> FIETSHISTORIE VARIA - Zeeland op de Fiets

Zeeland op de Fiets
Ga naar de inhoud
* Fiets Historie Zeeland : Varia            * Tips en Foto's :  info@zeelandopdefiets.nl
De Zeeuwse fietsarchieven zitten vol spannende verhalen, sfeervolle foto's en enerverende evenementen.
Stuur je bijdrages voor Fiets Historie Zeeland naar  info@zeelandopdefiets.nl


GEEN PROFCRITERIUMS MEER IN ZEELAND

Heddie Nieuwdorp
reed veel Zeeuwse profcriteriums.

In de jaren zeventig en tachtig waren er fors meer profcriteriums in Zeeland. Elk jaar kwamen de beroepsrenners naar Eede, Hengstdijk, Hansweert, Sas van Gent, Kloosterzande, Vlissingen/Boulevard (zie artikel en foto onder), Wemeldinge, Kruiningen, SGravenpolder, Kwadendamme en Zuiddorpe te bewonderen.
Foto's :
archief Frans Wassink Oost Souburg  >  Ronde van de Boulevard  

Jan Raas won in 1977, 1979 en 1980 de Omloop van de Vlissingse Boulevard.
Nadat de startgelden en onkosten stegen en de sponsorinkomsten daalden capituleerden alle hardwerkende vrijwilligers en moesten met hun organisatie stoppen.Foto : Archief Profronde Kloosterzande :
vlnr  Ferdi Van Den Haute, Frans Verbeeck en Henk Lubberding.

Vandaar dat er in Zeeland geen lokale profkoersen meer zijn in steden en dorpen. Een gemis binnen de wielersport maar de organisatoren konden de snelle commercie niet tegenhouden. De Zeeuwse supporters zijn nu aangewezen op de grotere koersen zoals de Tacx Pro Classic van Middelburg naar Neeltje Jans.Lees meer over de historie van de criteriums in het boekje
De Geschiedenis van het Zeeuwse Profwielrennen, uitgave maart 1997
van auteur Sjaak den Herder (foto Abdijplein) uit Middelburg.EERSTE ZEEUWSE WIELER - WEGWEDSTRIJD IN HULST IN 1926
Bron : Sjaak den Herder  (Middelburg)
 

In het Zeeuwse sportarchief staat ruime informatie over de groei van de wielersport vanaf de twintiger jaren.

In Zeeland had Hulst de primeur van de eerste wegkoers. Op 31 augustus 1926 zegevierde Roger de Heer. De Belgische coureur versloeg zijn landgenoten De Meijer en Clapdorp. Het rennersveld bestond hoofdzakelijk uit Belgen.
In Hulst stonden ook enkele renners uit Zeeland aan de start.

Op 4 september 1927 vond de tweede editie plaats met 39 inschrijvingen. De Grote Prijs Hulst over 108 km. werd verreden rond de stad. Op het ronde bord stonden 6 omlopen van 18 km. De zegebloemen waren voor Odiel van Hevel (B)   2. Maurice Raes (B)   3. Frans Bonduel (B). Edmond Picavet zorgde met de negentiende plaats voor een Nederlandse top 20 klassering.

Op 5 september 1927 werd de wegwedstrijd Sas van Gent - Brussel - Sas van Gent georganiseerd met aankomst op de wielerbaan. De Belg Karel van Hassel was de rapste.  2. Leoplold Boone    3. Henri Demeyer. Een compleet Belgisch podium in Zeeland.
Op 31 augustus 1928 werd de GP Hulst gewonnen door Hector Marquinie voor Verstaeten en Deroeck.
In augustus 1931 was er weer koers in Hulst. De top 3 bestond uit Belgen:  1. Cesar Bogaert   2. Constan Dyzers   3. Aime Dossche. Er mochten toen alleen met toestemming van de overheidsinstanties wedstrijden op de weg geprogrammeerd worden.   

IN MEI 2016 BEZOCHT ZEELAND OP DE FIETS.NL DE GIRO IN APELDOORN

 
In mei 2016 was de Ronde van Italie te gast in drukke en warme Gelderland.
Duizenden wielerliefhebbers kwamen naar Apeldoorn voor de opening van de Giro.


Na de ploegenvoorstelling (foto Lotto Jumbo) in het volle centrum moesten de renners 1 dag later meteen flink in de beugel in een tijdrit over een afstand van 9,8 km.


 
De zege bleef met een score van 11.03 in Nederland. Tom Dumoulin van Team Giant Alpecin (foto) pakte de eerste roze trui van de editie 2016. Primoz Roglic werd tweede in dezelfde tijd en Andrey Amador werd als derde geklokt.
 
De eindzege van de 99 ste editie kwam in handen van Vincenzo Nibali van Astana. Esteban Chavez en Alejandro Valverde mochten ook naar het podium. Beste Nederlander in Milaan was Steven Kruijswijk (Team Lotto NL Jumbo) op 1.50.
In 2016 stonden geen Zeeuwen op het startblad van de Giro.


 
Koning Willem Alexander bezocht de Nederlandse Giro start in Apeldoorn en ging langs bij verschillende teams. 
Na de tijdrit werd in de avonduren een wielercafe ingericht met o.m. organisator Cees Priem (foto rechts) uit Wemeldinge.     
Fotografie : Witte & Lennard Andriesse.  


AMATEURRONDE VAN MIDDELBURG OP 17 AUGUSTUS 1935
OVER DE KASSEIEN OP DE VEERSEWEG

1. Gerrit Schulte         2. Charles van de Voorde      3. V.C. van Gent (B)


LAATSTE KOERS BRAM TANKINK IN 2018 STARTTE IN ZEELAND

TACX PRO CLASSIC VAN ZEEUWSE MIDDELBURG NAAR NEELTJE JANS

* Het laatste startblad in Middelburg *
De klassieker Tacx Pro Classic 2018 van Middelburg naar Neeltje Jans was de laatste wedstrijd van profrenner Bram Tankink. Voor de 39 jarige renner uit Haaksbergen een afscheid na 18 jaar in het beroepspeloton.
 
Peter Schulting (31) won verrassend de afscheidswedstrijd van Bram Tankink na een wedstrijd van 4,5 uur. De 31 jarige renner uit het continentale team Monkey Town versloeg zijn drie medevluchters in een echte millimeter sprint op Neeltje Jans. De Belg Dries de Bondt werd tweede gevolgd door zijn landgenoot Jerome Baugnies. Slechts 52 coureurs haalden de finish, Tankink werd niet geklasseerd (dnf) in zijn slotkoers.


* Passage Stormvloedkering, Tankink links *
Bram Tankink in oktober 2018 over zijn situatie:  "Het lichaam wil echt niet meer. Zes maanden geleden heeft mijn lichaam gezegd: ik stop ermee. Ik heb geprobeerd mezelf weer in gang te trekken, maar het was gewoon op. Ik heb zes maanden geleden weer een kleine gekregen, dus ik hoop dat mijn talent daar gebleven is, dat ik het heb doorgegeven."
 
Op Twitter reageerde zijn ploeg Lotto NL - Jumbo op het vertrek van de routinier : "Hij is een onvervangbaar lid van het team. Een rolmodel, een superknecht, een motivator, wegkapitein en heel veel meer".  DELTA TOUR ZEELAND 1993 MET BERT VAN GILS (VLISSINGEN) ALS ORGANISATOR

EINDKLASSEMENT
1.ROBERT DE POEL     2. PATRICK VAN PASSEL (SLUISKIL / foto)        3. MICHAEL VAN DER WOLF

OP DE FIETS DOOR MIDDELBURG CENTRUM IN DERTIGER JAREN

Bekijk meer foto's :
Bron : Zeeuws Archief en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / Wij zijn De Stad Middelburg.ZEEUWSE PROFS ANTWAN TOLHOEK & MARCO MINNAARD
TRAINDEN VOOR TOUR DE FRANCE 2018 IN DE REGIO ARNEMUIDEN
ANTWAN TOLHOEK EN MARCO MINNAARD REDEN IN HUN VOORBEREIDING OP DE TOUR DE FRANCE 2018 REGELMATIG EEN RONDJE WALCHEREN. HET BEVELANDSE DUO STOPTE DAN BIJ VLIEGVELD MIDDEN ZEELAND VOOR EEN BAKJE KOFFIE MET APPELTAART. EEN BEPROEFDE COMBINATIE VOOR WIELRENNERS EN TOERFIETSERS.

In de PZC stond in 2018 een artikel over de trainingsroute van Tolhoek en Minnaard over Walcheren :RIJWIELHANDEL DE TOERIST IN MIDDELBURG IN 1962
Bron :
Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.IN 2014 VERWIJDERING FIETSPAALTJES IN MIDDELBURGSE WIJK VEERSE POORT

In het voorjaar van 2013 werd de "Paaltjesnota Middelburg" die gemaakt was door de vrijwilligers van de Fietsersbond aan wethouder Chris Simons overhandigd. Hij beloofde er werk van te maken. Het duurde wel even voordat alle neuzen in de Bike Friendly City dezelfde kant uit stonden.
Foto Fietsersbond:
Op woensdag 15 januari 2014 werd het eerste rood witte fietspaaltje in de nieuwe woonwijk Veerse Poort door de wethouder eigenhandig verwijderd. In 2014 en 2015 zijn, gefaseerd per wijk, ruim honderd fietspaaltjes in Middelburg verwijderd.
De Fietsersbond toonde zich tevreden over de verwijdering in de hoofdstad:  "Hiermee zal het aantal eenzijdige fietsongevallen significant verminderen, waardoor de fietsveiligheid in de stad wordt vergroot. Als Fietsersbond zijn wij erg blij met dit behaalde succes. Uiteindelijk is er vruchtbaar met de gemeente samengewerkt".   


Terug naar de inhoud