* Bike Ride Middelburg - Zeeland op de Fiets

* MIDDELBURG FIETST *
Ga naar de inhoud
* Fiets Historie :  BikeRide Middelburg 2015 - 2016 - 2017.

* Fotografie :    Witte, Annelien & Lennard Andriesse  (Middelburg)

* M I D D E L B U R G *
* 35 FIETSERS RIJDEN STORMACHTIGE
DERDE & LAATSTE OUD JAAR BIKE RIDE MIDDELBURG 2017 OVER WALCHEREN *
Bij de derde en tevens laatste Oud Jaar Bike Ride Middelburg op 30 december 2017 kreeg het sociale aspect weer veel ruimte. De organisatoren van Zeelandfiets.nl wilden het wielerjaar weer fietsend afsluiten na de succesvolle BikeRides in 2015 en 2016. Witte, Annelien en Lennard Andriesse presenteerden daarom een gevarieerd programma met aandacht voor fietsen in groepsverband, netwerken in sportsfeer en het goede doel. De 35 enthousiaste deelnemers gingen rond 10.00 uur op pad bij Cycle Hub aan de Stadsambachtsweg. Op de mountainbike, racefiets sportfiets werkten de toerders de laatste kilometers af van 2017. De tochtleiding koos voor een gematigd tempo door het westen van Walcheren.De route voerde over verharde wegen naar Veere, Vrouwenpolder, Oostkapelle, Serooskerke, Grijpskerke en Buttinge. Vanaf de start in Middelburg werd de  groep begeleid door een volgauto maar er waren geen incidenten of pechgevallen onderweg.
Het weerbeeld was redelijk op de voorlaatste dag van 2017. Onder een zwaar bewolkte lucht bleef het toch droog maar de toerders kregen richting kust wel te maken met een harde wind. In de openingsfase werd nog een aardig gemiddelde bereikt maar na 10 km zakte het tempo fors door de stormachtige wind rond Oostkapelle, Serooskerke en Grijpskerke. De pedaleurs moesten toen een flinke inspanning leveren op de Walcherse wegen. Bij de meesten zal de winterconditie hierdoor zeker verbeteren richting voorjaars toertochten.Na een pittig traject van 1,5 uur werd de finish bereikt in de hoofdstad van Zeeland. De fietscomputers registreerden toen een afstand van 35 km. Bij de aankomst gingen de fietsers naar de indoorhal van Cycle Hub voor koffie en appelgebak. Er was volop gelegenheid om in een gezellige sfeer te netwerken in wielersfeer.

De 3de Oudejaars Bike Ride Middelburg was weer Sportief, Sociaal & Gezellig voor de recreatieve fietser!  Bij de nevenactiviteiten konden de deelnemers inhaken op een speciale winteraktie van Cycle Hub. Op een onderhoudsbeurt van de fiets zit een forse korting. Verder kwamen veel mensen tweede hands fietsartikelen inleveren voor Mali.

* IN DECEMBER 2017 VEEL FIETSSPULLEN INGELEVERD
VOOR MALI TIJDENS OUD JAAR BIKE RIDE MIDDELBURG

Op zaterdag 30 december 2017 konden tijdens de Oud Jaar Bike Ride in Middelburg afgedankte wielerspullen ingeleverd worden bij Cycle Hub aan de Stadsambachtsweg op bedrijventerrein Ramsburg. De ingezamelde goederen gingen op korte termijn via Jakob Cijsouw uit Westkapelle naar fietsprojecten in Mali die door de Nederlander Huub Muntstege worden begeleid. Mensen kwamen met allerlei artikelen naar Cycle Hub zoals truien, schoenen,  sokken,  (korte) broeken, helmen, wielen, onderdelen, etc.  De spullen moeten uiteraard nog wel geschikt zijn voor een tweede leven in Mali.Foto's : Huub Muntstege.

Muntstege vertelde in december 2017 over de groei van de wielersport in zijn woonomgeving:
... Al sinds mijn 14e toen ik mijn eerste racefiets kreeg, een Gazelle Sprinter, heb ik het fietsvirus te pakken.  Niet altijd even intensief. En sinds 2015 beleef ik weer en min of meer intensieve fietsperiode. Weer terug op het gewicht van toen weliswaar niet met dezelfde power. Na lezing van een ontzettend leuk boek van Maarten van Heems in 2015 kwam ik in contact met enkele Malinese wielrenners en ben ik enthousiast toeschouwer bij lokale koersen...


... In de weekenden plannen we meestal een MTB rit en een rit op de racefiets. In Mali zijn er schitterende MTB ritten te maken die het platteland doorkruisen. Met de racefiets is het wat minder vanwege het hectisch en soms gevaarlijke verkeer. Maar ik kan niet zonder zoevende snelheid van een racer. Bamako, de hoofdstad van Mali is groot met meer dan 2.000.000 inwoners maar er is geen enkele behoorlijke fietsenzaak. Al het materiaal waar op wordt gekoerst en getraind zijn afdankertjes uit Europa. Hetzelfde geldt voor wielerkleding.Muntstege over zijn dagelijks werk in Mali :  Mijn eerste kennismaking met Mali gaat terug tot 1984, toen ik als stage student bijna een jaar lang heb gewerkt in het toenmalig grootste ontwikkelingsproject van de Nederlandse regering. Het betrof het weer functioneel maken van een grootschalig irrigatiesysteem (Office du Niger) dat vnl. rijst produceert.  Al die jaren ben ik werkzaam gebleven in waterbeheer projecten, bijna altijd irrigatieprojecten. Op dit moment verleen ik technische ondersteuning aan een landelijk irrigatie programma dat de aanleg en exploitatie van kleinschalige dorps-systemen promoot. Dat varieert van kleine dammetjes, groentetuinen en pompsystemen van ongeveer 40 ha.    

* 32 FIETSERS IN TWEEDE OUDE JAARS BIKERIDE MIDDELBURG 2016


Bron : Twitter


Op zaterdag 31 december 2016 gingen 30 enthousiaste fietsers in groepsverband van start in de oudejaars bike ride Middelburg.  Omdat organisator Witte Andriesse van Middelburg op de Fiets.nl het wielerjaar fietsend wilde afsluiten werden regionale fietsers uitgenodigd voor dit recreatieve wielerevenement op oudejaarsdag.
Op de Mortiere Woonboulevard in Middelburg kwamen om 10.00 uur mountainbikers, toerfietsers  en recreanten aan het vertrek. In een ontspannen en sociale sfeer werden de laatste kilometers van 2016 afgewerkt. De bewolkte maar droge rit over een afstand van 35 km voerde over verharde wegen op Walcheren. De route bracht de deelnemers naar West Souburg,  Vlissingen, Zoutelande, Meliskerke, Grijpskerke, Serooskerke en Sint Laurens. Tochtleider Andriesse hield een gematigd tempo aan zodat alle deelnemers op een ontspannen wijze hun fietsjaar in de regio Middelburg konden afsluiten.Na de aankomst rond 11.30 uur gingen de toerders naar Brasserie het Hoofdkantoor. Hier werd in een gezellige sfeer nagepraat over de oudejaarstocht en het fietsjaar 2016. Uiteraard met een oliebol bij de koffie en/of warme chocolademelk. Er was brede gelegenheid om te netwerken in wielersfeer en daar werd dan ook veel gebruik van gemaakt.  De organisatie kijkt met voldoening terug op de tweede editie. Er liggen ruime kansen voor een vervolg gezien de leuke en spontane reacties van de deelnemers.* GESLAAGDE EERSTE OUDEJAARS BIKE RIDE MIDDELBURG 2015 SMAAKT NAAR MEER

  
Twintig Zeeuwse toerfietsers hebben op 31 december 2015 hun fietsjaar op een sportieve en sociale manier afgesloten. In een aangename sfeer werden de laatste kilometers van 2015 afgewerkt. Op initiatief van 'Middelburg Fietst' stond de eerste Oudejaars Bike Ride op de Zeeuwse fietskalender.Bij het vertrek op de Mortiere Boulevard in Middelburg stonden de enthousiaste fietsers klaar voor een rit van 33 km. over Walcheren. Er was interesse uit onder andere Burgh Haamstede, Goes, Arnemuiden, Vlissingen en Middelburg.

Het eerste gedeelte van de route voerde naar Oost Souburg en na het Rittemse Bos kwamen de Vlissingse havens in zicht. Vervolgens koos organisator Witte Andriesse (Middelburg) voor binnenwegen richting buurtschap Oudedorp en Nieuw en Sint Joosland. Na smalle dijkwegen en natte polderstroken passeerden de toerders Lewedorp.Onder de regenboog boven Vliegveld Midden Zeeland werd de wind krachtiger en kregen de fietsers te maken met regen. Op dit traject moest het tempo aangepast worden omdat vier toerders het peloton niet meer konden volgen. De volgauto met Annelien Andriesse aan het stuur loodste het groepje achterblijvers richting hoofdstad van Zeeland.
In de buurt van Arnemuiden reden de jongeren van Mountainbikevereniging X Treme constant op kop zodat ze een goede training konden afwerken in hun voorbereiding op de komende wedstrijden. In deze fase kwam de Lange Jan in thuisbasis Middelburg in beeld. Over bedrijventerrein Arnestein en de Torenweg werd de aankomst op de Mortiere bereikt.
In Brasserie het Hoofdkantoor konden de fietsers herstellen van hun inspanningen op de fiets. Rond de koffie, chocolademelk en oliebollen ontstond een gezellige nabeschouwing. Er werd gesproken over verschillende Zeeuwse fietsevenementen met o.m. een vooruitblik op het nieuwe wielerjaar 2016.Zeelandfiets.nl noemde de eerste editie van de Oudejaars Bike Ride een geslaagde primeur. De deelnemers waren eveneens enthousiast en zagen een vervolg zeker zitten. Destijds dacht Witte Andriesse aan een Paas of Pinkster Bike Ride in 2016.  

Terug naar de inhoud