* Benelux Tour - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen  :  Etappewedstrijd Benelux Tour door Zeeland / West Brabant.

EDITIE 2022 BENELUX TOUR GESCHRAPT EN VERSCHOVEN NAAR 2023


De rittenkoers Benelux Tour, voorheen Binck Bank Tour, komt t.m. 2024 jaarlijks naar Zeeland.

De geplande editie van 2022, met een tijdrit in Sluis, is echter van de wielerkalender gehaald
wegens talrijke organisatorische problemen.

 In 2019 was de World Tour meerdaagse ook te gast in Zeeuws Vlaanderen.
Sam Bennett (Bora hansgrohe) won toen de openingsetappe in Hulst.

Lees de verklaring van de organisatie:

(7 juni 2022)
Bron: Mark Lobbezoo (Middelburg).    Het is de 26 ste keer dat de Ronde van Nederland/Eneco Tour/BinckBank Tour/Benelux Tour naar Zeeland komt. De laatste 11x won er altijd een buitenlander. Laatste Nederlander die won in Zeeland was Gerrie Knetemann (foto) op 19 augustus 1978 in Goes.BENELUX TOUR 2021 ZONDER ZEEUWEN TE GAST IN HOOGERHEIDE

LOKALE RONDEN DOOR ZEELAND LANGS BATHSE SPUIKANAAL


Na twaalf jaar Eneco Tour en vier jaar BinckBank Tour gaat de enige UCI WorldTour-rittenkoers op Belgische en Nederlandse bodem voortaan door het leven als de Benelux Tour.

De start van de editie 2021 werd op maandag 30 augustus gegeven in het Friese Surhuisterveen, de slotrit eindigde op zondag 5 september in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen.  
Maandag 30 augustus:    1 ste etappe   Surhuisterveen - Dokkum    1. Tim Merlier

Dinsdag 31 augustus:     2 de etappe    Lelystad (individuele tijdrit)    1. Stefan BisseggerWoensdag 1 september:   3 de etappe     Essen - Hoogerheide.

parcours door Huijbergen, Ossendrecht, Oost Zeeland / Bathse Spuikanaal, Woensdrecht en Hoogerheide,
doorkomsten in Hoogerheide aan de Putseweg.Foto's : Freddy Scheele.  In Hoogerheide sprintte Taco van der Hoorn verrassend naar de dagzege. De 27 jarige renner van Intermarche Wanty Gobert zat in een vluchtgroep (bovenste foto) die vrijwel de hele wedstrijd op kop lag. De 168 km werd afgewerkt in 3.40.23.  2. Mathias Norsgaard  (Movistar)     3. Luke Durbridge  (Team Bike Exchange)    4. Samuele Battistella  (Astana Premier Tech)    5. Thimo Willems (Sport Vlaanderen Baloise)


Donderdag 2 september:   4 de etappe   Aalter - Ardooie    1. Tim Merlier

Vrijdag 3 september:   5 de etappe   Riemst  - Bilzen     1. Caleb Ewan

Zaterdag 4 september:   6 de etappe   Ottignies Louvain la Neuve - Houffalize     1. Sonny Colbrelli

Zondag 5 september: 7 de etappe   Namen - Geraardsbergen   1. Matej MohoricIn Geraardsbergen werd de 31 jarige Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious) als eindwinnaar gehuldigd na ruim 24 uur wedstrijd door Nederland en Belgie.  2. Matej Mohoric (Bahrain Victorious) op 29 sec.    3. Victor Campenaerts  (Team Qhubeka Nexthash) op 1.14   4. Tim Wellens  (Lotto Soudal) op 1.26    5. Stefan Kung  (Groupama FDJ) op 1.28.   
Tom Dumoulin (Team Jumbo Visma) was de eerste Nederlander op de negende plaats met een verschil van 1.55 op Colbrelli.

Bekijk uitslagen en eindklassement Benelux Tour 2021:

BINCK BANK TOUR 2020:
DUBBELSLAG MATHIEU VAN DER POEL NA SECONDENSPEL IN ENERVERENDE FINALE


BRIAN VAN GOETHEM IN KOPGROEP TIJDENS SLOTRIT OVER DE MUUR VAN GERAARDSBERGEN


Foto: Organisatie
 
Mathieu van der Poel heeft met een lesje Hogeschool Wielrennen de zege in de Binck Bank Tour binnen gehaald. Het toptalent van de Belgische formatie Alpecin Fenix won met een solo van 70 km. de slotetappe in Geraardsbergen en werd als eindwinnaar gehuldigd in de bekende Vlaamse wielerstad. De 25 jarige 'zoon van Adrie' is op de erelijst de opvolger van Laurens De Plus (Jumbo Visma).
 
Tijdens de finale door Vlaanderen over de Bosberg vocht v.d. Poel een verbeten en spannend duel uit met een groep achtervolgers. Deze concurrenten kwamen heel dichtbij maar ze konden in de laatste meters niet aan zijn wiel komen. Uiteindelijk kwamen de jagers 4 seconden tekort.
 
2. Oliver Naesen   (AG2R La Mondiale) op 4 sec.    3. Sonny Colbrelli  (Bahrain Mc Laren) op 4 sec.    4. Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) op 4 sec.    5. Stefan Kung   (Groupama FDJ) op 9 sec.   


Brian van Goethem beleefde een sterke dag en meldde zich na de start in Waals Brabant in de achtmans vlucht van de dag met verder o.m. landgenoot Bert Jan Lindeman en Belgisch kampioen Dries De Bondt. Na de samensmelting eindigde van Goethem als 67 ste op 5.38. De jury rapporteerde 94 binnenkomers in de laatste rit.

Eindklassement Binck Bank Tour 2020:  
1. Mathieu van der Poel   10.43.08    2. Soren Kragh Andersen op 8 sec    3. Stefan Kung op 23 sec   4. Yves Lampaert op 1.16      5. Mads Pedersen op 1.21     59. Brian van Goethem op 8.17.    
 
Punten:  Mads Pedersen       Ploegen:   1. Alpecin Fenix / Mathieu v.d. Poel     4. Lotto Soudal / Brian van Goethem    Tussensprints: Kenneth Van Rooy  (Sport Vlaanderen Baloise)       (3 oktober)DEENSE WINST IN TIJDRIT ROND RIEMST

1. Soren Kragh Andersen (26 / foto)  Team Sunweb   8,14 km -  9.59   gemiddelde 48.922 km.         2. Stefan Kung   (Groupama FDJ) op 6 sec.       3. Stefan Bissegger   (EF Pro Cycling) op 7 sec.     52. Brian van Goethem op 48 sec.    (2 oktober)MADS PEDERSEN (TREK SEGAFREDO) SNELSTE IN AALTER

Mads Pedersen (foto) van Trek Segafredo won de Aalter de pelotonsprint met ruim verschil. De 24 jarige Deen koerst in de voorste gelederen in de Binck Bank Tour. Hij opende met de tweede plaats in de etappe Blankenberge - Ardooie. Rond Aalter moesten de renners 157 km afwerken op een omloop die binnen 1 dag was uitgestippeld na het schrappen van de Nederlandse etappes wegens de strenge corona maatregelen.  2. Jasper Philipsen  (UAE Team Emirates)     3. Pascal Ackermann   (Bora Hansgrohe)      4. Danny van Poppel   (Circus Wanty Gobert)     5. Tim Merlier   (Alpecin Fenix)    81. Brian van Goethem  z.t. als winnaar, 3.26.11.  In de vlucht van de dag acteerden de Nederlanders Pim Ligthart en Oscar Riesebeek maar de vijf aanvallers werden gegrepen in de slotfase.   (1 oktober)

* BINCK BANK TOUR 2020 DINSDAGAVOND (29 SEPTEMBER) NA 1STE RIT AFGELAST
WEGENS CORONA CRISIS EN AANSCHERPEN VEILIGHEIDSVOORWAARDEN IN NEDERLAND.

* GEEN ETAPPES IN VLISSINGEN, ZEEUWS VLAANDEREN EN LIMBURG.

Het besluit is genomen naar aanleiding van de aangepaste landelijke maatregelen vanwege het coronavirus, die op 28 september zijn aangekondigd. Deze maatregelen zijn bekrachtigd in de nieuwe noodverordeningen van zowel Veiligheidsregio Zuid-Limburg als Veiligheidsregio Zeeland. Op basis van deze noodverordeningen hebben de burgemeesters besloten dat het evenement niet door kan gaan. Het is niet mogelijk om aan de aangescherpte maatregelen te voldoen.
 
In de noodverordening staat dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij sportwedstrijden en/of trainingen. Daarnaast zijn er nog andere regels waar rekening mee gehouden moet worden. Zoals het maximum aantal personen dat aanwezig mag zijn als groep en de sporters en organisaties vanuit landen waar een code oranje of rood van kracht is.

Burgemeester B. van den Tillaar van de gemeente Vlissingen: "Het was een pijnlijke, maar wel noodzakelijke beslissing om de verspreiding van het virus tegen te gaan."

Burgemeester J. Lonink van de gemeente Terneuzen vult aan:  "Het is helaas niet mogelijk om deze wielerwedstrijd nu door te laten gaan. Dat is natuurlijk ontzettend spijtig voor de sporters, organisatie en alle betrokkenen."    (29 september)
1STE ETAPPE:   BLANKENBERGE - ARDOOIE

* WINST JASPER PHILIPSEN
   
* BRIAN VAN GOETHEM (foto) OP LICHTE ACHTERSTAND

Foto: Zeeland op de Fiets.nl

In de Belgische openingsrit van Blankenberge naar Ardooie pakten de aanvallers Ludovic Robeet (Bingoal Wallonie) en Thimo Willems (Sport Vlaanderen Baloise) ruime publiciteit. Na 15 km vormden de twee Belgen de vlucht van de dag en reden in de regen naar een voorsprong van drie minuten. Richting aankomst hielden de sprinterploegen een situatie nauwlettend in het oog. Dit koersbeeld zorgde uiteindelijk voor een onvermijdelijke hergroepering.


Foto: Zeeland op de Fiets.nl

Nadat aanvalspogingen van Adrien Petit, Amund Grondahl Jansen en Sean de Bie mislukten werden de snelle mannen naar voren geloodst door hun kopmannen. Toen het tempo de hoogte in ging ontstond door onoplettendheid op een rechte weg een massale valpartij. Talrijke coureurs bleven beduusd en gewond achter en de rondarts draaide een drukke dienst. Vooraan stoven de geluksvogels die overeind waren gebleven richting Ardooie en de sprinters kregen het laatste woord in de bochtige slotkilometer.


De 22 jarige Jasper Philipsen (foto) van UAE Team Emirates zegevierde met een ultieme jump en pakte zijn tweede seizoenzege na 132 km en 3 uur koers. 2. Mads Pedersen (Trek Segafredo)   3. Pascal Ackermann  (Bora Hansgrohe)    4. Danny van Poppel   (Circus Wanty Gobert)   5. Stefan Bissegger   (EF Pro Cycling)     106. Brian van Goethem  (Lotto Soudal) op 1.42.  De UCI jurygroep rapporteerde 162 binnenkomers.    
 
Algemeen klassement:      1. Jasper Philipsen      2. Mads Pedersen op 4 sec.     3. Mike Teunissen op 5 sec.    106. Brian van Goethem op 1.52.        Ploegen:  1. Alpecin Fenix     9. Lotto Soudal.   24 teams.        (29 september)
BINCK BANK TOUR 2020 KWAM NIET NAAR ZEELAND

TIJDIT OVER BOULEVARD VLISSINGEN OP 30 SEPTEMBER
EN DERDE ETAPPE VAN PHILIPPINE NAAR AALTER (B) AFGELAST WEGENS CORONA PERIKELEN & VEILIGHEIDSPROBLEMENIn het rittenschema van de Binck Bank Tour 2020 stonden oorspronkelijk twee Zeeuwse etappes aangegeven. Op woensdag 30 september zou in Vlissingen een individuele tijdrit verreden worden over boulevard de Ruyter en door de binnenstad. In deze race tegen de klok moesten de renners 11 km. afwerken vanaf de Nieuwendijk/Beursplein op het Bellamypark naar de Badhuisstraat.

Route:  Beursplein, Boulevard de Ruijter, Boulevard Bankert, Boulevard Evertsen, via het fietspad in de duinen naar de Burgemeester van Woelderenlaan, Bachlaan, Zwaanweg, Dishoekseweg, Verbrandehofweg, Galgeweg, Schubertlaan, Debussylaan, Bachlaan, Burgemeester van Woelderenlaan en Badhuisstraat.    

Een dag later, 1 oktober,  was de planning te starten in het Zeeuws Vlaamse Philippine voor een rit van 165 km. naar Oost Vlaanderen. In het parcours werd een forse omloop van 36 km. opgenomen door Zuid Zeeland. Via de Sluiskiltunnel, Zwartenhoek, Zelzate en Eeklo zouden de coureurs richting finishplaats Aalter gaan.


vrijdag 2 oktober     Riemst  -  Sittard Geleen / Tom Dumoulin Bikepark, beklimming Cauberg in Valkenburg,  195 km.

zaterdag 3 oktober     Ottignies Louvain la Neuve - Geraardsbergen / Vesten. in de slotetappe moesten de renners over de Bosberg en De Muur, 185 km.Foto : NK Tegenwindfietsen Neeltje Jans

Op Cyclingonline.nl reageerde gedeputeerde Jo-Annes de Bat (rechts op foto)
op de komst van de Binck Bank Tour naar zijn provincie:
 
We zijn blij dat, nu bijna geen wielerwedstrijden in Zeeland kunnen plaatsvinden, het peloton van de BinckBank Tour niet 1 maar 2 dagen in Zeeland zal rijden. We hopen op een mooi evenement met typisch Zeeuwse beelden en elementen: zee, land en wind.

Koersdirecteur Rob Discart vult aan:  Inmiddels hebben we een geschiedenis opgebouwd met de provincie Zeeland. Met start en finishlocaties als Schouwen-Duiveland, Middelburg en Terneuzen zetten we nu in Vlissingen en Philippine onze fijne samenwerking met de wielerprovincie Zeeland verder.
 

Op de herziene UCI kalender 2020 kreeg de Binck Bank Tour sportieve ruimte van dinsdag 29 september tot en met zaterdag 3 oktober. De ingekorte etappewedstrijd startte niet in Dokkum. De geplande Grand Depart in Noord Nederland wordt naar 2021 doorgeschoven.

 
Bron :
Middelburgse en Veerse Bode  17 juni


 BINCK BANK TOUR 2019 DOOR ZEEUWS VLAANDEREN :

SAM BENNETT (BORA HANSGROHE) WINT IN HULST


Foto's : Freddy Scheele.    
In 2019 was de gemeente Hulst gaststad tijdens de derde editie. De openingsrit voerde vanuit het Belgische Beveren naar het natte Zeeuws Vlaanderen. Sam Bennett van Bora hansgrohe sprintte na 167 km. naar de dagzege in zijn Ierse kampioenstrui en pakte ook de leiderstrui. Edward Theuns (Trek Segafredo) werd tweede en de Nederlander Mike Teunissen van Jumbo Visma kwam als derde binnen.
Streekrenner Brian van Goethem (Lotto Soudal) meldde zich als 60 ste.Bennett na zijn triomf in Hulst:   Ik ben heel blij. Ik wilde die eerste zege in mijn kampioenen trui liefst zo snel mogelijk pakken. De benen deden nog een beetje pijn van het EK maar ik werd de hele tijd goed voorin gehouden door mijn ploegmaats. Het was een gevaarlijke sprint, maar in de laatste twee kilometer heb ik kunnen profiteren van de treintjes van de andere ploegen. De regen maakte de rit vooral nerveuzer. Maar ik heb nu zeker niets te klagen.De eindzege was voor de 23 jarige Laurens De Plus van Jumbo Visma. In finishplaats Geraardsbergen bedroeg zijn voorsprong op Oliver Naesen 35 seconden en Tim Wellens had op de derde positie een marge van 36 seconden. Mike Teunissen was op de zesde plaats de beste Hollander op 66 seconden. Brian van Goethem verliet de koers in de slotrit door de Vlaamse Ardennen. 

Matej Mohoric (Bahrain Merida) was in 2018 de beste in de tweede editie van de Binck Bank Tour. Het podium werd gecompleteerd door Michael Matthews (5 seconden) en Tim Wellens op 20 seconden.  
Nick van der Lijke (Roompot Vakanties / Nederlandse Loterij / foto) bezette de 28 ste plaats op 3.47.EERSTE BINCK BANK TOUR 2017


 


 
Tom Dumoulin (Team Sunweb / foto) won in 2017 de eerste uitgave van de Binck Bank Tour.
Bij de eind huldiging stonden Tim Wellens (2 / 17 seconden) en Jasper Stuyven (3 / 46 seconden) naast de Limburger.
Brian van Goethem (Roompot Vakanties / Nederlandse Loterij / foto)
belandde op de 111 de plaats op ruim 40 minuten van Dumoulin.Lees meer over de historie:
Ronde van Nederland, Eneco Tour en Binck Bank Tour:
Na de editie 2016 stopte energieleverancier Eneco als hoofdsponsor van de etappewedstrijd Eneco Tour.

De UCI meerdaagse ging in 2017 verder als Binck Bank Tour.


Vanaf 2021 kwam de populaire World Tour wedstrijd als
BENELUX TOUR
op de internationale wielerkalender.


 


Terug naar de inhoud