* Eneco Tour Zeeland - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Fiets Historie Zeeland   : Etappes Ronde van Nederland - Eneco Tour - Binck Bank Tour.


* ENECO TOUR VANAF 2012 IN MIDDELBURG, OP BROUWERSDAM EN IN TERNEUZEN.

* RONDE VAN NEDERLAND, VOORLOPER ENECO TOUR,
MET EERSTE EDITIE 1948 DOOR ZEELAND.

* WINST JAN RAAS IN 1979
2014 : TERNEUZEN

De Italiaan Andrea Guardini won 11 augustus 2014 de eerste etappe in Terneuzen. Na een snelle en buiige omloop van 182 km vanuit de Scheldestad door Zeeuws Vlaanderen ging de sprinter van Astana als eerste over de meet na een koers die 4 uur en 15 minuten duurde. Yohann Gene (Europcar) en Davide Cimolai zaten in het wiel van de winnaar. Boy van Poppel van Trek Factory Racing was de eerste Hollander op de vijfde plaats.


 De tiende editie leverde eindwinst op voor de Belg Tim Wellens van Lotto Belisol. Lars Boom kwam 7 seconden tekort en Tom Dumoulin strandde op 13 seconden. Zeeuwse renners ontbraken op de startlijst in 2014.
2013 : BROUWERSDAM

Op 14 augustus 2013 reden de renners vanuit West Brabant richting Zeeuwse kust. De vlakke etappe die voor de sprinters een ideale kans was om te schitteren startte in Oosterhout. In Zeeland zagen de wielerliefhebbers doorkomsten in Bruinisse, Zierikzee, Haamstede en Renesse. De finish op de winderige Brouwersdam werd bereikt na enkele zware lussen over Schouwen Duiveland.


 
De Belgische allrounder Zdenek Stybar sprintte naar de dagzege op de lange en brede aankomststrook. De renner van Omega Pharma Quick Step hield Maximiliano Richeze en Lars Boom achter zich.De Zeeuw Johnny Hoogerland (Vacansoleil DCM / foto) kwam in het peloton als 86 ste over de streep. In 2013 waren er geen Nederlandse etappe winnaars in de Eneco Tour.
 
Bij de slotceremonie in Geraardsbergen was de zegetuil voor Stybar. Tom Dumoulin (Argos Shimano) noteerde als tweede man 26 seconden achterstand. Andrey Grivko van Astana werd derde op 50 seconden van de triomfator. Hoogerland eindigde in de top 20. De Bevelander had op de zestiende positie een marge van 3.37 op Stybar. 
2012 : MIDDELBURG
 
De openings etappe maandag 6 augustus 2012 begon in Waalwijk. Via Goeree Overflakkee, Schouwen Duiveland en Noord Beveland koersten de profs naar de finish op de Dam in de hoofdstad van Zeeland:  Middelburg.

 

De sterke Marcel Kittel van Argos Shimano pakte na 204 km de overwinning. De Duitser versloeg Arnaud Demare (FDJ BigMat) en Taylor Phinney van BMC Racing. Stefan van Dijk was op de vijftiende plaats de beste Nederlander.

 

Op vrijdag 10 augustus vertrok het peloton in Hoogerheide en ging door Oost en Midden Zeeland (foto Oesterdam) en door de Westerscheldetunnel naar het Belgische Aalter. Na 185 km. werd Giacomo Nizzolo van Radioshack Nissan eerste gevolgd door Jurgen Roelandts en Manuel Belletti.
 
Eind podium 2012:   1. Lars Boom    (Rabobank)     2. Sylvain Chavanel op 26 sec.      3. Niki Terpstra op 49 sec.
 
AMERIKAAN BOBBY JULICH
WINT IN 2005 EERSTE ENECO TOUR OF BENELUX

Bij de eerste uitgave in 2005 stond op de wedstrijd affiche Eneco Tour of Benelux. Deze etappekoers was de opvolger van de Ronde van Nederland. De Amerikaan Bobby Julich van CSC werd winnaar voor Erik Dekker en Leif Hoste.

In 2007 kwam de Eneco Tour naar Zeeuws Vlaanderen. Wouter Weylandt (foto) won de derde rit van Maldegem naar Terneuzen over 183 km. De etappe vanuit Terneuzen richting Nieuwegein was voor Luciano Pagliarini van Saunier Duval.

In het etappeschema van de vierde uitgave in 2008 stond wederom Zeeland aangegeven. Daniele Bennatti (Liquigas) won de rit van Nieuwegein richting Terneuzen. De Belgische topper Tom Boonen juichte bij de finish in thuisland Ardooie na de start in Terneuzen. 
De Eneco Tour reed vanaf 2012 drie jaar achter elkaar over Zeeuwse wegen, dammen, bruggen en door steden, dorpen en tunnels.Het driejarige contract tussen de organisatie van de Eneco Tour en de provincie Zeeland werd niet verlengd. Het provinciale budget voor de wielersport ging in 2015 naar de aankomst van de Tour de France op Neeltje Jans.

Bij de 11de Eneco Tour in 2015 was de winst voor Tim Wellens. Greg Van Avermaet en Wilco Kelderman maakten het eindpodium compleet. Johnny Hoogerland moest op de 64 ste plaats een verschil incasseren van 30 minuten.

In 2016 werd Niki Terpstra (Etixx Quick Step) als winnaar gehuldigd van de twaalfde en laatste uitgave van de Eneco Tour. Op het podium stonden Oliver Naesen (IAM Cycling op 31 sec.) en Peter Sagan van Tinkoff op 60 sec. naast hem.     
61. Nick van der Lijke op 9.51       81. Brian van Goethem op 24.41.Na de uitgave 2016 stopte Eneco als hoofdsponsor en het financiele stokje werd vanaf 2017 overgenomen door de Binck Bank. Bij de eerste editie van de Binck Bank Tour in 2017 werd Tom Dumoulin als winnaar gehuldigd.   2. Tim Wellens op 17 sec.    3. Jasper Stuyven op 46 sec.  Brian van Goethem (Roompot Vakanties) belandde op de 111 de plaats op 40 minuten.

 

Matej Mohoric (Bahrain Merida) was de beste in 2018.  Michael Matthews kwam in het secondenspel slechts 5 tellen tekort en de Belg Tim Wellens had een marge van 20 seconden. Nick van der Lijke (Roompot Vakanties / foto) bezette de 28 ste plaats op 3.47.
 
In 2019 was de gemeente Hulst gaststad van de Binck Bank Tour. De openingsrit voerde vanuit het Belgische Beveren naar Zeeuws Vlaanderen. Sam Bennett van Bora hansgrohe sprintte naar de dagzege en Laurens de Plus (Jumbo Visma) kon de eindoverwinning op zijn erelijst zetten.

 
 
JAN RAAS WINT RONDE VAN NEDERLAND IN 1979

De eerste Ronde van Nederland, voorloper van de Eneco Tour, werd in 1948 georganiseerd. In de etappe Eindhoven - Vlissingen ging de zege naar de Belg J.Didden. De Zeeuwse etappe ging van Vlissingen naar Hulst over 83 km. en werd na ruim 2 uur koers gewonnen door de Belg Lode Poels. J.Lambrichs was de snelste renner in de rit van Hulst naar Rotterdam. Emiel Rogiers pakte de eindzege.

In 1951 was Gerrit Schulte de snelste in de etappe St. Niklaas - Kloosterzande. Han Faanhof won Kruiningen - Rotterdam.

 1955       zesde rit:     Brasschaat - Oostburg   176 km.   1. Anton van Oers       
7de etappe:   tijdrit Middelburg - Roosendaal    1. Wim van Est

1960     zesde etappe:     Helmond -Vlissingen    240 km.   1. Schalk Verhoeff      
zevende etappe:    tijdrit    Kruiningen - Steenbergen        44 km.    1. Wim van Est


1975     2de etappe  Goes  -  Goes     
1. Gerard Vianen     2. Dietrich Thurau      3. Theo SmitBron : Krantenbank Zeeland / PZC

 
1976       Op 26 augustus won Fedor den Hertog de etappe Sint Willebrord - Goes over 217 km.    2. Ludo Peeters     3. Freddy Maertens. De eindzege kwam in handen van Gerrie Knetemann.    Goes - Budel:    1. Andre Gevers      2. Frank Arijs     3. Gerben Karstens

 
1977     De Belgische topsprinter Freddy Maertens was in Goes na 192 km. de rapste van het peloton.  2. Piet van Katwijk     3. Eddy van Haerens. Het peloton startte in het West Brabantse Hoogerheide en de eindstreep lag in Goes.     
Goes -  Budelschoot:      1. Ludo Peeters     2. Ferdi van den Haute    3. Jean Luc Vandenbroucke

 
1978      De rit van SHeerenhoek naar Goes bracht dagsucces bij Gerrie Knetemann. Jos Schipper en Jan Krekels reden zich ook in de top 3.  De TI Raleigh formatie van Peter Post was de snelste in de ploegentijdrit rond Goes over 21,3 km.   Jan Raas (SHeerenhoek) won de Ronde van Nederland in 1979 in het sponsorshirt van TI Raleigh. Bij de huldiging in de Beekse Bergen stonden Gerrie Knetemann (2 de op 29 sec.) en Daniel Willems op 1.05 naast hem. Bevelander Cees Priem had op de zevende plaats een achterstand van 1.17.


Bron : Archieven Zeeland op de Fiets.nl

Op 19 augustus 2003 vertrok de openingsrit van de 43 ste Ronde van Nederland in Zeeland. De etappe begon in Middelburg en voerde 185 km. door West Nederland richting aankomstplaats Rotterdam. Na 4 uur wedstrijd toonde de Italiaan Alessandro Petacchi (Fassa Bortolo) zijn snelle benen. Hij versloeg met een gemiddelde van bijna 45 km per uur Erik Zabel en Robbie Mcewen. Op de deelnemerslijst stonden 117 coureurs maar Zeeuwse renners ontbraken bij het vertrek in de hoofdstad van Zeeland. De Rus Viatcheslav Ekimov werd als eindwinnaar gehuldigd in Landgraaf.


Foto's :
archieven Zeeland op de Fiets.nl & organisatie, wielerarchieven, facebook, twitter.


Terug naar de inhoud