.
    
4. Danilo Hondo (Duitsland/Lampre-Farnese Vini) z.t.     5. Adam Blythe (Groot-Britannie/Omega Pharma-Lotto) z.t.    6. Andre Greipel (Duitsland/Team HTC-Columbia) z.t.      7. Linus Gerdemann (Duitsland/Team Milram) z.t.    8. Vincenzo Nibali (Italie/Liquigas-Doimo) z.t.     9. Thomas Rohregger (Oostenrijk/Team Milram) z.t.    10. Alexandre Vinokourov (Kazachstan/Astana) z.t.
Beste Nederlander :  18. Pieter Weening  (Rabobank).* Peloton ter hoogte van Winkelcentrum Tref Middelburg.     Foto: Wij  Zijn De Stad.
 


 
* Algemeen Klassement na etappe Amsterdam - Middelburg:     
1. Alexandre Vinokourov (Kazachstan/Astana)     2. Richie Porte (Australie/Team Saxo Bank) z.t.        3. David Millar (Groot-Britannie/Garmin-Transitions) op 1 sec.       4. Vincenzo Nibali (Italie/Liquigas-Doimo) op 5 sec.         5. Marcel Sieberg (Duitsland/Team HTC-Columbia) op 7 sec.Finish op de Dam in Middelburg.

De proloog in Amsterdam leverde winst op voor Bradley Wiggins van Team Sky. De Brit klokte na 8,4 km een tijd van 10.18.    2. Brent Bookwalter     3. Cadel Evans
 
 
Tyler Farrar van Garmin Transitions pakte de tweede rit van Amsterdam naar Utrecht. Na 209 km. versloeg de sprinter Matthew Goss en Fabio Sabatini.

 
 


* Eindstand Giro 2010:   
1. Ivan Basso   (Liquigas Doimo)    2. David Arroyo  op 1.51     3. Vincenzo Nibali  op 2.37
 
De 24 jarige Groninger Bauke Mollema (foto) was op de twaalfde plaats de eerste Hollander. De talentvolle coureur van het Rabobank Pro Team noteerde in Milaan een achterstand van ruim 19 minuten op Basso.        

De UCI rapporteerde 139 renners in het algemeen eindklassement.Bron : PZC mei 2010

* WIELERCAFE IN MIDDELBURG OP 23 APRIL 2010
IN TEKEN VAN DE GIRO IN ZEELAND *


* ZES ZEEUWSE RENNERS IN GIRO VANAF 1960 TOT 2020 *In 2020 verliet de complete ploeg van Jumbo Visma met Antwan Tolhoek de Giro na een positive corona test bij kopman Steven Kruijswijk.  

Antwan Tolhoek (Team Jumbo Visma) startte in 2019 als assistent van Primoz Roglic.
In het eindklassement (65 ste) van editie 102 was zijn achterstand op winnaar Richard Carapaz van Movistar 2.43.16. Zijn beste score, de zestiende plaats, behaalde hij in de zesde etappe tussen Cassino en San Giovanni.

In 2015 ging Nick van der Lijke met Team Lotto NL Jumbo naar de Giro. In de zeventiende etappe van Tirano naar Lugano kwam de Zeeuw als tiende binnen. Alberto Contador (Tinkoff Saxo) werd in Milaan als eindwinnaar gehuldigd. Van der Lijke belandde op de 86 ste plaats met een marge van ruim 4 uur op de Spaanse triomfator.


 


 * Johnny Hoogerland
 
2011  Vacansoleil DCM   57 ste   verschil met roze trui drager Contador 2.12.17      
2014   Androni    105 de op 3.37.09 van Quintana 

* Maarten Ducrot
 
1990    TVM Yoko   98 ste op 2.42.30 van winnaar Gianni Bugno.   
163 renners in eindklassement 73 ste editie.


* Kees Bal
 
1976    Molteni Campagnolo    
82 ste op 3.01.36 van Felici Gimondi 

* Jo de Roo stond in 1960 en 1967 op het Italiaanse startblad.
* WOUTER WEYLANDT FIETSROUTE VAN NEELTJE JANS NAAR MIDDELBURG.

* DE BELG WON OP 10 MEI 2010 DE GIRO ETAPPE AMSTERDAM - MIDDELBURGDE RENNER VAN LEOPARD TREK OVERLEED IN OP 9 MEI 2011
MET RUGNUMMER 108 NA EEN ZWARE VAL TIJDENS DE GIRO.

* PZC   JUNI 2023.


Lange Jan Middelburg in Giro sfeer.Ruim 2500 fietsers gingen zaterdagochtend 8 mei 2010 van start op de Markt in Middelburg voor de Giro Toertocht.
De toerders konden kiezen uit drie afstanden 30, 80 en 150 kilometer.

Burgemeester Koos Schouwenaar gaf het vertreksignaal.
De bekendste deelnemer in het peloton was toprenster Marianne Vos op de route van 80 km.

 
Het goede doel van de Giro Toertocht 2010 was de Stichting Pink Ribbon.
Deze organisatie die strijd tegen borstkanker kon bijna 3500 euro tegemoet zien op de bankrekening.
* Start op de Markt in Middelburg
* Lennard en Witte Andriesse (Middelburg)
bij de Veerse Dam.

* passage Vrouwenpolder


Terug naar de inhoud