> FIETSHISTORIE VARIA - Zeeland op de Fiets

Zeeland op de Fiets
Ga naar de inhoud
* Fiets Historie Zeeland  >  Varia.                 * Tips en Foto's : info@zeelandopdefiets.nl
De Zeeuwse fietsarchieven zitten vol spannende verhalen, sfeervolle foto's en enerverende evenementen.
Bijdrages voor Fiets Historie Zeeland:  info@zeelandopdefiets.nlBERT VAN GILS (VLISSINGEN) ORGANISATOR DELTATOER ZEELAND 1993

ETAPPES OVER SCHOUWEN DUIVELAND, WALCHEREN/NOORD BEVELAND EN ZEEUWS VLAANDEREN


WINST ROBERT DE POEL     2. PATRICK VAN PASSEL (SLUISKIL / foto)        3. MICHAEL VAN DER WOLF.


OP DE FIETS DOOR MIDDELBURG CENTRUM IN DERTIGER JAREN

Bekijk meer foto's :
Bron : Zeeuws Archief en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / Wij zijn De Stad Middelburg.

ZEEUWSE PROFS ANTWAN TOLHOEK & MARCO MINNAARD
TRAINDEN VOOR TOUR DE FRANCE 2018 IN DE REGIO ARNEMUIDEN
ANTWAN TOLHOEK EN MARCO MINNAARD REDEN IN HUN VOORBEREIDING OP DE TOUR DE FRANCE 2018 REGELMATIG EEN RONDJE WALCHEREN. HET BEVELANDSE DUO STOPTE DAN BIJ VLIEGVELD MIDDEN ZEELAND VOOR EEN BAKJE KOFFIE MET APPELTAART. EEN BEPROEFDE COMBINATIE VOOR WIELRENNERS EN TOERFIETSERS.

In de PZC stond in 2018 een artikel over de trainingsroute van Tolhoek en Minnaard over Walcheren :

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDINGEN 2019
ZEEUWS VLAAMSE WIELERMAN FONS VAN DORSSELAER
Foto Facebook gemeente Hulst.  
Wielerman Fons van Dorsselaer uit Hulst heeft in 2019 een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. De Zeeuws Vlaming kreeg de eremedaille vanwege onder andere zijn inzet en verdiensten voor de Zeeuwse wielerwereld en het industrieel museum in Sas van Gent. De onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Jan-Frans Mulder tijdens de ATB wedstrijd bij de Liniedijk in Hulst op zaterdag 14 december 2019.


ZILVEREN WIEL KNWU VOOR 2 ROUTINIERS MIDDELKAMP IN 2019

Foto : Edwin van't Westeinde  
>  vlnr Henk de Jong, Fester Aarts en Anja de Bont (KNWU)

Fester Aarts en Henk de Jong van ZRTC Theo Middelkamp hebben in 2019 een ereprijs ontvangen van de nationale wielerbond KNWU. Tijdens de jaarlijkse ploegenvoorstelling van TM in Heinkenszand kregen de ervaren wielermannen het zilveren wiel voor hun jarenlange verdiensten binnen de wielersport in Zeeland.

Aarts en de Jong begonnen als jeugdrenner en reden ook bij de profs in criteriums en klassiekers. Na hun actieve loopbaan op de fiets werd het Zeeuwse duo actief naast de tweewieler. Ze hebben beiden veel werk verzet bij Theo Middelkamp als o.m. organisator, trainer, adviseur, stimulator en bestuurslid. De Jong, die veel jongeren begeleidde naar de hogere rangen,  is in 2019 gestopt met zijn wielerwerk bij Middelkamp. Aarts is voorzitter van de Zeeuwse wielervereniging en nauw betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse KNWU criterium in Kruiningen.

RIJWIELHANDEL DE TOERIST IN MIDDELBURG IN 1962
Bron :
Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
"ZEELAND OP DE FIETS" ONTMOETTE KONING WILLEM ALEXANDER
BIJ GIRO 2016 IN APELDOORN

Foto's: Witte en Lennard Andriesse (Middelburg)
In mei 2016 was de Ronde van Italie te gast in Gelderland. Duizenden wielerliefhebbers kwamen naar het warme en gezellige Apeldoorn voor de opening van de Giro. De renners moesten meteen flink in de beugel in een tijdrit over een afstand van 9,8 km. De zege bleef met een score van 11.03 in Nederland. Tom Dumoulin (foto) van Team Giant Alpecin pakte de eerste roze trui van de editie 2016. Primoz Roglic werd tweede in dezelfde tijd en Andrey Amador werd als derde geklokt.De eindzege van de 99 ste editie kwam in handen van Vincenzo Nibali van Astana. Esteban Chavez en Alejandro Valverde mochten ook naar het podium. Beste Nederlander in Milaan was Steven Kruijswijk (Team Lotto NL Jumbo) op 1.50. In 2016 stonden geen Zeeuwen op het startblad van de Giro.Koning Willem Alexander bezocht de Nederlandse Giro start in Apeldoorn. WA ging langs bij verschillende teams en maakte een praatje met enkele renners en ploegleiders. In de avonduren werd in Apeldoorn een wielercafe georganiseerd met o.m. organisator Cees Priem uit Wemeldinge (middelste foto).  


IN 2014 VERWIJDERING FIETSPAALTJES IN MIDDELBURGSE WIJK VEERSE POORT

In het voorjaar van 2013 werd de "Paaltjesnota Middelburg" die gemaakt was door de vrijwilligers van de Fietsersbond aan wethouder Chris Simons overhandigd. Hij beloofde er werk van te maken. Het duurde wel even voordat alle neuzen in de Bike Friendly City dezelfde kant uit stonden.
Foto Fietsersbond:
Op woensdag 15 januari 2014 werd het eerste rood witte fietspaaltje in de nieuwe woonwijk Veerse Poort door de wethouder eigenhandig verwijderd. In 2014 en 2015 zijn, gefaseerd per wijk, ruim honderd fietspaaltjes in Middelburg verwijderd.
De Fietsersbond toonde zich tevreden over de verwijdering in de hoofdstad:  "Hiermee zal het aantal eenzijdige fietsongevallen significant verminderen, waardoor de fietsveiligheid in de stad wordt vergroot. Als Fietsersbond zijn wij erg blij met dit behaalde succes. Uiteindelijk is er vruchtbaar met de gemeente samengewerkt".   
EERSTE ZEEUWSE WIELER - WEGWEDSTRIJD IN HULST IN 1926
Bron : Sjaak den Herder  (Middelburg)  

In het Zeeuwse sportarchief staat ruime informatie over de groei van de wielersport vanaf de twintiger jaren.

In Zeeland had Hulst de primeur van de eerste wegkoers. Op 31 augustus 1926 zegevierde Roger de Heer. De Belgische coureur versloeg zijn landgenoten De Meijer en Clapdorp. Het rennersveld bestond hoofdzakelijk uit Belgen. Daarnaast stonden enkele Zeeuwen aan de start in Zeeuws Vlaanderen.

Op 4 september 1927 vond de tweede editie plaats met 39 inschrijvingen. De Grote Prijs Hulst over 108 km. werd verreden rond de stad. Op het ronde bord stonden 6 omlopen van 18 km. De zegebloemen waren voor Odiel van Hevel (B)   2. Maurice Raes (B)   3. Frans Bonduel (B). Edmond Picavet zorgde met de negentiende plaats voor een Nederlandse top 20 klassering.

Op 5 september 1927 werd de wegwedstrijd Sas van Gent - Brussel - Sas van Gent georganiseerd met aankomst op de wielerbaan. De Belg Karel van Hassel was de rapste.  2. Leoplold Boone    3. Henri Demeyer. Een compleet Belgisch podium in Zeeland.
 
Op 31 augustus 1928 werd de GP Hulst gewonnen door Hector Marquinie voor Verstaeten en Deroeck.
 
In augustus 1931 was er weer koers in Hulst. De top 3 bestond uit Belgen:  1. Cesar Bogaert   2. Constan Dyzers   3. Aime Dossche. Er mochten toen alleen met toestemming van de overheidsinstanties wedstrijden op de weg geprogrammeerd worden.    


Terug naar de inhoud