* Fietsen & Corona A - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Fietsen & Corona Crisis met reacties Renners  (A).


Hoe denken jullie over de huidige toestand zonder echte fietsbeleving. Geen toertochten, wedstrijden, bijeenkomsten, vergaderingen en stilte in steden, dorpen, polders en langs parcoursen.
Misschien kies je toch voor een korte solotraining of een individueel tochtje in de buurt. Om het hoofd leeg te maken als afleiding van de gezondheidsproblemen wereldwijd of misschien wel in je familie. Of blijf je liever thuis en volg je de ontwikkelingen binnen de fietssport via radio, televisie en sociale media.


De organisatoren van fietsevenementen zitten uiteraard vol teleurstelling en zien hun voorbereidingen in het water vallen. Een nieuwe datum plannen, hoe gaan we het draaiboek aanpassen, wat te doen met onkosten, sponsoring en de trouwe vrijwilligers, etc. Veel twijfels en weinig zekerheden momenteel.

Vertel over je belevenissen en deel je gevoelens, emoties en tips met andere fietsers, wielrenners, mountainbikers, organisatoren, wielerliefhebbers en fietstoeristen. Je bijdrage met tekst en foto is welkom op  info@zeelandopdefiets.nl
Graag met vermelding van naam en woonplaats.


JEUGDRENNERS THEO MIDDELKAMP NIET VAN HUN FIETS TE KRIJGEN IN CORONA CRISIS

Zoals voor alle jeugdsporters moeten de jeugdleden van ZRTC Middelkamp het nu zonder gezamenlijke trainingen en wedstrijden doen. Wie anders 1 of 2 maal per week kon trainen met clubgenoten. En in het weekend zijn tas kon inpakken en fiets op of in de auto laadde. Om het land in te trekken voor weer een spannende koers op jacht naar een goede uitslag of weer een glimmende prijs.

Nu moeten de renners (en hun ouders) verplicht afkicken van deze way of life. Iedereen is weer gewoon een kind op een fiets. En dit zal gelukkig niet vergeten worden. De oudere renners zien we vaak alleen of met een ouder door de Zeeuwse polders rijden. Om zo het gevoel van dat kromme stuur en je hoofd in de wind vast te houden. In afwachting tot ze weer mogen koersen voor de prijzen. Ook gaat steeds meer jongeren binnen rijden.

De ouders van Tiemen en Senna Trompetter zorgden ervoor dat kun kids naast lekker buiten fietsen samen ook veel kilometers in het digitale wielerwalhalla Watopia kunnen maken. Het is mooi om te zien dat iedereen blijft genieten van die mooie tweewielers. Natuurlijk hoopt iedereen dat we weer snel alles kunnen doen zoals we dat gewend waren. Maar kunnen we er zelf voor zorgen dat ieder op zijn eigen manier kan genieten, op weg naar Het Nieuwe Normaal.    (22 april 2020)MICK VAN DIJKE (DEVELOPMENT TEAM JUMBO VISMA)
                                                                      DOORGAAN, HARD WERKEN EN GEZOND BLIJVEN.

Bekijk de video boodschap van Tim en Mick van Dijke  :  https://www.atbteamx-treme.nl/mountainbike/algemeen/? fbclid=IwAR274WKz86PtoLJpk4V5lIDemZ_g_uF5TJS0Uq7QGVZzUMyq8YIoQNgk9JQ        (19 april)


Na een erg goede winter gedraaid te hebben was ik klaar voor het wegseizoen. De Ster van Zwolle ging goed maar kon wel beter. Hierna de laatste puntjes op de i gezet tijdens de voorbereiding richting Ronde van Drenthe en Olympia Tour.
Toen voelde je het al aankomen. Het coronavirus dat in China begon kwam steeds dichterbij richting West Europa. De laatste weken ging het enorm snel en werden veel wedstrijden afgelast of uitgesteld. Als wedstrijdrenner is dit enorm zuur omdat er erg veel tijd en energie in zit om een goede winter te draaien. Dan wil je graag laten zien aan iedereen maar vooral aan jezelf wat je kunt.
Aan de andere kant is het ook maar koers en zijn we nu in strijd met onze gezondheid. Dus moeten we ons verstand gebruiken en beseffen dat een fit sportlichaam niet vanzelfsprekend is. Nu de situatie accepteren zoals het is.

De trainingen gaan overigens gewoon door. Weliswaar niet intensief maar meer omvang. Sociale contacten beperk ik. Het is wel een uitdaging om jezelf elke dag uit te blijven dagen zonder een specifiek doel. Ik wil me vasthouden aan een algemeen doel dat ik altijd heb: Ik wil een betere wielrenner/mountainbiker worden waarbij ik nauw samenwerk met mijn team en de ploegmaats.
Doorgaan, hard werken en gezond blijven is The Key.  De koersen komen vanzelf weer.     (22 maart)MIDDELBURGSE YVA GELUK :  
ENORM BALEN WANT HET GEVOEL WAS ECHT GOED

 
Helaas voorlopig geen wedstrijden meer in het vooruitzicht. Soms voelt het alsof ik een hele winter voor niks zo hard getraind heb. Enorm balen want het gevoel was echt goed. Natuurlijk stelt dit niks voor ten opzichte van alle zieke mensen, horeca ondernemers, hardwerkende hulpverleners, mensen die vastzitten, etc. Hoe lastig het ook is om te trainen zonder enig doel in het vooruitzicht, we keep the focus. (28 maart)


JOPPE DE VRIES (WILHELMINADORP)
VEEL THUIS TRAINEN EN DUURRITTEN ALLEEN

Momenteel is het grootste gedeelde van mijn fiets programma gebaseerd op plezier maken en behouden. Mijn trainingen worden nu zo aangepast dat ze iets minder intensief zijn om mijn weerstand zo optimaal mogelijk te houden. Verder is wel enorm belangrijk dat ik het samen trainen met vrienden even uit stel op dit moment. Maar gezondheid gaat voorop voor iedereen.  Mijn trainingsprogramma is nu verder gefocust op veel thuis trainen. En wanneer er een duur rit gepland staat dat ik dan alleen naar buiten ga. Verder is het afwachten wat de situatie gaat doen en wat voor gevolgen het heeft voor het mountainbike seizoen.    (22 maart)


QUINTY VAN DE GUCHTE (DRIEWEGEN) WIL WEER OP DE TOEKOMST FOCUSSEN

Foto: Paul Hinninck.     Door de uitbraak van het corona virus heb ik helaas een streep moeten zetten door mijn openingsweekend van het seizoen. Ik was van plan om op 14 en 15 maart mijn seizoen te starten in Oostduinkerke en Stalhille maar helaas werd twee dagen van tevoren bekend gemaakt dat er geen wielerwedstrijden meer gereden mogen worden. Ook twee grote doelen van mij, Dwars door Vlaanderen en de Brabantse Pijl zijn afgelast. Het is een teleurstelling dat alles nu wordt geschrapt maar als sporter is het belangrijk om weer op de toekomst te focussen. Doordat mijn lessen op de Hogeschool Zeeland ook allemaal vervallen heb ik nu wel extra tijd om wat meer uren te maken. Maar over het algemeen blijf ik gewoon doortrainen zoals ik afgelopen winter ook heb gedaan. Verder hoop ik dat er snel weer gekoerst mag worden. Ik wens iedereen een goede gezondheid in deze moeilijke tijd.   (21 maart)THIJS BARENDREGT :  
LATEN WE ONS ALS WIELRENNERS NETJES AAN DE REGELS HOUDEN

Toen eenmaal bekend werd dat de koersen afgelast zouden worden was dat een grote domper. Ik had hard gewerkt deze winter en voelde me goed. Samen met Ramon Sportscare hebben we snel een nieuw plan gemaakt zodat ik niet doelloos rond hoef te fietsen. Ik ben heel blij dat we in ieder geval nu nog buiten kunnen fietsen. De situatie had er veel erger uit kunnen zien. Laten we ons als wielrenners netjes aan de regels houden die vanuit de overheid opgesteld zijn en hopen dat we in mei gewoon weer kunnen koersen.   (21 maart)
THOOLSE BRITT DE GRAVE : MEER DUUR EN TECHNIEK TRAININGEN

 Afgelopen winter waren er veel plannen gemaakt en ben ik gestart bij een nieuwe trainer Jeffrey Kiepe, die stage loopt bij Marco Aarts. Als doelstelling had ik de etappekoers Gotha in Duitsland, Watersley Ladies Challange en uiteraard het NK staan. Ik ben in januari gestopt met crossen om fris aan het weg seizoen te beginnen.

 Echter is dit zoals bij iedereen helemaal anders geworden. De trainers hebben de schema‚Äôs aangepast. We mogen geen intensieve intervaltraining of blokken meer doen. Dit omdat we door dit soort trainingen minder weerstand hebben. Alle trainingen zijn omgezet in verschillende duur vormen maar ook techniek. De trainingen hebben ook speciale namen zodat we goed weten wat het doel is. Tot vorige week had ik trainingen met de naam Sprinten als Dylan Groenewegen of Help ik wil naar mijn Moeder. Nu heten de trainingen Motor vergroten en Tijdrit techniek.  Dit zijn lange trainingen met een lage hartslag en weinig wattage. Wanneer we weer gaan koersen weten we nog niet en plannen daar ook niet meer naar. Door de duurtrainingen blijft de basis conditie goed en zal snel de juiste vorm wel weer komen mochten we weer beginnen.

Gelukkig kunnen we nog buiten fietsen en train ik samen met mijn ploeggenootjes die in de buurt wonen We zijn dan maximaal met drie. De anderen wonen ver weg en daarmee hebben we alleen digitaal contact op dit moment.  We hopen net als de rest van de wereld dat dit snel voorbij is en iedereen gezond terug te zien op de koersen.    (21 maart)MILAN VADER (MIDDELBURG) : IK PROBEER MIJN FOCUS TE BEWAREN
Vraag van Offroadbikers.eu :  Hoe ervaar je de stop van de wedstrijden, vind je het lastig met een seizoen wat al uitgestippeld was ?
 
Milan Vader: Het is momenteel vrij onzeker wanneer we weer wedstrijden kunnen rijden. We zullen eerst moeten zorgen dat het virus onder controle is en pas dan kunnen we vooruit denken. Eerlijk gezegd maakt het mij niet zoveel uit wanneer we weer kunnen starten. Ik probeer gewoon mijn focus te bewaren en zo goed mogelijk met de situatie te dealen. Ik denk dat dit juist een mogelijkheid is waar je verschil kunt maken.    (21 maart)
GEEN KOERSEN EN PLANNINGEN BIJ PLOEG VAN ANTWAN TOLHOEK

Bij de ploeg van Antwan Tolhoek, Jumbo-Visma, zijn alle activiteiten stilgelegd wegens de wereldwijde problemen rond het carona virus.

In de Telegraaf geeft ploegleider Merijn Zeeman een toelichting:
Het belangrijkste is dat iedereen de besluiten van de overheden opvolgt. Het betekent voor meerdere renners dat ze binnenkort mogelijk niet meer buiten kunnen fietsen. In Spanje worden wielrenners inmiddels aangehouden als ze op straat rijden, dus voor renners als Robert Gesink, Sepp Kuss, George Bennett en Amund Grondahl Jansen, die in Andorra wonen, betekent dit dat ze hun trainingen binnen moeten doen. Bijna alle renners van Jumbo-Visma die in het buitenland vertoefden vanwege een trainingsstage zijn teruggekeerd naar huis.

Gezien de situatie in de wereld is het maken van planningen wat wielrennen betreft totaal niet relevant. We zijn daar ook volledig mee gestopt en ook onze renners zijn daar niet mee bezig. Dit gaat om de algehele gezondheid van mensen en om niets anders.   (18 maart)DIDI DE VRIES (WILHELMINADORP)
MOOIE GELEGENHEID OM DE BASIS NOG MEER TE VERBREDEN

Mountainbikester Didi de Vries is uiteraard teleurgesteld maar ziet ook kansen en blijft gemotiveerd richting herstart van het wielerjaar.

Door het corona virus is heel mijn seizoenstart uitgesteld. Ik zou normaal gezien 6 maart in Dubai gereden hebben, 15 maart in Ottignies, 22 maart in Berlicum en 28 maart in Barcelona. Alle wedstrijden tot medio april zijn geannuleerd of verplaatst. Dat ik hard getraind heb om een goede seizoenstart te maken lijkt een beetje in het niets te vallen nu. Maar het is volgens mij heel belangrijk dat organisaties de veiligheid van de renners, begeleiding, crew van de organisatie en publiek waarborgt. Veiligheid en het niet verder verspreiden van het virus staat voorop nu.

Komende weken zal ik dus nog geen wedstrijden rijden. Wanneer het seizoen uiteindelijk zal starten is nog erg onduidelijk. De UCI wedstrijden in april en mei zijn namelijk ook grotendeels geschrapt. Voor nu blijf ik gewoon doortrainen. Het is een mooie gelegenheid om de basis nog meer te verbreden, techniek aan te scherpen en te trainen voor de eliminator. In de tussentijd probeer ik mezelf en mijn familie gezond te houden. Door mijn schildklieraandoening behoor ik immers wel tot de risicogroep. Het is voor mij dan ook van groot belang dat ik gezond blijf, omdat mijn hersteltermijn driemaal langer is dan dat van een normaal persoon.    

Momenteel leef ik vooral van dag tot dag en bekijk ik hoe het gesteld is met mijn gezondheid en fysieke gesteldheid. Als ik erg vermoeid ben pas ik mijn training daar op aan. Op deze manier kan ik mijn weerstand optimaal houden. Verder is het volhouden, gemotiveerd blijven en uitkijken naar het groene licht voor nieuwe wedstrijden.      (18 maart)


ZEEUWS VLAMING JARNO MOBACH (DEVELOPMENT TEAM SUNWEB)
IK BLIJF GEWOON TRAINEN

Het is een vervelende situatie nu er veel onzekerheid over het wedstrijdprogramma is. Qua fietsprogramma verandert er niet veel buiten dat er op dit moment geen wedstrijden zijn. Verder blijf ik nu gewoon trainen. Ik hoop dat deze Corona crisis snel wordt opgelost en het dagelijkse leven weer normaal opgepakt kan worden.    (15 maart)

FAMKE VAN WATERSCHOOT (OOSTBURG)
SEIZOENSTART HOPELIJK OP 19 APRIL

Momenteel doe ik vooral duurtrainingen naar het begin van mijn eerste wegseizoen. Het is heel jammer dat dit nu allemaal gebeurd en ik hoop dat iedereen snel zijn seizoen kan voortzetten.   (15 maart)


Reageren op deze verhalen?  
stuur je bericht naar info@zeelandopdefiets.nlTerug naar de inhoud